2010-08-27

Svenska val: Förmodligen fria, men inte rättvisa

Efter att utländska politiker ifrågasatt om de svenska valen är fria och rättvisa, tar Jørgen Elklit, professor i statskunskap vid Aarhus universitet och Birgitta Wistrand, fil.dr och f.d. moderat riksdagsledamot upp frågan i en debattartikel.

De menar att distributionen av valsedlar är ett problem, som främst missgynnar små och nya partier. De menar också att systemet med valsedelsutdelare utanför vallokalerna är tveksamt, vad gäller medborgarnas valhemlighet.

Och de menar att dessa problem går att hantera "En lösning på detta skeva förhållande kunde, enligt vår mening, vara att låta Valmyndigheten och länsstyrelsen få i uppdrag att utforma en för alla partier gemensam valsedel i varje krets, det vill säga det som sker i de flesta andra länder. Då blir det ointressant på vilket sätt valsedlarna överlämnas till väljarna, och väljaren behöver överhuvudtaget inte ta ställning till vilken valsedel hon tar emot – alla i samma valkrets får nämligen samma röstsedel"

Det låter rimligt. Väljarna skall naturligtvis ha lika stor chans att rösta, vilket parti de än sympatiserar med. Dagens system är konstruerat på ett sätt som gynnar det bestående och som motverkar all form av förnyelse.

Problemen och förslaget presenterades alltså i en debattartikel – som refuserades av så väl DN som SvD, Aftonbladet och Expressen. Nu finns den istället att läsa hos Second Opinion.

15 kommentarer:

  1. Det börjar röra på sig i opinionen. Övriga partier går plus 0.8 procent i senaste undersökningen.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar gnälla på dig (även om jag tagit en så lång paus från läsandet att du kanske hunnit glömma mig), men den här gången blir det en meningslös kommentar vinklad åt andra hållet.

    Jag håller helt och reservationslöst med. Tack för lästipset!

    SvaraRadera
  3. känns som en no-brainer...

    SvaraRadera
  4. En genusforskare var en av artikelförfattarna. Önskar hon månne ngn form av varannan damernas vid vallokalerna.
    Nåja, jag håller med, bort med de dreglande politrukerna utanför vallokalerna. Däremot föredrar jag separata partisedlar. "Kryssade jag rätt?" vill jag inte känna när jag går därifrån.

    /Johan

    SvaraRadera
  5. "En genusforskare var en av artikelförfattarna."

    Tillika tidigare moderat riksdagsledamot. ;-)

    SvaraRadera
  6. Jag tycker inte de har fog för sina slutsatser.

    Att ha en valsedel med alla kända partier skulle i Sverige innebära åtminstone 49 partier. Så många var det som hade beställt valsedlar 2006. Utöver det fanns det röster på 526 partier med handskriven beteckning. "Kalle Anka partiet" är det mest kända med 93 röster. Sammanlagt finns det alltså i Sverige 575 olika partier sedan riksdagsvalet 2006.

    I Danmark har de redan invalda partierna en klar fördel eftersom de får automatisk plats på den officiella valsedeln. Alla andra måste visa upp namnunderskrifter från så många väljare att det hade motsvarat ett mandat i folketinget alltså 1/175-del eller ca 20.000 personer. Små partier göre sig alltså inte besvär.

    Eftersom vi i Sverige har fler riksdagsledamöter hade samma regel krävt 16190 namnunderskrifter för att ens få komma till startlinjen. Det är tveksamt om Piratpartiet hade fått vara med i år med det danska system som förordas i artikeln.

    Till Europaparlamentsvalet förra året hade det behövts 136.024 namnunderskrifter. Engström hade inte fått chansen. Det kan man nog sätta en rejäl peng på.

    Men med svenska regler kan var och en beställa egna valsedlar och distribuera dem så mycket man orkar. Dessutom betalar staten för valsedlar för riksdagspartierna samt de partier som fått en procent av rösterna. Sådana valsedlar med val- och partibeteckning ska alltid tillhandahållas i vallokalen.


    När det gäller utdelandet av valsedlar utanför vallokalerna så tycker jag det är ett ganska litet problem. Vi lever i ett fritt land och det betyder att vem som helst har rätt att försöka få dig att rösta på något parti de föredrar så länge det inte blir tal om ofredande. Själv brukar jag ta sedlar av allihop och ta några mer från bordet.

    Alltså, det måste finnas en organisation som kan samla in namnunderskrifter om det ska bli som de föreslår - och har man den då borde man lika gärna kunna organisera distribution av valsedlar.

    Det måste dessutom ske mycket tidigare och innan vanligt folk börjar tänka på valet.

    SvaraRadera
  7. Där kan man snacka om att "göra något helt annat" :)

    /Johan

    SvaraRadera
  8. Så, varför har näst intill varje land utanför lilla svedala ett system med gemensamma valsedlar?

    SvaraRadera
  9. Allvarligt talat ser jag det tvärtom. Om man har en gemensam valsedel kan valmyndigheten manövrera ut partier, och en bra placeringen på valsedlarna påverkar direkt antalet röster.

    Däremot borde systemet med att skriva dit ett partinamn kunna förbättras så att man minskar risken för ogiltiga röster.

    SvaraRadera
  10. Björn: Det är i de länder där man också vecklar ut en bautakarta istället för att slå på gps'en ;)

    /Johan

    SvaraRadera
  11. Efter vad som hände i europavalet och indikationer från tidigare val skulle utländska valobservatörer inte var helt onödigt. Är en hel del gamla stofiler som inte verkar ha något slags vett om lag och ordning när det kommer till val. Många valsedelsbuntar gömdes undan, kastades eller till och med vägrades tas emot, både för SD och PP. Demokrati verkar inte stå högst på vissas önskelista.

    SvaraRadera
  12. Hur är tanken att det skall bestämmas vilka partier som får vara med på den där gemensamma valsedeln? I Sverige kan vilken grupp som helst bilda ett parti som man kan rösta på, med det här systemet *går* det inte att rösta på ett parti som inte finns med på röstsedeln.

    SvaraRadera
  13. Länder med en lista har istället ofta hårda regler för att få komma upp på listan.

    För att få kandidera till EU-valet i Danmark krävs till exempel 69189 bekräftade avsiktsförklaringar. För folketingsval 19769.

    http://valg.ism.dk/partierogkandidater/nyt-parti/Sider/Start.aspx

    Det är inte bara mycket svårt att samla ihop så många, det tar helt bort valhemligheten när man måste förklara sig villig att rösta på ett parti (och blir registrerad för det) för att partiet skall få ställa upp.

    Då är trots allt det svenska systemet bättre.

    SvaraRadera
  14. En kompromiss som borde vara en verklig no-brainer torde vara att valmyndigheten ombesörjer att distribuera alla partiers valsedlar, eventuellt mot en extra avgift (om partiet inte vill annat).

    SvaraRadera
  15. Banana Republic
    Septic Isle
    Screaming in the Suffering sea
    It sounds like crying (crying, crying)
    Everywhere I go, oh yeah
    Everywhere I see
    The black and blue uniforms
    Police and priests

    And I wonder do you wonder
    While you're sleeping with your whore
    That sharing beds with history
    Is like a-licking running sores
    Forty shades of green yeah
    Sixty shades of red
    Heroes going cheap these days
    Price; a bullet in the head

    Banana Republic
    Septic Isle
    Suffer in the Screaming sea
    It sounds like dying (dying, dying)
    Everywhere I go, oh yeah
    Everywhere I see
    The black and blue uniforms
    Police and priests

    Take your hand and lead you
    Up a garden path
    Let me stand aside here
    And watch you pass
    Striking up a soldier's song
    I know that tune
    It begs too many questions
    And answers too

    Banana Republic
    Septic Isle
    Suffer in the Screaming sea
    It sounds like dying (dying, dying)
    Everywhere I go, oh yeah
    Everywhere I see
    The black and blue uniforms
    Police and priests

    The purple and the pinstripe
    Mutely shake their heads
    A silense shrieking volumes
    A violence worse than they condemn
    Stab you in the back yeah
    Laughing in your face
    Glad to see the place again
    It's a pity nothing's changed

    Banana Republic
    Septic Isle
    Suffer in the Screaming sea
    It sounds like dying
    Everywhere I go
    Everywhere I see
    The black and blue uniforms
    Police and priests

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.