2010-06-07

Rapporter från en Kafka-artad vardag

Sveriges skickligaste journalist, Maceij Zaremba, har gjort det igen. Vi minns hans serie om den svenska institutionaliserade rasismen – där det system som skall ta emot, hjälpa och slussa in ofta bara skapar nya problem för nya svenskar. Och serien om den svenska "kränksjukan" – som beskrev hur man i Sverige skyddar sig mot krav på kompetens och ansvar genom en "prinsessan på ärten"-attityd.

I DN går just nu Zarembas senaste artikelserie – om vuxenmobbning och mobbning på våra arbetsplatser. Som vanligt ställer den många förutfattade meningar på huvudet. Till exempel är det långt ifrån alltid människor som är "svaga" som mobbas ut. Tvärt om tycks detta grymma öde speciellt drabba folk som är duktiga, som är beredda att ta ansvar och som står för sunt förnuft.

Det är inte heller bara elaka fabrikörer som hängs ut. Skolan, vården och omsorgen kan vara extra förfärliga arbetsplatser när det gäller mobbning. För att inte tala om kyrkan. Och de som borde ställa upp – fack, personalavdelningar, Försäkringskassan m.fl. – ställer sig inte sällan på mobbarnas sida. Vilket som regel är lika med "systemets" sida.

Det kan låta lite fånigt, men någonstans i allt det här tangeras fascismens innersta väsen.

Detta är en artikelserie som måste läsas!

Del 1 - ”De skrattade bara.” Så berövades Safet sitt människovärde
Del 2 - ”Säg inget vänligt till mig”
Del 3 - Fritt fram i Sverige. Men brottsligt i Frankrike

Uppdatering: I dag publicerades del 4 - ”De skiter i vilket” – Så sviker vi de mobbade

6 kommentarer:

  1. "... Jag ser nu i Maciej Zarembas artikelserie att Heinz Leymanns böcker närmast blivit hårdvaluta."

    Läste tidigare i Helena Viitas blogg om det och där pågår debatten. Hon verkar ha liknande erfarenheter från NSD, den norrlandstidning som har fostrat Liza Marklund till den hon är idag. Jag tror de t.o.m har jobbat tillsammans.

    Barndomsåren inom journalistiken sägs ibland vara det viktigaste eftersom de har så stor betydelse och medverkar till att forma karriären. Vänsterdamer är de bägge två och jag tror Viita är den mer jordnära och stundvis läsvärda.

    Sett ur den synvinkeln, vad är det för egenskaper som genererar mest pengar och kan vara bidragande orsak till att det skevar ur på arbetsplatsen? Dålig styrning och arbetsledning?

    Om självmord har jag bloggat lite om, skillnaderna mellan självmordslandet Sverige och "det lyckliga Danmark".

    SvaraRadera
  2. Off topic:
    http://www.nature.com/news/2010/100526/full/465412a.html

    En vetenskaplig sågning av konceptet att man skulle kunna se på folks beteende, ansiktsuttryck etc. att de planerar att begå brott. Något som tyvärr är på frammarsch idag, inte minst inom EU.

    SvaraRadera
  3. Very much topic:
    DN's Maciej Zaremba del 4.


    "... En domare i Umeå avvisar utan vidare talan mot en högskola från vilken domaren har inkomst (och glömmer därefter att underrätta den klagande om beslutet)."

    - Är det en form av delikatessjäv som vi känner igen från andra mer uppmärksammade sammanhang?

    SvaraRadera
  4. En intressant iakttagelse är att alla nu helt plötsligt ser vuxenmobbning som ett stort problem, med rätta naturligtvis. Men så sent som dagen innan första delen av Zarembas serie publicerades skulle exakt samma människor ha gnällt på simulanter och fusk och latmaskar som snor våra skattepengar. Inte ens Sakine Madon har gnällt på självutnämnda offer på flera dagar.

    SvaraRadera
  5. Låter inte alls fånigt i mina öron, det är exakt så.

    Detta inte bara tangerar, utan är, fascismens innersta väsen. Individen betyder ingenting. Individen ska underordna sig makten. Även makthavaren själv ska underordna sig maktens idé.

    SvaraRadera
  6. GÅ UR FACKET, OM DU BLIR MOBBAD FÅR DU INGEN HJÄLP.

    Dessa avslöjanden är det starkaste argument jag någonsin sett för att det är helt meningslöst att betala höga fackavgifter varje månad.

    Om du råkar illa ut på ditt jobb kommer facket att ställa sig på dina mobbande kollegors sida. Troligen kommer de att vittna mot dig och lämna dig i sticket.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.