2010-09-29

Piratbrottning i SvD


Svenska Dagbladet Brännpunkt pågår en brottningsmatch mellan Netopias Per Strömbäck och Piratpartiets Anna Troberg.

Del 1 - del 2 - del 3.

Strömbäck är jättearg över att Troberg nämner vilka särintressen han representerar. Han menar att det är att gå till personangrepp. (!)

Och så droppar Strömbäck värdeord lite här och var, utan att riktigt ha funderat igenom vad de innebär och vilket förhållande upphovsrättslobbyn (som han representerar) har till dem.

Integritet - Tja, vilka är det som vill ha en allomfattande övervakning av allt som sker på internet? Jo, olika länders säkerhetstjänster och upphovsrättslobbyn.

Demokrati - Ursäkta mig, men det är upphovsrättslobbyn som vill göra nätoperatörerna ansvariga för allt som går i deras kablar. Det är lite som att göra posten ansvarig för innehållet i alla brev. Det leder till att operatörerna bara kommer att våga släppa fram trafik från webplatser som har godkänts i förväg. Nätets funktion som ett fritt och dynamiskt forum för spontan politisk aktivism, fri debatt och opinionsbildning går då förlorad. Är det bra eller dåligt för demokratin?

Rättssäkerhet - Well, det var upphovsrättslobbyn som motverkade att medborgare i EU skall ha rätt till en rättslig prövning innan de stängs av från internet. (I de länder som valt den metoden.) Det var upphovsrättslobbyn som drev fram IPRED, som ger en part i civilrättsliga mål ett medvetet övertag över sin motpart. Rättssäkerhet förefaller mer vara ett godtyckligt ord än ett värde för Strömbäck.

Per Strömbäck vill så gärna dansa på piratrörelsens grav. Även när ingen sådan finns. Det verkar mest sluta med att han gör sig själv illa.

5 kommentarer:

 1. Tack för slutklämmen - den lockade till ett gott skratt.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar Pers slutkläm i sin motreplik

  "...klamrar sig Troberg och hennes piratvänner desperat fast vid innehållsproducenterna som tacksam fiende och på så vis gör de sig till nyttiga idioter i det verkliga etablissemangets ärende."

  Nyttiga idioter i det verkliga etablissemangets ärende. Vad tror han? Att hela världen konspirerar mot nöjesindustrin?

  SvaraRadera
 3. Ännu en gång vissar mediaindustrin sitt rätta jag. Hoppas att vi orkar upp för backen som lagförespråkarna och median plaserat framför oss. Nu jobbar vi framåt.

  //Lasse.S//

  SvaraRadera
 4. Ptja.

  Döda pirater som fortfarande rör på sig...Är vi Barbarossa's crew, Davy Jones eller willian Turner's?

  Oavsett vilket slutar sådant med att någon (i detta fall tyvärr nog Strömbäck)vandrar nedför lejdaren mumlandes "It's just...good business..." i ett hav av kanoneld medans skeppet han seglar på tillintetgörs under honom.

  För att citera Gandhi:
  "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win."

  SvaraRadera
 5. "rättslig prövning innan de stängs av" jojo.

  Det finns t o m en slags självcensurvarant av avstängning (amerikansk variant)...

  "Moreover, the Department of Justice could identify additional domain names that are “dedicated to infringing activities.” Despite the absence of any court oversight, this second list would also likely involve blocked domains since Internet providers would be immune from liability provided they curtail access to them." thestar.com

  Angående den jämrans barnporr-jakten: "Only 1.7% of sites blocked by Scandinavia's "child-porn" filters are actually child porn" enligt tysk anti-censurgrupp.
  2 var faktiskt riktiga - men hade förekommit sen 2008 - utan att tas ner! Heja...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.