2010-05-18

Varför har (s) släppt in (v) i värmen?

Historiskt har det alltid funnits en ideologisk brandgata mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Så varför släpper (s) nu in (v) i värmen? När blev ex-kommunister tänkbara regeringspartners för (s)?

Frågan diskuteras på ett lunchseminarium hos Timbro, tisdag den 8 juni. Medverkande är Helle Klein, Widar Andersson och Roland Poirier Martinsson. Moderator är Maria Rankka.

Läs mer och anmäl dig här»

12 kommentarer:

 1. vad jag inte förstår är att i ett läge där kommunisterna står närmare regeringsmakten än på 100 år så frenetiskt arbeta för ett röststjälande thrird-party som endast hjälper de röda.

  Säg att pp lyckas påverka, det leder i "bästa" fall till ett Sverige där den personliga integriteten är helt tryggad för både fildelare och terrorist.

  Och i "sämsta" fall till status quo.

  Kanske dags att inse att det finns fler frågor...innan det blir grekland av hela landet.

  SvaraRadera
 2. Att en liberal tankesmedja med en högerkonservativ chef anser att folk som inte är kommunister inte ska ha möjlighet att ägna sig åt politik verkar ju helt logiskt.

  Lika logiskt som att samma tankesmedja har ett projekt där man "granskar" enpartikommuner" men begränsar "granskningen" till kommuner med vänstermajoriteter.

  SvaraRadera
 3. Det beror kanske på att vänsterpartiet också flyttat sig åt höger så att de nu står ungefär där sossarna stod på sjuttiotalet.

  En lika stor fråga borde vara hur konservativa och liberala ska kunna samverka och samregera.

  SvaraRadera
 4. Vadå ex-kommunistiskt? Vänsterpartiets partlokaler är tapetserade med affischer av massmördarikoner som Lenin, Che Guevara m fl. Suppleanten i Vänsterpartiets Styrelse, Eva Björklund sitter också i styrelsen för den kubanska kommunistdiktaturens svenska fan-club - svensk-kubanska föreningen. Saken är den att socialdemokratin går kräftgång, den tar det stöd den kan få, även om det innebär regeringssamverkan med kommunister och eko-fascister, ty makten är det allt överskuggande intresset för (S).

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte var man ska hänföra någon som jämför Röda Khmererna med Miljöpartiet men helt klart är att om man gör det så gör man den reflektionen från ett högerextremt sekteristiskt perspektiv.

  SvaraRadera
 6. Saken är den att socialdemokratin går kräftgång
  ----------------------------------

  Nej.Dom har tills helt nyligen tillsammans med resten av oppositionen haft majoritet i opinionen sedan tre veckor efter valet.

  Du kan ju fantisera vad du vill runt det men det är svårt att hävda att det är frågan om kräftgång.

  SvaraRadera
 7. Micke, kräftgång är rätt ord. SOCIALDEMOKRATIN (inte de rödgröna) har backat oerhört över de senaste åren.

  SvaraRadera
 8. Äh...Socialdemokratin ÄR hela oppositionen precis som moderaterna ÄR hela regeringen.

  Att folk flyttar runt på sin egen sida i dom två blocken är irrelevant.

  Dessutom har dom knappast tappat mer än vad Moderaterna och Folkpartiet gjorde sist dom förlorade val och det hämtade dom igen.

  Vi står inte inför ett definitivt genombrott för högern som innebär att den kommer att leda en demokratisk enpartidiktatur dom närmaste 60 åren.

  Det vore ju förjävligt för då skulle Timbro vara tvugna att byta fokus för konsekvensens skull.

  SvaraRadera
 9. Äh...Socialdemokratin ÄR hela oppositionen precis som moderaterna ÄR hela regeringen.
  ------------------------------

  Ummm... har du missat alla de där undersökningarna som visar att Wetterstrand och MP har 3ggr så stort förtroende som S? Det är MP som bär oppositionen

  Det är alltid "swing voters" som har makten i varje val. Inte de somslentrian röstar på samma parti oavsett.

  SvaraRadera
 10. Ummm... har du missat alla de där undersökningarna som visar att Wetterstrand och MP har 3ggr så stort förtroende som S? Det är MP som bär oppositionen
  ----------------------------

  Jag vet att högern eftersom dom insett att det inte ser bra ut att dom konstant legat under i opinionen
  driver iden att man ska välja regering utfrån vem man helst vill grilla fläskarre tillsammans med och att Reinfeld leder den tävlingen över Mona Sahlin.

  Själv tror jag att man bör använda den vanliga metoden för att avgöra partiernas storlek och därmed hur förtroendet är fördelat.

  Även om det för tillfället är till nackdel för moderaterna och deras lydpartier.

  SvaraRadera
 11. Micke...

  Jag är inte högerextremist, poängen med mina inlägg om Miljöpartiet är, att det är (MP) som är extremt. Socialdemokraterna går kräftgång sett i ett långt tidsperspektiv. De kommer aldrig mer att bli den maktfaktor de än gång var. Att hänvisa till mer eller mindre tillfälliga uppgångar i opinionen tillsammans med andra, motbevisar inte mitt påstående. Du kan för övrigt hänföra mig till kategorin liberaler (ej social-).

  SvaraRadera
 12. Alltså, det är väl inte så märkligt?

  I och med socialdemokraternas kräftgång över tid och miljöpartiets uppsving blev det svårt att neka ett parti med 10% ministerposter i en framtida regering.

  Gamla goa vänsterpartiet tyckte Mona först att inte att man inte behövde behandla på samma sätt. Sossarna ville alltså behandla två samarbetspartners olika. Vilket antagligen sårade stoltheten hos vänsterpartiet inte så lite.

  Dessutom är Ohly medveten om att när valet väl är över är det bara att tuta och köra, då är björnen redan skjuten, snack om att fälla en socialdemokratisk regering är just det; snack! Till skillnad från miljöpartiet har vänstern inte en snöbolls chans i helvetet att släppa fram en alliansregering.

  Alltså; Ohly måste alltså få Sahlin att låta Sossarna själva gå till val på saker som vänsterpartiet vill. Detta då det då blir oerhört svårt att backa från.

  Så, vad har Ohly för sätt att få Sahlin att göra det?

  Tja, min teori är att när Sahlin försökte med den valsen 2008, så påpekade Ohly att om inte vänsterpartiet fick vara med i koalitionen så skulle Sahlin på se ett vänsterspöke som hette duga!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.