2010-10-12
Intressanta tider...
I dag kommer jag att vara rätt mycket borta från datorn. Men jag tänker kasta ut en öppen fråga, som det vore intressant att få lite reaktioner på i kommentarerna.
Vi vänder blicken framåt, mot dubbelvalet 2014. Hur blir Piratpartiet det roligaste djuret på zoo igen, till dess? Många talar om att bredda partiets program, samtidigt som det är just partiets "smalhet" som gör att så många olika människor kan samarbeta på piratskutan.
Och så finns det en del nya spelare på banan. Bards nya liberala parti till exempel. Det kan komma att lyfta de livsstilsliberala frågorna. Sedan har vi alla människor som i någon mening är EU-kritiska - och som i dag är mer eller mindre politiskt hemlösa.
Det känns som att det finns en möjlighet någonstans i allt detta... Åsikter?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det var och är mycket mycket svårt att argumentera för en ung människa om att rösta på ett focusparti när vi inte kan svara på frågor som de andra svarar på. Det funkar helt enkelt inte. De unga var mycket nyfikna inför valet och kom och fram och frågade om arbetslöshet, ungdomsjobb osv osv. Där stod man och såg dum ut och svarade " det är mycket viktigare att du inte är övervakad än att du ståår på egna ben och tjänar pengar " typ. Vi MÅSTE bredda vårt program. Åtminstånde så att det låter som om vi har ett brett program.
SvaraRaderaAtt bredda programmet i stor skala kan vara svårt. Risken är att man stöter bort många väljare och även en hel del aktiva, om man går i "fel" riktning.
SvaraRaderaDäremot måste man förmedla vågmästarstrategin samt visa på hur arbetet i EU-parlamentet har fungerat!
Att fånga upp EU-kritiker kanske kan göras genom några väl valda frågor som ligger partiet nära och som man vill driva hårt?
Möjligheter finns det massor utav. Risker också. Den mest överhängande risken är att oppositionen mot tokigheterna blir alltför splittrad i olika partier. Så länge som det inte är en större mängd oppositionella så leder inte det till något bra.
SvaraRaderaJag tror helt klart på att bredda programmet. Just på grund av att folk anser oss vara ett enfrågeparti och just på grund av detta inte kan tänka sig att rösta på oss. Med ett bredare program så kan vi få fler röster.
SvaraRaderaDock skall vi inte gå på bara rena åsikter om hur man tex sköter en global ekonomi osv utan efter vad som faktiskt funkar bra och statistiskt och research osv.
@Mikke:
SvaraRaderaJobbfrågan borde egentligen inte vara ett problem att svara på, även om svaret hamnar i en annan dimension än den som de övriga relaterar till i sina svar.
Framförallt kan man framhålla hur nuvarande övervakningspolitik driver arbeten ur landet, t ex FRA lagen som fick Telia-Sonera att flytta åtminstonde en del av sina e-post-servrar till Finland.
Resonemanget bygger på att många av dagens/framtidens tjänsteföretag på nätet bara fungerar om de har användarnas förtroende i bl a integritetsfrågor och hur det motverkas av den övervakningshysteri som råder i dagens politiska verklighet.
Moderskeppet
SvaraRaderaYves Bonnefoy, Nobelpriskandidat
Människor drivs till självmord i psykiatrin!
- Peter Ingestad
Varför inte för söka hitta dom artister som bevisligen känar pengar utan skivbolagens inverkan och som har set fördelen med fildelningen.
SvaraRaderaFör när man för söker att prata med folk om dessa övervaknings lagar som har instiftats och som liger i pipen, så kommer man alltid in på.
Varför skall inte artister få ersättning för sin konstutövning.
Där för önskar jag att man kunde sammla dessa artister och konstskapare som har, känat pengar trots att deras verk har fildelats.
För att visa etablisemanget att det inte är fildelningen som är den skadliga delen utan en monopol liknande struktur från underhållngsbranschen.
/Lasse.S
Arbeta för att tillåta formella partifederationer i vallagen (så att det endast krävs 4% för hela federationen, men att respektive medlemsparti ställer upp med egna valsedlar, räknas separat och får mandat separat.
SvaraRaderaMed detta kan en ohelig oberoende Piratallians skapas istället för att använda tiden stöta och blöta konsensus/konformism/organisationsfrågor.
Jag ser en situation där det nuvarande Piratpartiet fortsätter med sitt trebensprogram, men att man inom denna Piratallians bjuder in personer som Magnus "LAKE" Berglund, Erik Laakso, Karl Sigfrid m.fl att ställa upp för sitt respektive parti på egna valsedlar, fast under piratflagg. Med detta menar jag att de "förbinder" sig stödja Piratpartiets/Piratalliansens trebensprogram, men i övrigt röstar med respektive partier.
Utanför Piratalliansen, men inom "valallians 4%" kan andra småpartier bjudas in, t.ex FI, JL och SPI.
I och med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen tror jag resterande riksdagsledamöter och regering är öppna för denna ändring i vallagen.
Jag tycker mest att PP ska sattsa de kommande 4a åren på att lyfta fram cirkusen EU och där med vad våra andra partier även håller på med. Tror PP kommer längst i EU valet, så de är va som borde sattsas på. Ett bra valresultat där kan kanske smitta av sig några månader snare även på riksdagsvalet.
SvaraRaderaViktigt vore att försöka få in EU frågor och EU arbetsprosseser in i vanlig svensk media, där det tycks vara någon salgs EU skugga. Exempelvis Gallo rapporten dök inte upp i Svd, aftonbladet, DN osv för en efter beslutet vad fattat.
Jag tror om fler vanliga svenskar inser hur mycket EU faktiskt påverkar deras liv/frihet idag så kommer nog PP ha ett stort försprång jämtemot de andra parierna som bara tycks agera ja/nej sägare istället för faktiskt göra något konstruktivt
Tror inte vi (känns konstigt med att säga vi, även om jag är medlem) skall bredda programmet med mer åsikter lättvindigt.
SvaraRaderaDäremot har vi en ideologisk kompass som heter integritet. Denna kan man tillämpa på väldigt, väldigt mycket - och då kommer sakfrågorna av sig självt.
Exempelvis kommer skattefrågor, arbetslöshet, skola, sjukvård helt naturligt. (Fasen, borde kanske skissa upp detta någonstans... var?).
Vad som inte kommer naturligt är tex "hur många poliser skall vi ha", och liknande fördelningar av allmänna medel.
/Werner
En rejäl breddning av PP, gärna i förening med L, vore av godo.
SvaraRaderaNär t.ex sysselsättningsfrågor diskuteras, blir det patetiskt att varje gång ta upp exemplet med Google visavi FRA-lagen. Något annat av vikt hade inte heller Falkvinge på lut inom detta politikområde, när han frågades ut i TV4 i valrörelsen. Det duger inte att ständigt tjata om att övervakningsstaten hotar arbeten i IT-sektorn. PP ter sig alltför smalt i sammanhanget, vilket TV4:s utfrågare inte heller var sena att påpeka.
Och om partiet ändå ska diskutera Google: Vilken är den övervakningsfria plats på jorden, där företaget sedan valde att anlägga sitt kontor i stället för Sverige? Och hur är det förresten med Googles egen roll beträffande värnandet av den privata sfären? Är det bara staters agerande som utgör ett potentiellt hot mot den personliga integriteten?
Partiledare Rick Falkvinge(PP):
SvaraRadera"Viktigare än vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år, säger Falkvinge till Fokus."
Läg därtill den svarta tisdagen: ja till barnporr.
Partiledaren är ett sänke.
Källor:
http://www.dn.se/nyheter/politik/pp-ledaren-kallar-sig-ultrakapitalist-1.885665
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3900433
Ojdå: svarta torsdagen skall det vara
SvaraRaderaJag tror att så länge vi är tydliga med vår ideologiska kompass, så kommer vi även kunna bredda vårt program. Jag anser att det råder en ideologibrist bland de etablerade partierna, där allt handlar om att säga "rätt" saker enligt den senaste opinionsmätningen, och i princip inget om vilket samhälle man vill bygga.
SvaraRaderaStyrkan med PP, och det som fick mig att gå med, är att det finns en väldigt tydlig ideologisk bas som ligger nära mina egna värderingar:
- Frihet från övervakning
- Frihet från förtryck
- Rättssäkerhet
- Försvar av demokratiska grundprinciper
Jag skulle gärna se att PP även explicit lade till:
- Mänskliga rättigheter
Med dessa grundprinciper som tydlig kompass tror jag att man kan bredda partiet. I somliga frågor kommer resultatet bli ett mycket tydligt ställningstagande (t.ex. invandring, HBT, rättsprinciper, etc.), medan vi i andra frågor, som inte direkt berörs av dessa principer, kan lägga partiet någonstans i mitten på den politiska skalan (t.ex. vård, fördelningspolitik, jobbpolitik, etc.).
Just detta har ju varit miljöpartiets koncept. En tydlig värdegrund (och man kan givetvis säga vad man vill om denna, men den är ganska tydlig) som fungerar som kompass i just de frågor som berör densamma, och i övriga frågor landar de någonstans i mitten.
Jag betraktar mig personligen som vänsterliberal (d.v.s. liberal i alla frågor utom just fördelning av ekonomiska medel), men det jag brinner för är frihet från övervakning, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Jag tror att jag inte är ensam i det sistnämnda, vilket gör att jag tror att om PP tar tydlig ställning för dessa frågor (d.v.s. ideologisk bas), samtidigt som vi lägger oss i mitten gällande frågor som inte direkt berör vår ideologiska bas, så kommer vi vara ett attraktivt alternativ för alla politiskt hemlösa frihetliga individer både till höger och vänster.
+1 på minata.
SvaraRaderaTyvärr tycker jag även att partinamnet ger ett oseriöst intryck.
Privatpartiet hade varit bättre.
Den 19:e september fick svenska folket veta vikten på Rick Falkvinges sänke: 0,65 gram.
SvaraRaderaJag är mycket tveksam till att "bredda" programmet,men om det menas att man bör fördjupa och lyfta fram fler frågor innom våra fokusområden är jag helt med på noterna.
SvaraRaderaDet finns väldigt mycket som våra tre kärnfrågor berör som vi i dagsläget inte pekar på.
Integritet i skolor och på arbetsplatser är under attack från arbetsgivare och skolledningar med mer övervakning och kontroll av anställda och elever. Detta pekar på att det finns områden innom skol- och arbetsmarknadspolitiken som vi ännu bara snuddat vid.
En breddning anser jag dock vi bör undvika, då frågor om skatter och annat likvärdigt sköts om av de andra partiernas kohandlande.
Vi bör inte släppa vår identitet som fokusparti, enligt mitt tycke.
Vänligen
-Isaksson
Piratpartiet skulle kunna bredda sig på ett mycket naturligt sätt om man som HAx skriver utgår från att man kritiserar cirkusen inom EU. Dock skall man inte stanna där. Man kan gå vidare :
SvaraRaderaPolitiker/Riksdag och regering.
Är det vettigt att namnlösa politiker har så mycket makt över våra liv, att riksdagen är förvandlad till ett transportkompani och lagarna skrivs från Bryssel?
Juridik: Är det vettigt att domstolarna fungerar så dåligt som vi sett exempel på i t.ex Pirate bay rättegången.
Polisväsende: Är det vettigt att polisen inrättar specialenheter mot fildelning samtidigt som våld i fårt samhälle eskalerar? Är det vettigt att polisen kan använda hot om drogtester som påtryckning på vanliga människor.
Militär: Är det vettigt att Svensk militär sänds på uppdrag i Afghanistan som uppenbart ökar hoten mot svensk civilbefolkning? Är det vettigt att samma militär av ekonomiska skäl inte finns på t.ex Gotland.
Personligen tycker jag att du borde lämna partipolitiken och syssla med att sprida liberalismens idéer istället. Tycker att du gjorde mer nytta innan du blev inblandad i allt detta.
SvaraRaderaPolitik kommer alltid att korrumpera, det är omöjligt att undgå. Min åsikt är att det man kan använda politik för är i spridandet av budskap och idéer, eftersom folk av någon anledning fortfarande lägger mer vikt vid vad en politiker säger än vad personer som tillhör andra "yrkes"-grupper säger. Ta Ron Paul till exempel, inte så framgångsrik som politiker men väldigt inflytelserik som utbildare.
Varför inte överge Piratpartiet och hjälpa KLP att öka och använda KLP som ett fordon för sprida ett klassiskt liberalt/libertariansk budskap (som borde ligga närmare dina egna övertygelser än PP)? Men då givetvis med målet att det är budskapet som är det viktiga, inte specifika motioner, eller omröstningar...
Sverige behöver INTE fler "socialliberala" partier. Om Sverige behöver något i politisk väg är det ett radikalt frihetligt parti, med representanter som inte räds att förespråka frihet även då det blir jobbigt och stormar i media (vilket det givetvis kommer att göra).
De gamla liberalerna var ju starka motståndare till "ancien regime", varför kan då inte dagens liberaler vara motståndare till "nouveau regime"?
Bara min åsikt, oavsett vad du gör önskar jag dig givetvis lycka till! Du har redan gjort fantastiskt mycket för frihetsrörelsen i Sverige, och jag hoppas att du fortsätter att putta Sverige i en mer frihetlig riktning.
/Joakim
Självklart ska Piratpartiet inte bredda programmet. Gör de det är de i alla fall för mig totalt ointressanta.
SvaraRaderaDet som dock vore intressant är en liberal valallians. Jag tänker mig ett samarbete mellan KLP, LibDem och kanske något till liknande parti. Om de skulle sätta ihop en gemensam lista och krydda den med ett par liberala frilansare (som HAX tex) och på så sätt samla hela den liberala rörelsen tror jag inte det vore omöjligt att närma sig 4 %-spärren. I detta läge tror jag det finns fler pirater som skulle kunna lockas över och på så sätt också få driva en bredare politik. Eventuellt skulle man kanske tom kunna locka över något "dragplåster" från något av gammelpartierna?
Skulle väljarna köpa att det inte är ett parti med gemensam politik utan en samling med endast en gemensam ideologisk bas? Skulle Bards gäng kunna ställa sig på samma lista som (i hans mening) tokliberaler som HAX och folk från KLP?
Joakim. Du har rätt, Sverige behöver inte fler socialliberala partier.
SvaraRaderaMen det behöver i vart fall ETT socialliberalt parti.
Idag finns ju inga som är det, även om ett par (kanske) kallar sig det.
Minata är ett troll som bara är intresserad av att skada PP så mycket som möjligt.
SvaraRaderaPP bör inte bredda sitt program, däremot fördjupa sina fokusfrågor. Vår styrka är just att vi kan samarbeta över de sedvanliga politiska gränserna, lägg till t ex en ekonomisk politik och det samarbetet kommer vara ett minne blott.
SvaraRaderaAtt ta sig in i riksdagen med ett fokusparti är inte lätt, men det har vi ju vetat om från start, men det är bara att jobba på. Bli bättre i vår kommunikation med väljarna, förklara hur PP arbetar, vad som skiljer oss från de etablerade partierna och varför vi inte har, vill ha eller anse oss behöva ett heltäckande politiskt program.
Vi måste bli bättre på att skapa opinion, lyfta våra frågor, hitta nya infallsvinklar och inte minst ordentligt granska följderna av de lagar som redan har införts för att kunna lyfta fram och visa konkreta exempel på hur illa dessa lagar kan slå.
Men så fort vi gör om PP från ett fokusparti till ett "vanligt" parti med åsikter om allt mellan himmel och jord så kommer partiet att rämna. I bästa fall så uppstår då, från resterna, nya partier som inlemmar PP´s politik tillsammans med sin övriga politik, i sämsta fall så blir det bara aska kvar.
Ett socialliberalt parti värt namnet har nog potential att slå ner som en bomb i sveriges politiska landskap idag. Jag tror att den poteniella väljarbasen för ett sådant parti faktiskt är enorm. Medan nattväktarstatspartier som KLP nog är dömda att bli liberalernas svar på KPML(r).
SvaraRaderaDet finns också många verksamma politiker inom de borgerliga partierna som på sikt nog skulle kunna lockas över till ett seriöst socialliberalt parti.
Provokatörer som Blogge och Bard tror jag dessvärre inte är de som kommer att kunna mobilisera ett sådant parti. Lika bra som de kommer att vara på att skapa rubriker, lika bra kommer troligen att vara på att skrämma bort väljarna.
Tror att det är kört med det namnet. För att skramla ihop 4% måste man vinna många Medelsvensons, som kanske inte just känner sig som "pirater"- oavsett piratfrågornas tyngd.
SvaraRaderaSen tycker jag personligen att politiken inte är genomarbetad, särskilt läkemedelspatenten, där kan ju en liberal knappast hålla sig för skratt.
Nytt namn & vassare politik.
"Dock skall vi inte gå på bara rena åsikter om hur man tex sköter en global ekonomi osv utan efter vad som faktiskt funkar bra och statistiskt och research osv."
SvaraRaderaAh, tänk att ingen har tänkt på det förut! Nu när nationalekonomin och statistiken är så klar och genomskinlig och nationalekonomerna själva överens, mätvärdena så självklara (BNP per capita? Hälsoindex? Självupplevd "lycka"? Medelnivå eller att ingen skall under fattigdomsstrecket? Miljöhänsyn om det hindrar ekonomin? Och så vidare), då är det ju bara att vända sig till dem!
Vissa (för jag tänker inte lägga hela partiet till last) piratpartisters tilltro till naturvetenskaplig metodik och "hårda fakta" ger ibland känsla av en gruppering med lätt autism. Naturvetenskaplig metodik är jättebra på vissa områden. Att den inte används på andra beror inte på att folk är tjuriga och motvals. Det beror på att den inte har så mycket att säga där.
Att övervakning av människor som intet ont har gjort är dåligt är inte en naturlag, eller en självklarhet. Det är en ideologisk ståndpunkt. Inte bara är forskare inte överens om målen för att uppnå god ekonomisk världsordning: det finns ingen definition av vad detta är som folk är överens om.
Ni kommer att vara helt ointressanta som breddat parti.
1. Införandet av några fler frågor.
SvaraRadera2. Namnbyte
3. Att kunna ta ansvar för frågorna ni bedriver.
4. Lämplig klädselkod vid Tv-framträdande.
Detta är några av de saker jag anser PP behöver göra för att framstå som ett mer seriöst parti.
Motivering:
1. Fokusfrågorna som ska vara PP's styrka som vågmästare är också dess svaghet då tex jobbfrågorna är i fokus inför val.
Införandet av några fler frågor utan att tappa ert fokus löser detta problem, samt att PP får bort stämpeln som ett enfrågeparti.
2. Namnbyte kan vara en annan sak som gör att partiet framstår som mer seriöst, såvidare man inte tror att man kan skrapa bort det pedostämplade namnet på 4år. (Toblerone Mona lyckades inte på 15år)
3. För att kasta om många regler och lagar med sin politik, som sedan länge varit något självklart för många, krävs det också att man kan ta ansvar för sin politiks konsekvenser.
4. Klädsel är A och O i många olika sammanhang och politik är inget undantag. Någon mer förklaring tror jag inte behövs.
Mvh Jatillpirater
Om Piratpartiet bytte namn, vad skulle det sända för signaler till dom andra 40+ partierna som döpt sig efter det svenska partiet?
SvaraRaderaF.ö. fick tyska piratpartiet 2% av rösterna i senaste bundeswhal 2009, så namnet behöver ej vara avskräckande.
Minata är ett irriterande troll, men en poäng har han däremot: Falkvinge verkar som en schyst snubbe, men han sänder inte ut rätt vibbar i debatter. PP borde byta partiledare, det gjorde Miljöpartiet många gånger under de första åren.
Lägg ned riksdagsplanerna för Piratpartiet, men ställ gärna upp i EU-val. Fortsätt i övrigt som gräsrotsrörelse och påtryckargrupp.
SvaraRaderaDäremot finns det utrymme för ett socialliberalt parti i riksdagen. Den platsen står helt tom för närvarande.
Börja med att få varje politiker du kan att läsa och förstå denna nyskrivna, bländande briljanta skildring av hur sinnessjukt industriintressen lyckats driva politiker framför sig.
SvaraRaderahttp://www.guardian.co.uk/technology/blog/2010/oct/05/free-online-content-cory-doctorow
En ögonöppnare som kan få blinda att se. Låt inte en politiker slippa undan att läsa den!
Jag tror att Fredrik L kanske är inne på något. Det bästa kanske skulle vara att låta riksdagsvalet vara och koncentrera oss på EU-val, opinionsbildning, debatt, verka som politisk påtryckargrupp och jobba för att organisera integritetsvänner från alla läger utanför partipolitiken.
SvaraRaderaAtt behålla eller kanske till och med utöka mandaten inom EU känns inte alls orealistiskt, medan en riksdagsplats idag känns rätt avlägset. Kanske det är smartare att lägga om taktik och fokusera på att expandera på EU-området (om fler europeiska piratpartier lyckas ta sig in så kan det bli riktigt intressant) istället för att bränna så mycket krut på uppförsbacken till riksdagen.
Att ta sig in i riksdagen som ett fokusparti är tveklöst svårt. Att utvidga PP´s politik riskerar att slita sönder partiet och ta kål på organisationen som finns idag.
Ett socialliberalt parti med PP´s integritetspolitik skulle ha betydligt större chanser att knipa en plats i riksdagen, så för de av oss inom PP som gärna ser ett socialliberalt alternativ så skulle det kanske vara bättre att börja bygga upp ett alternativ?
En okritisk breddning är nog lika självmord. Breda partier finns i överskott. Håller helt med Werner, Daniel m.fl, både om att vidga, försiktigt, och snarare fördjupa, utifrån integritetsbegreppet, och kanske byta namn till nåt mer seriöst. Privatpartiet, varför inte?
SvaraRaderaOch socialliberalt/frihetligt är bra, Bard lär inte ensam kunna reformera dagens rädda folkparti. Varför inte också (måttligt) drogliberalt; ett område där de andra partierna är förlamade av sura traditioner. Invänta Kaliforniens folkomröstning, bara.
Och det parti som lyckas fånga de viktiga frågorna i ett nytt "tjänstesamhälle", bortom Saltsjöbadsavtal och fack-näringslivskompromisser, i en tid när Kina och Asien tar över världsekonomin, har en framtid. Där mörkar de andra fett. Av förståeliga skäl, det blir inte lätt.
Tror inte Piratpartiet funkar som riksdagsparti. Kanske ska man sikta på ändpunkterna, dvs kommuner och EU?
SvaraRaderaAnnars kan man ju lösa upp partiet och låta liberala gå till KLP/Centerpartiet och frihetlig vänster till vänsterpartiet/miljöpartiet.
Det viktiga är ju att det finns många människor som kämpar för Piratpartiets frågor, inte att det finns ett Piratparti.
Breddar vi partiet och driver frågor som vilken skattesats vi skall ha, hur många poliser vi skall ha, och så vidare, så sliter vi sönder partiet i interna strider, och vi gör det omöjligt att utnyttja den eventuella position vi kan uppnå 2014. Det är politiskt självmord. Dessutom är det ganska lätt att se att det inte hjälper. Tag t.ex. (fp) som exempel - värre enfrågeparti får man leta efter. De har bara skolan, driver inget annat (utom statsfeminism och ja till EU), och folk röstar på dem. Det vi behöver göra är att konkretisera det vi redan tycker och bestämma oss för vilka förslag vi vill ha igenom och lättast marknadsför oss med. När det gäller t.ex. IPRED behöver vi förklara för människor hur vi tycker att artister skall försörja sig på en tydlig och handfast nivå.
SvaraRadera@minata dit sänke! individens rätt till sitt egna liv är viktigare än skola, vård, och arbete osv! Alla samhällsviktiga frågor utgår ifrån att det finns drivande personer i samhället, Något ex sovjet saknade pga av deras överstatligande övervakning. Eller något USA saknar nu i deras protektionism av stora monopolbolag.
SvaraRaderaSen att de skedde en viss förvirring om barnporr förvånar mig inte. Även dagens lag är rätt förvirrande
Nej Rick ska inte bli tvungen att gå på plankan. Och jag tror inte heller de är något bra att byta partinamn. Viktigare vore nog att ändra folks uppfattning om pirater.
(Exempelvis Radio Nord klassades som pirater för de gick emot statligt förtryck. Tror ingen idag ser deras sändningar som något negativt.)
Framföralt bara påminna folk om hur sverige egentligen såg ut en gång i tiden, och att alla etablerade partier tycks vilja dra oss tillbaka dit
Kan bara hålla med Jerker Montelius om att PP skulle behöva fördjupa sitt anti-auktoritära fokus.
SvaraRaderaAnnars var det Trobergs mfl. hjärnsläpp ”Kontrollhetsen driver fram främlingsfientligheten" ( http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kontrollhetsen-driver-fram-framlingsfientligheten_5298929.svd ), som gjorde mig tveksam till PP. Ett parti, som säger sig inte ha åsikter i frågor som inte rör partiets fokus, hoppar opportunt in i en aktuell fråga och gör ett väldigt långsökt uttalande om att frågan ingår i deras fokus. Om man så enkelt lockas att göra stora utsvävningar från partiprogrammet i valrörelsen, hur trovärdig är man då om man kommer in i riksdagen? Då undrade jag om PP var ytterligare en organisation som tjänade som plattform för driva folks högst personliga åsikter. PP borde inte ha rört frågan, och där ligger ett av PPs problem.
Fotnot: Ingerö (också liberal) har en bra vinkling av rom-frågan som jag kan skriva under på.
http://magasinetneo.se/johan/2010/10/12/hur-lange-hade-de-franska-kakstaderna-fatt-sta-i-sofo/
Let's face it: i många frågor är de åtta riksdagspartierna rörande eniga. Vård, skola och omsorg ska vara skattefinansierat, men privata inslag ska tillåtas. Det ska finnas socialförsäkringar, med olika uppfattningar i några småsaker. Ingen, utom möjligen V, vill genomföra några revolutionerande förändringar. Om Moderaterna hade fått 51% av rösterna skulle landstingen ändå finnas kvar, a-kassan förbli facklig osv.
SvaraRaderaStridsfrågorna idag är antingen extremt smala (homosexuella äktenskap) eller rent praktiska (cancersjuka som inte kan vara sjukskrivna), inget principiellt.
Piratpartiet skulle därför kunna säga "Då det råder stor enighet om ämnet X bland riksdagspartierna anser vi att X kommer att finnas kvar och mer är en intern politisk profilfråga. Piratpartiet väljer att lägga sin energi på frågan Y, som inget riksdagsparti bryr sig om, frågan Z, där alla riksdagspartier går mot en folkmajoritet och frågan Ö, där Alliansen har en linje som är fel och de rödgröna en annan linje som också är fel."
Så gå inte ner er i detaljträsket, snälla piratpartister. Den som prioriterar bra barnomsorg kommer aldrig rösta pirat, oavsett partinamn eller partiprogram. Däremot skulle Piratpartiet kunna komplettera sina kärnfrågor med några allmänna ståndpunkter om att människor inte ska svälta ihjäl i rännstenen, utbildning är bra osv.
För tusan!
SvaraRaderaSläpp fildelargrejen och bli livsstilsliberaler på heltid. Sex, droger, internet, invandring - alles!
Jag är osäker på väljarunderlaget, men piratvågen är uppenbart överspelad. Själv skulle jag rösta liberalt alla dagar i veckan.
Kruxet är att placera sig vänster-höger; många latteliberaler, kulturtyper och homosexuella skulle t.ex. tveka inför skattesänkarpolitik.
Samtidigt måste frågan besvaras.
1) Namnbyte till Privatpartiet - etiketter är viktigare än man tror, speciellt för folk som inte orkar sätta sig in i vad partiet egentligen tycker.
SvaraRadera2) Bredda inte, utan fokusera på konsekvenser av integritetsskyddet. Breddning gör att vi förlorar människor som identifierar sig som höger-/eller vänstermänniskor.
3) Fokusera på att skapa förändring först, driva parti sekundärt. Jag tyckte det tyvärr var för mycket partiarbete och för lite aktivism i de faktiska sakfrågorna. Det gjorde att partiet hamnar i en spiral där man enbart reagerade på externa händelser istället för att sätta agendan själv. Många i Piratpartiets målgrupp är naturligt cyniska och skeptiska mot politiker, och därför är det kritiskt att det inte framstår som att det finns ett egenvärde i att driva ett parti. Om det satsas på partidelen, och det blir fiasko 2014 igen - kommer någon att orka resa sig? Fokus måste vara på att driva sakfrågorna så effektivt som möjligt, och ett parti är bara en mindre del av detta (men självklart bör det utnyttjas så att medborgare kan skicka en signal genom att rösta på PP).
4) Jag tror på ett fokusparti och på vågmästarställningen, men det måste göras pedagogiskt. Vissa tror fortfarande att om man inte tar ställning, så är man automatiskt för något utomvärldsligt horribelt alternativ. Utfallet ÄR begränsat mellan vad vänsterblocket och högerblocket tycker. Det kan ALDRIG bli extremare än vad endera av blocken tycker.