2010-05-03
Vilka dinosaurier telekomföretagen är...
Nästa brottningsmatch mellan EU och de europeiska telekomföretagen kommer att bli priset för mobil dataroaming (att mobilsurfa i andra länder).
Dagens situation är rätt anmärkningsvärd. Priset för dataroaming i 3G-nätet kan ligga på 30-40.000 kr per Gb. En normal användare, som jobbar vid datorn men inte tankar ner en massa, förbrukar normalt 1-1,5 Gb i veckan.
Att använda olika operatörer i olika länder är naturligtvis möjligt. Men det är inte helt lätt för den vanlige användaren, eftersom många operatörer har låsta 3G-pinnar och olika tekniska lösningar. Då återstår ett alternativ – att hitta en upplåst operatörsoberoende pinne som funkar med olika kort från olika länder, vilket är stökigt och också har sina sidor. (Mobilsurfar man från sin smartphone är det dessutom vanligt att den är operatörslåst.)
(Min gamla belgiska Huawei-dongel, mina svenska Tre- och Comviqpinnar och den franska pinnen fungerade, faktiskt, på min Mac utan att störa ut varandra. Men sedan skrev min nya belgiska 3G-pinne från Vodafone/Proximus över alla andra drivrutiner – rubbet – så nu är den franska och de svenska pinnarna tvärdöda. Och det krävs att man är raketforskare för att klara av att rensa bort all skit som olika pinnar har installerat lite varstans på ens dator. Så jag har gett upp, typ.)
Men låt oss återvända till själva priset. Alla operatörer som vi har talat med säger att de skyhöga priserna inte är deras fel – utan beror på vad de faktureras från operatörerna i de länder som kunderna mobilsurfar i. Alla pekar finger åt alla.
Såpass. Den verkliga kostnaden lär ligga på sisådär 10 spänn per Gb. Men alla operatörer skyller, utan att verka speciellt bekymrade, de ett flera tusen gånger högre priserna på alla andra operatörer. Och de verkar inte göra speciellt många knop för att få rätsida på saken.
Är de helt jävla dödsföraktande? Fattar de inte att det finns massor med folk i EU-Kommissionen och i Europaparlamentet som kan tänkas tvinga dem att sänka sina priser om de inte skärper sig rejält?
Eller är de inte intresserade av att tjäna pengar? I dag är det ett litet, litet fåtal väldigt angelägna eller otroligt oinformerade människor som dataroamar utomlands. Vilket alltså medför oerhörda kostnader för just dessa människor. Men i det stora hela ger det ändå inte speciellt många kronor till operatörerna – eftersom de flesta nu, som sagt, helt undviker dataroaming när de reser i andra länder.
Alternativet är att operatörerna kan tjäna betydligt mer pengar på att hålla anständiga priser, så att folk vågar använda datorn och iPhonen utomlands. Något direkt gehör för denna åsikt får man dock inte när man talar med operatörerna och deras lobbyister.
Låt oss då glänta på en annan dörr. Skulle inte några av de största operatörerna, som direkt eller indirekt finns i de flesta EU-länder (låt säga Vodafone, Deutche Telecom, TeleFrance, Orange, Telenor och Telefonica) kunna gå samman om ett EU-abonnemang för 3G-roaming inom EU till rimliga priser – utan att fakturera upp varandra i brygga? (Som konsument kan man ju ändå bara vara i ett land åt gången.) Men ack. "Det går inte" blir det lakoniska svaret. Främst för att de andra barnen är dumma. Och dels för att EU:s konkurrenslagstiftning möjligen skulle betrakta ett sådant arrangemang som olaglig kartellbildning... Suck!
Eller skulle inte enskilda stora telekomföretag, som är verksamma i flera länder, i vart fall kunna ha rimliga priser för mobilsurf i sina egna nät i de olika länderna? (Jag skulle glatt köpa ett abonnemang som täcker till exempel Benelux, de brittiska öarna, Frankrike och Tyskland. Ingick de nordiska länderna skulle jag köpa två, av rent glädjefnatt.)
Men telekomföretagen saknar alltså förståelse för problemet. De undviker att se de möjligheter att tjäna pengar som faktiskt finns i att erbjuda paneuropeisk dataroaming till anständiga priser. Allt de åstadkommer är att Aftonbladet kan skriva artiklar om Bettan som aningslöst använde sin netbook för 18.000 spänn på Mallis.
Jag tror helt enkelt att viljan saknas.
Så det kan nog gå så illa att politikerna klipper till med prisreglering. Det kommer att bli fel, det kommer att bli klumpigt, det kommer att orsaka oanade inlåsningseffekter, det kommer att hämma den tekniska utvecklingen, det kommer att få massor av oanade och negativa konsekvenser – och det kommer ändå inte att bli speciellt billigt.
Men det är det som blir framtiden om operatörerna inte tar och kammar till sig himla plötsligt. Och som de har betett sig hitintills kan man nästan, men bara nästan, tycka att de har förtjänat detta grymma öde.
P.S. Teleoperatörerna är synnerligen välkomna att framföra sin syn på saken i kommentarerna till denna bloggpost. D.S.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Min lokaltidning körde en artikel om en snubbe som låg förkyld på hotellrummet och förströdde sig med att kolla på SVT-play - för 90.000+ kr.
SvaraRadera/Paul W
Jag tackar så mycket för den infon. Här är ett Youtube klipp som är värt att se som visar hur den en tysk polis sparkar en liggande demonstrant i huvudet vid 1:a maj tåget i Berlin.
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=C31AmmbiXEc&feature=player_embedded
/Frekar06
Jag bor i USA och betalar $60/mån för unlimited data worldwide. Perfekt tycker jag.
SvaraRadera-nästan. De har länge haft chansen att både räkna ut att de borde göra något åt det och att faktiskt göra något åt det. De förtjänar helt klart ödet de går till mötes.
SvaraRadera@ Paul
SvaraRaderaÄr det Travelcell du använder?
En del turister som kommer hit använder dem
@frekar06:
SvaraRaderaTack så mycket för länken.
Personligen så skulle det inte falla mig in att "logga in" för att se det inslaget...
BND & CIA får klara sig utan mitt bidrag för att kartlägga alla som är politiskt intresserade av polisvåld...
Jag ser säkert inslaget snart ändå!
[Messerschmidt]Det heter GB (GigaByte). Gb betyder Gigabit. 1 B = 8 b...[/Messerschmidt]
SvaraRaderafår ja vara skade glad o pekafinger att den kära liberala fria marknaden inte visar sig funka??
SvaraRaderaför hade marknadnen fungerat så hade problemet inte behöft uppstå, och eu hade inte behöft gå in med pekpinne reglering som man nu tydligen får göra.
Jag går ett steg längre och påstår att enligt extrema marknadsliberaler så kan situationen HAX beskriver omöjligt ha uppstått på annat sätt än genom att staten på något sätt har manipulerat marknaden. Om du inte förstår hur, så har du inte letat tillräckligt noga!
SvaraRaderaMen, men... Det är ju å andra sidan så att i verkliga livet är folk som är extrema i allmänhet puckon. Det gäller BÅDE extrem-liberaler och extrem-socialister. Det gör det lite fånigt att påpeka att just liberaler kan ha fel.
Behöver jag påpeka att det är de sydeuropeiska statliga telekombolagen (f.d. monopolen) som tycks trilskas mest..?
SvaraRaderaEfter ett besök på Åland där min sambo försökte skicka ett MMS som inte gick fram (med felmeddelande om att det inte sänts iväg) efter ca 10 försök gav hon upp. I slutet av månaden fick vi en räkning för data som skickats utomlands för 700kr extra! Enligt Tre så skickades MMSet flera gånger och att summan var korrekt. Att tiden mellan MMSen bara var knappa sekunden (vem skriver så snabba MMS?) och att mottagaren aldrig fick MMSet spelade ingen roll och självklart fick vi betala... Sedan dess vågar man ju inte peta på något som kan vara uppkopplat utomlands.
SvaraRaderaDet där med att surfa utomlands...
SvaraRaderaJag befinner mig i Thailand just nu och surfar på ett GPRS/EDGE abonnemang - det är lite långsamt, men det går uppenbarligen (man får lite 90-talsvibbar bara).
Självklart för den som inte har en operatörslåst telefon / dator är att man köper ett lokalt pre-paid kort för surfning och samtal.
Lite tråkigt, för det var ju inte avsikten med GSM osv., men det var inte operatörslåsta telefoner heller.
Eller så är det så att företagen vet att de knappast är många privatkunder som kör dataroaming via andra länder och att vinsten från det segmentet är rätt tunt, men genom att sätta upp skyhöga priser kan de skapa en marknad för de som faktiskt kan tänkas behöva och kunna betala för det, företagen. Genom att skapa paketlösningar för dessa för dylika tjänster i ett prisläge som är visserligen är försvarbart men dyrare än vad det egentligen skulle behöva vara på en fungerande fri marknad.
SvaraRaderaDet är iaf en teori jag haft ett tag. Just "Alla pekar finger åt alla" får mig att fundera på om det inte kan vara nån slags kartell och/eller stark(a) monopolist(er) inblandad här.
Här ligger en gravad hund, som Refaat El-Sayed skulle ha sagt ;-)
det racker med att dom hade avtalat med varandra om att varje surfare fick samma hemlandspris. sen tar respektive lands operator och annonserar om eu tackning och far kunder pga bra tackning.
SvaraRaderavad en operator kan ta av den andre operatoren som profit ar den andres ev hogre nationella prismarginal.
da har vi genast en eu konkurans, men det ar val ingen intresserad av.
Re: Björn
SvaraRaderaDet låter inte helt orimligt men med facit i hand så vet vi att Nokia blev största mobiltillverkaren på marknaden för att dom insåg att man skulle sattsa på privatkunder.
Som HAX skriver så tror jag många skulle överväga att skaffa ett utlandsabonnemnag utöver det man redan har om det erbjuds något. Tex som Tele2's mobila internet som kostar /dygn
Ordet "raketforskare" förekom visst en del gånger här.
SvaraRaderaOch gamle Refaat, ja - han var ju essensen av (dåtidens) raketforskare, väl :)
Håller f.ö. med Björn om den feta randen på roamingskinkan.
Jag kan också tänka mig mycket knas med en prisreglering av datatrafik, även om jag gärna ser att EU försöker den vägen ifall inget annat funkar.
SvaraRaderaMen vad tror du om att förbjuda operatörslåsning av telefoner och donglar? Det skulle väl förbättra möjligheten att åtminstone plugga in ett SIM-kort per land. Kan det baktända på nåt sätt jag inte ser?
Yggdrasil:
SvaraRaderaDet där bemöter de med att det är många tyskar, britter och nordbor som mobilsurfar i Italien, Spanien och Grekland - men väldigt få italienare, spanjorer och greker som mobilsurfar i Tyskland, UK och i Norden.
Därför är de italienska, spanska och grekiska operatörerna ointresserade av att göra en lika-för-lika-deal.
har man TRE så ringer man till svenska priser i alla tres nät i världen. osäker på surfning.
SvaraRaderahmm. läste på tres hemsida att det tas bort från slutet av maj.
SvaraRaderaPierced1 sa...
SvaraRadera"Sedan dess vågar man ju inte peta på något som kan vara uppkopplat utomlands"
Precis så har det blivit!
Och inpräntats i medvetandet hos alla som reser utomlands. Vilket givetvis gör att förtjänsterna totalt blir mindre för operatörerna, än om de fick upp volymanvändningen istället (istället för att skörta upp de få som faller i roaming-fällan).
Den andra "grundregeln" är att man snabbt som ögat (medan man är nykter) ska klippa sönder plastkortet som ligger på nattduksbordet när man kommer till hotellrummet: Kortet som gör att man kan köpa grejer från hotellbaren, mini-baren, mm, och sedan få det på hotellräkningen (150kr för en Coca-Cola).
Klarar man dessa två regler
-ej koppla upp sig via svenskt SIM-kort
-ej köpa på hotellets plastkort
så kan resan bli trevlig.
/Erik S
Telekomföretagen måste ju vara världens mest korkade industri. Upphovsrättslobbyn lyckas tillskansa sig polisbefogenheter och avskaffa oskuldspresumtionen, på ISPernas bekostnad, samtidigt som telekomlobbyn inte ens kan få stater att betala den datalagring de själva lagstiftat om. Med tanke på hur mycket pengar telekomindustrin måste omsätta är deras totala brist på handlingskraft och initiativförmåga rätt anmärkningsvärd.
SvaraRaderaKorkade företag som inte lyssnar på sina kunder förtjänar bara ett öde.
SvaraRaderaMan tycker sig märka en klassisk Nord-Syd-konflikt i hela den här soppan.
Den som tror att marknaden verkligen är fri (dvs att detta inte beror på reglering) bör ju starta ett telekomföretag direkt.
SvaraRaderaFör då finns det miljoners miljoner att tjäna på att erbjuda roaming till rimliga priser.
@Leif Jag använder AT&T. De suger på hemmaplan men när man roamar funkar det riktigt bra.
SvaraRaderaHej, när jag ska på en semesterresa ett par veckor vill jag kunna köpa ett frisurfpaket av min operatör. Ett fastprispaket som gäller för utvalda nät i de det/de länder jag ska besöka, under den period jag är där. Jag reser inte mycket, men när jag gör det är det under en begränsad tid till ett begränsat antal länder. Borde inte vara svårt att fixa. Jag har ringt Telias kundtjänst om saken - tror du jag fick prata med någon som bryr sig?
SvaraRaderaDet finns stora möjligheter för telekomföretagen att tjäna pengar på data utomlands till priser som hemma.
SvaraRaderaDet är ju när jag åker utomlands jag har riktig hjälp av mina appar på min iPhone.
Jag kan använda kartan för att hitta rätt i staden, nyttja t-bane-reseplanerare, kolla lokala erbjudanden. Listan kan göras hur lång som helst.
Varför ska jag inte ha denna möjlighet?
Vi lever i ett högteknologiskt globalt samhälle. Detta borde vara en självklarhet tycker jag!
/Stefan