2010-10-24

Och nu... ett nytt EU-fördrag?


Tyskland och Frankrike tycks ha gaddat ihop sig om att kräva ett nytt EU-fördrag. Eller i vart fall förändringar i Lissabonfördraget.

Idén är att bygga in en "krismekanism" för att kunna hantera medlemsstater som super bort sina pengar. Vilket, med säkerhet, kommer att innebära att de länder som sköter sin ekonomi får vara med och betala kalaset. (Detta är för övrigt, delvis, redan på gång. Grattis, svenska skattebetalare!)

Man talar också om att EU skall kunna straffa länder som missköter sin ekonomi. Till exempel genom att tillfälligt dra in deras rösträtt i ministerrådet. (Frågan är dock om mer demokratiskt underskott och mer ockupationsmakts-fasoner är önskvärt. Därmed inte annat sagt än att en del euro-länder behöver en rejäl smäll på fingrarna.)

Orättvis kleptokrati och ökat demokratiskt underskott – där har vi alltså de kommande två räkningarna för EMU/Euro-projektet. Ett projekt som är så konstruerat att man kan förutsäga att det kommer att drabbas av kris, efter kris, efter kris...

För övrigt skulle det kanske kunna vara på sin plats att EU levde upp till det förra fördraget innan man kommer dragande med ett nytt. Till exempel är de ledamöter av Europaparlamentet som Lissabonfördraget föreskriver inte på plats ännu – och ingen tycks veta när det skall ske, eller bry sig om saken...

7 kommentarer:

  1. Politik är det möjligas konst. Alltid mer, aldrig nog. Trixa, böj o bänd så det passar till slut. Här går det tjugo principer på dussinet, kom o köp!

    Politikeradeln är experter på att se till att dom alltid har jobb, det är då säkert.

    Tack o bock! Var är utgången?

    SvaraRadera
  2. Och folkpartiet vill att vi ska gå med... nu!?!

    SvaraRadera
  3. En av alla Anders24 oktober, 2010 21:59

    @Anonym 21:14,
    Vad menar du? Är vi inte redan med? Detta har inget med euron att göra. Är man med i EU ska man betala, oavsett valuta.

    SvaraRadera
  4. Det krävs två för att dansa.

    Tyska och franska banker har lånat ut oceaner av pengar till Grekland & co. Det kan inte enbart vara låntagarens ansvar.

    Det behövs ingen fördragsändring. Det behövs en dyr ackordsuppgörelse som kostar så mycket för långivarna att de lär sig.

    SvaraRadera
  5. Johan Tjäder,

    inte bara banker som lånat ut till Grekland. Bla Franska pensionspengar ligger stabilt placerade i Grekiska statsobligationer...

    Vore ju då väldigt bra om de skötsamma länderna garanterade pensionspengarna, fransmännen vore väl ... lite småmulna om det skulle hända något med deras pensioner.

    SvaraRadera
  6. Detta är bara ett tecken på att det inte ligger i politikernas egenintresse att selektera fram den bästa politiken, utan det har förvandlats till en arbetsplats där men genom mediehorande ska behålla sin plats på jobbet. Det borde ju vara naturligt att sköta sin ekonomi väl, såväl på jobbet som hemma, för att ha råd att leva det liv man vill leva och inte hamna i skuldfällan. Detta hela blir bara som att sätta en cykelhjälm utanpå cykelhjälmen och hoppas på att sikten inte skyms så att olyckorna förhindras i stället för att se till att cykla som vettigt folk med självbevarelsedrift från första början och utan öka risken genom förment goda åtgärder som bara förstör i praktiken.

    SvaraRadera
  7. Jag minns en gång i tiden när jag tyckte att EU var ett lovvärt projekt - uppväxt som jag var med historierna om världskrigen.

    Men till råga på eländet i övrigt som EU hostat fram ur den ruttna mödding de skrapat ihop från gångna tiders DDR, har vi dessutom nu blivit tvångsrekryterade "volontärer" hos den internationella varianten av stadsmissionen. Jag undrar litet grann var vi drar gränsen.

    Bailout-paketen var magstarka nog när det bara gällde internationella storbolag och banker. Det var litet syrligt när vi fick ge nödlån till Lettland.

    Och nu skall detta beteende institutionaliseras?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.