2010-07-02

Uppdatering om Malmströms nätcensur


I går var jag på ännu ett sådant där "Tänk på barnen!"-seminarium, som ordnades av EPP-gruppen i Europaparlamentet. Huvudfrågan var om man skall censurera / filtrera internet i EU, för att förhindra folk från att få tillgång till den förbannade barnporren (som många politiker är övertygade om att nätet översvämmas av). Mycket dumheter, förutfattade meningar och missförstånd var det. Men också en del relevant information.

Inte alla, men de flesta, verkar faktiskt vara inne på att det är bättre om man plockar ner de barnporrsidor som finns än att börja censurera internet. Många verkar dock osäkra på om det är möjligt. Vilket jag tror att det är. Kan man plocka ner phising-siter m.m. på ett par timmar - då borde det fungera även vad gäller annat olagligt material, som barnporr.

Det påpekades också att vi för en gångs skull är inne tidigt i processen. Kommissionen och Malmström må ha sin uppfattning klar. Men till hösten skall det bli hearings och utskottsbehandling i Europaparlamentet. Så det finns många tillfällen att försöka påverka processen. Vilket vi måste göra.

Sammanfattningsvis kan man säga att den konservativa / kristdemokratiska EPP-gruppen är den mest censurivrande. Motståndet mot nätcensuren har sin tyngdpunkt i den gröna gruppen, med förgreningar ut till vissa liberaler, vänstern och sossarna. Dock har jag en känsla av att frågan skär igenom alla partigrupper.

Det finns kloka människor i alla grupper som förstår vad man säger när man talar med dem om de risker och problem som en internetcensur innebär. Risken är bara att det stora flertalet MEP:ar kommer att svepas med av bara farten när "tänk på barnen"-drevet drar igång igen. (Som med written declaration no 29.)

Skall vi undvika nätcensur på EU-nivå, då krävs det att vi kavlar upp ärmarna.

6 kommentarer:

 1. Ja, eller så är de lite putta över att de blev lurade av skriftlig förklaring 29 och vill markera lite distans.

  Då kan det ju bli riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Den här var ju fin: Paedophila and homosexuality are linked (av en parlamentariker som vill skydda barn från "homosexuell propaganda").

  Och Alf Svenssons svar på internkritik om signerandet av 29an är väl närmast tankeröta.

  Han hade inte alls missförstått vad han skrev under, det var bara förklaring 29-författaren som blandat ihop lite saker som "sökmotorer" och "content providers". Med såna minimala detaljmissar föreligger så klart inga missförstånd för en klartänkt Alf.

  Tråkigt nog sällar sig Alf till gänget som resonerar att Allt man gör under förevändning att man skyddar de små är per automatik en bra sak. Helt oavsett konsekvenser och sidoeffekter.

  SvaraRadera
 3. FåtöljStrategen02 juli, 2010 15:45

  Måste nog till ett grupparbete över partigruppsgränserna som i fallet med 138:an då Fjellner, Ek, Schmidt m.fl. var med och drog.

  T ex många EPP:are verkar alldeles för tröga för att kunna ta till sig argument som inte kommer från de egna kanalerna.
  .

  SvaraRadera
 4. "T ex många EPP:are verkar alldeles för tröga för att kunna ta till sig argument som inte kommer från de egna kanalerna."

  Det där, och i kombination med att dom inte förstår hur internet fungerar, och därför inte heller förstår den verkliga effekten av sådana beslut.

  SvaraRadera
 5. HAX använd WD29 som ett exempel på hur tänk på barnen används för att dölja det sanna motivet som är att starta ett Censurerings verktyg som kan utökas nu kanske det handlar om barnporr sen kommer det handla om annant och till slut kommer vi vara i kina där dom får bestämma vad som ska finnas eller inte finnas.

  SvaraRadera
 6. Notera att den där Anna Záborská som nämns i arktikeln Rikard länkar till, var en av personerna bakom WD29 tillsammans med Motti!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.