2010-06-23

Moderna tider

Cloud computing – molnet... När jag var ung hette samma sak centraldator.

10 kommentarer:

  1. Nja, förlåt mig för min ondskefulla besserwism. Men det man idag menar med molnet är nog inte samma sak som man då menade med centraldator.

    Men keep up the good EUwork iaf

    SvaraRadera
  2. Anonym,

    Vad är den principiella skillnaden? Förr körde man TN3270 och 'apparna' låg på centraldatorn.

    /Rickard

    SvaraRadera
  3. Nej, nu är du ute och cyklar. Se: http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

    SvaraRadera
  4. Tidigare låg mina dokument och min kalender på en centraldator. I dag ligger mina dokument och min kalender på en centraldator.

    Terminalerna är iofs mindre, mer mobila och mer kompetenta i dag. Och vissa av centraldatorerna kan utbyta viss data med varandra. Men någon större principiell skillnad tycker jag inte att det är...

    SvaraRadera
  5. Fredrik Larsson23 juni, 2010 14:23

    Om jag förstått rätt så består väl skillnaden mellan nu och då i att vi har "intelligenta" tunna klienter idag så även om basdata ligger på centraldatorn så är beräkningsprocesserna utlokaliserade till klienten.

    Mvh

    /Fredrik Larsson

    SvaraRadera
  6. Om du använder en "molnbaserad" tjänst för att spara dina dokument så ligger dem sannolikt inte på en dator. Dokumenten ligger på hur många eller hur få datorer som helst som ligger hur nära eller hur långt bort som helst :-)

    För den som nyttjar tjänsten märks detta dock inte.

    Så nej gamle man, molnet är inte en centraldator :-)

    SvaraRadera
  7. "Cloud computing" är en ren och skär marknadsföringsterm, vilket Larry Ellison påpekade.

    Mot slutet säger han något viktigt att i termer av affärsmodeller så handlar det om hyresliknande former av databehandling. Jag tycker det är rätt talande eftersom att lagra saker primärt på en dator man själv inte äger ger en sämre kontroll/frihet. "Molnet" innebär att man ger upp lite av sin kontroll till någon annan, som man måste lita på har möjlighet och välvilja.

    SvaraRadera
  8. Anonym: Rent principiellt så är det en centraldator. Jag tror det är detta som Hax är ute efter.

    SvaraRadera
  9. klart att det i princip är en centraldator. Det var uppenbart för alla inom IT första gången det begreppet kom upp. Samma sak som modeorden web2.0 och ajax för ett par år sedan. Folk tror att det är nyheter men det är bara omskrivningar...

    SvaraRadera
  10. Omskrivningar skulle jag inte kalla det, utan snarare PR-knep som är till för att få marknadsfolk/chefer att förstå vad det snackas om. Samma sak med "appar" (program är ju krångliga, det vet ju alla).

    Skillnaderna är ju rent progressiva, förr kunde man inte låta en serverhall stå i t.ex. Indien för bandbredden fanns helt enkelt inte för att det skulle fungera.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.