2010-07-17
Internet och telekompaketet i Sverige, del 2
I går hade Svenska Dagbladet en artikel om implementeringen av EU:s telekompaket i Sverige.
I regeringens förslag finns mycket att lusläsa och granska. Men jag skulle vilja lyfta en sak som hänger samman med detta, som ligger lite vid sidan om själva lagstiftningsarbetet.
Love All, Serve All!
I Europaparlamentet slåss Piratpartiet, ständigt, för att försvara mere conduit-principen. Den innebär att internetoperatörer inte kan hållas ansvariga för vad deras kunder sänder i kablarna – lika lite som Posten kan hållas ansvarig för att det sänds barnporr och knark i vanliga postkuvert, eller Vägverket för att dess vägar används av bankrånare.
Lämnar man den principen – då blir nätoperatörerna tvungna att granska, filtrera och censurera all internettrafik. Vilket vore olämpligt, otympligt, integritetskränkande och dyrt. Då hamnar man dessutom i en situation där varje web-projekt (oavsett om det handlar om opinionsbildning, näringsverksamhet, forskning, kultur eller sex) måste förhandsgodkännas för att kunna stämplas som OK att släppa fram i nätet. Tyvärr vet vi att förhandscensur – utöver att den rent principiellt är vidrig – blir onödigt ängslig och politiskt korrekt. Detta skulle döda internets fria, spontana dynamik och utveckling.
För internetoperatörerna är mere conduit oerhört viktigt. De vill helt enkelt inte bli nätpoliser. Här kämpar ISP:arna och Piratpartiet sida vid sida.
Mot den bakgrunden vore det ovanligt lämpligt om nätoperatörerna frivilligt försöker hålla sig till principen om nätneutralitet. Det är liksom myntets andra sida. Skall det vara någon mening med att försvara mere conduit – då skall ju inte en granskning, filtrering och censur ersättas med en annan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Har inte ISP:erna pengar i påsarna så att dom kan hyra en lobbygrupp precis som musikindustrin hela tiden har gjort? Låta lobbyisterna slåss med varandra.
SvaraRaderaHaha, det hade jag utan tvekan donerat pengar till.
SvaraRaderaBra förslag!
Känns ju spontant att ISParna är på vår sida. Om inte annat för att det skulle bli oerhört mycket extraarbete att gå igenom allt folk gör på internet.
SvaraRaderaMen ja, som det Juliagruppen publicerade här i SvD. Det är redan trasigt till ganska stora delar.