2010-05-21

Piratpartiet är ett frihetsparti!


Jag är, som bekant, en smula skeptisk till politik. Jag tycker att politikerna borde lämna folk rätt mycket i fred – och bara ägna sig åt ett litet fåtal nödvändiga, gemensamma angelägenheter. Eftersom alla är olika, tycker jag att det är rimligt att människor får göra sina egna val här i livet.

Gammelpartierna fungerar inte på det sättet. De har fixa idéer om hur alla skall leva sina liv. De är klåfingriga och förmyndarmässiga. Och de drar sig inte för att använda politiken för att tvinga in alla människor i sina stela, monolitiska modeller. (Det finns gradskillnader. Ju längre åt vänster man kommer, ju värre blir det som regel. Men vad gäller principen befinner sig alla dagens riksdagspartier på det sluttande planet.)

Därför är Piratpartiet det enda parti (av de partier som har något slags chans att komma in i riksdagen) som jag tycker att man kan rösta på, engagera sig i och jobba för. Piratpartiet vill i princip inte tvinga någon till något.

Piratpartiet försvarar istället vanliga människors rätt till privatliv. Piratpartiet kämpar mot inskränkningar i yttrandefriheten. Piratpartiet försvarar rättsstatens principer och de medborgerliga fri- och rättigheterna. Piratpartiet försvarar vårt öppna internet mot inskränkningar, censur och politisk klåfingrighet. Piratpartiet är mångfald. Piratpartiet är en motkraft mot Maktapparaten.

Detta är det närmaste man kan komma ett frihetsparti i dagens Sverige.

22 kommentarer:

 1. Och senaste klåfingerursäkten? Miljön?

  Vad är PPs miljölinje?

  SvaraRadera
 2. Det är just det som är idén Bo - Piratpartiet HAR ingen miljölinje. De tänker inte sätlla några krav på at folk ska inordna sina liv på något speciellt sätt.

  (Dock kan det bli så att de kommer rösta för exempelvis Miljöpartiets "miljölinje", i värsta fall...)

  SvaraRadera
 3. PP är det enda parti vars grundpelare vilar på att tvinga immaterialproducenter att jobba gratis mot privatmarknaden - tillämpa tvång alltså.
  Detta leder förstås till att privatpersoner konsumerar gratis - ett svårslaget vänsterförslag som trivs bra ihop med vänsterns friår och medborgarlön.

  Johan

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att din första formulering är lite olycklig. Vad du inte tycker om är den representativa demokratin. Men politik är mycket mer än så. Särskilt i marknadsekonomier. All konsumtion är politisk, särskilt monetär sådan. Aktivism ser jag också som politik.

  Vad gäller piratpartiets miljölinje vill vi hjälpa företag att kunna bygga grönt genom att göra undantag i patentlagstiftningen. Såklart är detta en strategi för att succesivt avskaffa patentsystemet ;-) www.piratpartiet.se/miljopatent

  SvaraRadera
 5. Av Hax deklaration av vad Piratpartiet är så kan man nu sluta sig till att partiet är ett högerparti.

  Det vore ärligast att man deklarerade detta tydligt och klart så att dom vänsterinriktade som nu är engagerade i partiet och tror att partiet uteslutande kommer att ägna sig åt frågor som rör internet och övervakning kan kliva av partiet i god tid.


  Jag skulle bli rätt lack om jag röstat på Piratpartiet och vaknade upp med Reinfeldt i sängen dan efter valet men nu vet jag vad som gäller.

  Sen tycker jag att Johan börjat spåra ur och att det är dags att ta bort hans inlägg.

  SvaraRadera
 6. Av Johan och Mickes kommentarer så ser jag nu att PP fortfarande ligger helt rätt i politiken. Man tvingar bort de som inte kan tänka utanför lådan från partiet samtidigt som nytänkarna blir intresserade.

  Bra!

  SvaraRadera
 7. Ssargon, Jag är benägen att hålla med. :-)

  SvaraRadera
 8. Flexibla dynamiska sinnen når så mycket längre och hittar så många fler lösningar på mellanmänskliga problem än vad rigida, fastcementerade ideologier gör.

  Allt gammalt har prövats för många gånger om och om igen nu alldeles för länge...dags för lite nya krafter att få göra bort sig nu. ;-)

  SvaraRadera
 9. Micke du tolkar vad HAX skriver som vanligt (mao som djävulen läser bibeln). PP har ingen höger/vänster inriktning utan satsar på en vågmästarroll och att du dyker upp här och trollar hela tiden innebär ju att vi lyckas ta både liberal och socialistisk uppmärksamhet vilket är bra.

  För tydlighets skull skall jag skriva det en gång till på ett annat sätt så tom. en inrutad partipolitiskt bunden förstår.

  PP består av anhängare från det röraste vänster till det liberalast/konservativaste höger. PP tar inte före valet till vilket block man skall samarbeta med utan kommer att samarbeta med det blocket som ger störst gehör för PPs frågor.

  Mao. jag som liberal person köper att få L. Ohly som inrikesminister om han och det rödgröna blocket ger oss bättre betalt för våra mandat än vad Alliansen gör. På samma sätt skulle du få köpa att vakna sovandes sked med Fredrik Reinfeld om du röstade PP och Alliansen gav bättre betalt än de rödgröna.

  Så nu när det är ur vägen - Sluta och trolla och disskutera eller dra!

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 10. @Johan

  Kliv av halmgubben tack. Vi vill inte tvinga immaterialproducenter att göra ett skvatt, vi är helt enkelt emot att man implementerar massövervakning och avskaffar grundlagar för att subventionera immaterialproducenter som inte förmår hantera en fri marknad.

  Den artist som lyckas skapa sig en solid bas av fans och fortfarande inte kan omsätta detta till pengar bör inte finnas på marknaden ändå.

  Alternativet att vi alla tvingas bidra och subventionera folket som skall öppna och analysera vår post är orimligt och oacceptabelt. Punkt slut. Sedan får man tycka om fildelningen vad man vill.

  SvaraRadera
 11. @Fredrik

  "...På samma sätt skulle du få köpa att vakna sovandes sked med Fredrik Reinfeld om du röstade PP..."

  Nu är jag liberal själv, men jag skedar nog hellre med Wetterstrand än vare sig Reinfeldt eller Ohly...

  SvaraRadera
 12. "Ju längre åt vänster man kommer, ju värre blir det som regel."

  I ett textboksexempel från skolklassen i politiksk teori, ja. Men om vi som i Sverige har en partiflora utan konsekvent frihetliga högerpartier så varierar det mest från fråga till fråga vilken kant som är värst.

  SvaraRadera
 13. @Micke

  Jag tror du har missat att det finns en frihetlig del av både vänstern och högern. Arbetarrörelsen började som en frihetsrörelse: man ville ha sänkta skatter, fri företagsamhet, avskaffat skråväsende och drömde i slutändan om rösträtt.

  Liberaler och anarkister enades i de här frågorna om rätter att råda sig själv och förverkliga sig själv genom eget slit.

  Det är den kampen, mot de besuttna, som vi nu för igen. När vi tillsammans vunnit så kommer vi såklart att kasta oss över varandra, om tex djurrätt och äganderätt.

  Men tills dess kommer PP att vara en dubbelexponering av det bästa från höger och vänster.

  SvaraRadera
 14. "Jag skulle bli rätt lack om jag röstat på Piratpartiet och vaknade upp med Reinfeldt i sängen dan efter valet men nu vet jag vad som gäller."

  Det är väl ganska givet?

  Röstar man på PP "riskerar" man att ge mandat till antigen aliansen eller S/MP/V. Iden är ju just det, men att det följer med framsteg (eller iaf reversering av baksteg) på pp's områden i dealen.

  Tål man inte den premissen är det ju lite fel parti att rösta på. Då kan man rösta på socialdemokraterna eller socialmoderaterna...

  Det är ju just det PP lyckats med i EU. Man säljer röster till , till några som ger draghjälp och resurser inom sina områden. PP har ju också bevisat att det går, att det med upplägget går att göra _skillnad_ med begränsat med röster.

  Lite irriterande att det dras upp som en graverande borträknad nackdel när det är själva jävla planen, själva konceptet. Det ska inte finnas någon jävla miljölinje så länge det inte har med tex imaterialrätt att göra.

  Ovanpå det är det ju lite samma risk med våra stora partier. Rösta M och få KD på köpet, rösta MP och få ohly. Fast utan det där om att göra skillnad då.

  Håll PP fokuserat och håll planen tydlig, och jag kommer fortsätta rösta. Skillnadsutväxlingen är hittils fenomenal!

  SvaraRadera
 15. Scary:

  Jag är benägen att hålla med dig, Ipred är inget bra sätt att stävja den illegala fildelningen.
  Men man kan inte bortse från att Pp vill tillåta fildelning för vanligt folk vilket rycker undan marknaden för producenterna. En usel lösning ersätts med en annan usel sådan.

  Johan

  SvaraRadera
 16. Lite irriterande att det dras upp som en graverande borträknad nackdel när det är själva jävla planen, själva konceptet.
  --------------------------------

  Det är definitivt en nackdel för dom väljare som blir blåsta och tror på den version du tror på.

  I verkligheten kommer Piratpartiet om partiet får mandat att bli tvugna att ta ställning till precis allt som alla andra partier tar ställning till och dom kommer att bli tvugna att inordna sig i på endera sidan.

  Hax inlägg idag visar att den sidan stavas HÖGER.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Röstar man på PP "riskerar" man att ge mandat till antigen aliansen eller S/MP/V. Iden är ju just det, men att det följer med framsteg (eller iaf reversering av baksteg) på pp's områden i dealen.

  Tål man inte den premissen är det ju lite fel parti att rösta på.


  Ja, och det är därför de inte kommer få min röst.

  Jag har som klassisk liberal inga problem med att kompromissa om vad man ska liberalisera först eller i vilken takt det ska ske. Däremot kommer jag aldrig kompromissa bort inriktning.

  PP har sagt sig vilja kohandla i alla andra frågor. Kanske blir man av med FRA-lagen men istället får 200 000 nya jobb i offentlig sektor...

  SvaraRadera
 19. Det man förs bör liberalisera är att låta dom som lider av att betala skatt slipper göra det så att vi andra befrias från ansvar för deras lidande och inte minst att vi slipper gnällandet.

  SvaraRadera
 20. @Johan

  "Jag är benägen att hålla med dig, Ipred är inget bra sätt att stävja den illegala fildelningen.
  Men man kan inte bortse från att Pp vill tillåta fildelning för vanligt folk vilket rycker undan marknaden för producenterna. En usel lösning ersätts med en annan usel sådan."


  Problemet är nu inte bara IPRED (som är en i stort sett helt tandlös och ineffektiv lag vad gäller att stävja fildelning, men som är ett fruktansvärt prejudikat för att privata aktörer skall få befogenheter som inte ens polisen av mycket goda orsaker inte har) utan att man för att stävja fildelningen går in och mer eller mindre avskaffar yttrandefriheten som en ren bieffekt.

  Ta exempelvis en tracker. I sig inget annat än en lista bestående av kartotek där enskilda användare lägger upp hash sums (= att jämföra med det som står på titelsidan av en bok samt bokens SKR-märkning). Brottet begås av att användare A kontaktar användare B och att en kopia görs av material de enskilt har. Enda funktionen trackern har är genom att användare A och användare B lägger upp sina kartotek.

  Då överväger man att tvinga den bredbandsleverantör som står för bandbredd åt trackern att stänga av denne trots att inga brott begås där, och att den information som utbyts är lika utförlig som när en kvällstidning publicerar hur sexbrottlingar skaffat prostituerade på plattan.

  Enligt samma juridiska resonemang skulle då kvällstidningen i exemplet anklagas för medhjälp då informationen de gett ut möjliggör förmedlandet av kontakt mellan sexköpare och sexsäljare? Effekten är densamma.

  Om man kan i praktiken avskaffa alla krav på skuldansvar när det gäller fildelning, hur försvarar man att inte använda samma metoder vid varje annat begånget brott, om det anses bekvämt för stunden?

  Juridiskt sett blir det helt plötsligt inte många människor i Sverige som inte kan hållas laga ansvariga för brott av typen sexbrott, rån, inbrott, misshandel, knarkhandel, förskingring, skattefiffel, med mera.

  Det räcker sedan att titta på de senaste två-tre månadernas utspel om polisiära bevisat brottsliga övergrepp
  , myndighetsfusk i stor skala utfört av SÄPO, eller uttalanden om att avskaffa oskuldspresumptionen gjorda av justitieministern(!), så inser man att sådana skeva lagar förr eller senare kommer att missbrukas vilket betyder att oskyldiga straffas för händelser de inte har kontroll över.

  Givet det alternativet eller att man måste bevilja kopiering av immateria för privat bruk så är valet enkelt.

  Jag kan snarare inte förstå dem som anser att förlusten av den rättspraxis som vi tagit tvåtusen år på oss att utveckla skulle anses vara ett skäligt pris för att stötta immaterierätten(oavsett vad man tycker om den).

  SvaraRadera
 21. Smukt indlæg!

  Afstanden mellem den anarkistiske venstrefløj og den libertanske højre, er ikke så stor som flere kommentatorer lader til at tro.

  Måske vi på længere sigt burde samle en europæisk gruppe af pirat-libertanere samt -anarkister, sætte os ned en gang for alle, og definere hvad vi mener med frihed...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.