2010-02-03

Grattis, Farmor Gun!

Stort Grattis till Farmor Gun, som vann Aftonbladets stora bloggpris i kategorin samhälle och politik i kväll!

Må hon blogga sig hela vägen till riksdagen.

Lite oväntat att utrikesminister Carl Bildt skulle gå och vinna bloggalans stora hederspris, dock. I vart fall om man tänker på att han sitter i den regering som baxade igenom FRA-lagen. Den regering som införde IPRED-lagen. Och den regering som, i förhandlingar i EU, in i det sista drev linjen att folk skulle kunna stängas av från internet utan rättslig prövning.

I en web-tv-intervju hos Aftonbladet tar Bildt tillfället i akt att tala om integritetsdebattens värde och om friheten på nätet. Humor, det har han... ;-)

5 kommentarer:

 1. Bildt kan få bli humorminister. :)

  SvaraRadera
 2. Är det inte märkligt att de största bloggarna Fria Nyheter och Politiskt Inkorrekt inte var nominerade?

  SvaraRadera
 3. Tänk om Bildt upplever sig vara en av frihetens värnare ang internet, mot krafter som är långt värre...

  SvaraRadera
 4. Jag gör ett undantag från min princip att inte ge anonyma kommentarer någon som helst uppmärksamhet, och bjuder på ett svar. Inte för Anonyms skull, utan för att andra ska förstå.

  Nej, det är inte märkligt. Nomineringsgruppen valdes ut av Aftonbladet, delvis baserat på statistik från deras egen sajt Bloggportalen.se och delvis på smak och tycke. Det är möjligen märkligt att de två nämnda bloggarna inte finns med i nomineringsgruppen, om de fanns med bland de 20 högst rankade bloggarna på någon av listorna på Bloggportalen.se när nomineringsgruppen skapades. Men det är en helt annan sak.

  Nomineringsgruppen, som alltså består av 100+ bloggare (eller rättare sagt, representanter för 100+ bloggar), valde ut fem bloggar i varje kategori som de ville nominera. De fem bloggar i varje kategori som fick flest nomineringar från nomineringsgruppen, blev till de 35 bloggar som fanns med i den allmänna omröstningen där alla kunde säga sin mening.

  Bloggosfären är något av en klubb för inbördes beundran, det kan jag säga själv eftersom jag jobbar i branschen på yrkesnivå - och fanns med i nomineringsgruppen själv. Det är lättare att nominera sina favoritbloggar och kända namn, än bloggar som ses som kontroversiella och drivs av ansiktslösa människor. Med det i åtanke är det inte konstigt att varken Fria Nyheter eller Politiskt Inkorrekt fick nog många nomineringar för att kunna nå topp-5 i någon kategori.

  Det fanns helt enkelt inte nog många personer i nomineringsgruppen som ansåg att FN/PI var bra nog för att förtjäna deras nomineringar. Om det sedan beror på att bloggarna är invandringskritiska, anonyma, kontroversiella - eller att de helt enkelt inte intresserar eller engagerar nog många människor för att vara med i sammanhanget, det kan jag inte svara på. Märkligt är det dock inte. Det finns tiotusentals bloggar där ute, varav många är riktigt välskrivna och engagerar många människor. Med bara 35 nomineringar tillgängliga så ställs majoriteten av bloggarna helt enkelt utanför.

  Vad som däremot kan ses som märkligt är hur lätt en del människor ser konspirationer och agendor. Men det är en helt annan debatt, som nog bör föras någon annanstans än via anonyma bloggkommentarer på en blogg som denna...

  SvaraRadera
 5. Bildt har i alla fall bloggat i flera år nu. Det är ju mer än vad man kan säga om de flesta.

  Jag tror att Bildt är rätt avsnörpt från inrikespolitiska spörsmål som f.d. statsminister. Fast det är bara min gissning.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.