"Ipred-lagen ska underlätta för rättighetsinnehavarna att kunna gå direkt till domstol för att få ut uppgifter på misstänkta fildelare, istället för att gå via polis och åklagare. Det har istället gjort att Internetoperatörerna har slutat spara uppgifterna om sina kunder, och det är just det gör att polisen inte kan utreda grov brottslighet på nätet."SR P3 Nyheter
IPRED-lagen har alltså inte haft någon speciell effekt i jakten på fildelare. Däremot har den gjort det svårare att utreda riktiga brott. Politikerna har med andra ord skjutit sig i foten.
Polisens problem kan i och för sig minska om teledeagtalagringen / datalagringsdirektivet implementeras i Sverige. Men det kommer dels att bli en valfråga. Och dels kommer vi att göra allt för att stoppa den härifrån Europaparlamentet.
Så det bästa vore nog att skrota IRED-lagen. Glöm inte bort att EG-domstolen beslutat att man inte behöver införa den på det integritetskränkande sätt som Sverige har gjort.
citat: - Det är ett stort bekymmer tycker jag, till exempel underåriga som utnyttjas till sexuella ändamål via Internet, där kan vi inte få tag på gärningsmännen när loggningsinformationen saknas, säger Anders Ahlqvist.
SvaraRaderaVad har nu detta med IPRED att göra, undrar varför dom alltid hänvisar till dessa sjuka saker som borde stoppas (inte som cecilia malmström vill göra och sätta ögonbindel på oss dock).
Alla som stödjer IPRED-lagen är med andra ord antagligen smygpedofiler!! ;)
SvaraRaderaSkönt att jag själv äntligen kommer få använda pedofil-argumentet mot mina motståndare. :)
@Johannes
SvaraRadera"Vad har nu detta med IPRED att göra, undrar varför dom alltid hänvisar till dessa sjuka saker som borde stoppas (inte som cecilia malmström vill göra och sätta ögonbindel på oss dock)."
Mycket enkelt egentligen. Lagen om Elektronisk kommunikation säger klart och tydligt att alla användaruppgifter skall raderas efter att de använts. Detta har operatörer hittills slarvat med.
I och med IPRED upptäckte många bredbandsleverantörer att kundkretsen krympte eller växte till stor del beroende på hur mån operatören var av att följa lagen. Därför följer de flesta operatörer numera PUL och ELKOM flitigt och/eller går till domstol för att visa för kunderna att man månar om deras bästa.
Därav finns mindre material kvar för polisen att begära ut.
Hade man inte haft IPRED skulle inte varje kund till ett bredbandsbolag kunna åka dit för fildelning (korrekt eller inte - de metoder man brukar för att hitta IP-adresser ger en felmarginal på runt 13% av "false positives", d.v.s. helt oskyldiga åker ofta fast), och därmed finns ett enormt marknadstryck - typ, hela kundkretsen till bredbandsleverantörerna - att inte längre spara trafikuppgifter, då chansen är enorm att de kommer missbrukas.
Tog man bort IPRED helt skulle det trycket lätta och ingen vettig människa skulle längre opponera sig mot sparandet av trafikuppgifterna så länge det endast var polis som fick tillträde vid förekomst av grövre brott.
Grejen är att när/om datalagringsdirektivet blir lag i Sverige så kommer uppgifterna bara att lämnas ut vid grov brottslighet, som det står i direktivet. Den ena dumheten slår alltså krokben för den andra.
SvaraRadera