2010-05-15

Säpo-affären: Största möjliga tystnadNu har SVT Rapport sänt sitt inslag om Säkerhetspolisens konsekventa lagbrott. Säpochefen slår ifrån sig och säger "Vi har inte försökt mörklägga". Well. De har ju inte direkt ansträngt sig för att skapa öppenhet heller.

Säpo-chefens uttalande kan tolkas ungefär så här Vi har inte ljugit. Ingen har frågat oss om Säpo bryter mot lagen, grundlagen och Europakonventionen i detta avseende. Och eftersom ingen har frågat har vi inte behövt svara. Alltså har vi inte ljugit. Gah!

(Visst – Säpo har samarbetat med åklagaren, men först efter att haveriet visat sig vara fullständigt.)

Från borgerligt håll har jag hitintills bara hittat fyra bekymrade kommentarer – från Camilla Lindberg, Mathias Sundin, Mary X Jensen och Mark Klamberg. På den rödgröna sidan är tystnaden öronbedövande. I allmän media cirkulerar ett extremt kortfattat TT-telegram. Och det känns ju lite tunt.

Från ansvariga politiker – Thomas Bodström (s) och Beatrice Ask (m) – hörs än så länge inte så mycket som ett pip. Vilket man kan förstå. De hoppas ju komma undan med det här.

Man undrar om de rödgröna och Alliansen verkligen menar att konsekventa lagbrott hos Hemliga Polisen kan viftas bort? Tycker journalistkåren måhända att detta bara är en smärre incident? Eller har folk "bara" missat situationens allvar?

Alltså... vi snackar om Hemliga Polisen här. Till och med om Hemliga Polisens Författningsskydd – som har som jobb att försvara den grundlag den själv nu har brutit emot. Vi talar om konsekventa lagbrott. Vi talar om handlingar som direkt underminerar rättssäkerheten och som bryter mot några av rättsstatens grundläggande principer. Vi snackar om nonchalans mot de medborgerliga fri- och rättigheterna. Vi talar om saker som faktiskt har implikationer vad gäller själva den svenska demokratin.

Kommer gammelpartierna att lyckas tiga ihjäl saken? Anser övriga media att Rapports avslöjande är värt mer än ett TT-telegram på 476 tecken? Vi får se.

Några nya piratkommentarer: Micke Nilsson, Opassande, Yami och Pandorna.

19 kommentarer:

 1. Bäst att spara medans man kan...

  Tyyyyystnad...

  SvaraRadera
 2. "Ja älskling, jag har varit otrogen mot dig under trettio år, men det räknas inte för du har ju faktiskt inte frågat..."

  SvaraRadera
 3. Enligt TT-meddelandet kan inge hållas ansvarig eftersom det rör sig om ett systemfel. Vem är då ansvarig för systemet? Det är knappast av naturen givet.

  SvaraRadera
 4. Nu tror jag att det är enormt kontraproduktivt att försöka sätta dit Anders Danielsson här - den här affären måste användas på det principiella planet som ammunition mot datalagringen och för enormt mycket vassare kontrollorgan, med färre kompisar i.

  Det är fan skandal att detta inte uppdagades av kontrollorganen för tio år sen.

  SvaraRadera
 5. Hederlig Säpo taktik, man säger helt öppet att man är brottslingar och kommer undan med det. För Säpo är Gudar och de kan göra vad de vill för Svensson blir bara upprörda när de tittar på Lady Gagas nya klädstil

  SvaraRadera
 6. HAX: ta en titt på mitt inlägg i samma ämne, eller åtminstone kommentarsfältet:

  http://apelsineld.blogspot.com/2010/05/las-hax-sapo-bryter-mot-lagen.html

  SvaraRadera
 7. Borde inte ordföranden i den svenska medborgarrättsrörelsen gå i taket för detta?

  SvaraRadera
 8. Dte är ju ingen hemlighet att SÄPO och Socialdemokraterna har ett konstant kel-kalas så därför är det ganska naturligt att dom itne vill visa upp sin älskares mörka sida.

  Varför MP och V är tysta är dock ganska svårt att förstå.

  SvaraRadera
 9. Inte så konstigt att V och MP håller käften om S vill det, det hänger ju på S o de själva om de vill ha makten om några månader.. klart som fan vi inte ska leka "hela havet stormar" då..

  SvaraRadera
 10. Pusselmannen15 maj, 2010 12:25

  Det blir bara bättre och bättre det här.
  Hela morgonen har nyheterna på P3 berättat om att regeringen förlänger militärsamarbetet med Saudiarabien.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3698460

  Enligt Tolgfors måste man ju sälja vapen till diktaturer om man ska kunna tjäna pengar. Typ.
  Principfasta verkar de ju vara i alla fall, vår regering, när det gäller övervakning, diktaturer och en hemlig polis som inte följer reglerna.
  Ytterligare en pusselbit till deras verklighetsuppfattning.

  SvaraRadera
 11. Är det inte dom som uppmärksammat detta som borde anmälas? Det borde ju va hemligt! :P

  hur går det med anmälan mot dig, angående att visa hemligheter?

  SvaraRadera
 12. Jösses Ssargon! Ser du inte vad borgarna gör eller snarare INTE gör?

  Kan du inte hålla med om att problemet inte är enskilt de röd-gröna eller borgarna utan ett fallerande för de etablerade partierna?

  Allt är inte rött eller grönt.

  SvaraRadera
 13. Det är långhelg Henrik. Politikerna har ett legitimt skäl att hålla sig undan.

  SvaraRadera
 14. Känner ni till det här globala handelsutbytet? Om hur Google under sin kartläggning Streetview även samlade in data från de trådlösa nätverk som passerades? Data som även tycks ha nått FRA.

  SvaraRadera
 15. Det verkar som om det är upp till bloggarna att se till att det här uppmärksammas. Så det är väl lite som vanligt, antar jag.

  SvaraRadera
 16. Ingår inte detta i en stragegi för att bygga upp förtroendet för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden? Här kan de peka på att de i vart fall gjort ett påpekande, vilket visar att de är på alerten. Dessutom kan det legitimera att ta ifrån Säpo den uppgift som man nu kan hävda att FRA kan sköta bättre :)

  SvaraRadera
 17. Riverman: Oppositionspolitiker brukar göra poäng utav saker som händer under de regerandes mandat. Nu gör de inte det. Att regeringen inte vill dra igång något är enbart förståeligt pga att det är dom som får skiten i slutändan.

  Jag tyckte det var rätt enkelt att förstå det.

  SvaraRadera
 18. @Mikael Nilsson

  "Det är fan skandal att detta inte uppdagades av kontrollorganen för tio år sen."

  Den saken hade jag kunnat köpa. "Kontrollorganen" har alltid varit ett skämt så att de inte upptäcker klavertramp som de förmodligen inte har tillåtelse att ens övervaka är givet.

  Men att en åklagare får för sig att avskriva direkt kriminellt förfarande i massivt omfång, plus grovt tjänstefel...på grund av att objekten för utredningen är för inkompetenta för att sköta sina jobb.

  Ja, det är aningen magstarkt!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.