2010-06-23

Det är nu svenska folket kan försvara sina fri- och rättigheter

I opinionen är det nu i princip dött lopp mellan de politiska blocken. Detta är ett unikt tillfälle att få in ett vågmästarparti i riksdagen – som vill återupprätta våra grundläggande fri- och rättigheter, värna integriteten, ta ansvar för rättsstaten och modernisera upphovsrätten.

Och det behövs. Här är en sammanställning över hur det såg ut i Sverige vid förra riksdagsvalet, hur det ser ut i dag – och som ställer frågan hur det kommer att se ut om fyra år. (Knyckt från Falkvinges blogg.)


Piratpartiet behövs i Sveriges Riksdag!

13 kommentarer:

  1. Helt klart. Men för mig väger annat över: Ekonomisk politik. Sverige är precis på väg mot rätt håll, med fler privatiseringar, utförsäljningar av statliga bolag, sänkta skatter, borttagen förmögenhetsskatt m.m.

    Att få bort jantens diktat över Sverige, är det jag primärt går till valurnan för.

    SvaraRadera
  2. Högerliberal: Förstår verkligen inte hur du kan tycka att ekonomisk frihet går före personlig, särskillt inte i det läge dagens sverige är i.

    Det du säger är i princip att inskränkningar i din personlig frihet kan köpas med lite skattesänkning. Är den så lite värd?

    SvaraRadera
  3. @Björn:
    Tyvärr verkar det som att för de allra flesta är den inte värd något alls. Troligen lär de inte sakna den förrän de har blivit av med den helt och hållet, och då är det så dags...

    SvaraRadera
  4. Ekonomisk politik ÄR viktig.

    Skatterna ÄR en viktig fråga. (De är en mätare på hur mycket staten bestämmer över medborgarna - och hur mycket av sina liv medborgarna själva har inflytande över.)

    Men...

    a) Om våra grundläggande fri- och rättigheter är hotade, om vi håller på att utsättas för en aldrig tidigare skådad övervakningsstat, om rättsstaten är på dekis och om korporativismen breder ut sig - då måste jag ändå säga att detta är viktigare frågor. Det handlar om hela vårt öppna och fria samhälle.

    b) Det är borgarna som medvetet har valt att svika i dessa fundamentala frågor. Och så länge ni som är kvar i borgerligheten inte revolterar mot detta, så går det inte att rösta på dessa partier. Vill ni behålla makten för den ekonomiska politikens skull, då får ni skärpa till er. Och då har ni till och med piraterna på vagnen.

    SvaraRadera
  5. Fredrik Larsson23 juni, 2010 14:20

    @Högerliberal

    Jag förstår och delar ditt resonemang men drar en annan slutsats. Fortsätter utvecklingen som nu i intigritetsfrågor kommer inte riktningen spela någon roll eftersom fördelningen av tillväxten inte kommer att fördelas varken enligt kapital & insats (högerriktat) eller solidaritet/skatte fördelat (vänsterpolitik) utan vem som har mest makt fördelat (maffia/diktatur politis fördelning).

    Därför röstar jag PP.

    Mvh
    Fredrik Larsson

    SvaraRadera
  6. Givetvis gillar jag inte tanken på att statliga myndigheter ska sitta och bokföra vad jag sysslar med om dagarna, men samtidigt tycker jag att PP lite har spelat bort sig själva.

    Det är få väljare som, när det kommer till kritan, bara röstar efter enstaka frågor. PP borde omprofilera sig, kalla sig för Demokratiska Partiet (det ger "vanliga människor" en betydligt bättre bild om vad ni står för, än "Piratpartiet") - och inta "mellanmjölks"-åsikter i ekonomiska och sociala frågor. Ni trycker ju ändå med de gröna i alla andra frågor i EP, så vad spelar det för roll vad ni tycker i frågor som inte rör integriteten, ändå?

    Och då är ni plötsligt valbara i breda grupper.

    SvaraRadera
  7. "högerliberal" har en poäng med namnet, men i övrigt så liknar väl pp ett ungt mp. Man profilerar sig på ett fåtal frågor. Sen formas den övriga politiken därefter. Det är ju en pågående process för pp just nu... Man skulle kunna ta sig an många frågor genom ett integritetsperspektiv och minskad överstatlighet.
    Men det är rätt varmt nu så jag kanske bara svamlar.

    SvaraRadera
  8. "... I opinionen är det nu i princip dött lopp mellan de politiska blocken. Detta är ett unikt tillfälle att få in ett vågmästarparti i riksdagen – som vill återupprätta våra grundläggande fri- och rättigheter, värna integriteten, ta ansvar för rättsstaten och modernisera upphovsrätten."

    Påminner lite grann om tongångarna från Pia Kjærsgaard även om hennes syn på grundläggande rättigheter är ganska annorlunda så har det ställt till med stor förtret.

    SvaraRadera
  9. @Högerliberal

    Jag var en gång i tiden aktiv i det militära. Den grundläggande tanken där var att vi var beredda att offra en del av vårat ekonomiska välstånd för att försvara våra grundläggande demokratiska rättigheter. För att hårddra det så skulle vi även vara beredda att offra en del liv och lem för dessa grundläggande rättigheter. Nu säger du att du i princip helt struntar i grundläggande demokratiska rättigheter bara du får något lägre skatt? Det finns ett land som fungerar enligt denna princip och det är i dag kommunistdiktaturen Kina. Det är inget fel på välståndsutvecklingen i Kina alls( inom ett par år skall du se att de är förbi oss i levnadsstandard) men den demokratiska lämnar lite övrigt att önska. Är det det samhället som du ser som det ideala?

    SvaraRadera
  10. Alldeles riktigt, Piratpartiet behövs i riksdagen, men det är inbte realistiskt. Piratpartiet har inte gjort mycket väsen av sig, ochg frågorna ligger tyvärr i bakgrunden för väljarkåren. Vill man slå upp en brä'sch i den demokratiska diktaturen, ett taktikmotiv, är det rationellt sett Sverigedemokjraterna man skall rösta på.

    -----

    Bonus. Mycket nytt material på

    Ordgaller

    - M v h,
    Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  11. Högerliberal: Grejen är den att vi skulle riskera att bara halva väljarkåren skulle kunna tänka sig att rösta på oss om vi tog ställning o vänster/höger-politiken.

    För att inte tala om aktivistbasen, partiet skulle splittras obönhörligen, det finns knappast något parti jag på rak arm kan komma på med så brokig medlemsskara.

    Sen ska man även komma ihåg att det bara är med en riktig vågmästarstrategi som piratpartiet har som man har chans att få igenom det man verkligen vill genom att vara blockneutrala och att om man inte får gehör hota med eller faktiskt stödja det andra blocket mot att få sin politik stödd där. Jämför med vänsterpartiet, skulle dom rösta släppa fram en alliansregering för att (s) inte gav dom tillräckligt bra bud? Skulle inte tro det!

    Sen, dont even get me started angående partinamnet. Piratpartiet skulle inte vara i närheten av där vi är idag utan namnet. "Demokratiska Partiet" får mig förresten att föreställa mig en Erich Honecker som skrattar hela vägen till Stasi!

    SvaraRadera
  12. Demokrati är väldigt indoktrinerat i dagens samhälle. Många verkar tro att demokrati är något heligt och ekvivalent med frihet.

    Nej jag ser ingen anledning till förtroende för vårt pseudodemokratiska system. Med dagens blockpolitik har allmänhetens åsikter i praktiken mycket begränsad betydelse och blocken för i stort sätt samma politik. De flesta politiker jobbar för att öka statens och sin egen auktoritet. Det är vad deras karriärer går ut på.

    Även om vi skulle haft ett direktdemokratiskt system utan korruption bör demokrati i sig inte överskattas eller förskönas. Förenklat är demokrati inget annat än majoritetens diktatur och används i många fall som ursäkt till att köra över individens rättigheter. Frihet är viktigare än demokrati!

    I det stora hela kommer frihet aldrig att vinnas genom demokrati och politik så länge systemet ser ut som det gör i Sverige. Det kommer att krävas en fredlig revolution för att på allvar göra skillnad och minska den politiska klassens makt.

    Agorism är vad jag syftar på. Sluta investera i ditt eget förtryck. Betala ingen skatt och sök dig till den fria/svarta marknaden. Med kontraekonomier kan vi svälta staten och återvinna frihet. Till detta krävs ingen majoritet för att sätta hela systemet i gungning. I praktiken är det mycket effektivare än att rösta.

    Nästan lika viktigt är att sprida idéer och information som Henrik är mycket bra på att göra. Visa vad staten egentligen är och hjälp människor att öppna sina ögon.

    Agora, Anarchy, Action!

    SvaraRadera
  13. Falkvinges tabell är mycket bra! Den sortens sammanställningar behövs det mer av för att visa den läskiga riktningen utvecklingen har. Men det behövs också mer ren begreppsreda för att avgöra tabellens innehåll. En bra källa från 2008 är: "I’ve Got Nothing to Hide" and Other Misunderstandings of Privacy av DANIEL J. SOLOVE.
    http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=998565
    Han definierar en mångdimensionellt begrepp integritet ("privacy", vilket är samma sak som integritet, visar det sig). Speciellt lägger han till Orwells genomgång av viljan att inte vara övervakad, Kafka's genomgång (Processen) av att staten kan få för stort informatinsövertag över individen, helt utan att övervaka, utan genom att bara använda den information som uppstår i administrationen av alla förmåner staten delar ut. Orwell och Kafka kämpar för helt olika aspekter av de många som personlig integritet äger. Solove har senare publicerat en hel bok i ämnet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.