2010-07-12

ACTA: Åter till hemlighetsmakeriet

Nu är hemlighetsmakeriet kring ACTA-förhandlingarna i full gång igen.

Man kan undra om EU-kommissionen verkligen vill ha något ACTA-avtal. För just nu gör den sitt bästa för att reta upp Europaparlamentet - som ju krävt öppenhet och som i slutändan skall ge avtalet tummen upp eller tummen ner.

Sedan är det naturligtvis så att hemlighetsmakeriet har ett konkret skäl. Det är ingen speciellt vild gissning att det handlar om att göra internetoperatörer till nätpoliser och/eller ansvariga för vad deras kunder skickar i kablarna.

Update: Pirate MEP Engström lämnar ACTA-möte i protest mot hemlighetsmakeriet.

9 kommentarer:

  1. Risken är väl att det blir som vid SWIFT-avtalet. När det kommer till kritan går parlamentarikerna lydigt och röstar ja ändå.

    SvaraRadera
  2. Du får nog försöka få Christian att skriva en sån där åsiktsförklaring som innebär att parlamentet anser att EU ska lämna eftersom öppenheten lyser med sin frånvaro, typ "walk-way 39" istället för det där missfostret "smile 29".

    SvaraRadera
  3. Jag bara undrar lite. Har inte PiratPartiet själva lyckats införa några positiva direktiv i Eu eller har ni bara fullt upp att motarbeta alla andras negativa avtal typ Acta osv.?

    Ibland kan anfall vara bästa försvar

    SvaraRadera
  4. Någon som har testat Bitcoin?

    Bitcoin är en anonym digital valuta baserad på peer-to-peer-nätverk. Peer-to-peer (P2P) innebär att det inte finns någon central myndighet som utfärdar nya pengar eller håller reda på transaktioner. Istället sköts dessa uppgifter kollektivt av noderna i nätverket. Anonymiteten innebär att de verkliga identiteterna av parterna i en transaktion kan hållas dolda för allmänheten eller även för parterna själva. Fördelar:

    * Överför pengar enkelt via Internet, utan att behöva lita på mellanhänder.
    * Tredje part kan inte förhindra eller kontrollera dina transaktioner.
    * Bitcoin transaktioner är praktiskt taget gratis, medan kreditkort och online-betalningssystem normalt kostar 1-5% per transaktion plus diverse andra handelsavgifter upp till hundratals dollar.
    * Skydd från den instabilitet som orsakas av fractional-reserve banking och centralbankernas dåliga politiker. Den begränsade inflationen av Bitcoin-systemets penningsmängd fördelas jämnt (enligt processorkraft) över hela nätet i stället för att den skulle monopoliseras av bankerna.

    Bitcoin är ett open source -projekt skapat av Satoshi Nakamoto, och är för tillfället i betastadiet. Bitcoin-utvecklingen finns på SourceForge.

    Bitcoin är en anonym digital valuta

    Kanske något som Piratpartiet kan stödja politiskt.

    .

    SvaraRadera
  5. Per Almkvist: Jag läste om det för en tid sedan men jag undrar fortfarande om det är något som fungerar idag eller om det bara är en demo på hur det kan fungera?

    SvaraRadera
  6. @Ssargon

    Av läsningen att döma så verkar det som om dom kör "på riktigt" men i begränsad och långsam uppbyggnadstakt. På sidan med "FAQ" (om jag minns rätt) så namnagav dom företag som godkände bitcoin som betalningsmedel. Inte så många än, men ändock en start.

    SvaraRadera
  7. Dags att göra bruk av det lissabonfördraget ger - möjligheten att dra sig ur. Det här har sedan länge passerat det löjligas gräns.

    SvaraRadera
  8. Parlamentet har ju redan visat väldigt tydligt att kommissionen inte behöver bry sig om deras krav iochmed SWIFT-omröstningen. Räkna med mer sånt från kommissionen om parlamentet fortsätter att lägga sig.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.