2010-10-17

Piratpartiet: Leva och låta leva-politik


En av de trevligaste sakerna med Piratpartiet är att det är ett leva och låta leva-parti. I vart fall så mycket man kan, hinner och mäktar med. Och det räcker en bra bit på vägen.

Piraterna står på vanliga människors sida. Vi står upp för folks rätt till privatliv. Vi värnar rättssäkerheten (även om den är något de flesta människor aldrig kommer att sakna förrän de verkligen, verkligen behöver den). Vi ryter till mot Storebrorsfasoner som drogtester av skolbarn och polisens användning av godtyckliga drogtester för att jävlas med folk. Vi reagerar när till exempel seriesamlare ställs inför rätta för barnporrbrott. Vi sätter ner foten när justitieministern tappar kontakten med rättsstatens grundläggande värden och principer. Vi förstår det principiella problemet med morallagstiftning. Vi kämpar för yttrandefrihet, mot censur. Vi älskar internet, dess öppenhet, mångfald och frihet. Vi vill i princip inte tvinga någon till något.

And I fuckin love it!

Själv är jag förvisso även sjövild libertarian, som anser att människor skall ha så stor frihet som möjligt att göra som de själva vill, så länge de inte skadar eller tvingar andra. För mig är det också viktigt att slå vakt om principen om alla människors lika (negativa) rättigheter inför staten. Men även utifrån detta perspektiv är Piratpartiet det bästa jag kan få i dag – i vart fall bland de partier som, i någon mån, finns på den politiska banan.

Utifrån mina ståndpunkter är det skönt att (pp) är ett smalt parti. Jag skulle aldrig kunna engagera mig för (pp) om det började ha en massa godtyckliga åsikter om barnomsorgen, momsnivåer, kollektivtrafik, affärstider och koldioxidmål. Och på samma sätt misstänker jag att andra skulle dra öronen åt sig om (pp) plötsligt började plädera för en minarkistisk stat, säga att skatt är stöld och att privata lösningar är det bästa sättet att erbjuda sjukvård – även om jag själv skulle tycka att just det skulle smaka fågel.

Här krävs alltså ett mått av försiktighet och en ömsesidig respekt. Piratpartiet får inte bli ett parti bland alla andra. Och det skulle tappa all sexighet om det blev ett pekpinneparti som alla andra. Inför detta bör vi alla vara ödmjuka.

Så, nu – ett djupt andetag. Det jag nu kommer att skriva är inget egentligt förslag, utan mer en tanke som utgångspunkt för en lös diskussion. Det är inget jag kommer att propsa på. Och jag förstår helt om det finns många pirater som tycker att tankegången är helt kass. Det är ett skott från höften, helt enkelt.

Det börjar i den förra bloggposten – om vårt lands omänskliga, oresonliga, repressiva och skadliga drogpolitik. Jag har inte fått så mycket positiva reaktioner på länge. Så väl från folk i som utanför (pp). Vilket uppmuntrar mig att pröva om isen håller för ett steg till.

Den tes jag vill diskutera är att Piratpartiet är ett livsstilsliberalt parti.

Det råder ingen tvekan om att (pp) har något slags ideologiskt fundament som hänger samman med den liberala, öppna, demokratiska rättsstaten. Jag skulle dessutom vilja påstå att (pp) är ett parti som förstår informationssamhällets fria ekonomi och förändrade marknad bättre än andra partier. Vi är helt enkelt mer genuint liberala än gammelpartierna. Och just detta upplever jag som rätt okontroversiellt att påstå i piratkretsar.

För att då ta ett steg till: Frågan är om inte de livsstilsliberala frågorna – till exempel droger och sex – faller lika naturligt inom (pp):s idémässiga domäner? Det öppna, toleranta, tillåtande, positiva förhållningssättet..? Att plocka upp den frihetsmantel som en gång hippierörelsen kastade av sig, när den bestämde sig för att bli tråkvänster istället?

Min tes är att de livsstilsliberala frågorna kan vara en naturlig fortsättning av Piratpartiets redan etablerade individ- och medborgarorienterade leva och låta leva-politik.

Detta är som sagt inget jag kommer att propsa på. Men det vore intressant att diskutera. Speciellt i ett läge där jag upplever att (pp) ännu söker en del av sin identitet. Och det är rätt uppenbart att något måste förändras om man inte är nöjd med ett valresultat på 0,65 procent...

Vilket leder mig till min andra delfråga: Det finns andra liberala krafter som är på väg upp på, eller som delvis redan är uppe på banan i partipolitisk form. Till exempel Bards liberaldemokrater och KLP. Vore det inte läge att flytta ihop?

Min bedömning är att det finns politiskt utrymme för ett shysst, trevligt livsstilsliberalt parti i Sverige – efter att alla andra partier flyttat in i det politiskt korrekta, slätstrukna, sinnesdödande, funktions-konservativa mittenträsket.

Detta är, som sagt, bara ett uppslag till en diskussion. Och det finns ingen anledning att känna sig stressad. Det är fyra år kvar till nästa val. Mycket hinner förändras. Mycket vatten kommer att rinna under broarna. Själva samhällsdebatten och det politiska landskapet kommer att vara annorlunda 2014.

(För mig själv tog det nästan 20 år att hitta en politisk, ideologisk och filosofisk plattform som jag personligen känner mig helt trygg och bekväm med. Så jag vill verkligen inte försöka stressa någon in i något.)

Men om vi tror att det finns utrymme för en ny politisk kraft vid sidan av gammelpartierna, då bör vi i vart fall börja diskutera saken nu.

Många pirater kan inte vänta utan är redan nu dubbla medlemmar i Piratpartiet och Bards Liberaldemokrater. Det tyder på att det finns fog för en sådan här diskussion – under positiva, ordnade, kreativa och odramatiska former.

På något sätt känns det som om detta vore en naturlig, organisk utveckling av Piratpartiet. En utveckling som skulle kunna ge oss den helhetssyn på vårt samhälle som många efterfrågar. Men utan att vi för den sakens skull blir ett klåfingrigt, paternalistiskt, pretentiöst, pragmatiskt eller tråkigt mainstreamparti.

44 kommentarer:

  1. Om man säger såhär:

    Ja, jag tror verkligen att det finns utrymme för ett livsstilsliberalt parti i Sverige, i någon form. Det verkar som att de åsikterna saknar representation, och det är aldrig bra.

    Men, jag tror inte att det kommer att vara PP. Min bedömning inifrån partiet är att det skulle falla sänder fullständigt om vi försökte, och aldrig återhämta sig. Att KLP eller LibDem skulle ta den rollen är då troligt, och då blir det på gott och ont en kamp om vem som har kraften att bli ett långsiktigt hållbart parti.

    SvaraRadera
  2. Det finns ännu inte några som helst tecken på att Bards initiativ kommer att krönas med någon speciell framgång bland väljarna.

    Därmed inte sagt att det är omöjligt att så blir fallet. Men för närvarande är Liberaldemokraterna inte ett parti. I praktiken är det bara en förhoppning.

    Syns de i opinionsmätningarna? Hur många aktivister har de som är beredda att lägga ut valsedlar i vallokaler? Kan Bard tänka sig en demokratisk partistruktur, eller är det bara en enmansshow? Vad innebär "pragmatisk" liberalism i praktiken? (Att man bara är liberal i populistiska frågor?) Hur ska partiet hålla rättshaverister på avstånd? Kommer partiet att falla samman i vanlig liberal sekterism?

    Det finns sannerligen många frågor.

    Piratpartiet börjar just få ett embryo till intern struktur, vilket sannerligen har tagit sin tid. Är partiets sympatisörer redo att kasta det överbord för det vanskliga projektet att gå samman med en oprövad häst?

    Är vår EU-parlamentariker Amelia Andersdotter (och alla de som kryssade henne!) beredda att ställa upp på att PP blir ett liberalt parti? Är Erik Josefsson (som jobbar med våra frågor i EU) beredd på detta?

    Hur många av våra sympatisörer, företrädare, funktionärer eller styrelsemedlemmar är beredda att ställa upp på att PP blir ett slags klassiskt Folkpartiet? Var det därför de engagerade sig i PP?

    SvaraRadera
  3. infallsvinkel: Problemet med Bard är ju, precis som du indikerar, att han tenderar att vilja ha full kontroll över de organisationer han är med i. När man sedan betänker att mannen inte alltid har liberala värderingar (även om han ofta har det) så gör det mig lite skeptisk.

    En annan synpunkt jag har är att "pragmatisk liberalism" är likt "pragmatisk yttrandefrihet". Trevligt till ytan men absolut inte tillräckligt på något sätt...



    Själv hoppas jag att jag har fel och att bard kammat till sig något. Då skulle det här kunna bli något. Men han är en joker i sammanhanget som lätt kan välta hela projektet genom sitt ego.

    SvaraRadera
  4. Jag vill instämma i mycket av det du (Hax) skriver ovan, även om jag föreställer mig att vi två kan inta inbördes motsatta ståndpunkter i somliga frågor - vilka frågor det skulle röra sig om saknas det anledning att gå in på här. Jag tilltalas också av ett medvetet smalt parti, eftersom det bättre företräder mig och mina käpphästar än vad ett "brett" parti någonsin förmår göra. Samtidigt inser jag att en fungerande parlamentarisk församling knappast kan bestå av enbart smala partier, utan Piratpartiet har tillkommit för att fylla ett specifikt tomrum i den nu förda politiken. Våra möjligheter att attrahera väljare styrs i hög grad av hur de andra partierna positionerar sig.

    Jag vill dock invända mot ditt förslag att göra "gemensam sak" med de andra initiativ du nämner. Dels ligger de mer än fyra år efter oss i arbetet med att etablera sig som verkliga alternativ i väljarnas medvetande, dels har vi tills vidare större nytta av dem som sakpolitiska bollplank än som röstboskap.

    Piratpartiet växte sedan valet 2006 med 3.573 väljare - förvisso endast motsvarande 0,02 procentenheter, relativt sin storlek den minsta förändringen bland alla i valet deltagande partier, förklarat av det totalt sett ökade antalet väljare, men likväl fem gånger fler än KLP:s hela väljarbas i år, 716 stycken. Vi skulle få revidera hela vårt partiprogram för att passa KLP, och som tack för det få 0,01 procentenheter fler röster. Det är det inte värt, särskilt om man betänker att vi skulle förlora kanske ännu fler väljare som inte uppskattar den förändringen av vår hittillsvarande profil. Det vore som om ett ensamt lejon skaffade sig en undulat att ha som sällskap, men råkade svälja den till frukost.

    KLP utgör tills vidare inget hot mot vårt väljarstöd. Låt det partiet, och andra liknande initiativ till partibildning, utveckla sina egna partiprogram och strategier, och låt väljarna visa vad de vill ha genom att studera alla partiers resultat i valen. Samtidigt kan vi dra nytta av varandras existens genom att debattera både sakfrågor och politisk strategi; hur ser vi till exempel på informationspolitiken och är vågmästarstrategin en fungerande väg in i de politiska finrummen?

    Piratpartiets närmaste konkurrenter, sett i rent kvantitativa mått snarare än i sakpolitiskt hänseende, råkar just nu vara Kristdemokraterna (större) och Feministiskt initiativ (mindre). KD kommer sannolikt inte att vilja tala med oss, men det är väl inte omöjligt att FI skulle välkomna tillfällen till debatt, antingen på riksplanet eller lokalt i de kommuner där de försökt men ännu inte erhållit representation. Att vi talar om helt olika saker behöver inte vara något större hinder; väljarna kan inte rösta på oss båda utan måste senast på valdagen ha bestämt sig för vad som är viktigast - ett genuskommunalråd eller ett IT-kommunalråd.

    Efter FI följer (i årets valresultat) SPI, som backade rejält, sannolikt på grund av att de inte längre fick valsedlar utlagda (något de erhöll 2002 och 2006 tack vare sitt valresultat 1998). De lever fortfarande, men man måste i praktiken åka till Malmö för att hitta dem.

    Sedan kommer ingenting, följt av ingenting, och ingenting... Jo, Landsbygdsdemokraterna blev årets nykomling, med 1.565 röster, alltså inte stort mer än det antal namn de måste ha samlat in för att registrera sig.

    Rättvisepartiet Socialisterna, Norrländska Samlingspartiet (årets andra nykomling) och Nationaldemokraterna hoppar jag över. Därefter kommer KLP. Samarbete, javisst, men sammanslagning? Som sagt, om du slår samman ett hungrigt lejon med en hungrig undulat, så får du - ett lejon, och det är fortfarande hungrigt.

    SvaraRadera
  5. Jag vill instämma i mycket av det du (Hax) skriver ovan, även om jag föreställer mig att vi två kan inta inbördes motsatta ståndpunkter i somliga frågor - vilka frågor det skulle röra sig om saknas det anledning att gå in på här. Jag tilltalas också av ett medvetet smalt parti, eftersom det bättre företräder mig och mina käpphästar än vad ett "brett" parti någonsin förmår göra. Samtidigt inser jag att en fungerande parlamentarisk församling knappast kan bestå av enbart smala partier, utan Piratpartiet har tillkommit för att fylla ett specifikt tomrum i den nu förda politiken. Våra möjligheter att attrahera väljare styrs i hög grad av hur de andra partierna positionerar sig.

    Jag vill dock invända mot ditt förslag att göra "gemensam sak" med de andra initiativ du nämner. Dels ligger de mer än fyra år efter oss i arbetet med att etablera sig som verkliga alternativ i väljarnas medvetande, dels har vi tills vidare större nytta av dem som sakpolitiska bollplank än som röstboskap.

    Piratpartiet växte sedan valet 2006 med 3.573 väljare - förvisso endast motsvarande 0,02 procentenheter, relativt sin storlek den minsta förändringen bland alla i valet deltagande partier, förklarat av det totalt sett ökade antalet väljare, men likväl fem gånger fler än KLP:s hela väljarbas i år, 716 stycken. Vi skulle få revidera hela vårt partiprogram för att passa KLP, och som tack för det få 0,01 procentenheter fler röster. Det är det inte värt, särskilt om man betänker att vi skulle förlora kanske ännu fler väljare som inte uppskattar den förändringen av vår hittillsvarande profil. Det vore som om ett ensamt lejon skaffade sig en undulat att ha som sällskap, men råkade svälja den till frukost.

    KLP utgör tills vidare inget hot mot vårt väljarstöd. Låt det partiet, och andra liknande initiativ till partibildning, utveckla sina egna partiprogram och strategier, och låt väljarna visa vad de vill ha genom att studera alla partiers resultat i valen. Samtidigt kan vi dra nytta av varandras existens genom att debattera både sakfrågor och politisk strategi; hur ser vi till exempel på informationspolitiken och är vågmästarstrategin en fungerande väg in i de politiska finrummen?

    Piratpartiets närmaste konkurrenter, sett i rent kvantitativa mått snarare än i sakpolitiskt hänseende, råkar just nu vara Kristdemokraterna (större) och Feministiskt initiativ (mindre). KD kommer inte att vilja tala med oss, men det är väl inte omöjligt att FI skulle välkomna tillfällen till debatt, antingen på riksplanet eller lokalt i de kommuner där de försökt men ännu inte erhållit representation.

    Efter FI följer (i årets valresultat) SPI, som backade rejält, sannolikt på grund av att de inte längre fick valsedlar utlagda. Sedan kommer ingenting, följt av ingenting, och ingenting... Landsbygdsdemokraterna blev årets nykomling, med 1.565 röster, alltså inte stort mer än det antal namn de måste ha samlat in för att registrera sig.

    Rättvisepartiet Socialisterna, Norrländska Samlingspartiet (årets andra nykomling) och Nationaldemokraterna hoppar jag över. Därefter kommer KLP. Samarbete, javisst, men sammanslagning? Som sagt, om du slår samman ett hungrigt lejon med en hungrig undulat, så får du - ett lejon, och det är fortfarande hungrigt.

    SvaraRadera
  6. Hmm? Vart tog min (långa) kommentar vägen? Den syntes åtminstone på plats 4 innan min webbläsare dök.

    SvaraRadera
  7. Bards liberaldemokrater kommer ha kortare livslängd än Liberati. PP har en organisation som inte bör ödeläggas genom att gå samman med Bards liberaldemokrater.

    SvaraRadera
  8. 1) Bard är en pajas som inte drar röster med sin person.

    2) Bard hatar fildelare passionerat.

    3) Ett sådant steg skulle riskera att skrämma bort många PP-väljare. Libertarianerna och de sjövilda nyliberalerna är för få för att utgöra något vettigt underlag. Vi får tyvärr inse att många av våra väljare inte är politiskt intresserade och därför inte kommer delta i diskussionen. De kommer basera sina beslut utifrån Expressens löpsedlar.

    Med det sagt tycker jag personligen. Som rabiat miljömupp och skogstokig vänstersocialist att HAX idéer i det här fallet är bra. Jag (och många i vänstern) delar nämligen de livsliberala värdena med randianer och libertarianer. Men testa gärna om isen håller.

    SvaraRadera
  9. Jag (och många i vänstern) delar nämligen de livsliberala värdena med randianer och libertarianer. Men testa gärna om isen håller


    Problemet är att randianer och libertarianser inte är liberaler utan randianer och libertarianer och att liberaler tar avstånd fån dessa två riktningar av den enkla anledningen att den ekonomiska politik dom driver först skapar korporativism och slutligen kapitalistisk diktatur så den som vill se Piratpartiet som ett liberalt parti i nästa val bör ställa frågan till dom som nu står på kö för att företräda er och förhoppningvis få en plats på hyllan:

    Vilka av er kommer att låta Svenskt näringsliv rafsa ihop er ekonomiska politik?

    Dom som svarar negativt på en frågan skulle jag lyssna på en gång till.Dom andra skulle jag avfärda som marionetter.

    SvaraRadera
  10. Jag säger som Bert Karlsson: försök inte sjunga de svåra låtarna.

    Tar PP i drogpolitiken så är det dött sedan.

    Problemet för Piratpartiet är att det inte finns någon naturlig diskussion bland folk om medborgarrättsfrågor även om många finner att de är självklara.

    Det bittra är ju att blotta existensen av ett piratparti hindrar den diskussionen i andra partier. Det gör uppförsbacken så mycket tyngre.

    SvaraRadera
  11. Hur, kanske med vem och på vilket sätt är något vi har åratal på oss att fundera på. Det är metadelen av denna diskussion.

    Vad jag är mer intresserad av är frågan: Är livsstilsliberala frågor en naturlig utveckling av (pp)?

    Nu talar jag inte om liberal som i dagens partipolitik. (Där det f.ö. inte finns något uppenbart samband mellan ett liberalt förhållningssätt och de partier som till äventyrs kallar sig liberaler.)

    Vad jag talar om är ett liberalt förhållningssätt. Det som ligger bakom många av de demokratiska fundamenten. Som ligger till grund för rättsstatens principer.

    Som jag ser det finns det en oerhört nära och rätt uppenbar koppling mellan att kämpa för en demokratisk rättsstat, i vilken man respekterar medborgarnas integritet - och de livsstilsliberala frågorna.

    Vad jag menar är inte om (pp) skall bli ett "liberalt" parti - utan att jag är nyfiken på om det finns förutsättningar för att ta steget ut och bli ett helt leva och låta leva-parti. Det som, i brist på bättre, kan kallas livsstilsliberalt.

    SvaraRadera
  12. AA (m.fl.):

    Jag hittade ett antal kommentarer i bloggens spam-box De skall vara uppe nu.

    SvaraRadera
  13. Jag vet inte riktigt vad du menar med "livsstilsliberal", men min inställning är att när det gäller huruvida någon med statens apparat till hjälp skall få pracka på mig sina moraliska värderingar om sex, droger, o.s.v. så är jag med på en liberal politik. Moralkakor är inte nödvändiga att pådyvla folk.

    OM det däremot glider över till att handla om ekonomisk politik, om frågan handlar om hur vi skall lösa gemensamma problem, då kan jag inte acceptera den liberala lösningen att sticka huvudet i sanden och hoppas att allt löser sig. En fungerande ekonomi är något viktigt och nödvändigt, och liberal politik är helt otillräcklig på det området. Staten är folkets representant på den ekonomiska arenan, det är en representation som jag inte vill överge. Jag tror inte att jag är ensam om det synsättet inom PP.

    Jag tror finns frågor som PP måste hitta tillbaks till som attraherar långt fler väljare än liberalism. Vi kan IT, och där har vi massor att tillföra. Vi bör tydligt driva frågan att staten aktivt skall verka för en övergång till öppen och fri programkod, det tror jag att en förkrossande majoritet av PPs medlemmar håller med om. Det är en rätt så enkel ekvation: skall vi betala licenpengar till USA, eller skall vi betala löner och skapa en arbetsmarknad för IT-kunniga här i Sverige? Självklart skall staten göra ett aktivt val på det här området, även om liberaler kommer att knorra om att det gör att statsapparaten växer.

    När det gäller avskaffande av patent så är det lite samma sak, det är något som PP har tagit ställning till eftersom det gynnar forskning och fritt utbyte av idéer - men det är inte alls självklart att det är något som attraherar liberaler. Även här tror jag att PP förespråkar en lösning som med nödvändighet innebär att staten måste växa eftersom "marknaden" inte kommer att fortsätta att stå för grundforskning om de inte kan mjölka pengar ur den i form av patent.

    SvaraRadera
  14. Tolvstegsprogrammet (AA mm) använder sig av just den "slogan" lev och låt leva och det verkar fungera. Det behöver inte kallas livsstilsliberalt. Det kan kallas livsstilsfrihet/möjlighet och då passar det både åt det liberala hållet såsom åt "det tråkiga" vänsterhållet.

    /Stefan

    SvaraRadera
  15. Som jag ser det finns det en oerhört nära och rätt uppenbar koppling mellan att kämpa för en demokratisk rättsstat, i vilken man respekterar medborgarnas integritet - och de livsstilsliberala frågorna.
    -------------------------------


    Kommer det att gälla även om frågan om total ekonomisk frihet och demokratiska rättigheter ställs mot varandra som i Kina, Argentina, Chile, Polen, Ryssland, Storbrittaninen och övriga länder där nyliberal ekonomisk politik varit tongivande?

    Vilken ekonomisk politik ska ett nytt parti driva för att kunna utge sig för att vara liberalt?

    Det går inte att prata om integritet utan att först prata om vilka som ska kontrollera ekonomin.

    SvaraRadera
  16. Ja, korsbefruktar du gratiskonsumtionen med knarket och prostitutionen är flummet nästan komplett. Ta med krafterna i MP som kräver medborgarlön och vänsterns utomparlamentariska aktionsfolk så är du i hamn.

    Jag är förstås medvetet raljant och ironisk. Men så länge sådana här knasbollsfrågor ständigt poppar upp till ytan skitar det ner arbetet mot övervakningssamhället vilket är direkt kontraproduktivt.

    /Johan

    SvaraRadera
  17. agendan fortsätter för att liberalisera piratpartiet.

    SvaraRadera
  18. Men så länge sådana här knasbollsfrågor ständigt poppar upp till ytan skitar det ner arbetet mot övervakningssamhället vilket är direkt kontraproduktivt.

    Det är du som är knasbollen Johan, övervakningssamhället kan aldrig stoppas om vi inte reformerar drogpolitiken. Se och lär ditt pucko!

    http://americandrugwar.com/

    American Drug War: The Last White Hope: Pre Release Cut
    http://www.youtube.com/watch?v=6CyuBuT_7I4

    SvaraRadera
  19. 0,65%, mina vänner. 0,65%.

    Men det ligger verkligen något i att piratpartiet har något slags liberal urkraft inom sig. En potential för något stort och vackert.

    Men, det gör som regel ont när knoppar brister. ;)

    SvaraRadera
  20. Patrik,
    "... Staten är folkets representant på den ekonomiska arenan, det är en representation som jag inte vill överge..."

    Jag anser att staten som folkets representant ekonomikt upphörde med Saltsjöbadets korporativism, och definitivt i och med källskatten 1947 och momsen något senare.

    En viktig fråga är; varför beskattas vi just för vårt behov av att äta och sova?
    Kostnaderna för maten och boendet är nödvändiga utgifter för alla människors överlevnad och välbefinnande! Dessa utgifter betalar var och en med egna beskattade inkomster. Alla hushålls disponibla inkomster bör med viss råge vara större än utgifterna för maten och boendet! Alla är ju självklart fysiskt beroende av att äta och sova! Varför är de sammanlagda arbetskostnaderna ”från jord till bord” och ” från skog och grus till hus” både beskattade och belagda med arbetsgivaravgifter? Ju fler mellanled och sidofunktioner, ju mer ineffektiva arbetsinsatser och därmed skatter och byråkrati, ju högre är priserna för maten och boendet! Varför samverkar då inte alla människor, för att med gemensamma teknikupphandlingar och avropsavtal, successivt försöka minska kostnaderna för att äta och sova?

    De priser som vi betalar för maten och sovplatserna är summan av de beskattade och avgiftsbelagda arbetskostnaderna, plus räntorna, vinsterna, svinnet och momsen. En stor del av priserna är skatter, då den största delen av mat- och boendeutgifterna är de samanlagda arbetskostnaderna längs bearbetnings- och leveranskedjorna och dess sidofunktioner! Särskilt som även räntorna beror på investeringar där det mesta är summan av alla arbetskostnaderna, och som i sin tur är beskattade och arbetsgivaravgiftsbelastade!

    I princip så har alla kostnader sitt ursprung i arbetskostnader! Ju mer som kan produceras och distribueras utan direkta mänskliga arbetsinsatser, ju lägre blir förstås priserna och utgifterna för maten och boendet! Ju mer som vars och ens tillgänglighet till automatiserade produktionsmedel via internet kan underlättas, och mer och mer på enklaste sätt görs med återanvändbart arbete, ju mer och mer försumbara bör de nödvändiga utgifterna för maten och boendet kunna bli! Istället för andras direkta arbetsinsatser så bör mer och mer och mer kunna göras med smarta, automatiserade, processreglerade och integrerade sociotekniska system och totaloptimerad logistik. Ju mer kapital som frigörs genom att producera den gamla industriella ordningens varor billigare och mer effektivt, ju mer ökar vars och ens möjlighetsutrymme för att förverkliga sina egna önskningar.

    All världens konsumenter, bönder, tjänste- och serviceföretagen m.fl., bör via Internetbaserade paraplyorgan kunna teknikupphandla och avropsavtala direkt med helautomatiserade underleverantörer, legoföretag, GPS-styrda lantbruksmaskiner och annat. Med optimalt utformad socioteknisk strukturomvandling, så bör alla onödiga mellanled och sidofunktioner successivt mer och mer kunna elimineras och utkonkurreras. Monteringen och beredningen kan sedan ske inom varje användares närsektor, och massor av sällananvända utrustningar bör kunna hyras, leasas och hela tiden återanvändas, slitdelar bytas om och om igen osv. – istället för att köpas och mesta tiden finnas i skrymmande förråd och källarutrymmen.

    Det som i princip då sker är att successivt mer och mer och mer av de med tiden ökande direkta arbetskostnaderna, på ett smart och optimalt sätt omvandlas till mer och mer långsiktigt marginalkostnadsavtagande återanvändbart arbete, bl.a. i form av återkopplade och processreglerade sociotekniska system, som alla successivt mer och mer har enkel, billig och pålitlig tillgänglighet till via internet (jämförbart med VA-systemen inom städer och tätorter, där vatten på returflaska ofta kostar tusen ggr mera än kranvattnet)!

    SvaraRadera
  21. Johan: Just drogfrågan är annars ett utav de skäl som de styrande använder för att kunna skapa övervakningssamhället. En annan är terrorismen som är gravt överskattad som maktfaktor om den lämnas därhän.

    Fildelningen är en anledning till att man får stöd från vissa delar utav näringslivet för att genomdriva dessa önskningar om total övervakning.

    Synd att du inte ser sambandet.

    Däremot är dessa tre saker bara symptom i sig utav ett stort kontrollbehov som många politiker har. Det är viktigt att komma ihåg detta och där kan du säkerligen hjälpa till om du vill. Men det hjälper nog inte att du ignorerar de faktiska frågor som driver rörelsen mot tokigheterna.

    SvaraRadera
  22. Jag tror många skulle bli väldigt förvånade om de faktiskt kollade vad som försiggår i diskussionerna inom LibDem.

    Speciellt de som tvärsäkert uttalar sig om vad som är si och vad som är så.

    SvaraRadera
  23. Ssargon: Förstår vad du menar men kan inte se att droger/prostitution ensamt skulle kunna motivera fullständig övervakning.
    Annorlunda är det med fildelningen då vi kunnat se sådana tendenser. Avgjort annorlunda är det med den befarade terrorismen. Den är ju motorn bakom de mest allvarliga övervakningsförslagen.

    Men man bör ha klart gör sig att förslag om lättnader kring droger och prostitution resulterar i knäppgökstämpel i de svenska maktkorridorerna. Om man samtidigt driver antiövervakningspolitik kladdar stämpeln över på denna fråga. Jag vill påstå att de som har denna kombo på agendan gör sig till belastningar och sänken för övervakningsmotståndet.

    /Johan

    SvaraRadera
  24. Johan: Självklart gör det ju inte det. men kombinera det med terrorism så har du något som kan målas upp som ett så stort hot (speciellt mot barnen) att man släpper viktiga friheter och rättigheter för att uppnå trygghet från det. även om denna trygghet aldrig uppnås så spelas det ut som en nödvändig uppoffring för att minimera riskerna.

    Din poäng är ingalunda invalid. Det är, precis som du skriver, väldigt kontroversiellt att driva frihetsfrågor i Sverige. Trots detta finns det möjlighet att vinna om man spelar väl. Man måste dock hitta en bra strategi för att kunna upplysa folk om problemet med prohibition.

    Ingen säger att det kommer att vara lätt men jag tror vi är en hel del personer som anser att det måste göras ("för barnens skull" om man så vill ;-).

    SvaraRadera
  25. scaber nestor: Länka gärna till exempel om du kan. Om det inte går så visar det ju tyvärr på en inneslutenhet som för mig skadar konceptet.

    SvaraRadera
  26. Ssargon: Jag tror vi är ganska överens.

    Övervakningsfrågan är för mig alldeles för viktig för att slarvas bort genom taktiska misstag. S och V förstår att det inte finns ngn opinion för republik och driver därför inte frågan aktivt och då vore det väl själva den om inte Övervakningsmotståndet kunde dra liknande slutsatser och agera därefter?

    /Johan

    SvaraRadera
  27. Johan,

    jag har egentligen ingen uppfattning i fildelningsfrågan. Däremot anser jag inte att det är motiverat med all denna övervakning och införande av IPRED för att få slut på det hela. Det är olika intressen som kolliderar. I min värld är det inte värt priset.
    Sedan kan man undra om de som sitter och fildelar verkligen sitter och lyssnar på all musik, tittar på alla filmer och spelar alla de spel de laddar ned. Den tiden i världen finns inte. Så när nöjesindustrin klagar på att de förlorar massor med pengar på fildelning så stämmer inte det för ingen hade köpt all denna musik, alla dessa spel eller alla dessa filmer

    SvaraRadera
  28. Johan: Som sagt var så har du en väldigt viktig poäng. Övervakningssamhället är det största hotet och det är livsviktigt att vinna den striden. De andra striderna är också viktiga i sig (om än inte för alla inblandade) men inte, i storleksordningen, lika avgörande för vilken typ utav samhälle vi får i framtiden.

    Det behövs nog en bredare koalition för att få bukt med övervakningen just för att den striden är den viktigaste. De andra striderna kan man sköta i respektive läger. Övervakningen en en fråga som många både till vänster och till höger kan enas om.



    Men, nu kommer jag till ett utav problemen, det sura är att vi har redan åtminstone ett parti till höger och ett till vänster som säger sig stå för kampen mot övervakningssamhället. Vi har MP till vänster och Centern till höger. Inget utav partierna är på något sätt villiga att göra det till en fråga som satsar regeringstillfälle för att nå upp till men dom agerar såsom dom äger frågan (även om centern halvt om halvt har avsagt sig frågan nu).

    Risken är stor att dessa två partier fortsätter äta upp de som är intresserade utav frågan såsom dom tidigare gjort.

    SvaraRadera
  29. Ssargon: I just den här frågan tror jag på lobbying. KD säger sig ju vilja företräda "verklighetens folk" och detta folk vill knappast vara övervakade 24/7. Kan vara en av alla vardagsfrågor som kan rädda partiet kvar i riksdagen.

    /Johan

    SvaraRadera
  30. Intressanta frågor, Hax :)

    Som varande frihetlig vänster så instämmer jag åtminstone rent principiellt med Richard att livsstilsfrågorna är mycket tilltalande, och jag skulle gärna se Piratpartiet anamma frihetliga värderingar rörande sex och droger. Som jag ser det så är rätten till den egna kroppen en naturlig förlängning av integritetsfrågan. När det gäller dessa frågor finns också gedigen internationell forskning som styrker det förnuftiga med avkriminalisering och harm reduction.

    Frågan är bara: hur skulle media reagera? Skulle dom utmåla PP som tomtar och flummare och göra så att väljare överger oss? Detta är än så länge känsliga frågor i Sverige, och det finns all risk att media blåser upp detta så alla frågor om övervakning och censur hamnar i skymundan. Här gäller det att gå varsamt fram; ingen vill ha en mediahärva likt den efter Falkvinges barnporr-uttalande.

    När det gäller en sammanslagning med t.ex. liberaldemokraterna tycker jag däremot det är en dålig idé. Det skulle innebära att Piratpartiet tar ställning ekonomiskt, vilket neutraliserar vågmästarställningen och skapar inre splitring. Sammanslagning med KLP vore ännu värre. Dels är som Anders skriver deras väljarstöd minimalt (så vinsten blir tveksam) dels är jag övertygad om att många piratsympatisörer liksom jag själv tar kraftigt avstånd från nattväktarstaten och skulle överge PP i ett sådant läge.

    SvaraRadera
  31. Att föra en politik för personlig integritet är de facto livsstilsliberalt. Kan staten (eller någon annan) inte övervara dig så kan den inte heller kontrollera dig. Piratpartiets förslag om att ta bort begreppet juridiskt kön är ett av de bästa exempel jag sett. I ett svep slår man bort relevansen i att diskutera samkönade äktenskap och partnerskap och all könskvotering. Förbjuder man registrering av folks ursprung så dödar man debatten om etnisk kvotering (vare sig det gäller etniska svenskar eller invandrare). Förbud mot "frivilliga" drogtester gör det möjligt att röka på för den som vill det utan större risk för repressalier. Och så vidare.

    Lämna diskussionerna om livsstilsliberalism till andra forum. Att ta in dessa frågor riskerar bara att stöta bort folk. Jag kan tänka mig att det finns många som ser de livsstilsliberala effekterna av ökad integritet som en i många fall oönskad konsekvens - särskilt i drogfrågorna.

    SvaraRadera
  32. Om inte cirkusen kring SD blivit en av valets största frågor hade PP troligen fått 2-4 procent. Dels från arga unga män som nu röstade på SD istället för på PP och dels på vänsteraktivister som till varje pris ville hindra SD från att få inflytande.

    Personligen tycker jag att HAX förslag är jättebra men det vore olyckligt om det skrämde bort vänsterpirater. Mitt förslag är att PP gör någon form av enkät bland de aktiva och medlemmar som är vänster.

    Vad tycker ni om att att föra in dessa frågor i PP:s program?

    SvaraRadera
  33. "Piratpartiets förslag om att ta bort begreppet juridiskt kön är ett av de bästa exempel jag sett. I ett svep slår man bort relevansen i att diskutera samkönade äktenskap och partnerskap och all könskvotering."

    Förstår intentionen med förslaget men sådana här sociala experiment har en tendens att floppa eller få rakt motsatt effekt.
    Vi har sett det förut på invandringsområdet där makthavare och proffstyckare utropat multikultur och en del gick så långt som att förklara allt svenskt som skit. Resultatet känner vi till, folk blir förbannade och vi har nu ett rasistiskt parti i parlamentet.
    Normer och kultur är "glidmedlet" i den sociala samvaron och tar tid att förändra. Man gör det inte med enkla penndrag och och lagförslag.

    /Johan

    SvaraRadera
  34. "Mitt förslag är att PP gör någon form av enkät bland de aktiva och medlemmar som är vänster."

    Det låter bra, fast av rent administrativa skäl såväl som demokratiska så borde detta formulär gå ut till alla registrerade Piratpartister.

    Vidare så är självfallet den sexualpolitik och narkotikapolitik en förutsättning för att kunna övervaka befolkningen i en icke tolererbar skala. Således en naturlig förlängning av PP.

    SvaraRadera
  35. Ja, gärna livsstilsliberalt om det innebär att jag och min familj får använda vår frihet till att leva och tycka livsstilskonservativt. Men friheten sträcker sig sällan åt det hållet... Vill ni slippa Ja till livet i skolan bör vi andra få slippa rfsu.

    SvaraRadera
  36. Anders L:

    Min libertarianska vision är att alla får leva som de vill. Även konservativa, miljötroll och vänstermänniskor.

    SvaraRadera
  37. Sedan har man ju även möjligheten att (pp) kan samarbeta med andra, när det känns rätt. Det kan gälla aktiviteter, seminarier, utspel och annat. Vilket även ger en möjlighet att klämma lite på varandra, förm att se om tycke uppstår.

    SvaraRadera
  38. Med ett valresultat som visar att väljarna sviker gör att detta (om än drastiska förslag) skulle kunna vara en injektion i rätt riktning (no pun intended).

    Jag tror däremot, som många påpekat, att ordet liberal är ett ord som bör undvikas av politiska skäl, om än det är samma innehåll sakpolitiskt.

    SvaraRadera
  39. Henrik, jag är inte orolig för libertarianerna. Det är vänsternissarna jag inte riktigt litar på :)

    SvaraRadera
  40. Jag tror mest på det som HAX sa seminarier möten och gemensamma utspel.
    Det är som sagt fyra år till nästa val.
    Jag skulle även vilja tipsa om en organisation som jag tror kan vara en stor kunskapsresurs för PP och vad vi egentligen står för.
    Läs dessa debattinägg om immaterialrätt:
    http://www.mises.se/tag/immaterialratt/
    i mtt tycke de bästa som har skrivits på svenska.
    De är också företrädare för den Österrikiska ekonomiska teorin som med stor sannolikhet kommer att uppmärksammas inom en inte allför avlägsen framtid.
    Jag hoppas att ni tar er tid att besöka deras hemsida.

    SvaraRadera
  41. @Johan

    Problemet med övervakning kontra fildelning är att så länge det finns en enda procent som fildelar så kommer upphovsrättsindustrin att lägga miljarder med dollar bakom att införa grövre och massivare övervakning och intrång i folks privatliv.

    Och jag ser ingen möjlighet alls att fildelningen spontant avdör - oavsett hur många lovvärda initiativ av Spotify- och/eller Voddler-typ som dyker upp.

    Så antingen kan vi försöka utkämpa vinna kampen för den personliga integriteten ungefär en gång per årtionde för avsevärd framtid då pressen till mer massövervakning kommer att bestå....eller så måste fildelningen bli fri.

    Det är, tyvärr, de två alternativ jag kan se som möjliga. Och personligen föredrar jag att fildelningen blir fri framför att vi blir tvungna fortsätta vårt trettioåriga krig för medborgarrätt oavsett hur många gånger vi vinner.

    Även utan bolagen kommer särintressen och politiker att vurma för att avskaffa obekväma medborgarrättigheter förvisso. Det är bara det att så länge miljardbelopp ligger i ryggen i form av lobbying så blir den kampen otroligt mycket svårare.

    Det är därför frågan om fri kommunikation - även fildelning - är totalt inseparabel i kampen för att bevara grundläggande medborgarrätt.

    @HAX, m.fl.

    Problemet med Alexander Bard är att han är väldigt mycket för att alla skall ha frihet så länge ingen gör något han personligen inte tycker om.
    Han slår mig som typen av person som om han inte själv hade varit homosexuell inte hade sett något som helst fel i homofoba uttalanden.

    Mannen är helt enkelt liberal på samma sätt som en diktator. Gör vad du vill så länge du gör som han säger.

    SvaraRadera
  42. Att kräva en rejäl författningsdomstol, att lagar även skall gälla för politiker, skulle också kännas förenligt med PP:s nuvarande politiska hållningar...

    ... och det skulle vara en smula ironiskt ifall de som anklagas för att ha småkriminell lutning vore de enda som verkligen värnade grundlagen...

    SvaraRadera
  43. Det är intressant att se bredden på breddningsförslag inom partiet. Om vi skulle bredda oss till att tycka allt som föreslagits på olika bloggar skulle vi få ett spännande, och motsägelsefullt poltiskt program. Att hitta konsensus om någon livsstilsliberal breddning lär heller inte gå. Läs gärna vad Simon Rosenqvist, som sitter i partistyrelsen, tycker och tänker om frågan (http://stenskott.wordpress.com/2010/10/16/jag-ar-inte-intresserad-av-integritet/). Jag ser svårligen att den inställningen låter sig lätterligen förenas med HAX tankar här.

    När det gäller kopplingen till liberalismen tror jag att man förvillar sig själv om man försöker se en mer långtgående liberal/libertariansk linje i piratpartiets politik än vårt värnande för den liberala demokratin och de medborgliga rättigheter som den bygger på. Ett längre utlägg på samma tema hittar den som är intresserad här: http://ungpirat.blogspot.com/2008/12/piratpartiets-ideologi-det-liberala.html

    SvaraRadera
  44. Problemet med begreppet "liberal" är att alla verkar vara ganska överens om vad det betyder i stora drag men vad det innebär när man kommer in på konkret politik skiljer sig ganska mycket.

    En del tycker t.ex. att det är väldigt liberalt med privat sjukvård, andra tycker kanske att ett statligt monopol på sjukvård ger ett liberalare samhälle.

    (Om du vill protestera högljutt nu så skulle jag vilja be dig att försöka tänka ut argument för det påstående du vill protestera mot. Du kanske kommer på några som faktiskt håller ganska bra...)

    Vad innebär det att vara sexualliberal? Att acceptera alla möjliga sexuella läggningar? Inkluderar man i så fall pedofili, nekrofili osv? Jag menar, åtminstone i teorin kan man argumentera för att det är en liberal tanke att en pedofil som faktiskt inte utsätter barn för övergrepp kan accepteras?

    Innebär det att acceptera porr och prostitution?

    Eller är det mer liberalt att anse att porrbranchen och gatan kryllar av kvinnor vars relation till sina uppdragsgivare knappast kan beskrivas som jämbördigt?

    Innan jag vill börja kalla PP liberalt vill jag att vi har en gemensam uppfattning om vad vi i så fall menar med detta.

    Och som många andra sagt, jag är inte säker på att PP ska ta i sådana frågor. Det är en stor styrka att vi bara fokuserar på det allra viktigaste. Jag känner nog fortfarande mest för det.

    Och vad Bard beträffar så håller jag med alla som har svårt att få ihop hans narcissism med någon äkta liberalism. Karln är ju bevisligen intelligent, synd bara att han inte är klok också.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.