2010-07-16

Piratpartiet - ett parti för gratis musik?En valfilm från Piratpartiet. Vackert. [Direktlänk till filmen på Youtube.]

Men heter det inte medborgarrätt? Medborgarrätter är väl mer köttbullar, fiskpinnar och kålpudding..? Vilket i och för sig inte är så dumt, det heller. ;-)

(Via: Henry Rouhivuori)

15 kommentarer:

 1. Jag vet inte.

  En medborgarrätt borde väl vara rätten att ostört utbyta förtroliga meddelanden.

  En annan medborgarrätt kan vara rätten att bli betraktad som oskyldig tills motsatsen bevisats.

  Det är två olika medborgerliga rättigheter.

  Det språkliga problemet uppstår nog när man förkortar "medborgerlig rättighet" till "medborgarrätt". Då blir "medborgerliga rättigheter" lätt "medborgarrätter".

  SvaraRadera
 2. Medborgarrätter...

  Smörfrästa vACTAlar som entré?

  Väl inkRökta Ipredband med potatis och rårörda lingon som rustik huvudrätt?

  Till maten serveras överenskomna Stockholmsbullar bakade på det rena mjölet direkt ur påsen.

  Vi dricker väl datalagrat rött till förrätten och väl internetfiltrerad snaps till huvudrätten.

  Café FRAppés serveras till en efterrättsmousse med politiska blåbär vispad till ett sensuellt skum av förbjudna hetärer...

  Allt serverat på gredelina kuvert...

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag fick för övrigt aldrig något svar på exakt vad det är för murar som PP vill riva. Vad exakt gäller det för murar?

  SvaraRadera
 5. Som jag skrev på andra stället så undrar jag om det inte vore på sin plats att slå ihop PP och http://www.mrr.se/ eftersom vi egentligen vill samma sak på lite olika sätt.

  BTW: VET folk vad medborgarrätt är?
  SVAR: NEJ, det vet dom inte!

  Vet folk om att dom kan bli dömda även fast dom har grundlagen på sin sida?

  SVAR: NEJ, det vet dom inte!

  Vet folk om att ingen i ett land får GODTYCKLIGT avlyssnas eller övervakas?

  SVAR: NEJ, det vet dom inte!

  DET ÄR DETTA VI MÅSTE ÄNDRA PÅ!!!

  SvaraRadera
 6. Ganska amatörmässig reklamfilm om jag skall vara ärlig.

  Uppmärksamheten hos möjliga kunder avtar snabbt och det är de inledande sekunderna som är viktiga. Att då helt slösa första minuten till att upprepa meningsmotståndarnas största kritik av partiet om och om igen är direkt felaktigt.

  Att sedan presentera ett flummigt och spretigt budskap som mest uppskattas av de redan övertygade är också fel.

  Tänk på att fokusera på kärnan i framtiden. PP är litet och måste i första hand inrikta på att informera och presentera. Att vara överslätande och måla med bred pensel är taktik som passar stora partier som inte vill stöta bort väljare, knappast förhållandet för PP idag.

  SvaraRadera
 7. PP är flum. När ska man fortsätta sin vänsterresa och anamma idén om fri kollektivtrafik? Spärrar och biljettkontroller är ju kränkande. Sedan kan krav på medborgarlön vara lämpligt ;)

  Att stoppa all fildelning kräver ett övervakningssamhälle. Men vi har ju en ganska civiliserad kultur på våra vägar utan att varje meter bilväg övervakas.
  PP lovordar ju ständigt utvecklingen och att vi måste anpassa oss. Men varför skulle fildelningens motmedel vara befriat från utveckling och nytänk? Få saker är omöjliga och jag tror det är fullt möjligt att göra fildelningen riskfylld utan ett totalt övervakningsmaskineri.

  /Johan

  SvaraRadera
 8. @Johan, 10:17.

  Hela Johans inlägg faller under kategorin vulgärretorik.

  Till att börja med:

  Inpasseringsspärr och biljettkontroll inom ramen för en begränsad resurs (det finns inte ett oändligt antal platser i en spårvagn/buss/tunnelbanevagn) är fullt motiverbara och realiseras enkelt utan att göra intrång i någons personliga integritet. Det kan göras felaktigt och bör då ses över.

  Jag har aldrig hört någon piratpartist på allvar förespråka någon medborgarlön om ramen för piratpartiets program. Det är en fråga som hör hemma i den traditionella vänster-höger-dimensionen i svensk politik och därför något för övriga partier att diskutera.

  Vi har en hyfsat civiliserad kultur på våra vägar, med undantag för alla självupptagna fårskallar som inte vet att bilar har backspeglar, som tycker att sms-ande är en bra aktivitet att ägna sig åt samtidigt som man kör bil, och så vidare. Svenska bilister anses generellt vara ganska dåliga, t.ex nere i Tyskland, där kraven är betydligt högre på uppmärksamhet i trafiken.

  Vi har en betydligt mer civiliserad kultur på internet, relativt sett, så det är oklart exakt vad det är Johan försöker tillskriva kulturen på internet. (Det är uppenbart att Johan vill klistra på någon form av negativ känsla, men det framgår icke exakt vari denna består.)

  Vidare:

  Fildelning som företeelse behöver inga motmedel. Den har gång på gång utretts och ett antal aspekter framträder konsekvent, vilka Johan tydligen behöver påminnas om:

  - Fildelning är inte olagligt, i sig. Alls. Någonstans i världen.

  - Vissa former av fildelning kan i vissa fall utgöra intrång i vissa delar av upphovsrätten, i vissa delar av världen.

  - Fildelning visar sig i de flesta fall, där en verklig undersökning och oberoende analys gjorts, vara till direkt nytta för de vars verk delas, snarare än orsak till ekonomisk ruin som en utdöende bransch med sjukligt kontrollbehov ständigt försöker påskina, ivrigt påhejad av Johan, tydligen.

  - Fildelning behöver inte göras riskfylld. Tvärtom behöver den underlättas ytterligare, då det i majoriteten av alla fall är till nytta för skaparen av verket, d.v.s den faktiska artisten, i exempelfallet med musik.

  - Den som propagerar för att göra fildelning riskfylld, helt förbjuda den, eller på annat sätt försvåra den, har således, givet de oberoende undersökningar som faktiskt har gjorts, per definition inte artisternas väl och ve i åtanke, utan någon annans. Hyckleriet är slående och uppenbart.

  Johan: Problemet för din del, här, är att ingen tror på dig, alla har kommit betydligt längre i tankeprocessen än du verkar tro, samt besitter betydligt mer information som fullständigt skjuter hål på din vulgärretorik.

  Tänk om och gör rätt, om du vill åstadkomma något konkret, utöver att göra dig själv till åtlöje.

  (En avslutande, smått roande observation: Johans inlägg befinner sig ungefär i samma nivå som de Minata skriver. Jämförelsen är inte smickrande, för någon av dem.)

  SvaraRadera
 9. Anonym gör vad han/hon kan men bekräftar endast Johans poäng om ett flumparti...möjligen med personangrepp som extra krydda.

  Det är uppenbart att många inom PP tar hårt åt sig när folk påpekar flummet...kanske är det lite väl "close to home" :-)

  SvaraRadera
 10. FLUM, FLUM, FLUM???

  Är det FLUM att värna om demokrati, Integritet, Anonymitet och kultur???

  Det är bara fascister och antidemokrater som hostar ur sig såna argument!!!

  Ni som skriver såna saker....Försvinn!!!

  SvaraRadera
 11. anonnym kl 11.46: Påhopp och tillmälen är inte sällan pp-sympatisörernas signum.
  Undantag finns förstås. En särskild att framhålla är Johan Tjäder. Vet inte om han är piratpartist men han framför sina synpunkter på ett skickligt och respektfullt sätt. Om pp'are och fuldelare tog efter honom så hade dessa diskussioner blivit riktigt givande.

  /Johan

  SvaraRadera
 12. hahaha ja nu har jag verkligen träffat en nerv, maken till tunn hud.

  Ta och sätt dig ner och vila ett tag herr Anonym. :-)

  SvaraRadera
 13. Det var jag som var den "Anonym" som besvarade Johans inlägg (det han skrev 10:17). Övriga "Anonym" är inte jag.

  Noterar lätt roat att de som angrep mitt inlägg såsom innehållandes personangrepp och tillmälen (Johan själv, primärt, men ett par till) missat ett par saker:

  1. Mitt inlägg innehöll inga personangrepp eller tillmälen. Mitt inlägg berörde enbart argumenten, eller snarare frånvaron av dem, i Johans inlägg.

  2. Inget av svaren på mitt inlägg innehåller några som helst sakargument.

  Kan ni inte bättre, när ni utsätts för motargument?

  Jag kan förstå att det blir lite jobbigt för er, men att göra samma misstag (på riktigt) som ni beskyller mig (felaktigt) för att ha gjort, är ju mer än lovligt obegåvat, ur ett strikt argumentationsmässigt perspektiv.

  Försök igen?

  SvaraRadera
 14. ok, jag är den Anonym som skrivit alla anonyma inlägg, men när jag inser att folk reagerar på mina personangrepp att kalla folk fascister och annat så backar jag och säger att det inte var jag...whos gonna know?

  Att ta ett nick eller skriva mitt namn är för komplicerat för mig.

  :-)

  SvaraRadera
 15. HAX, det är så himla lätt att sitta här och ha synpunkter på något som andra gör. Ni agerar åtminstone. MEN eftersom Piratpartiet och er kamp ligger mig varmt om hjärtat så...

  Med den här filmen vinner ni inga röster, den är för negativ och ni svamlar för mycket. Manuset är skrivet av Piratpartiet, för Piratpartiet. Ni pratar om integritetsfrågor och så vidare, jättebra, det gör de andra också. Nästan det enda som ni kan skilja er åt på är om ni i högre grad trycker på frihet, Piratpartiet är frihetspartiet. Frihet under ansvar. Läs de andra partimanifesten, ingen nämner frihet.

  Ni gör det vanliga retoriska felet att tala om vad presumtiva väljare INTE skall göra. Gör tvärtom, tala om vad ni vill att de SKA göra. T.ex. om du ger någon körriktning säger du: ”Sväng höger” inte ”Sväng inte vänster.”

  Dessutom, filmens upplägg, den första halvan av filmen är medelålders vita män. Ledsen, världen är mer PK än så, blanda in frunsen tidigare. Börja gärna filmen med ”Partimormor.” Och gå direkt på sak. Hon är nervös, ingen fara men repetera hennes manus med henne.

  Och till sist, det är en lågbudgetfilm, inget fel i det men vem korrekturläste slutpanåerna? Det heter medborgarrättighet och medborgarrättigheter. Och så det värsta av allt, visst stavas väl Piratpartiet med versalt P? Inte gement som det är nu.

  Att stava sitt eget partinamn fel ger ett oseriöst intryck – milt sagt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.