2010-05-07

Krisen och opinionen

Diskussionsämne för kommentarerna:

Kan det vara krisen för Grekland och Euron/EMU som gör att de svenska regeringspartierna nu tycks gå bättre i opinionsmätningarna?

För så mycket annat av betydelse, som kan gynna Alliansen, har ju inte skett på senare tid.

Jag är för jämnstarka block och (pp) som vågmästare... ;-)

29 kommentarer:

  1. Jo, de rödgröna presenterade sin skuggbudget, full av skattehöjningar och diverse "satsningar" på galna projekt.

    SvaraRadera
  2. Som Elias skrev:
    De röd grönas budget som i princip gör det dyrare för alla??

    SvaraRadera
  3. Kantarellkungen07 maj, 2010 14:39

    Det är bara en mätning. Ett trendbrott kräver mer än så. Och att vi (PP och KLP) kommer in kräver en katastrof eller ett mirakel.

    SvaraRadera
  4. Som de ovanstående säger så lär ju de rödgrönas budget vara starkt bidragande, fast jag tror ju även att fler och fler inser att Månas rop efter att spendera mer under krisen hade varit illa för Sverige.

    Dock har jag slutat hoppas på att de ska bli jämnt mellan blocken och pp som vågmästare. Inom pp finns det på tok för många vänstersympatisörer och en rödgrön regering vore katastrof. Därför blir det nog Alliansen istället för pp.

    SvaraRadera
  5. Att sossarna är ännu kassare, alltså... Tja...

    Om det stämmer, då är det anmärkningsvärt att man som opposition lyckas lägga fram en valbudget som skrämmer bort folk.

    SvaraRadera
  6. Krisen är nog inte helt friställd opinionsläget. En undersökning är ingen garant för en ändring i opinionen, men eftersom den gjordes under det att oppositionen presenterade sin skuggbudget så blir den intressant. Jag tror krisen illustrerade alliansens poäng om ordning i finanserna bättre än Borg & Co. hade klarat av själva. De rödgrönas mer avslappnade inställning till överskott och de ökade kostnaderna kan ha skrämt många borgare tillbaka från soffan. Bristen på kraftiga ökningar av miljöskatter och avskaffandet av RUT-avdraget kan ha gjort MP-väljare i storstäderna till borgare. Om klimat politiken inte skiljer sig så mycket, varför rösta bort RUT och rösta fram förmögenhets- och fastighetsskatt?

    SvaraRadera
  7. Detaljer , detaljer.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/05/svart-vitt-eller-gratt-forenklingar-som.html

    SvaraRadera
  8. Svaret på frågan är, ja, absolut.

    Det vänstergrekiska spenderingsfrosseriet med allmänna medel har helt klart genljudit genom alla maktkorridorer i de moderna välfärdsstaterna. Så även i Sverige. Grekerna har ju ljugit om sin balanserade budget, uppenbarligen, för att få komma in i storstugan där det verkliga frosseriet förekommer. De blev väl fartblinda.

    Grekerna är bortskämda kravmaskiner som tror att en stat är nån slags Cornucopia som har en plikt att förse medborgare med saker och ting.

    Världens lägsta pensionsålder, säger väl precis allt. De vill inte jobba.

    SvaraRadera
  9. Det är sossarna som är sämre helt enkelt. De vill höja skatterna för alla och samtidigt höja taket på akassan. En akassa som i många fall ofta redan är mycket högre än vad många har i lön.
    Ensamstående föräldrar med 15000 i lön förväntas betala 60% i skatt samtidigt som arbetslösa plockar ut 23000/mån i akassa.
    Snacka om att cementera klasserna.

    SvaraRadera
  10. Montesqieu var nog inte så fel ute, när allt kommer omkring. ;-)

    SvaraRadera
  11. L för Low Life D för dönicke07 maj, 2010 15:36

    Som vanligt är alla här väldigt outbildade. Skillnaden på Grekland och Island är att på Island sa politikerna ifrån och vägrade betala sin skuld eftersom man anser att det är rena skurkfasoner man utsatts för. på Grekland har makthavarna snällt böjt sig för bankerna och deras utpressningskrav, därav folkets frustration på Grekland.

    Små borgliga slipsnissars förakt för vanliga människors utsatthet är alltid lika osmakligt.

    SvaraRadera
  12. Du har alldeles rätt anonym 07 maj, 2010 15:36, det var en synnerligen outbildad kommentar.

    Förmodar att min kommentar öppnade dörren till viss själ(v)insikt hos dig.

    Sen heter det "i Grekland" och inte "på Grekland".

    Dessutom, du har ingen aning om vad jag känner förakt för.

    SvaraRadera
  13. ...utsatta människor är nämligen inte per definition vänster.

    SvaraRadera
  14. Det är nämligen såna som dig och eran missriktade "välvilja" (jämlik fattigdom) som gör att det ser ut som det gör i stora delar av världen idag.

    Det blir tyvärr så när man enbart förhåller sig till ideologier och teorier och försöker tvinga in verkligheten i dom (gärna med våld om det går).

    SvaraRadera
  15. LD: Det heter "Det är nämligen såna som DU..." inte "Det är såna som DIG...".

    SvaraRadera
  16. LD.

    Du som kan det här med svenska och är hjälpsam med korrigeringar:

    Kan en kommentar vara outbildad?

    Är det i så fall möjligt även för en tomat att vara outbildad?

    SvaraRadera
  17. Jag har funderat över samma sak. Och jag tror att Greklandskrisen helt klart gynnar Alliansen och stärker Borgs (och Reinfeldts) aktier!

    Däremot tror jag inte att greklandskrisen påverkade den senaste opinionsundersökningen. För den gjordes innan det riktigt brakade igång med Grekland och mordbrännande stenkastarvänster ...

    Vidare är det även Spanien och Portugal, samt Storbritannien (och även USA) som lider av samma problem (Även Irland, Frankrike och Italien ligger lite halvdåligt till)

    Poängen är att alla de som Mona gärna hade frotterat sig med (eller bara 'names-droppat' om) har gjort sug skyldiga till samma lite för lös- och slösakatiga leverna och skjuta betalningarna på en anonym framtid (det som numera kallas 'tobleronepolitik')

    Och när detta sjunker in, dessutom förstärkt av insikten att denna skuggbudget mest var en valbudget, men att (v) och säkert även (s) gärna vill spendera mer och höja fler skatter ...

    ... då tror jag att effekten kan bli mer påtaglig. Och då ffa i det kommande valresultatet.

    Att dom rödgröna får så pass bra i många opinionsundersökningar tror jag beror på att många fortfarande önskar och drömmer sig tillbaks till sin minnesbild av det rösenröda och (s)-administrerade idylliska folkhemmet.

    De önskar sig alltså ett land som dom tror existerade förut och vilket förknippar med (s). Med höga bidrag, a-kassa osv ...

    Sen tror jag också att en hel del borgerliga väljare har svårt att bestämma sig och en del vänslas iaf i tanken med Maria Wetterstrand, eller iaf gjorde fram tills nyss.

    SvaraRadera
  18. Det är de rödgrönas budget plus att Mona framträder mer i media. Och inte att förglömma Lars Ohly.

    Desto mer Mona och Ohly framträder, ju mer röster får alliansen.

    Jag kan inte förstå hur korkade sossarna kan vara. Vem som helst i sossarna är en bättre partiledare än vad hon är.

    SvaraRadera
  19. skulle tro att många som gått och tänkt att alliansen verkligen gjort att alla fått det sämre ekonomiskt i sverige efter publiciteten krisen i grekland fått inser att de kanske inte skött sig så illa ändå. Och att sossarna ständiga klagomålär minst sagt tillgjorda i förhållande till hur övriga europa mår just nu.

    Det och att Mona Sahlin fick mer medietid förstås, inget kan skrämma bort väljare som hennes nuna och röst.

    SvaraRadera
  20. Daniel sa...

    "
    Jag kan inte förstå hur korkade sossarna kan vara. Vem som helst i sossarna är en bättre partiledare än vad hon är."


    rent fantastiskt egentligen, att de håller fast vid Mona Sahlin är i princip samma sak som att lämna walkover i valet, förstår inte hur ett parti kan vara så självdestruktivt att det såhär totalt saknar förmåga att anpassa sig till den realitet alla inser, även sossar, Måna Sahlin kan inte vinna ett val mot en allians ledd av Reinfelt, hon är helt enkelt för inkompitent och ogillad ute i stugorna.

    Alla vet det, ändå byts hon inte ut. Det är bara att tacka och ta emot men jag hade gärna velat veta mer om vilka mekanismerna är som lett fram till detta totala fail av socialdemokratin.

    Hade jagvarit sosse hade jag bett och bettt om att Bodström tog över, han är iallafall karismatisk, kompetent och ganska ohatad. Med honom hade de haft en chans, men som du säger, vem som helst är bättre än toblerone politikern Mona Muslim

    SvaraRadera
  21. Det är bra för oppositionen att delar av högern fokuserar sitt hat på Mona Sahlin och stavar hennes namn Måna Muslim.

    Det innebör nämligen ju längre det pågår att den försprång i opinionen som oppositionen haft oavbrutet sedan tre veckor cementeras hårdare.

    SvaraRadera
  22. "Micke sa...
    Det är bra för oppositionen att delar av högern fokuserar sitt hat på Mona Sahlin och stavar hennes namn Måna Muslim.

    Det innebör nämligen ju längre det pågår att den försprång i opinionen som oppositionen haft oavbrutet sedan tre veckor cementeras hårdare"

    tyvärr för vänstern är öknamnen inte omotiverade, ngn tsunami av sympati Monas pga vad några internetavändare kan hon ju drömma om, kanske det hon hoppas på. Kanske dags för henne o göra ännu fler dumheter så att ännu fler börjar kalla henne öknamn då.

    SvaraRadera
  23. "Micke sa...
    Det är bra för oppositionen att delar av högern fokuserar sitt hat på Mona Sahlin och stavar hennes namn Måna Muslim.

    Det innebör nämligen ju längre det pågår att den försprång i opinionen som oppositionen haft oavbrutet sedan tre veckor cementeras hårdare"

    tyvärr för vänstern är öknamnen inte omotiverade, ngn tsunami av sympati Monas pga vad några internetavändare kan hon ju drömma om, kanske det hon hoppas på. Kanske dags för henne o göra ännu fler dumheter så att ännu fler börjar kalla henne öknamn då.

    SvaraRadera
  24. "Micke sa...

    Det är bra för oppositionen att delar av högern fokuserar sitt hat på Mona Sahlin och stavar hennes namn Måna Muslim.

    Det innebör nämligen ju längre det pågår att den "försprång i opinionen som oppositionen haft oavbrutet sedan tre veckor cementeras hårdare."

    jamen vad bra, du borde nästan höra av dig till deras kampanjstrateg och föreslå att Mona ska göra ännu mer dumt då så att folk börjar kalla henne ännu fler öknamn. Då kmr hon få massor av sympati i gengäld pga öknamnen som överväger all idioti hon behövde göra för att provocera fram det.
    Tyvärr för dig så är öknamnen en del i måttet på hur opopulär hon är, det är ganska desperat att hoppas folks tillmälen ska göra henne poppis igen.

    SvaraRadera
  25. jaha nu funkar det, skrev om det ävla inlägget tre gånger för det strulade

    SvaraRadera
  26. Å nu ska man dessutom behöva finna sig i att kra(v)maskinerna sitter o smider planer på ännu högre skatter och mer förbud i Gävle, i SVT-sänd Live-TV.

    Är det verkligen SVT:s uppdrag? Tvi vale!


    /eLD

    SvaraRadera
  27. Se upp för blankare på måndagsbörsen!

    SvaraRadera
  28. Jeg finder det både provokerende og stærkt bekymrende at læse svenske politikere udtale:

    "Stabilitets- och tillväxtpaktens efterlydnad måste återställas. Stater som bryter mot pakten ska mista sin rösträtt rörande budgetunderskott och beslut om krisåtgärder och riskera indragna EU-medel (jordbruks-, struktur- och sammanhållningsfonderna)."

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/snabb-hjalp-till-grekland-nodvandigt_4642383.svd

    Hjalmar Schacht spøger tilsyneladende igen i svensk politik:/

    Man skulle tro, at det var politisk sprængstof, når politikere op til et valg melder ud, at Europas befolkninger bør miste deres stemmeret og suverænitet hvis de kommer i økonomiske problemer.
    Den slags udtalelser kan kun stamme fra korrupte politikere i kohorte med banker fremfor med deres vælgere.

    Og så lige et lille tip her på Victory-day, NORDEA er en død hest allerede nu...

    SvaraRadera
  29. Kantarellkungen10 maj, 2010 08:16

    När jag turistade i Grekland på 90-talet så berättade guiderna att Grekerna alltid var så hederliga. Fast det var innan eurotiden.

    Har någon varit där och lyssnat på guiderna nyligen?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.