2010-03-03

Dagsformen tycks avgöra, del 4


Plötsligt är det hela havet stormar om teledatalagringen.

(Mp) sa nä till datalagringsdirektivet, sedan nja, och nu jaeee. (V) sa nä, sedan jaeee och sedan nja. Och nu (c) som först sa ja och nu njaaa.

SvD: Strid om datalagringen
SvD: MP och V backar om datalagring
Magnus Andersson, CUF: C mot M om datalagringen
Lakes lakonismer: Datalagringsdirektivet - alla slåss om trovärdigheten

Och vet du vad? Inget av detta hade hänt om inte gammelpartierna varit maniskt rädda för att förlora röster till Piratpartiet. Tänk bara vad (pp) skulle kunna uträtta i riksdagen...

Missa inte heller Infallsvinkels animationstävling om det hele.

Och kom ihåg att varken (v), (mp) eller (c) har lovat att rösta nej till en implementering av datalagringsdirektivet. Hur de kommer att göra, det kan ingen veta innan valet. Men allt tyder på att de kommer att lyda husse.

15 kommentarer:

  1. Klockren bild. Drar mig till minnes remixen på Not Nine O´Clock News.

    "In my hand, I hold a piece of... shit!"

    SvaraRadera
  2. Tack för länken Henrik!

    Och du har ju het rätt. En plats vid bordet är så mycket mer värt en en ren opinionsbildande roll, även om PP gör bra ifrån sig redan nu, som du skriver. :-)

    SvaraRadera
  3. @LAKE: En plats vid bordet är mer värt så länge man inte sviker sina ideal och väljare, hade jag hoppats du kunde tillägga. Men det är väl lite stenkastande bland glasväggar, som centerpartist?

    SvaraRadera
  4. Så här ska en politiker uttrycka sig i EU, Hax och Christian, se och lär.

    Nigel Farage harangues EU President Herman van Rompuy

    SvaraRadera
  5. Jag ska nog sattsa mina små gulliga pengar på att den skit som slutligen destilleras fram och accepteras av en "media majoritet" är värre än den skit som vi nu ogillar.... den skit som kommer kommer bara låta bättre i redan trötta öron.

    Ungefär som det brukar sluta alltså. :p


    //ST

    SvaraRadera
  6. @Steef - du kanske inte behöver komma med sådana onödiga, syrliga kommentarer om du läst min blogg?

    SvaraRadera
  7. @LAKE: Jodå, jag är bekant med din blogg. Men kommentaren syftade på C (och V, och MP), som agerar precis som du skriver - utan mitt tillägg. Sen håller jag med om att det inte framgår särskilt tydligt...

    SvaraRadera
  8. Det som saknas här är ju redovisningen av Piratpartiets plan B.

    Datalagringsdirektivet är ju gällande EU-lag och försvinner inte för att man vill det.

    Det är ju tydligt att plan A är att obstruera, att vägra följa direktivet trots att Sverige redan har fällts för detta - och det kan ju lyckas.

    Men vad händer om Kommissionen bestämmer sig för att fullfölja med en skadeståndstalan? Hur mycket är det värt för Sverige att slippa direktivet? Eller tänker man sig inte betala heller? EU har ju ingen exekutionsmöjlighet så alla böter är i någon mening frivilliga.

    SvaraRadera
  9. Tror faktiskt inte att partierna är särskilt rädda för PP, inte ännu i alla fall.
    Då är man snarare mer rädd för EU i sig självt och vad som händer om man inte inför ett tvingande direktiv som detta och som man egentligen inte vill ha.

    Johan

    SvaraRadera
  10. Sverige är nettobetalare till EU, så det kan ses som ett närmast akademiskt problem... ;-)

    SvaraRadera
  11. Sedan var det väl så att det kostade 100 miljoner om året i böter att vägra, och allt mellan 200-600 miljoner om året att implementera och driva?

    Jag väljer i 11 fall av 10 kombinationen 'mindre kostnader och avsaknad av Gestapo 3.0'

    SvaraRadera
  12. Nu har Thomas Bodström skrivit om datalagringsdirektivet på sin blogg.

    SvaraRadera
  13. Glöm inte att lyssna på det jag tjatat om i många kommentarsfält runt om. Ekots lördagsintervju med Peter Eriksson 27/2-10.

    Där får ni höra vilket jävla HYCKLERI detta är!!!! Blir så trött.

    http://www.youtube.com/watch?v=t4cbwJD31xc

    SvaraRadera
  14. @Jakob

    Ja, det var ju alldeles hoppsan. Det tar ju lite tid för kommentarer att dyka upp där, så jag postar om min kommentar här.


    Tack för inlägget. Jag vill först säga att jag inte gett upp hoppet om att få veta hur datalagringsdirektivet ska implementeras i Sverige efter en rödgrön valseger. Men jag är kanske något mindre optimistisk angående detta nu.

    Jag utgår från att du förstår att teledatalagring 1980 var något HELT ANNAT än vad det är idag. Då var det nummer till fasta telefoner och klockslag som lagrades, och endast för en kort tid. Nu är det helt andra kategorier av uppgifter. T.ex. var din mobiltelefon är vid ett givet tillfälle. Det ställer helt andra krav på skydd för personlig integritet än vad som är nödvändigt om det bara gäller. Det är betydelsefullt att direktivet begränsar åtkomsten till brottsbekämpande myndigheter. I IPRED-sammanhang har ju dessa uppgifter inte ansetts ha skydd i Sverige, trots att direktivet i den delen kan anses ha direkt verkan.

    Men tala inte om att vi har haft teledatalagring i trettio år. Knappt något av det som ingår i direktivet fanns för trettio år sedan.

    Angående budgivning och köpslående mellan polis och teleoperatörer så hoppas jag inte du därmed tänker föreslå att andra leverantörer av varor och tjänster genom lagstiftning ska tvingas leverera detta gratis till polisen. Teleoperatörerna - privata aktörer - har tillhandahållit en tjänst. Självklart ska det förhandlas om priset.

    Som du säkert känner till är skyddet av trafikuppgifter noga reglerat i lagen om elektronisk kommunikation. Trafikuppgifterna får bara lagras så länge som det behövs för överföring eller debitering och får bara behållas tills eventuella fordringar är reglerade eller avskrivna. Operatörerna får inte lagra trafikuppgifter hur länge som helst och någon ytterligare reglering krävs inte. Därför driver ingen sådana krav heller.

    Marknaden rör sig dessutom nu mot fasta avgifter, och då behövs inte längre trafikuppgifter för debitering överhuvudtaget. Den nu gällande lagen skulle alltså då förbjuda all lagring av trafikuppgifter när kommunikationen har upphört. Det är ju det som är kärnan i resonemanget kring datalagringsdirektivet, nämligen att det nu gällande integritetsskyddet anses vara för långtgående.

    Jag kan däremot helt och hållet dela din kritik mot regeringen som inte uppfyller Sveriges åtaganden eller använder sig av de möjligheter som finns att invända mot direktivet, t.ex. i EU-domstolen.

    Och som sagt, det hade varit intressant att få veta din inställning till vad som är möjligt och rimligt när det gäller implementationen av datalagringsdirektivet. Det är ett besked som man ska ge väljarna före september.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.