2010-08-05

Är miljöpartiet ett borgerligt parti?


I Botkyrka kommun lämnar ett antal ledande miljöpartister sitt parti och går över till det borgerliga blocket. Samma sak sägs vara på gång på flera platser runt om i landet.

Jag tror i och för sig att en del av förklaringen ligger i att det faktiskt finns många miljöpartister som är förbannade för att partiet säljer ut sin själ för makten och för att agera dörrmatta åt sossarna.

Men det finns en annan tänkbar förklaring. Detta kan mycket väl vara en testballong.

För om sverigedemokraterna blir vågmästare i höstens riksdagsval – då är den mest naturliga lösningen att miljöpartiet stöder (eller är med i) en borgerlig regering.

Det skulle kunna vara inför detta som (mp), interna grupperingar eller enskilda medlemmar nu sonderar terrängen.

Expressens artikel om saken är lite intressant. Av den får man ett intryck av att det hela är något som hastigt har arrangerats under sommaren. Och man anstränger sig verkligen för att understryka att partiledningen absolut inte vet något om det hela. Det påpekas noga att "sprickan mellan avhopparna och partiledningen är total" – trots att de samtidigt påstår att de över huvud taget inte har talat med varandra om det här.

Uppdatring: Även DN skriver om saken.

23 kommentarer:

 1. Visst är det fullt möjligt att det är så.

  En sak som är säker är iallafall att SD med största sannolikhet inte kommer att ha ett uns inflytande oavsett hur det går i valet.

  Rent magkänslemässigt känns det bra eftersom jag inte gillar SD. Och visst vore det också bra om partier i Sverige som inte -borde- ha en specifik hemvist rörde på sig lite mer...

  SvaraRadera
 2. Det är snarare M som varit ute på valfiske-turné, och inget annat! Mp:s ledning har med största sannolikhet ingen som helst inblandning i vilka fiskemetoder M använder!

  SvaraRadera
 3. Då spricker miljöpartiet. Precis som när de i början försökte hålla sig utanför vänster-högerskalan inkluderar de fortfarande allt ifrån liberaler till hårdkokta auktoritära vänstersympatisörer. Den stora mängden miljöaktivister (väldokumenterat, sök på greenpeace grundande) är knallröda och gick vid sovjetimperiet över till att argumentera för världsindustrins förstörande med miljön som motivering. En populär benämning på dem är "vattenmeloner" - gröna på utsidan och röda på insidan.

  Åas, kanske är det dags att inte bara Piratpartiet försöker uppmärksamma att det politiska spektrumet går utanför vänster-höger och även inkluderar frihetlig-auktoritär?

  http://blog.troed.se/2009/06/08/angaende-politikens-framtida-riktning/

  SvaraRadera
 4. Uh, snarare så att han hade gjort islamist-fientliga uttalanden (vilket man kan tycka vad man vill om) och därför inte blev listad av MP i kommunvalet.

  SvaraRadera
 5. Miljöpartisten05 augusti, 2010 15:34

  Vi förnekar allt! Allt! Partiledningen vet inte vad du talar om. Inte ett spår.

  SvaraRadera
 6. Jösses! Läste ni hela artikeln eller bara de första raderna?! Ardavast Reshdouni har med största sannolikhet blivit välkomnad hos M för sin främlingsfientliga syn på människor! En syn som inte alls är accepterad i Mp! Påståenden om splittring inom Mp är bara ännu en av M:s och Alliansens alla propagandametoder för att fiska till sig fler röster, och för att använda Jan Björklunds egna ord så struntar de i om de spelar SD i händerna med sina handlingar!

  SvaraRadera
 7. "Cirkulera! Här finns ingnting att se!"

  SvaraRadera
 8. man är naiv om man tror att måna inte skulle samarbeta med SD för maktens skull

  Bara för att samarbetet inte kommer att synas i gemensamma presskonferenser betyder inte att det saknas andra vägar.

  Men det är klart måna har ju tidigare visat att hon vägrar samarbeta med extremister på politiska ytterkanten...hahaha inte

  SvaraRadera
 9. Det må vara en testballong men det är också en artikel kliniskt rent från ordet "splittring", ett ord som bara används när nån borgerlig politiker funderar lite fritt.

  Ponera att detta varit folkpartister eller centerpartister, då hade det varit krigsrubriker i samtliga vänstermedier. Nu endast en liten notis.

  Var är övriga medier med frågor om stabiliteten i rödgröna samarbetet? Om kemin mellan och inom de rödgröna partierna? Om framtiden för att rödgrönt samarbete?

  SvaraRadera
 10. annonym: Man kan inte bilda regering med hjälp utav en osynlig allians.

  SvaraRadera
 11. Varför envisas folk med att påstå att SD blir "vågmästare" om de kommer in i riksdagen och inget av de nuvarande blocken får egen majoritet? Alla partier i båda blocken har ju redan sagt att de inte tänker göra sig beroende av SD, de skulle hellre bilda en majoritet över blockgränserna. Alltså kan SD omöjligt bli vågmästare.

  Det vore faktiskt rimligare att tala om V eller KD som vågmästare eftersom det finns andra partier som kan tänka sig att samarbeta med dem, till skillnad från SD.

  SvaraRadera
 12. Det kanske stämmer. För oavsett hur stora motsättningar det finns mellan de olika partierna i sjuklövern är de alla bedövande eniga om att till varje pris motsätta sig en förändring av svensk invandringspolitik.

  Allt går att kompromissa om, allt av den egna ideologin går att kasta över bord om det är priset för att kunna behålla den svenska invandringspolitiken orubbad.

  Om det innebär att M tvingas avveckla kärnkraften, höja marginalskatterna, legalisera knarket, åerinföra villskatten eller avskaffa monarkin i kompromisser med de rödgröna är det offer man hellre gör än skärpa Europas mest extrema invandringspolitik efter att SD kommit in i riksdagen.

  Då kan SD lugnt sätta sig på läktaren som det enda oppositionspartiet och fånga upp allt tänkbart missnöje med etablissemanget och räkna med att nå över 15 procent i valet 2014.

  Hur PK-överheten än gör vinner SD.

  SvaraRadera
 13. Emma (om det är ditt riktiga namn, eller ens ditt riktiga kön):

  Sverige har inte "Europas mest extrema invandringspolitik". Det finns europeiska länder som har större antal invandrare per capita och år, större antal beviljade asylansökningar per capita och år, och större antal nya medborgarskap per capita och år. Ge gärna källor till ditt påstående.

  SvaraRadera
 14. http://magnusandersson.blogspot.com/2010/08/ar-alla-25-mp-avhopparna-islamfientliga.html

  SvaraRadera
 15. lille hax jr (aka sargon), man behöver inte sitta i samma badtunna för att inleda ett samarbete.

  Det räcker med att man kommer överrens i förväg om att rösta lika i en förtroendeomröstning, och sedan lägga ner rösterna då man röstar om en ny regeringskonstellation.

  Sedan får man igenom sina krav en tid senare i motioner man för syns skull är emot.

  Och vips så får måna bli statsminister.

  SvaraRadera
 16. "Ponera att detta varit folkpartister eller centerpartister, då hade det varit krigsrubriker i samtliga vänstermedier. Nu endast en liten notis.

  Var är övriga medier med frågor om stabiliteten i rödgröna samarbetet? Om kemin mellan och inom de rödgröna partierna? Om framtiden för att rödgrönt samarbete?"

  Centerpartister lokalt har redan gått ut och sagt att de inte tänker arbeta för deras moderparti på riksnivå. Centerns förstanamn i Stockholm 2006 har hoppat av och tänker arbeta för att Sahlin skall bli statsminister.

  Tror inte det är tecken på att alliansen håller på att rämna. Men centern precis som miljöpartiet har problem med lokala politiker som inte gillar vad partiet gör på riksplanet.

  Miljöpartiet lokalt har också i ett flertal kommuner valt att stå utanför blocken. Och i ett flertal kommuner och landsting så styr inte Alliansen trots att de tillsammans har en majoritet.
  Båda sammarbetena är på riksnivå.

  SvaraRadera
 17. Offtopic. Har inte denne Baylans accent, eller är jag en get?

  SvaraRadera
 18. Om man jämför uppmärksamheten och tongångarna med när två centerkvinnor bytte sida under almedalsveckan så förstår jag inte hur man kan komma till en annan slutsats än jag gjort. Den gången spelade medierna upp det så att det dominerade rapporteringen på centerns dag i almedagen..för två centerkvinnor som båda var center "in name only"

  Detta är betydligt större och skär in i kärnan på ett parti som traditionellt haft mycket oense med både s och v. Men som nu tvingats ge upp alla sina åsikter för sossarnas makts skull. Man kan verkligen höra upprorsstämningen på många håll och om sosseriet förlorar lär knappast något samarbete kvarstå så pass länge.

  Sedan är det sant att lokalpolitik skiljer sig kraftigt ibland, inte minst här i malmö har mp en roll inom kommunpolitiken och en helt annan inom regionen, men det förändrar inte arbetet för riksdagsvalet.

  SvaraRadera
 19. Centeravhoppet under Almedalen gjordes för största bästa effekt, trots det skrevs det inte mycket om det, minns bara att det var ett namn, var det verkligen två?

  Kärnkraftsmotstånd var en centerfråga fram till att partiet nu svängde (och varför svängde de?) Innebär det att de som fortfarande är emot är 'center "in name only"'?
  Men är de något som är 'center "in name only"', så är det partiets nuvarande position på den politiska kartan.

  SvaraRadera
 20. jag ser på din argumentation att du envisas med att sätta vagnen framför hästen...

  Prova att vända på det och försöka igen så kanske det går bättre.

  SvaraRadera
 21. Kärnkraftsmotstånd var en centerfråga fram till att partiet nu svängde (och varför svängde de?)

  ----------------------------------

  Därför att att centerpartiet styrs direkt av Svenskt näringsliv och inte av partiets väljare.

  Man kan säga att Svenskt näringsliv har samma förhållande till centern som Lo har till Sossarna med skillnaden LO ocg sossarna inte mörkar sitt samarbete.

  SvaraRadera
 22. "Prova att vända på det och försöka igen så kanske det går bättre."

  Genom att som du se enögt på det hela?

  Tror inte det.

  SvaraRadera
 23. Det var en fantasifull tolkning men sanningen ligger långt därifrån. DEt är inte 26 ledande miljöpartister, det är EN nämndordförande som efter en förtroendeomröstning i mp-Botkyrka (i mars i år) inte längre står på listan inför höstens val. Övriga är den som är hjärnan bakom "Gröna för Alliansen som "vänstrat" med moderaterna hela perioden och därför inte heller står på listan, samt nämndordförandens släktingar som de flesta gick med inför förtroendeomröstningen. Sprickan som är total är mellan dessa och oss övriga i mp-Botkyrka. Att de lämnar är ingen förlust, tvärt om! Nu har Botkyrkas allianspartier dessa i knät och kan börjar fundera över varför nämndordföranden inte fick fortsatt förtroende.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.