2010-06-29

Hur mycket information från tortyr går till Säpo?


Frankrike, Tyskland och Storbritannien använder underrättelseinformation som kommer från länder som regelmässigt använder sig av tortyr. Detta enligt en rapport från Human Rights Watch.

Det innebär att även EU och dess medlemsländer - däribland Sverige - med rätt stor säkerhet tar del av och använder sådan information. Att dela information mellan unionens medlemmar är ju en central del i EU:s säkerhetsdoktrin (och Stockholmsprogrammet för Frihet, Säkerhet och Rättvisa).

Fransmännen, tyskarna och britterna försvarar sig med att de inte kan veta hur deras samarbetspartners i Algeriet, Syrien, Jordanien, Förenade Arabemiraten, Uzbekistan och Pakistan kommer över sin information. De vill, med andra ord, inte veta.

Flera gånger har det hänt att europeiska domstolar använt sig av information som tvingats ur folk under tortyr i andra länder. Vilket är vidrigt, på så många sätt.

Sedan var det det där med att information som är resultatet av tortyr ofta är opålitlig och av låg kvalitet. Att vara ond och att bete sig vidrigt är alltså inte ens effektivt.

11 kommentarer:

  1. Bra inlägg och jag delar helt det du framför i detta inlägg. Ett tips. Den länk du har till rapporten fungerar inte. MVH Frekar06

    SvaraRadera
  2. Romarna på sin tid förbjöd tortyr. Inte för att de brydde sig det minsta om mänskliga rättigheter, utan för att de fattade att informationen de fick fram var värdelös. Folk erkände vad som helst.

    SvaraRadera
  3. så det är säpos, tysklands, frankrikes etc fel att tortyr andvänds i islamofascistiska länder?

    Känns som att du anpassar verkligheten för ytterligare en anklagelseakt mot de krafter som står mellan oskyldiga civila och terroristerna.

    SvaraRadera
  4. Görel:

    Delvis, ja. Eftersom de belönar de aktuella länder som delar med sig av sådan information.

    Information som ofta är värdelös. Jag menar, i Uzbekistan har de till och med fått medlemmar i Jehovas Vittnen att "erkänna" att de är al-Quaida, under tortyr.

    SvaraRadera
  5. @görel

    Enligt samma princip som USA upptäckte (igen) när de i Afghanistan erbjöd ekvivalenten till en helårslön - 5000 dollar eller så - för varje medlem av Al-Quaeda som överlämnades.

    Afghanska ligor överräckte genast hundratals med grovt misshandlade personer som genast erkände att de var terrorister och flögs till Guantanamo.

    90% av dessa har USA numer konstaterat varit fullständigt oskyldiga Afghaner och Pakistanier.

    Poängen är att om du utlyser en belöning för att Turkiet eller Pakistan skall hosta fram information de mottagit från misstänkta terrorister, så ser de till att skaffa fram sådan information. Även om det innebär att bearbeta fritt valda förbipasserande med blydagg och bilbatteri.

    Den saken är faktiskt redan känd och dokumenterad såpass många gånger att ingen borde gå på det längre.

    SvaraRadera
  6. there is no terrorist threat...there is no terrorist threat

    Det är väl det som är problemet med PP et al...det fungerar jättebra och är så logiskt och intelligent och harmoniskt....tills några skäggiga män flyger in i skyskrapor.

    Nio år efter 9/11 och fortfarande ingen som seriöst svarat på frågan "men vad skulle ni göra då?"

    SvaraRadera
  7. Görel:
    Ganska enkelt, dra tillbaka de otrogna trupperna från Saudiarabien och bara köpa oljan på öppna marknaden.
    Skäggiga män (vilket de inte ens var, de var rakade män som drack alkohol och hade sex utanför äktenskapet samt avr uppvuxna till stor del i väst och kom från västvänliga länder) som flyger flygplan in i skyskrapor är det minsta terrorproblemet som finns. USA hade under ett fåtal år före 11/9-10 dödat ca fem gånger så många människor med terrorbomber som det dog i attentatet. Första tre veckorna av rövartåget i Afghanistan dödade fler än vad som dog i attentatet.

    Den enda koppling man kan se till tortyr är att minst två av kaparna hade torterats själva av USA-allierade regimer, flera av dem kände säkert folk som råkat ut för samma sak.

    SvaraRadera
  8. @Görel

    Det har alltid funnits virrpannor som vill ta livet av andra. Politiskt motiverat eller ej. Vad man kort och krasst kan konstatera, precis som Profanum Vulgus är inne på, är att man för det första siktar på fel mål och när man väl träffat fel har man skapat fler terrorister i stället.

    USA's generalstab, CIA och amerikanska kongressen är rörande överens om att tortyr inte bara är oförenligt med grundlag i en rättsstat, utan dessutom är totalt värdelöst och ser till att den som blev torterad om han inte var en fiende förr definitivt är en nu.

    Den saken gör det naturligtvis mycket bekvämt för mindre civiliserade länder - folk som man arresterat och torterat är per definition statsfiender efter behandlingen, vilket gör att man inte heller behöver släppa dem. Enligt samma resonemang som när USA kvarhåller majoriteten av fångarna på Guantanamo trots att man erkänt att nära nog ingen av dem är en terrorist - men däremot numera förmodligen sympatisörer.

    Om jag vänder mig till en sunkig pundare på plattan och erbjuder fem tusen spänn för en väska så kommer jag nog rätt snart att få en. Att någon ligger och blöder i en gränd efter att bli rånad borde jag då förstå.

    Samma princip gäller när USA och EU erbjuder Pakistan stora handelsfördelar bara de börjar spärra in terrorister (lustigt nog, i verkliga livet, gjorde USA just med pakistan varpå president Musharref genast spärrade in hela sin politiska opposition och presenterade "övertygande" bevis att de faktiskt sympatiserade med Bin Laden).

    Alltså, de här krafterna som "står mellan oskyldiga och terrorister" kan vi gott vara utan om det de faktiskt gör är att tillverka fler terrorister utan att göra världen säkrare.

    SvaraRadera
  9. "Alltså, de här krafterna som "står mellan oskyldiga och terrorister" kan vi gott vara utan om det de faktiskt gör är att tillverka fler terrorister utan att göra världen säkrare."

    Milde Moses!

    Ni vänstergökar har fanimig blivit genmodifierade med nån marxistgen framtagen i nåt gammalt sovjetlabb.

    - Hubba Bubba

    SvaraRadera
  10. @ Anonym

    Ska man tolka detta som att du tycker att USA gör ett bra jobb att bekämpa terrorism? Och inte istället föder den?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.