2010-03-26

Ask-affären: Expressen kritiserar bloggosfären

"Hur justitieministern än resonerade - fel blev det. Sexbrottsmisstänkta ska förstås behandlas som andra brottsmisstänkta. Men Beatrice Asks uttalande är inte oförlåtligt, i synnerhet inte med tanke på vilken publik hon talade inför.

Bloggosfären är dock varken intresserad av kontext eller undertext. Askhatet är enormt. Och det är inte bara kärleken till rättsprinciper som ligger bakom agget. (...)

Det finns klokt resonerande, självständiga bloggröster. Antar jag. Fast jag hittade bara pöbelmakare. Blodvittrande, maktberusade pöbelmakare."
Ann-Charlotte Marteus på kvalitetstidningen Expressens ledarsida.

Jag kan bara tala för min blogg – men Ann-Charlotte Marteus är välkommen att ge exempel på vad i min kritik som inte är relevant. Kommentarsfältet är öppet.

Om alla hade varit lika sparsamma med kritik av Ask som Expressen har varit fram tills i dag – då hade det faktum att vi har en justitieminister som slirar på rättsstatens grundprinciper varit en i stort sett okänd fråga.

På annan plats i samma tidning säger Beatrice Ask själv så här om den senaste tidens turbulens...

"Efter den senaste veckans diskussion hade jag varit förvånad om det inte påverkat förtroendet för mig. Men valet hålls inte förrän i september."

Uppdatering:
Motpol - Marteus: obildad, knäpp och farlig
Peace, Love and Capitalism - Med såna vänner behöver Ask inga fiender

22 kommentarer:

  1. Du så att Ask mer eller mindre dragit tillbaka sin pudel nu också?

    I dagens UNT: Malmö stad "hjälper" Piratpartiet + Beas omvända pudel

    Skrattretande...

    SvaraRadera
  2. Beatrice Ask får väl göra som (M).
    Blir det fel -rätta till- förklara-och gör om!

    SvaraRadera
  3. "med tanke på vilken publik hon riktade sig till" aha.. så rättsprincipterna ska vara annorlunda beroende på vilken publik man talar till.
    Då kan vi ju införa sharialagar för muslimer.

    SvaraRadera
  4. Kanske är det SvDs ledarblogg de menar?

    http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=18733

    SvaraRadera
  5. Det är märkligt att ACM och expressen här försöker spela på efterdyningarna av uppdrag gransknings fallet linnea när de väljer att använda ordet "näthat".

    Att bloggosfären påpekar det olämpliga i att vi har en justitieminister som inte förstår de gundläggande principer vi har i en demokratisk rättstat, eller som väljer att inte förstå av populistiska skäl är snarare ett tecken på hur fel och viktigt svenska folket anser detta vara.

    Ask är fel person på fel plats och hennes kompetens och åsikter skulle passa bättre som lägre tjänsteman under Jämnställdhets Minister Saboni där hon ej kan göra sammhället någon större skada.

    Ask har nu också tagit tillbaka sin pudel genom att säga att det är fel att lägga fram sådana förslag på "ett VALÅR". Kan vi då förvänta oss nedmonterandet av rätssstaten om moderaterna vinner valet? Lägg sedan till hennes välkända vurmande med lobbygrupper, detsamma som orsakat en stor skandal i Storbrittannien där politiker avslöjats gå lobbygruppers ärenden. Alltså så visar hon åter igen sin olämplighet som justitieminister.

    Det handlar inte om hat, till stor del är bloggosfärens argument väl redovisade och motiverade. De kanske borde bemöta dessa argument istället för att försöka ogiltigförklara hela bloggosfären genom att stämpla dem som näthatande Bjärstabor.

    Denna Halmdocke retorik hör inte hemma i ett proffesionellt journalistiskt arbete.

    SvaraRadera
  6. Men Beatrice Asks uttalande är inte oförlåtligt, i synnerhet inte med tanke på vilken publik hon talade inför.

    Det där är ju ett "intressant" sätt att se på saken. En politiker förväntas alltså säga saker som hon inte menar - för att tillfredsställa publiken som hon för tillfället talar inför?

    SvaraRadera
  7. Bloggar har många förträffligheter. Största nackdelen är dock att ganska snabbt blir det hysteriskt, konspiratoriskt och kommentatorerna hetsar varandra varpå det spårar ur. Inte sällan hakar bloggägaren på tåget också.
    För här kan man ibland tyckas ha hamnat på en blogg som beskriver det gamla sovjet där regimen inte gör annat än bygger sociogram, avlyssnar, punktmarkerar mm.

    Var är nyanserna, eftertanken och självkritiken?

    Johan

    SvaraRadera
  8. Andreas G: Håller med helt i vad du säger

    /P

    SvaraRadera
  9. Den som tidigare har läst Ann-Charlotte Marteus krönikor vet att hon en riktigt insnöad radikalfeminist som helst av allt skulle vilja kunna spärra in män på livstid baserat enbart på en kvinnas ord. Sanningen är väl den att hon sympatiserade med Asks förslag. Så nu försöker hon bara vända allt mot dem som kritiserat Ask.

    SvaraRadera
  10. Själv tycker jag det är konstigt att hon citerar en av mina snällare kommentarer som var rätt normal faktiskt. Skriver bra mycket värre saker än så om våran totalitära justitieminister.

    Oavsett är det ju skrämmande att media, när de inte är rätt tysta, verkar ställa sig bakom Bea. Att vi har en minister som vill tortera småbarn och tycker att misstänkta kan hängas ut är illa nog, men ännu mer skrämmande är tystnaden. Vart är föräldrarna? Media?

    SvaraRadera
  11. Intressant klipp angående EU och framtiden.
    http://www.youtube.com/watch?v=bM2Ql3wOGcU&feature=player_embedded

    Kanske verkar lite off-topic men med tanke på hur Ask hade bedrivit politik med fria tyglar blir det allt mer angeläget.

    SvaraRadera
  12. Storpappa krävde Bodströms avgång efter att en rymning från ett fängelse skett.

    Tydligen är rättsstatens principer ett mindre problem för honom än den rymningen och därmed bör avgångskravet riktas direkt mot honom själv och den regering han leder.

    SvaraRadera
  13. Lynchstämning... menar AC Marteus Dick Erixons blogg månne?`

    Där har vi en verklig vän till Ask och Johan Pehrsons batong-politk och allmäna rättslösa "rättspolitik"

    Hm.. skrämmande.

    SvaraRadera
  14. Marteus är Sveriges mest överflödiga ledarskribent.

    SvaraRadera
  15. Jag har fått en känsla av att många journalister tolkar bloggar/kommentarer med opolerat/mustigt språk som "hatiska".

    De, om några, borde ju inse att språket både uppfattas och används olika av olika människor.

    SvaraRadera
  16. Johan: Jag tycker det framgår ganska tydligt att skillnaden mellan Sovjet och dagens Sverige är att (de felsta) politikerna ännu inte är sociopater samtidigt som dagens Sverige har infört lagar som ger polisen i stort sätt samma befogenheter på många områden.

    Nu när jag svarat på det du skrev så undrar jag: Var är din självkritik mot den regim du verkar stå bakom?

    SvaraRadera
  17. @ L-E F

    Du menar ordföranden för Medborgarrätssrörelsen - som varken ser några problem med FRA eller med att justitieministern trampar på oskuldspresumtionen?

    Petrén lär snurra i sin grav.

    SvaraRadera
  18. Jag tycker som sagt att traditionella media kanske ska skruva ner volymen litet, för invektiven haglar ju ganska tätt - "innehållet i en potta", "de politiska näthuliganerna" . Och de som tillåts komma till tals i SVT Aktuellt t ex lämnar ju en del i övrigt att önska vad gäller politisk anständighet och saklighet, t ex Niklas Svensson som blev avstängd från sitt arbete på Expressen pga dataintrång hos Socialdemokraterna, Dagens Arena som går ut i "unikt samarbete" med Timbro om privatisering av trygghetssystemen - ovanpå det en regering som är föremål för mycket allvarlig kritik från Lagrådet med anledning av ytterst suspekt lagstiftning och beslutsprocess i anslutning till den - där man konsekvent kör över både remissinstanser, den allmänna opinionen samt även juristernas minst sagt befogade invändningar - därför skrev jag ett blogginlägg om saken http://komigenuva.wordpress.com/2010/03/23/en-laglos-regering/ Regeringen har nu också på förslag införandet av antidemokratiska universitet, förhandsgranskning av SVT:s programutbud - en förhandsprövning som redan verkar ha trätt i kraft i form av självcensur.
    Detta har jag också skrivit blogginlägg om - se http://komigenuva.wordpress.com/2010/03/16/anti-demokratiska-universitet/, http://komigenuva.wordpress.com/2010/03/07/det-fria-ordets-dod-ii-protestera/

    SvaraRadera
  19. Ssargon:

    "Nu när jag svarat på det du skrev så undrar jag: Var är din självkritik mot den regim du verkar stå bakom?"

    Vad menar du då?

    Johan

    SvaraRadera
  20. Vilken tur att bloggosfären finns, eljest skulle Expressens skrupler hålla oss okunniga om tant Gredelins märkliga irrfärd.

    SvaraRadera
  21. Och eländet tar inte slut. Nu backar Tant Gredelin som sin egen pudel också, herrejisses...
    http://www.liberati.se/2010/03/28/tragedin-tant-gredelin-nu-backar-beatrice-ask-om-sin-pudel-ocksa-herrejisses/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.