2010-06-28

Äntligen börjar folk säga ifrån!


EU-kommissionärerna Malmström, Reding och Kroes har fått ett skarpt formulerat brev om att datalagringsdirektivet (teledatalagringen) måste rivas upp. Avsändare är ett hundratal organisationer - från medborgarrättsaktivister och fackföreningar till journalister, läkare och konsumentföreträdare.

I brevet skriver de bland annat "Det finns inga bevis för att datalagring skyddar mot brott. Tvärtom, direktivet kostar miljarder euron samtidigt som det äventyrar oskyldiga människors rätt till privatliv, stör konfidentiell kommunikation och banar väg för en allt större massinsamling av information om hela befolkningen. (...) Det förstör helt enkelt vårt öppna och demokratiska samhälle."

Läs mer i SvD...

Och vad gäller ACTA-avtalet skåpar 650 tungviktare i informationsdebatten ut avtalet i ett nyss offentliggjort dokument. IDG skriver...

”ACTA är ett trasigt resultat av en allvarligt störd process”, uppger det kritiserande American University-dokumentet. ”Vad som i början var ett relativt enkelt förslag i syfte att koordinera tullverksamheter, har formats om till ett heltäckande och komplext nytt internationellt regelverk för immaterialrätt och internetkontroll med allvarliga konsekvenser för den globala ekonomin och regeringars förmåga att uppmuntra och skydda allmänna samhällsintressen”, varnar dokumentet.

Slut citat. Läs mer hos IDG...

Håller proppen äntligen på att gå ur flaskan? Börjar det civila samhället och se sakkunniga debattörerna äntligen vakna? Låt oss hoppas det. I Europaparlamentet kommer vi att fortsätta att punktmarkera både datalagringsdirektivet och ACTA-avtalet. Och det känns genast lite lättare och mer tacksamt nu när man hör det egna kavalleriet närma sig.

7 kommentarer:

 1. Det lär dock ta en stund till innan svenska media verkligen tar det här på allvar.

  Just nu har dom enbart fattat att vissa utav deras kollegor ute i europa protesterar verkar det som...

  SvaraRadera
 2. Jag älskar malmströms försvarstal. "Men mina kollegor i Europa skulle skratta åt mig, om jag drog mig tillbaka." Man märker att hon är en kvinna av och för folket minsann. En frisinnad ande.

  SvaraRadera
 3. Tänk om den där polischefen som valsar omkring i media med det ena övergreppet efter den andra, kunde varit den som övervakat medborgarna, läst deras mail osv.
  Tänk vilken makt en sådan människa skulle kunna ha över sina offer med ett sådant verktyg!
  Att rösta på piratpartiet blir mer och mer självklart.

  SvaraRadera
 4. Undskyld at jeg igen blander tingene lidt sammen, men EU, US sign terror finance deal

  Det er værd at bemærke, hvor selvsikker naziserhm hehm, jeg mener socialisten Martin Schulz virker, det er skræmmende!

  Så, tilbage til dit indlægs pointe, det er skønt at se hvor mange mennesker der står sammen og kæmper, det har aldrig været vigtigere.

  SvaraRadera
 5. Erik Ernst: Det finns en artikel om den hemskheten lite längre ner på sidan :-P

  SvaraRadera
 6. Ssargon, tak opdagede det 1 min. efter jeg postede mit indlæg:/ - oh well, man er jo dansk...:)

  SvaraRadera
 7. Vi får se...Tyvärr sover folket i helhet fortfarande, och våra hederliga gamla media tar inte ens upp nyheten.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.