2010-08-29

Assange-affären: En rätt banal historia

The Mail on Sunday har en rätt omfattande artikel om sexanklagelserna mot Wikileaks talesman Julian Asange. Vad jag kan bedöma, så stämmer den rätt väl med de pusselbitar som redan ligger på bordet.

En pilsk och lite kantig datanörd med rockstjärnestatus och omgärdad av mystik, ett par tämligen villiga damer, ett par målkåta snutar och en inkompetent jouråklagare. Vad kunde väl möjligen gå fel?

Man kan nog lugnt avskriva konspirationsteorierna. Dock kan den som tipsade Expressen mycket väl ha gjort det i syfte att skada Wikileaks och Assange. Men då var ju bollen så att säga redan upplagd.

Även om en konspiration hade varit "roligare" så känns det hela bara så... svenskt. Klantighet och inkompetens på tydlig kurs långsamt ner i diket. Lite som ett socialrealistiskt drama i public service, fast utan Noréns touch.

Det finns inte så mycket i själva fallet att kommentera. Man kan möjligen anta att Assange inte är någon Omar Sharif, om någon till äventyrs hade förväntat sig det. Själv tycker jag nog att damerna själva framstår som en smula vulgära. Problemet är nog att män är från Mars, kvinnor från Venus – typ.

Det som irriterar mest är att en våldtäktsanklaglse som slås upp i media över hela världen – den smetar fast oavsett hur oskyldig den utpekade än är. Det problemet återstår att hantera.

Men när anklagelsen ändå läckte ut och slogs upp, då hade det kanske varit lika så bra om vi hade fått veta allt direkt. En veckas spekulationer gör inte saken bättre, för någon. Därför tycker jag dagens brittiska publicering är bra. Nu kan man, i stort sett, lägga det här åt sidan och fokusera på viktigare saker.

Om man ser lugnt och sakligt på saken – så finns det inget i historien eller den senaste veckans händelser som får mig att ändra uppfattning om Wikileaks. Det är en bra verksamhet som är viktig, rent av nödvändig, för att vi medborgare skall få veta vad som sker i de samhällen vi lever i. Och Julian Assange gör ett bra jobb.

32 kommentarer:

 1. Efter att ha läst artiklen så undrar man ju om dessa två tjejjer har folkvett överhuvudtaget. Det kan ju självklart vara en rejäl förenkling utva händelseförloppet men utifrån vad man kan läsa så känns det inte på något sätt som ett ämne för farbror blå att pilla i.

  Men vem är förvånad i tokfeminismens land?

  SvaraRadera
 2. Inget i det Hax säger eller artikeln svarar på frågan om VAD han är anmäld för.  Vi andra som är inresserade av sanningen får vänta med att få veta VAD som fick anmälarna att mena att Julian Assange inte förstår vad ett nej betyder och vad bristen på förståelse inneburit i konkret handling från hans sida.

  Det är i nuläget det enda som är juridiskt inressant.

  Artikelns och bloggens nerskitande av anmälarna förändrar inte det även om jag förstår att det passar Piratpartiet som sin vana trogen lägger hela sin prestige i samma och alltid trasiga påse.

  SvaraRadera
 3. Ssargon, viss förståelse får man ändå ha för att kvinnorna vart rädda när de insåg att de haft oskyddat sex med en man som visade sig mer promiskuös än de trott. Deras ursprungliga krav tycks bara ha varit att Assange skulle HIV-testas.

  Det är polis och åklagare som förväntas kunna hantera sådant här på ett professionellt sätt. Om det som beskrivs är ens i närheten av att klassas som våldtäkt lär vi få bygga många nya fängelser för alla, män såväl som kvinnor, som får spärras in efter olika eskapader efter krogbesök.

  SvaraRadera
 4. Deras ursprungliga krav tycks bara ha varit att Assange skulle HIV-testas.

  Wow vilket krav. Kunde inte kvinnorna Hiv testa sig själva först om de var oroliga och därefter kräva ett Hiv test av Assange om de visa sig att de fått Hiv? Återigen ett märkligt tankemönster där människor ska bevisa oskuld utan att det finns bevis för misstanke. Förutsatt att ditt påstående stämmer.

  Wikileaks verksamhet är förmodligen en förutsättning för att en libertariansk ekonomi ska kunna finnas därav samarbetet med Piratpartiet.

  SvaraRadera
 5. @Thomas, tjejerna verkar ju ha varit ungefär lika promiskuösa som Assange. Dessutom borde de väl kunna ha tagit eget ansvar för preventivmedel och inte förvänta sig att mannen i fråga ska ta det ansvaret åt dem. Var de inte feminister? De brukar ju hävda att kvinnor är lika duktiga som män att ta ansvar, men tydligen inte i det här fallet...

  SvaraRadera
 6. Micke. Jag kan nästan inget om detta men vet ändå genom sekunders lyssning på radion vad han är misstänkt för; sexuellt ofredande.

  Du kan avskriva konspirationsteori på den grunden.

  Sen håller jag med de som menar att om Assange inte varit kändis hade man inte gått in och upphävt beslut om anhållan.

  Vämjeligt att se HAX kärringaktiga (inte Se & Hörs nivå) orerande om klantig datanörd, villiga tjejer, målkåta snutar mm. Konstigt att t ex Dick Erixon fortfarande länkar hit.

  Att civila eller amerikaner som krigar för Afghanistans folk dör rör er visst inte heller i ryggen. Argumenten är ju så logiska... I denna mening är ni, och detta ser man redan från anti-FRA-rörelsens början, enligt mitt sätt att se det moraliskt bankrutta.

  Nu kan ni håna och raljera över mig. Har slutat läsa här utom en koll någon gång i månaden och tänker inte kommentera detta mera.

  SvaraRadera
 7. magnus123 (at) live.se: Med tanke på att Dick Erixon är Sveriges svar på snaskkanalen Fox News så kommer han nog bara att länka hit om mer snaskigheter skrivs.

  Hax kanske vill säkerställa att Dick inte tar bort länken helt enkelt?

  SvaraRadera
 8. Jag ska banne mig kräva någon på skadestånd för att jag har lurats att älta i den här bedrövliga hostorien i en hel vecka.
  Man mår uppriktigt sagt illa av att se hur man slätar ut sånt här både inom media inom rättsväsendet.

  Kommer det att hända fler gånger?
  JAPP!

  SvaraRadera
 9. Sen vore det bra om Dick och hans vänner faktiskt visar vad problemet med Wikileaks publicering är. Inte genom att bara säga att det är ett problem utan visa direkt på en sida som är problematisk.

  Jag har hintintills bara hört småaktigt gnällande eftersom de alltid står bakom USAs väpnade kamp oavsett vad den hittar på. Då blir deras åsikt meningslös om den inte kommer med ett gäng fakta som man kan kolla upp.

  SvaraRadera
 10. Micke. Ursäkta, jag missförstod dig. Du har pecis min åsikt om det kärringaktiga svamlet om tjejernas skuld. Jag avser samtliga andra. Peace bro!

  Ser att även Thomas Palm är här och svamlar till försvar för USA-sabotören Assange. Palms åsikt hade lika gärna kunnat vara den diametralt motsatta där det är exakt lika enkelt att konstruera det argumentet i motsatt riktning.

  Faktum är att rätt många anhålls, men endast kändisar får Assanges specialrättigheter. Klart att det borde vara lika för alla, men vad det innebär för Assanges del har vi ingen aning om -- även om alla här tycks har fått en religiös uppenbarelse om tjejernas hjärnor.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Man kan ju också peka på att endast kändisar som Assange får upprättelse, medan vanlige Svensson är helt utlämnad till sitt öde utan uppmärksamhet av medierna.

  SvaraRadera
 13. torkel: Visst har du en poäng. Rättsrötan är nästan total i detta land om vi ser till brott som genererar moralpanik.

  SvaraRadera
 14. Så var det löst!
  Två stycken groupies som tydligen blev besvikna på sexet...

  SvaraRadera
 15. Aah.. En urgammal tradition, att smutskasta kvinnorna. Bjästa, here we come. Antagligen var de bara sura på att han inte orkade tillräckligt.

  Jag har hört att de BÅDA TVÅ dessutom haft sex med ANDRA MÄN TIDIGARE.

  Lite sent att komma och klaga då!

  Henrik.. Seriöst? "Villiga damer"? WTF...

  SvaraRadera
 16. Det är rätt intressant när folk vill dra in Bjästa i detta. Jag förstår inte hur Bjästa är relaterat till detta?

  I Bjästa så fanns det en person som var _dömd_ för våldtäckt. Det är väl en jävla skillnad på att vara dömd för våldtäckt och få en förundersökning om våldtäckt nerlagd.

  Eller herr M kanske är god vän med Beatrice Ask, som inte ser skillnad mellan misstänkt och dömd.

  SvaraRadera
 17. M:

  Ja, de *ville* uppenbarligen ha sex med honom.

  SvaraRadera
 18. En av alla Anders: Hmm.. Så det är ok att svartmåla de som anmäler sexbrott enligt samma gamla mönster som exvis i Bjästa?

  Henrik: Ja, de ville ju det. Precis som han ville ha sex med dem. Jag ger upp, "villiga damer", it is..

  SvaraRadera
 19. default, det var en kondom som sprack och en misstanke om att Assange sett till att det skedde avsiktligt.

  Torkel, man kan inte testa sig direkt, det tar ett tag innan viruset spridit sig så mycket att det blir mätbart. Därför vill man om misstanke för spridning finns gärna testa den misstänkta smittbäraren.

  SvaraRadera
 20. @M,
  Nej, jag har aldrig sagt att det är rätt att svartmåla någon. Det jag vände mig emot var att du drog en parallell till Bjästa och jag tycker inte att den parallellen är riktig.

  Jag tycker till och med att det är en rent elak jämförelse. Om dessa situationer är lika så innebär det att flickan i Bjästa självmant gick i säng med en skitstövel.

  SvaraRadera
 21. Torkel, man kan inte testa sig direkt, det tar ett tag innan viruset spridit sig så mycket att det blir mätbart. Därför vill man om misstanke för spridning finns gärna testa den misstänkta smittbäraren.

  På vilka grunder är han misstänkt smittbärare? Blir man det per automatik genom att ha sex? Det var något nytt.

  SvaraRadera
 22. @Thomas, om tjejerna verkligen ville skydda sig så kunde de ju skaffa egna p-medel istället för att förlita sig på att Assange ska ta det ansvaret. De är ju vuxna kvinnor som själva borde kunna ta ansvar för att skydda sig istället för att hjälplöst lämna över det på mannen!

  SvaraRadera
 23. Det är märkligt men ingen här har läst några förhörsprotokoll och ändå vet alla exakt vad det vad det innebar när Assange inte fattade eller brydde sig om att han fick ett nej och vad han gjorde som ledde till att han blev anmäld?

  Hur gör ni?'

  Sätter ni er i en cirkel och sluter ögonen och gör konstiga ljud och sen uppenbarar sig sanningen?

  SvaraRadera
 24. Vad ni vill ha sagt i fallet InternetJesus är att om man har sex och är man så finns det alltid en given punkt där en man inte längre har kontroll och därför rimligen inte kan ställas till svars om man utövar tvång.

  Det är en jävla märklig uppfattning om mäns förmåga att använda sin hjärna.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Vad ni vill ha sagt i fallet InternetJesus är att om man har sex och är man så finns det alltid en given punkt där en man inte längre har kontroll och därför rimligen inte kan ställas till svars om man utövar tvång. Det är en jävla märklig uppfattning om mäns förmåga att använda sin hjärna.

  Nej det är manlig biologi, något som du tagit avstånd ifrån och låtit dig själv feminiseras som man.

  Radikalfeminister anser att mannen ska sluta rakt av mitt i en sexakt när han är superkåt, glöm det ingen man gör det och för det är män odjur enligt feministerna.

  Ja vi människor är apdjur och knulla är knappast någon sofistikerad verksamhet som man kan intellektualisera.

  Däremot borde fler män inte sätta på allt som rör sig i tid och otid så fort man träffat en ny kvinna. Att ha sex med massa människor man inte känner är som att be om problem i slutändan, man bör känna den man har sex med för att få en bra upplevelse både före, under och efteråt. Det är vanligt sunt förnuft.

  Om Radikalfeministerna förespråka detta skulle jag kunna hålla med dem, men de gör ju inte det, feminister vill ju kunna ha massa engångsligg. Okej go for it men tro inte att ett sånt liv kommer va problemfritt.

  SvaraRadera
 27. torkel, misstanken baserades vad jag vet endast på att han när de där två damerna pratade med varandra framstod som rätt promiskuös. Ju fler man har sex med desto större risk för att man blir smittad. Man kan tycka att det var en överdriven panikreaktion, men som jag skrev så är det i sådana här lägen polis och åklagare som förväntas stå för professioneliteten, vanligt folk får bli panikslagna när de inser att de gjort något dumt.

  Default, och vad hjälper p-piller mot HIV?

  SvaraRadera
 28. Det enda vi vet enligt anmälningarna är att han inte respekterat ett nej.


  Det intressanta blir då att veta hur mycket våld han använt som medel för att framtvinga sin vilja.

  Inget annat.

  SvaraRadera
 29. Radikalfeminister anser att mannen ska sluta rakt av mitt i en sexakt när han är superkåt, glöm det ingen man gör det och för det är män odjur enligt feministerna.
  ----------------------------------

  Om man inte kan kontrollera vad man gör i en sexuell akt och tvingar någon att delta mot sin vilka så är det per definition våld.

  Att män inte skulle kunna utöva sådan kontroll att våld av den karaktären förhindras är nonsens.

  SvaraRadera
 30. Om man inte kan kontrollera vad man gör i en sexuell akt och tvingar någon att delta mot sin vilka så är det per definition våld.
  Att män inte skulle kunna utöva sådan kontroll att våld av den karaktären förhindras är nonsens.


  Nej det är inte nonsens det är att va man, något du har glömt bort vad det är. Jag har läst reklamen som var uppe av feminister på alla stadens torg i Sverige. Det var en berärttelse om en kvinna som var stupfull och raggade upp en full kille som hon hade sex med, mitt under sexakten ville hon sluta, killen ifråga slutade inte direkt, men la av efter ett par sekunder. Feministskribenten frågade sig om detta inte är våldtäkt vad är då våldtäkt?

  Du har köpt en kvinnoförtryckande Nazistlära Micke, släpp det där och gå vidare. Tjingeling.

  SvaraRadera
 31. Vart skulle Micke gå om han nu försökte gå vidare?

  SvaraRadera
 32. Vart skulle Micke gå om han nu försökte gå vidare?

  Är det verkligen något som intresserar dig? Kan inte säga det samma.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.