2010-05-14

Säpo-affären: I väntans tider...


Historien om Säpos konsekventa lagbrott (se bloggposten nedan) kom möjligen i lite osynk – eftersom alla trodde att SVT Rapport skulle köra den redan i går kväll. Det må vara hänt. Men samtidigt ser vi något intressant.

Jag har inte upptäckt en enda bloggare eller politiker ur det rödgröna eller det blå laget som kommenterar saken.

(Mer än Klamberg (fp) då, men han är ju ett lika stort irritationsmoment för gammelpartierna i integritets- och rättsfrågorna som vi pirater.)

Tycker de rödgröna och de blå måhända att det är oviktigt att Säpo konsekvent bryter mot lagen?

Vill de kanske lägga locket på, för att slippa en ny integritetsdebatt nu när valet närmar sig?

Vet de inte vad de skall säga, när Bodström och Ask är de politiker som bär det yttersta ansvaret för detta haveri?

Hur som helst är det anmärkningsvärt att gammelpartierna tiger om att Hemliga Polisen (till och med dess författningsskydd) konsekvent bryter mot lagen, mot grundlagen och mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Det gör det liksom bara ännu tydligare att Piratpartiet behövs i svensk politik.

(Att andra media håller tyst är dock mindre märkligt. De ser detta som Rapports story och vill inte sno den i förväg. Gissningsvis hänger de på så snart SVT kört sitt reportage.)

22 kommentarer:

 1. 2006 års Fredrik Federley hade gått i taket över det här.

  SvaraRadera
 2. ...och 2008 år Fredrik Federley hade gråtit lite, hänvisat till sin mamma, och sedan dealat fram ett löfte från högsta chefen för SÄPO inte gör någon skillnad överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 3. ... medans 2010 års Fredrik Federley bara sitter i ett hörn och surar lite?

  SvaraRadera
 4. SVT vågar inte fullt ut stöta sig med nuvarande eller eventuellt blivande regeringsblock, så de sänder nog det hela i kväll (eller nästa fredagkväll) när svenssons sitter med ungarna och har fredagsmys framför något dravelprogram...

  SvaraRadera
 5. Finns det inte någon Schlagertävling eller så som folk kan titta på medan den här storyn visas? Nej just det, det skulle Sverige inte få titta på. Aj aj aj...

  SvaraRadera
 6. För o va helt offtopic. men ändå ett värt länktips:
  http://news.yahoo.com/s/ytech_wguy/20100513/tc_ytech_wguy/ytech_wguy_tc2047

  sprid kärlek.

  SvaraRadera
 7. Oooh, ja, Expressen, Aftonbladet, DN och TV4 fullomligt längtar ihjäl sig att under morrondagen publicera 8 extra uppslag, 3 bilagor och en halvtimmes extrasändningar reklamfritt tre gånger under bästa sändningsttid om demokratin och rättstaten Sveriges förhållande till FN's och Europarådets konverntioner om mänskliga fri- och rättigheter. Det ska bli spännande. Förutsatt att Rpport VÅGAR sända något i kväll kl 19.30. Ty piskorna vina.

  SvaraRadera
 8. svt? de hittar nog nån ankfamilj att rapportera om, eller nåt indignerat reportage om sms-lån istället.

  SvaraRadera
 9. Anne Ramberg är bra, borde synas mer. Hon tycker ju otvivelaktigt att utvecklingen är tokig juridiskt.

  Fast tyvärr verkar hennes ord väga lätt i spelet bland tjänstemän och politiker - Och stora medieföretag.

  SvaraRadera
 10. Det här inlägget har tagit borts med hänvisning till rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 11. http://camilla-lindberg.blogspot.com/2010/05/sapo-och-sexkop.html

  Såg att Camilla Lindberg (vem annars?) har lagt ut ett inlägg på sin blogg om Säpo.

  Frekar06

  SvaraRadera
 12. Mark Klamberg lyfter fram ytterligare en Säpo-fråga: kränkningarna av Wienkonventionen. Det handlar om avlyssnandet av diplomater i Sverige.

  Här torde det även finnas FRA-kopplingar. De FRA-rapporter som publicerades på denna blogg sommaren 2008 såg bl.a. ut att vara baserade på avlyssning av diplomatisk korrespondens i Stockholm.

  SvaraRadera
 13. Några rader i SvD:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sapochefer-gar-fria_4719219.svd


  /Erik S

  SvaraRadera
 14. Stackars Camilla blev medlem i miljöpartiet i intervjun :-)

  SvaraRadera
 15. Jo då nu har jag skrivit...

  SvaraRadera
 16. "Men å andra sidan ska man komma ihåg att vi inte på något sätt har försökt dölja eller mörklägga detta"
  -Anders Danielsson, Säpos generaldirektör

  Någon annan som tänker på inledningen av Liftarens guide till galaxen där först planerna på att riva Arthur Dents hus och sedan planerna på att riva jordklotet sedan länge hade funnits för allmän beskådan i någon källare?

  Men det är sedan länge känt att kungen, polis, politiker, fack och domstolar står över lagen i detta land. Move along, people. Nothing to see here.

  SvaraRadera
 17. Det finns en beröringsrädsla från politikerhåll visavi Säpo. Nu är det hela känsligare än någonsin. Man vill inte lägga ved på brasan. Till hösten ska polismetodutredningens förslag förverkligas och sedan väntar datalagringen. Dessutom kommer utredaren Runar Viksten efter valet föreslå att FRA ska få spana på uppdrag av Säpo.

  SvaraRadera
 18. Har kungen rätt att se alla papper, foton, filmer som är hemlighetsstämplade?

  SvaraRadera
 19. Det fattar ni väl att man inte kan köra den på Kristi Himmelfärdsdag. Detta är ju den ultimata "ut med skräpet"-dagen. Med långhelg och allt.

  Möjligen hade varit bra att inte blogga om att Rapport tänkte köra storyn, för då hade de nog kunnat vänta till måndagen.

  @Shaun

  Kungen har som ordförande i Utrikesnämnden rätt att ta del av hemliga dokument som rör de utrikes ärendena. I övrigt har Kungen ingen funktion i rikets styrelse.

  SvaraRadera
 20. Ännu är jag inte pirat även fast piraterna är på gång i DK, men jag har en piratkatt.

  Har bloggat lite om den svenska skenheligheten. Vad har jag lärt av det? Jo det verkar vara som en dammsugare på spam. Suger åt sig alla spamtussar (och dito råttor).

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.