2010-09-03

Detta är helt enkelt inte rimligt


Vi befinner oss mitt i en brinnande valrörelse.

Oavsett vilket block som vinner, så kommer vi att få en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Med teledatalagringen kommer uppgifter om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar kommer att sparas och hållas tillgängliga för staten. Man kommer till och med att använda våra mobiltelefoner för att registrera var vi medborgare har befunnit oss, vid olika tillfällen.

Om detta hör vi i princip inget i den pågående valrörelsen – trots att man bygger upp en övervakning som i teknisk mening till och med går längre än i forna diktaturer som Östtyskland.

Oavsett vilket block som vinner valet, så kommer vi att ha kvar FRA:s automatiserade massövervakning av svenska folket – om än kanske i något modifierad form. Detta är en en avlyssning som har mindre med Sveriges försvar och militära säkerhet att göra än de flesta känner till. Enligt FRA:s egna uppgifter är regeringskansliet och UD stora "kunder". Det handlar med andra ord om politisk övervakning, i stor skala.

Om detta är det i princip helt tyst i den pågående valrörelsen – trots att frågan, som var ett riktigt politiskt trauma sommaren 2008, fortfarande är ett öppet sår.

Oavsett vilket block som vinner valet, så kommer Sverige att fortsätta ge stöd åt EU:s växande ambitioner på övervakningsområdet. EU har redan 18 olika register som övervakar medborgarna. Fler lär det bli. Och Sverige är med i olika forskningsprojekt om övervakning i EU. Till exempel Indect-projektet – som kommer att koppla ihop olika register med automatiserad kameraövervakning, vilket skapar en övervakningsstat som är långt mer förrädisk än någonsin Orwell kunde föreställa sig.

Om detta är det i princip helt tyst i den svenska valdebatten – trots att Sverige faktiskt är ett av de EU-länder som har varit pådrivande för att skapa den europeiska övervakningsstaten.

Detta är inte rimligt. Man får helt enkelt inte rulla ut en massiv övervakningsstat utan att politikerna ställs till svars för vad de redan gjort – och avkrävs svar om vad de tänker göra.

Valrörelsen är det enda tillfälle medborgarna har för att påverka politiken. Då är det oacceptabelt att de stora politiska partierna tillåts tiga ihjäl integritetsfrågorna.

Om massmedia tar sig själva och alla vackra ord om sitt uppdrag på allvar – då måste landets journalister ta tag i detta.

När politiker skapar verktyg för övervakning av ett helt folk – i tysthet – då måste det rimligen vara en del av det journalistiska uppdraget att belysa detta. I tid.

När en regering och oppositionens huvudspelare tillsammans försöker tiga ihjäl en fråga av denna dignitet i en valrörelse – då måste den "tredje statsmakten" ta sitt ansvar och göra just det som den förväntas göra i en demokrati.

För Piratpartiet skulle det naturligtvis sitta fint om integritetsfrågorna fick luft under vingarna lagom till valrörelsens slutskede. Men, det är – faktiskt – sekundärt.

Det primära är att man inte kan, inte får, rulla ut en massiv övervakningsstat i en demokrati utan grundlig debatt och kritisk granskning.

14 kommentarer:

  1. Hej!

    Är det NÅN som bryr sig längre om FN:s mänskliga rättigheter i detta skitlandet sverige?

    SvaraRadera
  2. Den som inte har något att dölja och stöder den här lagen kan skita med toadörren öppen nästa vecka tycker jag!

    SvaraRadera
  3. Sakta kokas grodan levande... Den har vi väl alla hört, och majoriteten av svenska folket befinner sig just nu i denna gigantiska gryta, helt omedvetna om vad som försigås och vad kontentan blir av denna soppa.

    SvaraRadera
  4. @Anna: Det vore nästan kul att få se en rad öppna toadörrar med folk som gör sina bestyr där inne, t.ex. på jobbet! Men bara nästan...

    @HAX: Tack för att du orkar tjata om detta, det behövs!

    @Alla foliehattar: jag förstår er. Jag är inte en av er men jag förstår hur ni tänker.

    @ALLA: Rösta pirat i höst!

    SvaraRadera
  5. Tyckte utfrågningen i SVT av Reinfeldt i går var riktigt dålig. Det var nästan enbart tjat om sjukförsäkring, a-kassa och yadda yadda.

    Fanns ju så mycket mer man kunde ha frågat om.

    SvaraRadera
  6. Var i helvete är PP i valrörelsen då?
    Jag som har röstat på kommunisterna i alla val tänkte proteströsta på PP i det här valet, men de är helt osynliga så chansen att de får över 4% verkar vara borta.

    SvaraRadera
  7. Ordet integritet är ett obefintligt ord i svenska folkets vokabulär om mindre än 20 år. De flesta laglydiga anser att all övervakning i första hand görs för att få tag på buset och det är nåt bra eftersom det sägs att trygghet på våra gator och torg är något bra.

    Dom som har nåt att frukta är de kontroversiella och ideologiska intellektuella personer som är fiender till MAkten av olika anlednigar och som kan ställa makten till svars och tränga in dem i pinsamma situationer när de gör/har gjort bort sig.

    Den vanlige plebejen är allt för upptagen med sitt vanliga ordinära laglydiga liv för att orka bry sig om integritet gentemot staten. Vi har ju redan ett lysrör uppstucket i röven via skattemyndigheten. Kan det bli värre, som polaren sa. Och jag själv la till på den kommentaren: "och eftersom vi gett dom det lillfingret så kan det bara gå utför därifrån" :-)

    Jag själv har svårt att vinna gehör i min vän- och bekantskapskrets när jag tar upp dessa frågor. Det är för svårt för folk att fatta viddden av det hela.

    Jag är pessimistisk. Medborgare kommer alltid att få huka sig under tunga centralbyråkratiska kostsamma välfärdsstaer i olika skepnader. Det går inte att stoppa, tyvärr.

    För oss samhällsbärare finns bara möjligheten att 'roll with the punches'.

    (PP) skall ha all ära för att de så oförtröttligt står upp för medborgarnas integritet på lång sikt gentemot Den Stora Kontrollstaten men är det någon som verkligen tror på att den redan uppbyggda databas- och potentiella övervakningshydran nånsin kan eller ens kommer att rullas tillbaka och stoppas in garderoben, ens via lagstiftning?

    Jag är skeptisk och jag har ett race att genomföra...livets race, så staten kan få mitt högra långfinger att roa sig med under tiden. ;-)

    SvaraRadera
  8. Vi försöker synas Profanum:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-varnar-integriteten_5230669.svd

    :-)

    SvaraRadera
  9. HAX, jag håller med dig. Jag ägnar stor del av min tid åt att kontakta makthavare och journalister för att med rationella argument få offentlig genomlysning av de här frågorna och vart de är på väg att leda oss.

    Ofta möts jag av gehör för frågorna.

    Utmaningen ligger då i att få detta gehör att nå ut till folket.

    En journalist måste alltså känna att det ger journalisten mer tillbaka att själv driva på detta ljuddämpade ämne än det ger att diskutera t.ex. jobbfrågor. Många journalister vill skapa sig ett bra varumärke och vet att de syns om de pratar t.ex. jobbfrågor och väljer därför detta i första hand, för att trygga sin egen framtid.

    Därför ligger faktiskt en stor del av uppgiften fortfarande på Piratpartiet självt:

    PP måste ta sig in på arenan genom att göra väsen kring de frågor som journalisterna kommer att ta i och lyfta upp.

    Om vi inte får någon form av kris som gynnar Piratpartiet de närmaste dagarna så ser jag ett enda effektivt sätt att på egen väg bygga sin framgång från nuvarande förtidsröstning fram till valdagen och då är det mycket bråttom.

    Det som behövs är att formulera tydligt, på fakta, på ett sätt som folk förstår och bryr sig om, varför Piratpartiet har den bästa jobbpolitiken för Sverige.

    Argumentet att FRA-lagen gjorde att Google avbröt sin Sverige-satsning är bra. Det behövs dock mer.

    Om kampanjledningen snabbt mobiliserar i dessa frågor så kan Piratpartiet vinna många viktiga väljare i valspurten. På köpet kommer då Piratpartiet att få diskutera sina paradfrågor och då gäller det att göra det med fakta och finess i bakfickan.

    Chansen finns! Är PP redo för utmaningen?

    SvaraRadera
  10. Så SVT häromdagen. Då tog dom upp de stora frågorna som INTE debatteras i valrörelsen. Inte ens då kom frågor om integritet/övervakning/rättssäkerhet upp...

    Det finns med andra ord inte ens på radarn alls för public service.

    @e/LD
    Bra skrivet. Håller med dig helt.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker det låter som att revolution är en ganska bra lösning snart, om det fortsätter åt det här hållet. Då kan vi gå ur EU på samma gång.

    SvaraRadera
  12. Mina telefonsamtal och sms och position och allt det där är naturligtvis telebolagens egendom precis som listan över alla mina inköp ägs av ica, visa och statoil. När jag går in i min port vet fastighetsägaren när och på jobbet ägs varenda knapptryckning av firman. Och nu här på bloggen registreras jag av HAX. Det känns tryckt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.