2010-06-12

Moderna myter

Det där med att man skall beskatta de rika hårdare är ju en populär slogan – som vilar stabilt på äkta svensk avundsjuka. Men den bygger på en politisk myt.

Om staten fick för sig att ta alla pengar från alla svenska miljonärer – då skulle det inte räcka för att hålla välfärden igång i mer än en vecka.

För i verkligheten är det ju så att det är vanligt folk som skattas sönder i vårt land. Vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet nu när vi går in i valrörelsen, som ju är plakatpolitikens tid.

Skattebetalarna i SvD | Skattebetalarnas rapport | Erixon

11 kommentarer:

  1. Ja, visst är det så. Den som har tillräckligt mycket pengar har också tillräckligt mycket motivation och resurser för att klara sig undan.

    SvaraRadera
  2. Vanligt folk skattas sönder? Jaha, och vad innebär det?

    Uppenbarligen lever vi i Sverige bra liv, och alla har oavsett ekonomiskt ursprung möjlighet att utbilda sig till i princip vad som helst, detta är en av många saker våran modell innebär.
    Sen att varje persons högsta mål i livet här i Sverige inte är att bli stenrik tycker jag är mer än vettigt, materialismen är i många fall en sjukdom som ger tröst till människor med uppenbara problem. Det är intressant att tänka på några av våra miljardärer här i Sverige, en del har upp till 70 miljarder kr. Skulle man fördela 30 av dom miljarderna till svenska staten skulle miljardären i fråga fortfarande ha kvar 40 miljarder (40000 miljoner) och en opåverkad ekonomisk tillvaro, men samtidigt gynnar man hela samhällets köpkraft och ekonomiska styrka. Pengar på hög gör ingen nytta, och därför är jag emot oljeshejks-politik där 1% av befolkningen äger 99% av landets tillgångar.

    SvaraRadera
  3. Bör också nämna att när det kommer till ekonomisk politik bör man se till vad som gynnar HELA samhället bäst, inte vissa människor. Man måste alltid ta med komplicerade faktorer, t.e.x. fördelningspolitikens inverkan på brottslighet och kunskapsnivåer.
    Modellen vi lever i idag är långt mer advancerad än den högerpolitik vi dagligen indoktrineras in i av majoriteten av Sveriges media, som ju är borgerligt opionerande.

    SvaraRadera
  4. För att välfärden (och eventuellt staten) skall kunna fortsätta slösa och öka i omfång som den gör måste de styrande lära sig att öppna upp dammportarna för att skapa resurser.

    Jag vågar påstå att många inte förstått att Tillväxt (ökat välstånd för fler) är att skapa resurser som inte finns.

    Det är inte Riksbanken som ökar Tillväxten i ett land.

    Alldeles för många medborgare som har rösträtt har gått på myten från vänsterhåll om att ska vissa få det bättre så måste andra få det sämre.

    Men det är inte heller så konstigt att det är så här med allmänbildningen när det går att göra politik på att inte vilja öka folks välstånd genom att öka tillväxten utan istället gå baklänges genom att minska den, genom en massa fjantiga "gröna" hobbyförslag.

    SvaraRadera
  5. Det här med att det skulle vara dumt att beskatta gruppen X för att de är så få att det inte blir speciellt mycket pengar är ett ihåligt argument. Taget till sin spets innebär det att var och en kräver skattefrihet eftersom just hans bidrag till statsfinanserna är försumbart, men sammantaget så leder det till att staten inte får några inkomster.

    Skall man diskutera skattenivåer handlar det om rättvisa, effektivitet etc, inte om huruvida den aktuella gruppen är så stor att totalsumman blir stor.

    SvaraRadera
  6. typiskt vänstern att prata om att miljardärerna "har" x antal pengar...

    från början hade vi alla exakt lika mycket pengar men sedan snöt de giriga kapitalisterna pengar från andra är sagan de berättar för barnen.

    sanningen är ju att ingvar kamprad och de andra hjältarna i vårt land skapat pengar...byggt upp rikedom där förut fanns ingenting men nu finns ett världsomspännande företag med arbete och möjligheter för otaliga människor, och lättillgängliga, överkomliga produkter för alla kunder.

    nej, fortsätt straffa de smarta, de kreativa, de skapande..och ge till parasiterna, de tärande, de krävande.

    Vilken sida röstar du på i valet?

    SvaraRadera
  7. Thomas Palm,

    den största delen av skatten går inte till omfördelning från rik till fattig utan det är s k intertemporala transfereringar, dvs över ens livscykel. Detta kan människor klara själva.

    F ö, kan inte låta bli att fråga. Vad har du för kommentar om att gay pride i Madrid förbjuder judiska homosexuella från att delta?

    SvaraRadera
  8. Förstår fortfarande inte varför man inte kör med en skatteregel som "upp till 85000 SEK/år skattefritt, därefter 30%. Inga undantag".

    Skatteverket nedskalat med 80%, skattejurister en utdöende art, inga magsår för vad som skall deklareras eler inte.

    Naturligtvis inga möjligheter att använda lån som avdragsgilla "tillgångar", men å andra sidan kanske det skulle uppmuntra till mer förnuftiga beslut i lånefrågor också för gemene man.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att man ska befria alla som inte vill betala skatt helt och hållet från deras lidande genom att gå dom till mötes så att vi andra slipper deras förbannande gnällande.

    Är det nån som har räknat ut vad deras gnäll orsakar i lidande hos en normal människa under en livscykel?

    SvaraRadera
  10. Ditt gnäll kostar inget, Micke. Det bjuder vi på.

    SvaraRadera
  11. @Micke

    Det man numera främst gnäller på när det gäller skatt är att i praktiken kunde du lika gärna nolltaxerat efter att du nått en viss nivå av inkomst.

    M.a.o. Låg och mellaninkomsttagare beskattas hårt. Höginkomsttagare som har råd med mer avancerad skatteplanering kommer undan med nära noll. En person kan dra in en dryg miljon om året medans han på papper är värd 0 kronor.

    Svaret är att förenkla skattereglerna tills de är lätta att förstå för varje person, stryka samtliga möjligheter till undantag, begränsa de områden där skatten bör verka till det rimliga, och sätta skattesatsen så att den blir rimlig.

    I sig betyder det att man blir tvungen att ta hela smällen av avbetalningarna om man har stora lån utan att kunna dra av dem i deklarationen, vilket skulle ställa till det för alla som vill köpa mer än vad de egentligen har råd med. Det skulle snarare vara en bonus.

    Skattereglerna just nu är inte vettiga. Skall vi ha skatt skall den gälla på lika villkor för alla, vilket den inte gör idag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.