2010-09-05

Media sviker väljarna


I en tidigare bloggpost har jag tagit upp hur media sviker sitt journalistiska och demokratiska uppdrag i valrörelsen. De gamla vanliga partierna kommer undan med att tiga ihjäl integritetsfrågorna samtidigt som de rullar ut en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Media skulle kunna ändra på detta. Men istället väljer de att spela Schlingmanns och Baylans spel.

Tjurskallig som jag är tänker jag nu fortsätta på samma spår. Men med en ny vinkel: Genom att tiga om integritets- och demokratifrågorna misslyckas media till och med med att vara sensations- och försäljningsdrivna.

Så här...

Moderaterna och socialdemokraterna har tappat koncepten fullständigt, vad gäller integritetsfrågorna. Centern har ett jättelikt svek i bagaget. Sossarnas rödgröna lekkamrater våndas inför hur integriteten skall komma att hanteras i eventuella regeringsförhandlingar. Folkpartiet sviker liberala kärnvärden. Och kådisarna förstår helt enkelt inte problemet.

Statsministern menade, i FRA-debattens slutskede, att "alla vinner på om debatten lägger sig". Vilket är ett sällsynt dumdrygt uttalande. Han menar att vi inte skall ha någon debatt, för att han inte vill ha den. För att den inte passar hans plan. För att hans parti inte kan hantera den. Folk skall hålla käft.

Vad är allt detta – om inte ett öppet mål för media?

Media anstränger sig ju uppenbarligen för att nita partierna och dess ledare. (Reinfeldt förväntades till exempel ta ställning till ett synnerligen komplicerat sjukförsäkringsfall, utan bakgrundsinformation eller betänketid, i tv härom dagen.)

Så varför då inte ta upp de frågor som riksdagspartierna inte vill ha upp? De frågor där de inte har nog på fötterna? De frågor där de kan åstadkomma gigantiska magplask i direktsändning? Saker som kan ge tidningarna rubriker och politikerna en skamfull rodnad? FRA! Datalagringsdirektivet / teledatalagringen! Polismetodutredningen! Den övervakningsbyråkrati som EU bygger upp, påhejat av Sverige! För att nu bara ta några exempel.

Missar media detta – då sviker de inte bara sitt journalistiska och demokratiska uppdrag. Då är de inte ens upplagedrivna sensationsjournalister att räkna med. Bara maktens lydiga megafoner.

Jag är allvarlig. Media håller på att bli en allt större del av problemet. Valrörelsen är bara ett exempel. Den pinsamt dåliga EU-bevakningen är ett annat, i högen.

Om inte media tar sig i kragen, illa kvickt, då måste vi nog ta en allvarlig funderare på hur nyhetsförmedlingen skall gå till i vårt land i framtiden. Då behöver vi nya, fria, smarta och hungriga media. Då måste medborgarjournalistiken ta över delar av de områden där pressen, tv och radio i dag håller på att ge upp. Då måste nya krafter ta över – och då gör det inget om gammelmedia lägger sig ner för att dö.

18 kommentarer:

 1. "Så varför då inte ta upp de frågor som riksdagspartierna inte vill ha upp? De frågor där de inte har nog på fötterna? De frågor där de kan åstadkomma gigantiska magplask i direktsändning?"

  Att chikanera politker i media gör väl att journalister på sikt gör sig omöjliga i politikerkretsar. Ingen vill tala med dom. Att vara vän och kompis väl ansedd som reporter i de kretsar man är satt att bevaka har blivit en arbetsmetod. Megafonjournalistiken är därmed ett faktum.

  Journalisterna skulle få börja gräva och arbeta istället om de skulle få för sig att arbeta som du skulle vilja, Henrik.

  Det är bekvämare att gå på cocktailpartyn och bada bastu tillsammans med dom som skall granskas å folkets vägnar.

  SvaraRadera
 2. Bra poäng!

  Media gör inte sitt jobb, vilket är fantastiskt dåligt och oroväckande.

  Problemet ligger i hur vi skall få detta att ändra sig, då när det skickas in insändare av kompetenta människor så är det ingen som vill ta med dem i sin tidning.

  Newsmill har lite för mycket "blogg-oseriös" stämpel på sig för att fungera.

  Bloggarna blir allt mindre pålitliga då det finns för mycket ointressant drabbel som går via de kanalerna.

  Jag har inget förslag på någon bra lösning idag, men det skulle inte skada med brainstorming i ämnet.

  SvaraRadera
 3. Som jag påpekat tidigare integritetsfrågan är bara en av ett stort antal viktiga frågor som överhuvudtaget inte alls berörs i den här valrörelsen. Och media tillåter partierna att komma undan med detta. Det är rent ut så som HAX skriver att media väljer att spela med i elakt spel.

  Det är bara att hålla med Sarah Palins beskrivning av den moderna presskåren som "impotent, limp and gutless".

  SvaraRadera
 4. Kan det inte vara så att det för medias del handlar om självcensur av rädsla för att de själva skulle kunna komma att granskas av statsmakten.

  Media vågar helt enkelt inte att ifrågasätta övervakningsstaten.

  SvaraRadera
 5. @Tristan

  Kanske det - och i England så har (åtminstone) en tidning själv ägnat sig åt olaglig avlyssning:

  News of the World phone hacking affair

  SvaraRadera
 6. Kanske skulle en tidning som Metro palla att ställa tuffa frågor till politikerna?

  Deras nyheter är ju ändå för det mesta tagna från andra källor, så dom riskerar ju inte i lika hög grad att inte bli inbjudna dit där allting händer.

  Steg nummer ett är kanske att försöka få bort presstödet. Där kan man nog inte heller räkna med att få media med sig...

  SvaraRadera
 7. Kan det inte vara så att det för medias del handlar om självcensur av rädsla för att de själva skulle kunna komma att granskas av statsmakten.

  --------------------

  Det tror jag knappast för om man inte ens orkar syna att moderaterna inte lyckats göra något åt den fråga som gav dom makten på förra gången när dom under ett års tid påstod att arbetslösheten var 25 procent och mer så fattar jag inte varför media skulle orka att bry sig om att göra reklam för Piratpartiet.

  Ett parti som dessutom inte öppet visar sina väljare vilket block dom med 100 procents säkerhet kommer att klänga sig fast vid dagen efter en osannolik plats i riksdagen.

  SvaraRadera
 8. Steg nummer ett är kanske att försöka få bort presstödet. Där kan man nog inte heller räkna med att få media med sig...
  -------------------------
  Du kan inte räkna med att få regeringen med dig eftersom den tidning som officiellt är deras trumpet finansieras med skatter.

  Svenska dagbladet är den tidning som hyllar regeringen när denna tar dina skatter och ger till företag för att t.ex driva järnväg ,vård och skola.

  Fascism kallades det på 30 talet.

  SvaraRadera
 9. Media sviker. Så rätt. De blir ofta, liksom en del bloggare (!) megafoner i valtider.

  I st för granskare av makten, av etablissemanget.

  Och politikerna visar ingen passion. Ligger lågt. Pratar bara om makt o plånböcker.

  Försöker få ihop en bloggpost om detta.
  Igen.

  SvaraRadera
 10. Som du nämner väljer media (allla mer eller mindre trots att de är konkurrenter) att dölja och vinkla många frågor. Det är relativt tydligt i våra intressefrågor men löjeväckande tydligt i Sverigedemokraternas frågor. DN, SvD, aftonbladet och expressen, alla har en egen politisk agenda som blivit tydligare och tydligare närmare valet. Ska man få balanserad information om de svenska förhållandena är det bättre att gå till utländska nyhetsförmedlare eller de mindre bloggliknande nyhetssiterna som kommit fram, friatider, frianyheter och politisktinkorrekt gällande invandrarfrågor. Vad som händer i EU-parlamentet lär man sig bäst på de bloggar som levereras i Piratpartiets LIVE-feed. Där är HAX och Christian Engström bloggar de jag besöker mest. Gammalmedia skjuter sig mest i foten när bättre alternativ finns och de själva mest börjar likna Pravda.

  SvaraRadera
 11. MEDIA är våran 2:a statsmakt och dom slivckar röv på folket som HELST vill läsa om vilket lag Zlatan har bytt till!!!

  SvaraRadera
 12. Micke

  Så du tror att medias underlåtenhet att nagelfara övervakningsstaten beror av lättja snarare än rädsla?

  SvaraRadera
 13. ProfessorP

  Intressant händelse; olustigt för britterna att Scotland Yard och media är i något slags ohelig allians mot de brittiska medborgarna.

  SvaraRadera
 14. "Hellre är jag en mesig journalist, än en arbetslös journalist!"

  SvaraRadera
 15. Tyvärr tror jag att de flesta väljare är ointresserade av den här frågan.
  Sedan undrar jag om PP vill komma in i riksdagen. Det verkar inte som det med tanke på att man inte verkar driva någon form av valkampanj.

  SvaraRadera
 16. Så du tror att medias underlåtenhet att nagelfara övervakningsstaten beror av lättja snarare än rädsla?
  -------------------------

  Nej.

  Det betyder bara att den globala versionen av stasi som drivits fram efter 9/11 av dom som haft intresse att driva fram en sån apparat har lyckats.


  Vi lever varje dag Orwells bok och varje gång vi slår på datorn talar Storebror till oss oavsett vad det är som vi för tillfället ägnar oss åt framför skärmen

  Internet ÄR storebror.

  Om tio, tjugo år kommer det sannolikt att vara ett brott att inte ha en dator och én uppkoppling.

  Den som letar efter frihet med internet som verktyg kommer oundvikligen att drunkna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.