2010-05-21

Britterna byter spår


Det brittiska övervakningsraseriet kan vara på väg mot ett slut. I överenskommelsen mellan de konservativa och liberaldemokraterna finns flera löften om att rulla tillbaka övervakningen och att stärka de medborgerliga fri- och rättigheterna.

Läs mer här och här.

Och den som vill bli påmind om hur illa det gick för brittisk medborgarrätt under Labours tid vid makten bör se denna film. (Den rekommenderas verkligen!)

Det kan alltså vara som vi hoppades – att Tories medborgarrättsligt inriktade gren segrade, med hjälp av liberaldemokraterna. Nu återstår dock att se hur allt detta är tänkt att omsättas i praktisk handling.

Ytterligare en reflektion är att de brittiska liberaldemokraterna förstod att utnyttja sin vågmästarställning. Vilket kan jämföras med Piratpartiets vågmästarstrategi.

9 kommentarer:

 1. Regeringen vill helt upphäva rättssäkerheten för landets studenter i kontakt med CSN. CSN kan på blotta misstanken om att någonting inte står rätt till hålla inne med studiemedel utan prövning.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/minister-csn-maste-losa-det-har_4750387.svd

  Om förslaget ska kunna stoppas är det dags att göra något nu. Riksdagen ska debattera förslaget redan på måndag.

  SvaraRadera
 2. http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/8691753.stm

  SvaraRadera
 3. En mindre vetande bloggare hade nog skrivit "Engelsmännen byter spår".
  Tack för detta Henrik.
  Tack för själva innehållet oxå ;-)

  UK=Storbrittannien.....ungefär

  SvaraRadera
 4. Vad skönt att den brittiska kan klä sig i befrifarkostymen och befria britterna från exakt samma politik som dom själva skulle ha drivit under det tryck som landet utsatts för efter 9/11 från olika håll och som nu avservärt lättat.

  SvaraRadera
 5. Förenade Britannien kanske vore lämpligare. Knappt nån säger Great Britain.

  Men kul att liberaldemokraterna påverkar på nåt vettigt sätt.
  Hur många britter som tycker att massa cctv börjar bli lite läskigt vet jag inte, men det är en hel del. Fast många tycker också att det är bra. :/

  SvaraRadera
 6. Oj då, det trodde men ju inte. Kanske finns hopp för Australien också.

  SvaraRadera
 7. Mja, det låter bra men den som lever får se. Om politikerna här rullar tillbaka de märkliga lagarna som kom till strax före valet kan nog till och med en skeptiker som jag höja lite på ögonbrynen...

  Man kanske inte skall flytta hem till Svedala riktigt ännu då?

  SvaraRadera
 8. Om örikets namn på korrekt svenska så har jag i skrivande stund framför mig en kopia av en "Tractat" upprättad 6 november 1824 "emellan hans Maj:t Konungen av Swerige och Norrige å ena, samt hans Maj:t Konungen av det förenade Riket Stora Britannien och Irland å andra sidan"

  Så nu vet ni :-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.