2010-06-17

WD 29 kan vara antagen. Tror vi. [Uppdaterad - WD29 ÄR antagen]

Enligt vanligtvis välunderrättad källa har Written Declaration no 29 (som vill utöka datalagringsdirektivet till att även omfatta alla våra googlingar, i namn av att bekämpa den förbannade barnporren) nu fått det nödvändiga antalet underskrifter från ledamöter i Europaparlamentet för att vara antagen.

Detta bygger på att de senaste uppgifter vi fått fram om procedurreglerna stämmer. De säger att om en WD får en majoritet av parlamentets ledamöter bakom sig (minst 369), då är matchen över – även om det finns matchtid kvar. Sudden death, om du förstår vad jag menar.

(Europaparlamentets arbetsordning 123.3 säger "Where a declaration is signed by a majority of Parliament's component Members, the President shall notify Parliament accordingly and publish the names of the signatories in the minutes and the declaration as a text adopted." Vilket de som jobbar med dessa frågor, tidigare i dag sagt betyder att matchen är över – nu när 369 MEP:ar har skrivit på.)

Deadline var annars 9 september. Men det verkar alltså som om den kampanj i parlamentet som jag beskrev i går räckte för omedelbar målgång.

Brasklappen är att de citerade reglerna ovan kommer från en nyligen gjord ändring i arbetsordningen. Så till exempel Europaparlamentets presstjänst verkar fortfarande mena att det är antalet underskrifter vid slutdatum, den 9 september, som gäller. I så fall är det fortfarande match. Men jag tror alltså att så, tyvärr, inte är fallet. Och just nu sitter alla som kan ge en närmare tolkning på tåg och i bilar mellan Strasbourg och Bryssel. Vi får se vad de säger i morgon. Så snart vi vet säkert, så återkommer jag. Jag vet att även Europaportalen är på bollen och förmodligen blir först med slutligt besked.

Vi kan alltså i princip utgå från att WD29 fått det stöd den behöver. (Speciellt eftersom den var riktigt lömsk, vad gäller att gömma utökningen av datalagringsdirektivet bakom ett stort, braskande Men tänk på barnen! Ohederligt, men framgångsrikt.)

Rick Falkvinge (pp) har redan satt ner foten och rutit till bra.

Även om WD29 inte är lagstiftning, så är det irriterande att parlamentet nu sänder ut signaler om att man vill se ett utökat datalagringsdirektiv. Uppsidan är att detta kan sätta fart på debatten om teledatalagringen som sådan igen. (Sedan kan man ju konstatera att initiativtagaren till WD29, MEP Motti, i går rörde till begreppen så till den milda grad att WD29 faktiskt har försvagats, även om den har gått igenom.)

Jag återkommer med slutligt besked och en analys i morgon. Läs bakgrund, följ länkar och se Mottis brev i den bloggpost jag skrev om WD29 i går.

Se även Opassande och Sagor från livbåten.

20 kommentarer:

 1. Notera att den redan är listad som "adopted"

  SvaraRadera
 2. ...men inte av samkönade föräldrar iaf, tänk på barnen!

  SvaraRadera
 3. Kan man göra något för att underminera WD 29?

  Skapa en WD som tar ställning mot just utökningen av datalagringsdirektivet som nämns i WD 29, som en tydlig markering att de som skrev under WD 29 antingen inte förstod denna del eller inte ville ha den?

  SvaraRadera
 4. Fy fan vad sorgligt. Finns det verkligen inget hopp för västvärden längre?

  SvaraRadera
 5. När jag tittade på europaparlamentets hemsida så var detta den enda deklarationen som jag kunde hitta som blivit antagen innan tidsfristen gått ut. Alla övriga har antagits tidigast dagen efter, men oftast flera månader senare.

  SvaraRadera
 6. Min nya startsida:

  http://www.google.se/search?q=Tiziano+Motti+is+an+unintelligent+bimbo

  SvaraRadera
 7. Va, hur gick det till? För 2 dagar sedan så Christer att det fanns 300 underskrifter, var kom de där 69 ifrån så snabbt? De som har skrivit på i slutet, ge oss namn för de kan inte hävda att de blivit lurade till något i varje fall, de visste precis vad de skrev på.

  SvaraRadera
 8. Som Jakob sa; kan man inte vända på steken? Skriva en WD med högstyltade ord om demokrati och frihet, och sedan "gömma" att det handlar om att sluta spionera på befolkningen hela tiden någonstans lite trevligt förvirrande?

  Jag skulle tro att iaf en del av ledamöterna har en liknande "knee-jerk"-reaktion när det gäller att försvara demokratin, tror du inte?

  Fast se till att någon annan kommer med den, annars är det lite FÖR uppenbart att det faktiskt handlar om RIKTIG demokrati. ;-)

  SvaraRadera
 9. RIKTIG demokrati och frihet skulle det så klart vara.

  SvaraRadera
 10. Jag håller med, det behövs en WD, skriven på samma sätt, men med gott uppsåt som sedemera negerar WD29, och övriga idiotier. Men som de andra sagt: spela spelet och gör det på EXAKT samma sätt, göm det inuti något annat som försvarar barnen, gör kvinnor starkare och jämlikare, och hårdare tag mot RIKTIGA brott. Tydligen verkar ju MEPs behandla dessa WDs som facebook grupper och skriver på allting bara för att verka coola.

  SvaraRadera
 11. Det där jag sa med facebook grupper... det stämmer tamejfan på pricken när man ser på deras titlar på WD.
  Se på http://www.europarl.europa.eu/activities/plenary/writtenDecl/wdFastAdopted.do?language=EN

  "on the 'Say NO to Violence against Women' campaign "
  "on support for Special Olympics in the European Union "
  "on the transportation of horses for slaughter in the European Union "
  "on the Union's efforts in combating corruption "
  "on setting up a European early warning system (EWS) for paedophiles and sex offenders "

  Vem fan skulle INTE skriva på mot detta?

  SvaraRadera
 12. Bra inlägg i debatten om maktförskjutning mellan medborgare-stat:
  http://www.schneier.com/blog/archives/2010/06/filming_the_pol.html

  SvaraRadera
 13. http://www.europaportalen.se/2010/06/jag-vill-inte-spara-sokningar-pa-google

  "Han är mån om att få fram sitt budskap. Och till slut landar han i en slutsats, det som han kallar det övergripande syftet med initiativet:
  – Det ska inte gå att surfa anonymt på internet. Jag vill introducera den så kallade skyddade anonymiteten, säger han och drar ut på de två orden.

  Enligt Tiziano Motti måste man hitta en balans på nätet, och det ska ske genom den ”skyddade identiteten”. För att någon ska kunna få tillgång till nätet måste denne identifiera sig genom att skicka in uppgifter till internetoperatören.

  Sedan ska varje uppladdning av text, bilder eller videoklipp kunna spåras av myndigheterna. Däremot ska man fortsatt kunna vara anonym gentemot andra internetanvändare."

  SvaraRadera
 14. Även om WD29 inte är lagstiftning, så är det irriterande att parlamentet nu sänder ut signaler om att man vill se ett utökat datalagringsdirektiv.

  Fast frågan är om MEParna förstod vad de skrev på riktigt, om WD29 nu är så lömsk som det beskrivs. De kanske tänkte "Jaha, bekämpa barnporr, visst!".

  WD29 måste ju komma som ett förslag från kommissionen också. Sedan så måste det godkännas av rådet och parlamentet vilket innebär ytterligare tre möjligheter att stoppa det.

  Kanske tycker kommissionärerna eller ministrarna att det är för kontroversiellt? Kanske röstar MEParna annorlunda när det är skarpt läge?

  Även om det här är mycket olyckligt så är matchen absolut inte över ännu! WD29 ska inte bli lag.

  SvaraRadera
 15. André: Att jubelfånen inte inser att det är extremt lätt att komma förbi det tänk som han just redogjorde för är ju ett stort problem i sig.

  Vi kan inte tillåta att folk med noll koll på verkligheten får bestämma över den.

  SvaraRadera
 16. Jag är nog inte så orolig för att just det här förslaget dyker upp. Det största påverkan är på debatten där ju parlamentet ända sedan valet markerat en tydlig integritetslinje.

  Om fronten spricker är det allvarligt.

  Sammanfattningsvis så var det för få motåtgärder och för sent, särskilt när man får höra hur aggressivt man har gått på ledamöter i EP. Man måste också fråga sig om varningarna har nått fram.

  SvaraRadera
 17. Fantastiskt idiotiskt... Alltså ibland funderar man ju om det inte är kört för mänskligheten redan. Undra när det kommer bli olagligt att använda kryptering då? Det kan ju användas till olagliga saker också.

  Slutligen vill jag säga att det är skillnad på barnporr. När jag själv var datanörd, nyfiken och nybliven tonåring sökte jag ibland efter bilder på tjejer i samma ålder och då fick man tyvärr se det mesta från fasttejpade misshandlade 5-åringar (vidrigt) till kåta 15-åringar (sexigt). Det är den hårda barnporren som måste bekämpas och göras skillnad på. Det är ett hån mot offren att kalla en bild på en badande skrattande flicka för barnporr t.ex.

  SvaraRadera
 18. Kan man göra något för att underminera WD 29?
  -------------------------------

  Ja det mest radikala och konsekventa man kan göra är att inte använda datorer.

  Dock kommer ett sådant beteende sannolikt också på sikt att registreras sommer misstänkt än något annat.

  SvaraRadera
 19. @Micke

  ...och vi behöver inte vänta länge innan ett "normalt" internetbeteende i sig blir misstänkt, "för ingen kan väl ha helt rent mjöl i påsen?"

  Vad det här i förlängningen leder till är en poliskår som uppmuntras hitta fel hos slumpvis utvalda delar av befolkningen. På precis samma sätt som nuförtiden sker på gatan när uttråkade konstaplar upptäcker folk som verkar stirriga eller ovanligt muntorra...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.