2010-06-04

Det (s)vider.


Dagens opinionssiffror ger den borgerliga alliansen majoritet. Men de innehåller samtidigt något som har oerhört mycket större symbolvärde.

I dagens mätning tar nämligen moderaterna över som största parti från socialdemokraterna.

Detta är ett grundskott mot hela den socialdemokratiska självbilden. Mot deras syn på sig själva som det naturligt statsbärande partiet. Det retar den del av deras sinne som betraktar borgerliga valsegrar som något slags statskupper.

Detta är ett större hot mot Mona Sahlin som (s)-ledare än den vickande blockbalansen.

(Och ur ett piratperspektiv är det naturligtvis kul att de politiska blocken är ungefär lika stora. Det ger utrymme att driva en vågmästarstrategi när det gäller integritet, rättssäkerhet och upphovsrättsfrågor i riksdagen.)

SvD | Expressen

36 kommentarer:

 1. Och Piratpartiet nothing nothing

  SvaraRadera
 2. Nja, sådana här svängningar vette fåglarna om man kan bygga några egentliga slutsatser på...socialdemokraterna har ett gigantiskt ess i rockärmen, och det är vaneröstare samt traditionalisterna inom LO kollektivet. Själv tror jag att det största hotet mot en ny alliansseger är grönsaksröran till höger om (S). MP växer så det knakar (även om det framförallt är Maria Wetterstrand som folk röstar på och inte MP självt, lite som FP´s Westerbergeffekt..). Där har vi farliga grejor kan jag meddela. De räknar bland annat iskallt med att folk ska jobba gratis för att få ihop resurser till deras satsningar...när Wetterstrand & co försvinner så finns det stor risk att fraktionen med stickade koftor och fjällrävenkånkar tar över, och då har vi problem. Stora sådana.

  ...och appropå problem; då har vi inte ens berört vänsterpartiet som verkar leva i villfarelsen att det alltid kommer att finnas resurser att stampa fram, bara man är tillräckligt hårdhänt...

  SvaraRadera
 3. Jag har börjat fundera på om dessa undersökningar bara är till för att pressa blocken att göra bättre ifrån sig innan valet.

  http://etu.geeknic.se/index.php/2010/05/ja-da-var-det-valar/

  Lite av mina tankar runt det.

  SvaraRadera
 4. Thats it!

  Cigar och whiskey ikväll! :-D

  SvaraRadera
 5. Det kulturkonservativa SD styr än mer mot gårdagen:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-vill-tvinga-skolor-till-kyrkan_4817803.svd

  SvaraRadera
 6. Det är en opinionsundersökning. Men en sådan ganska bra. Bra för konservativa, bra för socialliberaler som kan rösta på vad som helst

  Jag trodde inte att M skulle vara så stora nu.
  Jag kan bara se Micke som anledning.

  SvaraRadera
 7. När Henrik Alexandersson blev Piratpartistisk tjänsteman har tiotusen och åter tiotusen flytt det egna partiet.

  SvaraRadera
 8. Shaun har uppenbarligen rökt en bong för mycket igen och får inte ihop det han säger logiskt men visst är jag glad för hans och alla andra Randliberalers skull över att deras egentliga ledstjärna Egghead för första gången sedan tre veckor efter valet slutligen skrapat ihop majoritet i den för landet oerhört viktiga intervjuopinionen vars värde definitivt är lika stort som prognoserna för ett program i Robinson serien.

  Grattis!!!!!!

  Ät en tårta!

  SvaraRadera
 9. Önskar du har rätt HAX, men vågmästarroll är nog bara en illusion om vi skall vara helt ärliga.

  Däremot, kan inte Alliansen vinna mot sossarnas i särklass sämsta partiledare så förtjänar de heller inte maktinnehavet.

  Det borde vara spel mot öppet mål!

  SvaraRadera
 10. HAX skriver:

  "Det ger utrymme att driva en vågmästarstrategi när det gäller integritet, rättssäkerhet och upphovsrättsfrågor i riksdagen.)"

  Största lycka är att riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) röstar JA till ett återinförande av förmögenhetsskatten.

  SvaraRadera
 11. Minata,....fattar du inte att förmögenhetsskatten är dödsdömd. Man kan inte hyckla och samtidigt ge de stora frisedel som tidigare.

  Dessutom har vi fri rörlighet av kapital inom unionen. Vad tror du händer? Att de som har kapital snällt och lydigt sitter kvar i Sverige?

  Sluta drömma och se verkligheten som den är. Skatten är omöjlig med mindre man har till mål att driva kapital ut ur Sverige. När skall vänstern inse hur verkligheten ser ut?

  SvaraRadera
 12. @Hugo

  Visst! Men partiledaren för Piratpartiet står på vänsterns sida och återinför förmögenhetsskatten om FRA-lagen avskaffas (vallöfte de RödGröna) och IPRED-lagen görs om (vallöfte de RödGröna) samt en upphovsrättskommision tillsätts (vallöfte de RödGröna)

  SvaraRadera
 13. Vinna gör man genom att passera mållinjen först, inte genom att ta ut sig under loppet genom att leka hare.

  SvaraRadera
 14. Om det är sant det du skriver Minata så är Piratpartiet dödsdömt. Förmögenhetsskatt är politisk omöjlig inom unionen, det förstår t o m en idiot.

  SvaraRadera
 15. "Om det är sant det du skriver Minata"

  Det är det inte, Piratpartiet står på den sida som ger partiet bäst bud, ett äkta vågmästarparti alltså. Nu vill minata, ett troll som härjat på piratpartiets forum sen 2006 göra sken av och skrämma högerfolk från att rösta på pp genom att påstå att det är bergsäkert att det kommer vara de rödgröna som kommer göra det och att pp därmed "står på de rödgrönas sida". Men it aint over till the fat lady sing och minatas överdrifter ska tas med en lastbil salt.

  Själv förstår jag inte riktigt de här övervintrade 68-trollen, jag tycker året efter låter mycket trevligare... ;-P

  SvaraRadera
 16. Björn.

  Vad händer med innebörden i ordet troll i det ögonblick som Minata kvitterar inlägg och säger att du är ett troll?

  Sen har ju Minata fel.
  PP´s ledning kommer sannolikt att sälja sina vänsterväljare om dom osannolikt nog skulle få 4 procent och ett bud från Egghead.

  SvaraRadera
 17. Man kan tycka vad man vill om Göran Persson. En sak är dock klar. Han var en oerhört mycket skickligare politiker än vad Mona Sahlin är. Tack vare honom lyckades (s) förlänga sin tid som det statsbärande partiet i ett antal år.
  Frågan är vad som händer med Sahlin vid ett valnederlag. Kan hon då sitta kvar? Vem kan tänkas ta över?
  Ytterligare en intressat fråga är vad som skulle hända med den nuvarande sd-ledningen om sd inte kommer in.

  SvaraRadera
 18. Ytterligare en intressat fråga är vad som skulle hända med den nuvarande sd-ledningen om sd inte kommer in.
  -------------------------------
  Dom kan väl återvända till dom grupper där dom lärde sig att ordagrant sjunga den nazisång skriven av Liedholm dom sjöng på Estlandsfärjan?

  SvaraRadera
 19. Att ingen vågar säga det uppenbara. Så går det när man kvinnokvoterar till viktiga chefsjobb.

  PS. Mona kommer att åka ut med huvudet före om det blir valförlust.

  SvaraRadera
 20. Putte,

  absolut. Frågan är dock var (s) hade kunnat hitta någon som klarat av jobbet bättre av de kvarvarande kandidaterna? Både Bodström och Nuder saknar den förankring i partiet som Sahlin har.
  Östros saknar all form av utstrålning och karisma. Dessutom har man svårt att tro att han har disputerat i nationalekonomi när man hör honom.
  När den rödgröna alliansen har börjat konkretisera sin politik verkar man ha gjort allt för att stöta bort väljare. Att man dessutom har med totalt orealistiska krav på att USA skall stänga sina baser runt om i världen framställer man sig själva som rena idioter utan någon som helst kontakt med verkligheten.

  SvaraRadera
 21. Det roar mig lika mycket varje gång jag ser folk som analyserar Sahlins skuld till att det gått så dåligt för en opposition som haft majoritet i opinionen sedan tre veckor efter val.

  SvaraRadera
 22. "PP´s ledning kommer sannolikt att sälja sina vänsterväljare om dom osannolikt nog skulle få 4 procent och ett bud från Egghead. "

  bara om de får ett _bättre_ bud än från de rödgröna.


  "Vad händer med innebörden i ordet troll i det ögonblick som Minata kvitterar inlägg och säger att du är ett troll?"

  Inget, jag är ju till skillnad från honom inget troll...

  SvaraRadera
 23. micke,

  som svar på ditt påstående om antisemit-kortet och ditt innehållslösa svar här vill jag bara meddela att jag inte svarar på dina kommentarer för det är totalt meningslöst. Jag har annat att göra än att svara på ditt dravel.

  SvaraRadera
 24. Jag har annat att göra än att svara på ditt dravel.
  Du har precis svarat på mitt inlägg där jag påpekar att du din vana trogen använder anstisemitkortet.
  Precis som du gjorde på Neo´s blogg där du som den frihetsvän du är krävde att jag skulle censureras när jag ställe delar av högerns reaktion på senaste Vilksaffären i relation till hur exakt samma höger reagerade på Feileraffären.

  Om du ska vara trovärdig som liberal när det gäller Palestina och Israel frågan så går det inte att vifta med antisemitflaggen som du konstant gör.

  SvaraRadera
 25. Inget, jag är ju till skillnad från honom inget troll...
  ----------------------------------

  Begreppet troll är inte absolut och om Minata hävdar att du är ett troll så är ditt användade av begeppet fullständigt meningslöst.

  Därför är det bättre att inte skita ner internet med ordet troll så fort man vill avfärda folk.

  Höjden av trollande att att peka ut folk som troll.

  SvaraRadera
 26. Jag hoppas verkligen undersökningen stämmer. Om det är en som inte har i politiken att göra, så är det Mona Sahlin. Ett demokratiskt land ska inte behöva ha en statsminister som inte ens kan hantera sina egna pengar. Ugh.

  SvaraRadera
 27. @Micke

  Där har du faktiskt fel...ordet "troll" på internet används korrekt som en relativt smal och väl definierad klassning av kommentatorer.

  Minata har tre eller fyra slitna slagord som han kastar in i all hast på HAX's kommentarsfält. Ingen av de klyschor han rör sig med är faktaanknutna, och samtliga är antingen öppna personangrepp eller illa dolda sådana.

  Han är ett klassiskt troll i den bemärkelsen att han dyker upp bara för att spotta på sin omgivning och visa rumpan.
  Han kan inte ens kontrollera sin illvilja tillräckligt långt för att inse att han hånar Falkvinge för samma insinuerade framtida agerande som han själv - som erkänd socialdemokrat - utan minsta tvekan och med glatt hjärta kommer att ta sig för.

  Allt i allt påminner Minata i sina kommentarer om de brölande fyllon man ibland råkar ut för på T-banan som likt hackiga skivor mal på i samma otidigheter i timmar i sträck utan att tröttna.

  Jag skulle vilja säga att inte ens dina och LD's epos i ömsesidiga föreläsningar missar att kliva över den ribban.

  SvaraRadera
 28. @Micke

  Förvisso är inte begreppet "troll" absolut. Men Minata uppnår definitiv verkshöjd för att fullfölja alla upptänkliga definitioner. Dock är han ett tråkigt och repetitivt lilltroll som inte gör mycket mer än piper samma uttjatade fras gång efter annan.

  Han kommer bara hit för att pinka i närmaste portgång, så enkelt är det.

  Övrigt folk på den här bloggen är sällan eller aldrig klassiska troll. Däremot kan man tröttna snabbt när vänstern och högern börjar använda kommentarsfältet som en boxningsring.

  @Jonas V & Shaun
  ...och ni kan också ta av er handskarna, tack så hemskt mycket på förhand.

  P.S.
  "Egghead" som epitet på Reinfeldt är inget bra öknamn - det antyder i lätt förolämpande ton att karln åtminstonde har bildning och kunskap. Själv föreslår jag med tanke på hans tidigare dokumenterade ledarstil titeln "Reichsführer".

  SvaraRadera
 29. Där har du faktiskt fel...ordet "troll" på internet används korrekt som en relativt smal och väl definierad klassning av kommentatorer.
  ---------------------

  Begreppet troll har endast relevans när det är frågan om systematisk spammning utan logik med enda syftet att tekniskt trasha trådar.I det fallet är trashandet det enda syftet och trollet antar vilken skepnad som helst för att driva sin sak.

  Detta är relativt ovanligt.

  Mycket vanligare är att ordet används för att
  trakassera människor som inte delar konsensus eller beter sig udda i förhållande till den norm som råder.

  När det används på det sättet har ordet ingen betydelse alls eftersom den bedömning som används är helt subjektiv och dess värdeladdning upphävs i samma ögonblick som "trollet" returnerar förolämpningen.


  Däremot kan man tröttna snabbt när vänstern och högern börjar använda kommentarsfältet som en boxningsring.
  -----------------------------------
  Det är en boxningsring och alla kan kliova in i den.Det är ju det positiva....och negativa med internet.
  Jag skulle vilja säga att inte ens dina och LD's epos i ömsesidiga föreläsningar missar att kliva över den ribban.
  ---------------------------
  Tja..jag hatar LD´s dravel lika mycket som du hatar Minatas men jag skulle inte drömma om att kalla LD för ett troll.

  Det argumentet får han ägna sig åt själv när han söker medhåll från dom har tror är "hans egna".

  Jonas V använder samma trick i den här tråden och det fungerar inte.

  SvaraRadera
 30. "Begreppet troll har endast relevans när det är frågan om systematisk spammning utan logik med enda syftet att tekniskt trasha trådar.I det fallet är trashandet det enda syftet och trollet antar vilken skepnad som helst för att driva sin sak."

  Vilket var en bra beskrivning på vad Minata med några få undantag oftast sysselsätter sig med.

  SvaraRadera
 31. Nej.Minata driver en faktisk sak. Han gillar inte Piratpartiet.

  SvaraRadera
 32. "Nej.Minata driver en faktisk sak. Han gillar inte Piratpartiet."

  Som upphovsman förlorar jag kontrollen över mitt verk från dag ett när Piratpartiets förslag till upphovsrättslag blir verklighet. Mitt verk får status Public Domain efter år fem.

  SvaraRadera
 33. @minata

  Du kan vara lugn. Jag har tittat litet grann på dina alster och konstaterat att du går rimligt säker från att piratpartister - eller de flesta andra jag kan tänka mig - skulle fildela eller plagiera dina verk i större utsträckning.

  Och det ändrar fortfarande inte att du framstår som en femåring med ADHD i merparten av dina uttalanden. Du är här enbart för att häckla, och får då den behandling du själv lagt grunden till.

  Hade du försökt driva en rimlig debatt eller argumenterat för din sak hade du kanske dessutom fått med dig respekt och ett par eftertankar hos dem som du hållit på så ivrigt försökt övertyga att den ideologiska oppositionen består av infantila småglin eller gubbar med framskriden alzheimers.

  SvaraRadera
 34. Scary D.

  Du är tyvärr tvungen att se på dom männoskir som befinmer sig på internet på samma sätt som du ser på innehållet i Pirate bays index.

  Dom och det finns.

  SvaraRadera
 35. @Micke

  "Scary D.

  Du är tyvärr tvungen att se på dom männoskir som befinmer sig på internet på samma sätt som du ser på innehållet i Pirate bays index.

  Dom och det finns."

  Naturligtvis. Och om jag brinner för en sak och mitt största "bidrag" är att uttrycka mig med samma logiska förmåga som en trilsk femåring så målar jag med det bidraget bara upp en god nidbild för oppositionen att klistra över hela argumentet.

  Hade minata resonerat som en förnuftig person i stället för att citera lagboken, hävda att alla som ifrågasätter den är okunniga, och ägna 90% av sina inlägg åt personangrepp...så hade kanske vissa inom PP tänkt efter en gång till angående praktiska konsekvenser.

  Jag känner en person som när man införde att bilar automatiskt fick väjningsplikt för fotgängare som korsade gatan tog för vana att vänta tills en bil var på väg innan han med resoluta steg marscherade rakt över.

  När jag frågade om han var riktigt frisk svarade han "Det är deras plikt att väja, det står så i lagen".

  Jag konstaterade bara att "Jag hade ju rätt!" inte hjälper när man ligger i gipsvagga, samt att han förmodligen mycket riktigt inte var fullt frisk. Även om man har oomkullrunkeligt rätt i sak så finns föga sympati tillövers hos gemene man för de som (förvisso fullt lagligt) försätter sig själva i bekymmer genom att bete sig som fullständiga idioter.

  Vill minata vara reklampelare åt PP så får han vad mig anbelangar gärna fortsätta i samma stil. :)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.