2010-09-17

Att gå över gränsen


Förra söndagen hade Rick Falkvinge en bloggpost som verkligen bör mana till eftertanke.

Han tog oss med till Tyskland, under tiden då landet var delat av järnridån.

På ena sidan fanns en övervakningsstat, DDR, med en förvisso mycket låg brottslighet och hög grad av "säkerhet".

På andra sidan muren fanns det fria Västtyskland. Med sina förtjänster och brister. Och med alldeles riktiga terrorister.

I detta scenario flydde alla som kunde och vågade från DDR till Västtyskland.

Detta är värt att tänka på i dag, när Sverige bygger upp en aldrig tidigare skådad övervakningsstat.

Det sker i namn av att bekämpa terrorism och brottslighet. För att skapa "säkerhet". Ett slags skruvad nollvision som lätt kan kväva vår frihet, inskränka våra rättigheter och förstöra vårt öppna samhälle.

Svenska folket borde ställa sig samma frågor som människorna gjorde i Östtyskland. När blir övervakningsstaten för mycket? Hur mycket värderar vi vår frihet och vårt privatliv vid en vägning mot förment säkerhet? Och det gäller att ställa dessa frågor innan det är för sent.

I säkerhetens, terroristbekämpningens och brottsbekämpningens namn kan man motivera nästan vad som helst. Men det finns gränser för vad vi kan acceptera och leva med. Gränser som politikerna inte längre ser. Gränser som vi medborgare nu själva måste markera.

Därför vore det så ovanligt lämpligt om svenska folket gav gammelpolitikerna en knäpp på näsan i övervaknings- och integritetsfrågorna i valet nu på söndag.

5 kommentarer:

  1. Off topic: På systemet idag såg jag för första gången det "alkoholfria" ölet "Nanny State" som är en politiskt markering från ett bryggeri i England:

    http://www.brewdog.com/blog-article.php?id=153

    Ett kul och kreativt angrepp får jag nog säga (även om min upplevelse utav det är ett år ifrån startdatum). :-)

    SvaraRadera
  2. Ja...men att det ska vara så svårt att komma ihåg vad som är viktigt för att bevara ett demokratiskt samhälle.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/09/politisk-sjalvdeklaration.html

    SvaraRadera
  3. Det verkar som de flesta människor skiter i om de blir övervakade eller inte...och förstår inte vad det kan ställa till med.

    SvaraRadera
  4. Av historien lär vi oss - ingenting!

    SvaraRadera
  5. Tiden är ej linjär, den går i cykler där vi tydligen är dömda att upprepa oss. Är väl det filmen Matrix handlar om...

    Eller kommer vi att få uppleva en singularitet av kunskap inom våra medvetande och teknologier under denna era?

    Vem styr oss i framtiden; vi själva, en elit, intelligenta maskiner eller kanske är framtiden konstigare än vi kan föreställa oss?


    (klicka på mitt alias för ett intressant resonemang av Bill Joy, grundare av Sun Microsystems, "why the future doesn't need us")

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.