2010-03-21

AskGate: Detta är viktigt. Väldigt viktigt.


Det är illa nog att vårt lands justitieminister vill hänga ut människor som bara är misstänkta för brott. Och att varken hon eller statsministern riktigt tycks förstå vad det är i detta som är så fel.

Att bloggosfären reagerar med ursinne är bra. Rent av vackert. Men räcker det?

I Aftonbladets web-omröstning härom dagen stödde 44,6 procent av läsarna Asks förslag. Det gör mig rädd. På riktigt.

Vi förundras ofta över hur tunn demokratins, rättsstatens, anständighetens och humanismens fernissa är. Historien ger oss allt för många exempel på tragedier och skräckvälden som drabbat mänskligheten när denna fernissa har krackelerat. Och så visar det sig att 44,6 procent av svenska folket (eller i vart fall Aftonbladets läsare) är beredda att offra rättssäkerheten och börja straffa medborgare vid blotta misstanken om ett brott. Det är så man tappar andan.

Därför måste den här debatten lyftas. Snabbt och ordentligt.

Vi måste nå alla som inte följer den politiska debatten på nätet. Vi måste skriva debattartiklar och insändare. Vi måste protestera IRL. Vi måste ta debatten vid fikaborden. Och vi måste få media, debattörer och kulturskapare att fatta vad som står på spel.

Oskuldspresumtionen och rättsstaten är under attack och måste försvaras. Oskyldiga människor löper redan tillräckligt stor risk att råka illa ut i våra domstolar. Att, som justitieministern vill, införa skamstraff redan innan en rättslig prövning skulle göra allt ännu mycket värre. Vi skulle få en lychjustis. Och lynchjustis med den politiska maktens goda minne är inget annat än ett skräckvälde, där vem som helst kan råka riktigt, riktigt illa ut.

Uppdatering: Här är en intressant bloggpost om falska anklagelser, där människor blivit oskyldigt misstänkta och/eller felaktigt dömda.

41 kommentarer:

 1. Jag väntar med spänning på de första uttalandena om att allt detta gnällande över Asks uttalanden beror på att hon är kvinna!

  SvaraRadera
 2. Viktiga ord! I min vardag arbetar jag ofta som försvarare för brottsmisstänkta. Som privatperson agiterar jag så gott som dagligen till försvar för oskuldspresumtionen. Tyvärr får jag sällan medhåll hos Svensson. En utbredd åsikt hos svenska folket tycks vara att redan den som är misstänkt också måste vara skyldig. Denna åsikt brukar dock snabbt förändras när de själva blir misstänkta för brott. Många gånger har jag suttit med tidigare samhällsbärare, sådana som ropar efter strängare straff och fler poliser, som nu gråter och helt oförstående till att själva har blivit misstänkta.

  Logik är inte det som styr Svenssons åsikter i dessa frågor. Den politiska retoriken där man inte talar om målsäganden utan alltid om offer har hjärntvättat befolkningen!

  SvaraRadera
 3. Bra och sanna ord från dig. Att hänga ut någon innan den är dömd är befängt, lika befängt som att Ask faktiskt är våran justitieminister.

  SvaraRadera
 4. Jag börjar tappa tappa hoppet om människan. På riktigt, inte bara som en uppgiven bloggkommentar i affekt.

  Gode Gud, rädda oss från oss själva.

  SvaraRadera
 5. tyvärr så måste jag instämma med juristens insikt.
  De flesta i vårt land tror ju på att de själva eller deras nätverk, inte, kommer att hamna i en situation där brottsmisstanke finns. Då är det ju väldigt lätt att ha åsikter som redovisas i Aftonbladet.

  SvaraRadera
 6. Jag vill nog helst tro att resultatet av denna undersökning snarare beror på dumhet/lathet än att folk faktiskt tycker såhär.

  Troligen är det 44.6% som tycker det är ok att hänga ut sexbrottslingar, i och för sig fortfarande kontroversiellt... Men de har antagligen inte läst ordentligt och insett att Ask vill göra detta redan vid misstanke.

  Mvh

  /J-O

  SvaraRadera
 7. Det har väl argumenterats i åratal för att man inte ska behöva någon bevisning utöver offrets ord vid våldtäkt och misshandel mot kvinnor. Varför skulle människor bli upprörda över detta när det inte blivit det då?

  SvaraRadera
 8. Juristen!

  Så sant! Det är tyvärr allt för många som inte verkar ha någon som helst insikt i hur rättssystement fungerar i praktiken. Personer som är övertygade om att samhället är gott och att bara de som verkligen begår brott blir anklagade, åtalade och dömda.

  Men sanningen börjar nog uppenbaras för allt fler. Vem minns inte Södertäljefallet eller fallet Ulf (Bo Larsson), där människor blivit dömda till långa fängelsestraff baserade på falska anklagelser? Nu tyder dessutom allt mer på att fallet Thomas Quick är en enda enorm rättsskandal!

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2010/03/falska-anklagelser-i-princip-riskfritt.html

  Vi behöver en justicieminister som sätter rättssäkerheten högt! Inte en som undergräver den!

  SvaraRadera
 9. Ge dig nu. Vi vet att du drivs av ett patologisk hat mot moderaterna från när du blev avsatt som ordförande i Göteborg.

  Jag kan berätta mer detaljer om varför Henrik (Johansson - som han kallade sig då) blev fockad om det behövs. Tycker dock det är ojuste att göra det opåkallat.

  Du vet mycket väl att de enda som tjänar på ditt agerande är Ohly (kommunist fram till för några år sedan) och slarv-Måna. Du tycks vara beredd att köpa vad som helst så länge du får chansen att ge igen på moderaterna. TIll och med jobba åt en partigrupp som leds av kommunisten och stenkastaren Cohn-Bendit.

  SvaraRadera
 10. Ahhh... Krig. Så kul.

  Låt mig se vad jag har i arkiven. ;-)

  SvaraRadera
 11. Anonym: Känns mer som du är bitter över att du sitter i ett parti som beter sig som en mentalpatient för tillfället.

  Har du inget att säga i sakfrågan överhuvudtaget? Kanske är det för att du inte kan säga något till moderaternas försvar när dom helt överger rättstradition efter rättstradition?

  SvaraRadera
 12. Moderaterna hatar jag inte alls. Jag gillar gammelmoderaterna.

  Däremot avskyr jag Reinfeldt innerligt och anser att hans avideologisering av (m) och borgerligheten har skadat vårt land, debattklimatet och borgerlighetens förmåga att föra en konsekvent politik.

  Intressant dock att tonläget börjar skruvas upp. Det tyder på något.

  SvaraRadera
 13. @Anonym 21 mars, 2010 15:02

  På vilket sätt är din relation till hax intressant i denna situationen? Vi har en statsminister som tycker att det inte är en märklig tanke att hänga ut misstänkta.

  Vad fantastiskt vidrigt!

  SvaraRadera
 14. En diskussion om vikten av oskuldspresumtion leder till kommentarer där HAX hotas. Ja, då är Asks utspel nog mer förankrat i partiledningen än någon kunde ana.

  SvaraRadera
 15. Vänta nu. Moderaterna börjar föra ickemoderat och antiborgerlig politik. Är det inte det som är problemet? Att hota att hugga huvudet av budbäraren verkar lite bakvänt.

  SvaraRadera
 16. Riktig Moderat21 mars, 2010 15:31

  Ser nästan ut som ett samband.

  Dag ett "avslöjas" Moderaternas plan för att vinna valet genom olika satsningar på att få kvinnor att _känna_ sig trygga. Något som Bea skulle ta fram.

  Dag två spekulerar Bea Ask i att skicka hem kuvert där kvinnor får reda på att deras män tänkbart är svin.

  SvaraRadera
 17. Nu är måttet rågat. Alliansen går åt vänster och de enda som bedriver någon borgerlig idédebatt är till exempel Timbro, Frihetsfronten och liberala debattörer som Norberg, Svensson och Alexandersson. Då börjar Alliansen komma med förtäckta hot mot de senare. Anonym @15:02 har just fått mig att välja sofflocket.

  SvaraRadera
 18. Go HAX! Du har vårt fulla stöd. Vi ska alla sprida ordet och arbeta för att avslöja de rättsvidriga moralisterna i alliansregeringen.

  Medlem i PP.

  SvaraRadera
 19. Vad har Cohn Bendit att göra med att Ask och Reinfeldt har ballat ur?

  SvaraRadera
 20. Mycket bra av Alexandersson att lyfta fram fallet. Kanske också värt att börja tala om mer typiska "piratfrågor" i dessa termer? Det som får åtminstone mig att stötta PP är just de övriga politikernas ointresse av grundlagen, rättssäkerheten och medborgarnas integritet. Asks idéer om lila kuvert lider av samma principiella problem som argumenten vi fick serverade i samband med Ipred och FRA-lagen.

  /Gustav

  SvaraRadera
 21. Det tragiska är väl att moderaternas partiledning kommer att tolka det som att de inte rört sig tillräckligt långt till vänster om borgarna inte vinner valet.

  SvaraRadera
 22. Jag förstår överhuvudtaget inte att alliansregeringen har så dåliga partistrateger att de inbillar sig att flirten med radikalfeminismen lönar sig. Om den gjorde de skulle ju FI ha högre väljarstöd. De fick väl runt 0,6 % i riksdagsvalet. Ett tydligt tecken på att denna ideologi inte alls lockar de kvinnliga väljarna.

  Amatörmässigt och ryggradslöst!

  SvaraRadera
 23. Bea är tydligen i högform.

  "... Justitieminister Beatrice Ask: Integritetskränkningen uppvägs av möjligheten till vård."

  Jaha, så nu skall integritetskränkning pådyvlas de unga så de senare i livet som vuxna ser det som något högst naturligt?

  SvaraRadera
 24. Beatrice Ask driver inte detta för att påverka vänsterväljare eller radikalfeminister.

  Hon driver det därför att det finns underlag och acceptans för hennes ide hos högern.

  Det är märkligt att detta faktum är så viktigt att dölja.

  SvaraRadera
 25. @Anonym 15:02

  Det är sådana som du som rättfärdigar politikerföraktet. Tror du på allvar att världen blir imponerad av någon som beter sig som i en amerikansk såpa?

  SvaraRadera
 26. Stod det ens "misstänkta sexköpare" i Aftonbladets poll? Hittar inte den nu, men jag tyckte det bara stod " hänga ut sexköpare" i den.

  SvaraRadera
 27. Jag hijackar ditt kommentarsfält, Hax, CUF passade på att lämna över ett litet lila kuvert till Ask idag.

  Hon misstänks för att inte förstå grundläggande rättsprinciper

  http://magnusandersson.blogspot.com/2010/03/ask-fick-ett-lila-kuvert.html

  SvaraRadera
 28. Ack, om PP bara drev frågan om inrättandet av en författningsdomstol så skulle ingen tvekan finnas kvar...

  SvaraRadera
 29. Anonym 15.02 har helt fel när han hoppar på Hax för något som helst! Men 15.02 är något för mild när han beskriver Cohn-Bendit enbart som "kommunist och stenkastare". Cohn-Bendit har själv beskrivit sitt agerande när han arbetade på ett dagis:

  "On several occasions certain kids would open my fly and start to stroke me. I reacted differently according to circumstances, but their desire posed a problem for me. I asked them: 'Why don't you play together? Why have you chosen me, and not the other kids?' But if they insisted, I caressed them still."

  Han har därefter vägrat diskutera om det förekom fysiska sexuella kontakter med barn.

  Oskuldspresumtionen är fundamental och det är bra att Hax tar upp frågan. Problemet är att diskussionen tenderar att slå över i föreställningen att civilsamhället och individer inte får reagera mot beteenden om det juridiska systemet inte utdömt ett straff. (Och ofta inte ens då, eftersom det vore att dubbelbestraffa.) Även om Cohn-Bendit inte är dömd så har jag svårt att inte känna och visa avsky för honom - därför vägrade jag ta i hand den gång jag träffade honom. Och då inte för hans politiska svinerier.

  SvaraRadera
 30. Jag har inte sett någon annan kommentera det, men ska det också vara förbjudet att sälja, köpa och använda lila kuvert så det inte ska gå att skicka egna brev? Jag vet iaf att jag kommer att sköta all min snailmail korrspondens med lila hölje och kommer också att uppmana alla andra att göra det också.

  SvaraRadera
 31. Borgerlig kärnväljare21 mars, 2010 18:35

  Vad sägs om att protestera vid Raj Rajs sommartal i Vaxholm? Plakat med bilder av Gösta Bohman, plakat med gamla M-loggan, talkörer med ”Avgå Reinfeldt”, ”avgå Tolgfors”, ”avgå Ask”.

  SvaraRadera
 32. Är väl snart lika bra att låta omhänderta samtliga barn och låta staten ta hand om uppfostran - för säkerhets skull. Vi föräldrar skall ju ändå inte få bestämma över deras väl och ve fortsättningsvis. Reinfeldt kan ju adoptera dem allihop, så gör han verkligen skäl för namnet "landsfader"!

  SvaraRadera
 33. Även om Cohn-Bendit inte är dömd så har jag svårt att inte känna och visa avsky för honom - därför vägrade jag ta i hand den gång jag träffade honom. Och då inte för hans politiska svinerier.


  Jag har svårt att se vad skillnaden är när Cohn-Bendit relativisear pedofili och när nån på den här bloggen gör det.

  Är den politiska grundsynen avgörande för hur man ska se på fladdrandet?

  SvaraRadera
 34. Det står i artikeltexten att det handlar om misstänkta men inte i rubriken. Här är den exakta formuleringen i Aftonbladet:

  Håller du med Beatrice Ask?

  Ja, sexköpare ska hängas ut (44.1 %)
  Nej, det är fel väg att gå (55.9 %)

  Om man bara läser artikelrubriken och läsarfrågan kan nog en del ha missuppfattat att det handlade om dömda sexköpare, men det är ändå väldigt illa att lynch-mobbsmentaliteten ligger så nära under ytan.

  Sen finns det en annan artikel som kommenterar läsarreaktionen:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6812901.ab

  SvaraRadera
 35. I bloggosfären har hon redan fått namnet "Tant Greddelin".'
  Se satirisk kommentar
  http://www.kallestrokirk.se/10mars20.htm

  Kalle Strokirk

  SvaraRadera
 36. Villospåren står som spön i backen. Åter till sakfrågan. Vad tycker egentligen moderaterna om sin justitieminister?

  SvaraRadera
 37. I Aftonbladets web-omröstning härom dagen stödde 44,6 procent av läsarna Asks förslag.

  System justification. People need 2 feel safe and thus need 2 justify the system they live under, because if they do not, they wont feel safe anymore. One sad thing is that journalists are the same, for them there is even more at stake, and because of that their mental motivation for system justification is even stronger.

  -Micha

  SvaraRadera
 38. Fundering från en icke lagkunnig - det finns ju de som häktas inför domstolsförhandlingar, och alltså straffas med frihetsberövande innan någon dom fallit. Blir dessa på något sätt kompenserade om de senare anses oskyldiga?

  SvaraRadera
 39. Mmmm, moderaternas partipiska viner numera utanför partiet också. Underbart.

  Oavsett det, Ask måste väck. Det finns inga ursäkter alls för ett sådant uttalande från en justitieminister.

  För den delen, ingen som har noterat att Malmskillnadsgatan ligger på bekvämt gångavstånd från Riksdagen? Tillfällighet, vem vet. Money talks... ;)

  /Rickard

  SvaraRadera
 40. Joakim: Oskyldigt häktade får skadestånd av staten, ja.

  SvaraRadera
 41. Aftonbladets blotta existens gör mig rädd. På riktigt ;)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.