2010-05-18

Säpo-affären: Första ledarkommentaren

"Det har blivit närmast slentrian att skylla på bristande rutiner och säga att man ska se över sin organisation när oegentligheter upptäcks, men det är oroväckande att den myndighet som ska vara Sveriges främsta beskyddare mot tung kriminalitet bryter mot Rättegångsbalken och intentionerna i vår grundlag.

Att chefsåklagaren Per Lind tycker att det är helt i sin ordning att Säpo inte haft fungerande rutiner och brutit mot lagen åtminstone sedan 2004, troligen ända sedan 1999, är ytterst märkligt. Okunskap om lagen är ingen ursäkt. (...)

Det verkar därmed som att det inte spelar någon roll vilka lagarna är, eftersom det uppenbarligen inte går att lita på att vare sig cheferna på Säpo eller chefsåklagaren Per Lind sköter sina uppgifter ordentligt. Något är ruttet i kungariket Sverige."
Johan Folin i Kvällsposten.

Fantastiskt! En ledarredaktion bryr sig faktiskt om rättsrötan i Sverige. En ledarredaktion finner det anmärkningsvärt att Hemliga Polisen konsekvent bryter mot lagen - och kommer undan med det. En ledarredaktion ställer den relevanta frågan vem som skall vakta väktarna.

Bravo, Folin! Skämmes - alla andra ledarredaktioner och politiska journalister som ignorerar denna skandalösa historia.

6 kommentarer:

 1. Jaha. Det borde ju betyda att man kan komma undan fortkörningen genom att hävda att man inte har kompetensen att bedöma om man kört för fort eller inte. Men..detta är väl bara ytterligare ett bevis på att det är skillnad på folk och folk...

  SvaraRadera
 2. "All people are equal, but some people are more equal than others"
  Gorge Orwell - Animal Farm(boken)

  Well.. det summerar ju hela säpo-affärer rätt bra ;)

  SvaraRadera
 3. @Exxoff:

  Nja, för att få köra måste man ha körkort, som visar att du har den kompetensen.

  Man kan väl däremot fundera på vad en examen från Polishögskolan är värd. Medborgerliga rättigheter ingår tydligen inte.

  SvaraRadera
 4. Detta överseende med SÄPOs övertramp är i linje med att säkerhetstjänsterna inte åtalades för att olagligen avlyssna medborgarna. I stället ändrades lagarna för att tillåta (lagreglera) avlyssningen. Minns debatten om FRA och om buggningen!

  SvaraRadera
 5. Jag ställde en fråga om Säpo-affären till Johan Linander, centerns rättspolitiska talesperson, på hans blogg. Redovisar här hans svar:

  "Jakob, jag hinner inte skriva om allt och i det här fallet är det dessutom lite andra omständigheter. Jag är ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse och vi har ett visst kontrollansvar av Säkerhetspolisen. Därför vill jag få direktinformation om vad som har hänt innan jag uttalar mig.

  Det är dock bra att frågan lyfts upp och Johan Folin, som ju då och då har kommenterat även här på bloggen och som numera är ledarskribent på Kvällsposten (och ska till Svenska Dagbladet i sommar), skriver om det är bra."

  Här kan man möjligen undra vilken "direktinformation" som lämnas till styrelsen. Vad får ledamöterna veta som inte framgår av åklagarens beslut om nedläggning av förundersökningen?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.