2010-09-29

Terrorbalans i riksdagen

Mona Sahlin svävar på målet, vad gäller en gemensam rödgrön budget.

Detta är inte bara en fråga som rör det rödgröna samarbetet som sådant. Budgeten är nämligen en av de saker som kan fälla en regering. Enligt riksdagens arbetsformer blir det aldrig skarpt läge om varje parti lägger fram var sitt budgetalternativ. Men om de rödgröna lägger fram ett gemensamt förslag, då kan det bli en votering där sverigedemokraterna får möjlighet att utnyttja sin vågmästarställning.

En gemensam rödgrön budget är alltså Sahlins bästa kort, om hon vill sätta press på Reinfeldt. Men om hon spelar det kortet, då lägger hon samtidigt nationens öde i sverigedemokraternas händer.

Detta gäller nu i höst - och i samband med varje budget som regeringen lägger fram under återstoden av mandatperioden.

14 kommentarer:

 1. De rödgröna har väl all rätt att lägga fram en budget? Bara för att vi har en minoritetsregering och rasister som vågmästare så innebär det inte att oppositionen skall vara tyst.
  Vill alliansen slippa detta vid varje budget så är det upp till dem att bedöma om vad de får ge upp för det är värt det.

  Om sedan SD väljer att stödja de rödgrönas budget så är det väl klart att de gör de för att de är griniga över att alliansen inte släpper in dem, och inte för att de är för vänsterns budget.

  Om sedan det blir nyval pga att regeringens budget inte går igenom så har Anders Borg ett dokument med de rödgrönas ekonomiska politik att gå till val på...

  SvaraRadera
 2. @Glatt Anonym

  Det kan inte bli något av regeringen beslutat extra val förrän den 4 januari - 3 månader efter att den nyvalda riksdagen sammanträtt för första gången.

  Om riksdagen fäller regeringens budget så kan den sitta kvar och administrera oppositionens politik eller avgå. Då får man bygga en ny regering på de parlamentariska förhållanden som finns.

  Alternativt kan inte talmannen finna någon lösning och då blir det extra val. I så fall med bakgrunden att Sahlin tagit hjälp av SD för att fälla regeringen. Det blir ju en bra ryggsäck att bära på.

  SvaraRadera
 3. Johan Tjäder, det är upp till SDs riksdagsledamöter att rösta för alliansens budget, de rödgrönas alternativ, eller lägga ner sina röster.

  Så länge varken alliansen eller de rödgröna gör eftergifter till SD för deras stöd så kan man inte heller beskylla dem för att SD röstar med dem.

  Det är den sittande regeringen, inte oppositionen, som skall se till att regeringens budget har tillräckligt med stöd i riksdagen för att gå igenom.

  SvaraRadera
 4. Progressive Obama!29 september, 2010 19:10

  Sahlin säljer sig till SD för makten? Vilken surprise... Sossar har oblygt stött sig på kommunister i i femtio år för att få glufsa i sig från det allmänna tråget, så varför inte från Jimmie och gänget också?

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig sett någon från svensk höger som krävt att den danska högern ska sova med vänstern för att undvika samarbete med dom danska fascisterna men tydligen kan man ställa kravet på svensk vänster att samarbeta med högern för att rädda Reinfeldts röv.

  Obamamannen kanske kan förklara varför?

  SvaraRadera
 6. Micke: Härmed vill jag deklarera att jag tillhör "högern" (iallafall ur din synvinkel) och att jag kräver att den danska högern borde "sova med" den danska vänstern istället för dess nuvarande samarbete med Dansk Folkeparti.

  Sådär, nu har du sett det. Nöjd?

  SvaraRadera
 7. Är du säker på att du inte vill att den danska högern ska använda magi för att omvända fascisterna och att man måste låta detta ta den tid det tar?

  Min synvinkel?

  Just nu är den från andra våningen.

  SvaraRadera
 8. Progressive Obama!, hade de rödgröna varit tillräckligt maktkåta för att ta in SD för att återta makten från alliansen så hade vi redan sett dem göra det. Vi hör något helt annat från det hörnet.

  Trodde att SD hade ordentliga problem med kommunisterna i V, hur skall de då klara av att bilda regering med dem, eller aktivt medverka till att de tar makten? Om det viktigaste då inte är att ge igen för att alliansen vägrar släppa in dem.

  SvaraRadera
 9. Micke: Nej, jag vill inte att den danska högern ska använda magi. Detta av den enkla anledningen att magi är ett alldeles för kraftfullt verktyg för att anförtros åt politiker. =)

  SvaraRadera
 10. @Glatt Anonym

  Du kan ju tro på det om du vill, men det kommer inte att se ut så.

  Den stora skillnaden är att Alliansen kan rösta ner en rödgrön budget alldeles själva - utan hjälp från SD. Det omvända gäller inte.

  Sahlin behöver aktivt stöd från SD för att få igenom sina budgetar och det har hon sagt att hon inte vill ha. Alltså återstår bara att jävlas med regeringen och då får man ju stå för det sen när man möter väljarna.

  SvaraRadera
 11. Johan Tjäder, återigen, att SD röstar på vad de rödgrönas förslag handlar om något helt annat än att de gillar vad vänsterblocket har för idéer.

  De gäller både budgeten, men även andra saker, som nu Alliansens och Björklunds proposition om betyg från sjätte klass som varken S, V eller Mp stödjer.

  Så om SD röstar med vänstern så är det vänsterns fel? De rödgröna riksdagsledamöter borde gå hem och lägga sig på soffan i fyra år?

  Jag håller med om att de båda blocken och SD kommer att få stå för sin politik när de möter väljarna.

  SvaraRadera
 12. Glatt Anonym>
  Nåja, vad bedömer du sannolikheten för att de "rödgröna" (i den mån de ens längre existerar som politisk kraft) faktiskt kan prestera en gemensam budget. Strax före valet hade man ännu inte klargjort hur förmögenhetsskatten skulle definieras (bara att den skulle inbringa 4 Mdr), och det fanns uppenbara meningsskiljaktigheter mellan partierna bara i denna fråga.
  Om man nu hade vunnit valet, så hade man naturligtvis varit tvungna att ta fram en gemensam budget. Nu finns inte mycket att vinna på att ens försöka, i synnerhet när det för var dag blir allt tydligare att de rödgröna är på väg att falla sönder.

  SvaraRadera
 13. UlfSun, kan inte svara på vad sannolikheten är att de lyckas få fram en. Samarbetet har hållit till den grad att Mp inte valde att hoppa av och stödja alliansen. Men att efter en valförlust sätta sig ihop och försöka sy ihop en egen budget, det kan vara svårt beroende på hur mycket de kan ha bestämt innan.

  Vad som är viktigt är att de rödgröna skall ha rätten att agera som opposition, de skall få sätta ihop en egen budget om de klarar av det, de skall få rösta emot regeringens propositioner. Vad än SD tycker eller hur de väljer att rösta.

  SvaraRadera
 14. Micke: Nej, jag vill inte att den danska högern ska använda magi. Detta av den enkla anledningen att magi är ett alldeles för kraftfullt verktyg för att anförtros åt politiker. =)

  Ha ha!! Ja där är vi definitivt överens!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.