2010-06-18

Nu måste kampanjen mot teledatalagringen dra igång. På allvar.

I går fick alltså written declaration no 29 det nödvändiga antalet namnunderskrifter i Europaparlamentet.

WD 29 går bland annat ut på att datalagringsdirektivet skall utökas, till att även omfatta våra slagningar i sökmotorer på nätet. Till exempel våra googlingar. Det uppgivna syftet är att bekämpa den förbannade barnporren och sexuella trakasserier.

Detta innebär att frågan om implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv i Sverige blir än mer kontroversiell. Med WD 29 kan teledatalagringen beskrivas så här:

Lagring av data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar. Samt position, om man använt mobiltelefon eller mobil uppkoppling. Europaparlamentet kräver att lagringen skall utökas till att även omfatta alla våra sökningar på internet, till exempel på Google.

Datalagringsdirektivet / teledatalagringen måste bli en valfråga. Även om de flesta gammelpartier kommer att göra allt för att undvika och försöka tiga ihjäl frågan.

Vad gäller the blame game så finns det två partier som sticker ut. Det är dels socialdemokraterna, vars dåvarande justitieminister Thomas Bodström var den som uppfann och drev igenom datalagringsdirektivet på EU-nivå. Han är dessutom den som är mest angelägen om att direktivet skall bli svensk lag. Och så kristdemokraterna – vars ledamot i Europaparlamentet, Alf Svensson, var den ende svensk som till slut stod bakom WD29 om att utöka teledatalagringen.

Vi vet att den borgerliga regeringen har lagförslaget i byrålådan, klart att lägga fram. De vill bara vänta till efter valet, eftersom de vill slippa debatten. Och på den rödgröna sidan gör visserligen (mp) och (v) motstånd – men det är mycket troligt att de kommer att tvingas vika sig för (s), för att få vara med i en eventuell vänsterregering.

Vilken regering vi än får efter valet i höst, så är risken alltså uppenbar att teledatalagringen kommer att införas. Enda sättet att undvika detta är att rösta på Piratpartiet, så att det kommer in i riksdagen och kan blockera frågan där.

Nu är det dags att börja kampanjen mot teledatalagringen på allvar. Svenska folket och media måste få klart för sig vilken omfattande integritetskränkning som kan drabba oss – väldigt, väldigt snart.

7 kommentarer:

 1. KD är alltså det enda parti som står bakom det här. De måste alltså punktmarkeras.

  SvaraRadera
 2. Intressant detta med att kd vill registrera sökningar på Google, i det påstådda syfte att "skydda ungdomar".

  Det är de facto av samma skäl som kyrkor i Sovjet och dess satellitstater var förbjudna att bedriva ungdomsarbete, att "utsätta unga för religiös propaganda". Och det hände att kyrkobesökare fick legitimera sig och bevisa att de hade åldern inne för att vistas i en så olämplig miljö.

  Ju mer saker ändras, ju mer förblir de likadana.

  SvaraRadera
 3. viktualiebroder: På sätt och vis borde väl inte ungar hålla på med religion. På samma sätt som unga inte borde hålla på med politik. Upp till en viss ålder då naturligtvis (tonåren eller dyl.) ;-)

  Man borde lära sig tänka någotsånär innan man anammar värderingar tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Kanske dags att lämna EU?!

  Fast IMHO har det varit det ända sedan 1995.

  SvaraRadera
 5. Kan det inte snart bli aktuellt med att alla medborgare även skall ha en egen liten inspelningsmodul fäst på kroppen så att allt man säger under en dag spelas in och sen måste man skicka in ett chip med sina dagliga samtal till samtal- och diskussionsmyndigheten när det är dags att deklarera, eller nåt sånt.

  SvaraRadera
 6. Debattartikel av Lena Ek(C) och Johan Linander(C) på Aftonbladet angående WD29:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/internet/article7329428.ab

  SvaraRadera
 7. Borde inte datalagringen vara teknikneutral, alltså borde också våra brev skannas inn för lagring. Avsändare, till vem, var och när kan enkelt registreras maskinellt (de flesta brev läses maskinellt nu för tiden) och lagras.

  Genom att framföra detta krav så kanske detta får fler att förstå hur läskig denna lag blir.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.