2010-08-29

Staten och kapitalet


Det har uppstått bråk mellan de rödgröna partierna om förmögenhetskatten. Att de tänker återinföra den om de vinner valet, det står klart. Men inte hur.

Socialdemokraterna vill nämligen begränsa skatten för de allra rikaste miljardärerna. Vilken märklig skatt på förmögenhet om den begränsas ju förmögnare man är.

Och så typiskt sossarna. Folk som har lagt undan en slant, företagare och andra strävsamma vanliga människor – dem vill (s) klämma åt. Men det tunga kapitalet vill de inte stöta sig med. I vart fall inte allt för mycket.

Att skrämma bort pengar, människor och företag ur landet – det har (s) inga problem med. Att straffa de människor som med sitt företagande skapar riktiga jobb – det gör sossarna så gärna. Men att jävlas med storfinansen – helst inte.

Miljöpartiet vill egentligen inte återinföra förmögenhetsskatten över huvud taget. Och vänsterpartiet har närmast inställningen Ha! Vi återinför förmögenhetsskatten just för att få er att dra från landet, kapitalistsvin!

21 kommentarer:

 1. HAx om Socialdemokraterna: Vilken märklig skatt på förmögenhet om den begränsas ju förmögnare man är
  ...att jävlas med storfinansen – helst inte.


  Just detta visar att Sossarna inte är något annat än ett falskt vänsteralternativ, deras politik är falsk och ologisk och ideologilös.
  De lurar vänsteväljare att rösta på dem och förstärker staten och kapitalets samarbete ännu mer så att korruptionen i vårt samhälle växer sig ännu större. Men detta gör även alliansen, inte på samma sätt men det finns ju andra verktyg att ta fram för att lura alla högerväljare att stötta denna utveckling, eller nedveckling om man så vill.

  SvaraRadera
 2. Största lycka är att riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) röstar JA till ett återinförande av förmögenhetsskatten.

  SvaraRadera
 3. Men...i det fina landet USA med sina låååga skatter och "företagsvänliga" klimat, hur kommer det sig att nästan all tillverkning flyttas till Kina? Styr sossarna även i amerika...?

  Fundera på det ett tag...

  SvaraRadera
 4. Därmed inte sagt att jag är för sossar på något sätt. Tyckte bara inlägget var lite konstigt...sådär

  SvaraRadera
 5. Jag fattar inte poängen med förmögenhetsskatt överhuvudtaget. Är inte det mest rättvisa att alla, oavsett inkomst, betalar samma procent? Förmögenhetsskatt är idiotiskt, och det säger jag som fattig student.

  SvaraRadera
 6. @Lolita

  Det finns såklart inget gudagivet rättvisekoncept.

  Med omvänd progressiv beskattning (högre procent ju mindre man tjänar) sporrar man dom som tjänar lite att tjäna mer. Rättvist!

  Om alla betalar in precis samma belopp, tex 100.000 kr / år för att få vara medborgare så är det rättvist för att alla får betala lika mycket.

  Om man privatiserar typ allt så är det rättvist för att man får betala för just dom tjänster man använder.

  Om man har 100 % skatt och staten ger alla precis lika många limpor och folköl osv så är det rättvist på ett annat sätt -- alla får lika mycket.

  Att ha omfördelning via skattesedeln är egentligen överhuvudtaget inte rättvist utan solidariskt, humant, mm.

  SvaraRadera
 7. Tror sossarna egentligen förstår det olämpliga med en förmögenhetsskatt. Ideologiskt problematiskt att avskaffa den däremot och då var det ju bra att en högerregering gjorde jobbet. Därför tror jag att återinförandet var ett krav från vänsterpartiet. Så även uttalandet om att USA måste avskaffa sina baser utomlands, ett krav som Sahlin hade svårt att motivera under veckans utfrågning i svt.

  /Johan

  SvaraRadera
 8. @Johan

  Samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet är inte populärt bland socialdemokrater. Se på opinionssiffrorna. Tretti procent är en katastrof om det blir valresultatet.

  SvaraRadera
 9. Minata:

  Instämmer. Till ekvationen får man addera Sahlin, ju mer hon hörs & syns desto sämre går det för partiet. En del menar att hon är Alliansens främste valarbetare.

  /Johan

  SvaraRadera
 10. PM: Din bild av USA verkar något romantiserad. USA är inget företagarparadis. Det är en byråkratisk stat med rätt höga skatter och krångel.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. "Men...i det fina landet USA med sina låååga skatter och "företagsvänliga" klimat, hur kommer det sig att nästan all tillverkning flyttas till Kina? Styr sossarna även i amerika...?

  Fundera på det ett tag..."

  Vad yrar du om? USA är en korporatistisk stat som alla andra västländer, det är mest retoriken från politikerna där som är annorlunda. Vad får ni socialister idén från att USA skulle vara något slags kapitalistiskt föredöme?

  SvaraRadera
 13. PM: Din bild av USA verkar något romantiserad. USA är inget företagarparadis. Det är en byråkratisk stat med rätt höga skatter och krångel.

  Det var va väl just det PM sa på ett ironiskt sätt... eller mena han allvar?

  USA är idag socialister, byråkratin är som sovjet, man måste ibland stå i tre köer för att köpa ett par sportskor i new York. Jag skojar inte. En för att hämta ut skorna, en annan kö för att registrera köpet för att få ett bättre pris och sedan en för att betala. Bredvid dig står en afrikansk tjej, av någon anledning arbetar bara svarta nästa på lågbetalda affärs jobb i New York.
  Den afrikanska tjejen slår in skorna i paket, detta tar minst 10 minuter per skor, fullkomligt surrealistiskt, men sant.

  Eftersom de är så lågbetalda, så har de fullt med anställda som i princip inte gör någonting och de gör sina arbetsuppgifter fruktansvärt långsamt och dåligt. Välkommen till USA.

  SvaraRadera
 14. Det var menat som ironi men det här är antagligen inte platsen där ironi är begripligt...;)

  Jag åker till USA och då till New York årligen och vet hur det fungerar där och vad jag slås av är att den här regeringen praktiserar exakt samma politik som de gör därborta. Säljer ut de gemensamma tillgångarna till hugade spekulanter i tron att det är till gagn för den stora massan när det i själva verket är precis tvärtom och när allt går åt helvete kommer staten, dvs medborgarna, och räddar alltihop med skattepengar. Byrokratin i amerika är tvångsmässig och nästintill galet omöjlig men det genererar väl arbetstillfällen, precis som i forna Sovjet...

  Nu blev det lite off topic här vad gäller förmögenhetsskatten...sorry.

  SvaraRadera
 15. PM:

  Ironi fungerar sådär i skrift. Jag vet. Jag brukar bli utskälld varje gång. ;-)

  SvaraRadera
 16. Ja jag uppfatta dig också som ironisk men jag blev frågande när andra totalt inte uppfatta det.

  SvaraRadera
 17. Innan förra valet så var den allmänna meningen här och i princip alla andra högerblogar efter dekret från Timbropolitrukerna att socialdemokraterna drev en fascistisk ekonomisk politik.

  Sedan dess har alliansen spätt på utdelandet av skattemedel till näringslivet men jag har hitills aldrig sett någon hävda att denna utökning av samarbetet mellan staten och kapitalet innebär fascism.

  Visst fan är det märkligt?

  SvaraRadera
 18. Ha! Vi återinför förmögenhetsskatten just för att få er att dra från landet, kapitalistsvin
  ----------

  Du ljuger.

  SvaraRadera
 19. Micke:

  Hur menar du? S ville göra just det du beskriver genom att pumpa in miljarder i svensk bilindustri men Alliansen sa nej.

  /Johan

  SvaraRadera
 20. "aldrig sett någon hävda att denna utökning av samarbetet mellan staten och kapitalet innebär fascism."

  Allt samarbete mellan staten och kapitalet är naturligtvis totalt förkastligt och kan inte göra annat än förstöra möjligheterna att få en fungerande marknadsekonomi, oavsett om sossarna eller alliansen står för ökningen av detta samarbete. Detta tror jag alla liberaler och libertarianer anser.

  SvaraRadera
 21. Varför ägnar sig då inte dessa "liberaler" åt att hävda att regringen är fascistisk när dom inte hade något annat att göra än just det när vi hade socialdemokratisk regering?

  Faktum är att dina "liberaler" gillar läget.

  Dom är nöjda med en kvartsfascistisk regering om dom bara sliper övervakningen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.