2010-03-30

Lagstiftare - kamma till er!

Se här, ett uppslag för undersökande och samhällskritisk journalistik...

Myndigheterna klarar inte att upprätthålla de lagar som redan finns om människorov, olaga frihetsberövande, sexuellt utnyttjande och våldtäkt – så politikerna stiftar lagar om samma saker en gång till, mot "trafficking".

Myndigheterna vill inte förstå eller ens diskutera konsekvenserna av den förda drogpolitiken – så politikerna gör missbrukarna olagliga istället.

Myndigheterna klarar inte att bekämpa produktionen av barnporr – så politikerna gjorde innehav olagligt. Snart blir det även tittförbud. Och nätcensur.

Så där håller det på. Våra myndigheter klarar inte att upprätthålla grundläggande lagstiftning och människors elementära rättigheter. De styrande är ovilliga, eller oförmögna, att diskutera problem på ett förutsättningslöst och konstruktivt sätt. Så politikerna stiftar nya lagar, mer eller mindre i panik. Ofta på ett ogenomtänkt sätt. Och påfallande ofta blir resultatet ett helt annat än de tänkt sig.

Sedan toppar de med ny och utökad övervakning, där alla medborgare betraktas som misstänkta.

Vore det inte bättre om våra myndigheter kammade till sig, skötte sitt jobb – och upprätthöll de lagar och regler som vi redan har?

Fast det är klart... I så fall måste ju politikerna börja sätta sig in i saker på riktigt, ta ansvar och följa upp. Då är det mycket bekvämare att bara stifta ett par lagar till. Det ser bra ut i media – även om det innebär att man bara gör saker som redan är olagliga olagliga en gång till; även om det är ett slag i luften; även om det kanske till och med egentligen gör problemen värre.

Hyperlexi, kallade Paulina Neuding fenomenet i SvD härom dagen.

15 kommentarer:

  1. Off topic, men det senaste om SWIFT verkar oroande:

    SvaraRadera
  2. Väsentligt inlägg.

    Jag tror att förutom politikerna och lagstiftarna så är den svenska administrationen nu infekterade av en negativ attityd till både politiker och till allmänhet. Byråkratin vill tydligen vara en fredad zon.

    Angrip den också.

    Per Kjellén

    SvaraRadera
  3. Ju fler lagar desto sämre stat(och maktutövare).

    - Tacitus, romersk historieskrivare.

    SvaraRadera
  4. Henrik!

    EU gör nu allt för att försöka tvinga Canada att ändra sina frikostiga upphovsrättslagar till motsvarande de för EU. Något du har hört talas om?

    EU Demands Canada Completely Overhaul Its Intellectual Property Laws

    SvaraRadera
  5. Möjligen har vi extra problem med detta i Sverige eftersom ministrar inte får vara operativa.

    En justitieminister får inte styra polisens aktiviteter, därför är det enda sättet som man kan visa sig handlingskraftig på, att stifta nya lagar - eller skapa nya myndigheter.

    Man skulle kunna tycka att vi har nog av myndigheter, men det är klart att man kan styra resurser mot en separat myndighet bättre än att stoppa dem i det stora svarta hålet som kallas polisväsendet.

    SvaraRadera
  6. Johan Tjäders kommentar får mig att undra vad anledningen är till att vi i Sverige inte tillåter ministerstyre. Någon som vet.

    SvaraRadera
  7. @Jonas V:

    I grunden rör det sig om att man vill parera för misstanken att en politiker kan tänkas att inte följa lagens bokstav, om ett sådant beslut skulle framstå som impopulärt i folkopinionen.

    Rättsskipning och myndighetsbeslut som rör dig kan alltså tänkas påverkas av en viss politikers popularitet och det kan man ju vilja slippa.


    Problemet är att vi är så tillknäppta här i Sverige att "ministerstyre" har kommit att bli ett skällsord. Men regeringen och dess ministrar skulle kunna bli mycket mer styrande om den ville det.

    Den slutsatsen drog åtminstone Katastrofkommissionen.

    SvaraRadera
  8. @JT,

    efter vad jag har förstått är det en kvarleva från den tid kungen hade makt. Det är kanske dags att modernisera den svenska statsförvaltningen.

    SvaraRadera
  9. "... sätta sig in i saker på riktigt, ta ansvar och [FÖLJA UPP]..."

    Citat:
    "... Jag känner inget av människa byggt system som fungerar utan återkoppling. Samhällsutvecklingen är förbluffande lite inriktad på att skapa återkopplingssystem...//... Ingenting styr utvecklingen så hänsynslöst som en uppbyggd infrastruktur. Därför är det främst genom förändringar i infrastrukturen som man kan påverka framtiden..."

    http://www.certec.lth.se/dok/tankaromoptik/

    SvaraRadera
  10. Kanske bör man ytterlige poängtera detta:

    Jag känner inget av människa byggt system som över huvud taget FUNGERAR utan återkoppling.

    SvaraRadera
  11. En av alla Anders30 mars, 2010 20:53

    @Tjäder

    Jag tror att det har att göra med att en minister inte ska kunna dra nytta av sin position. T ex en justitieminister som ber polischefen att lägga ner förundersökningar som ministern inte gillar. Eller om vi har en jordbruksminister som hittar på fördelar för sin gård.

    I teorin: lika inför lagen.
    I praktiken: Efter påtryckningar från USA, så ber justitieminister Bodström åklagare Roswall att se till att det blir åtal för Pirate Bay.

    SvaraRadera
  12. Återkopplade tekniska system:

    http://sv.wikipedia.org/wiki/PID-regulator

    Delkomponent till åtterkopplade sociotekniska system:

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Adaptiv_regulator

    SvaraRadera
  13. En välkänd adaptiv regulator:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_osynliga_handen

    SvaraRadera
  14. äntligen en post med rubrik som vi göteborgare förstår..
    "men asken, nu får du la ta å kamma däj ännä så, hur faen tänker du dååee"

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.