2010-10-18

USA: Afghanistan-dagböckerna har inte skadat

Pentagon och Nato bekräftar nu att sommarens Wikileaks-läcka med dokument från kriget i Afghanistan inte har försatt någon person i direkt fara.

Det kunde man i och för sig ha räknat ut redan då. Innan publiceringen gick inte bara Wikileaks, utan även Der Spiegel, The Guardian och New York Times igenom allt material – för att försäkra sig om att inte utsätta enskilda för fara. (Vilket vi var många som försökte påpeka. Men just då var tonläget sådant att ingen ville lyssna på det örat...)

Man kan alltså sammanfatta sommarens läcka med att den i princip bara har resulterat i att vi – medborgarna i de länder som har trupp i Afghanistan – har fått reda på vad som sker i vårt namn. Vilket torde vara en bra sak.

6 kommentarer:

 1. Det är en oerhört bra sak.

  Däremot är säkerligen makthavarna förbannade ändå eftersom det faktiskt visar hur lite dom kan åstadkomma.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar hur många av alla de som gapade om hur många dödsoffer Wikileaks direkt orsakat genom sin publicering som nu kommer att reflektera över vad de då sade, i ljuset av vad som nu framkommit.

  Min gissning är: Extremt få, om någon.

  Sorgligt...

  SvaraRadera
 3. Vi får väl ta och fråga Lars Gustafsson om han vill återta sitt medlemskap i piratpartiet?

  SvaraRadera
 4. Inte relaterat, men såg att Avaaz försöker få ACTA-förhandlingarna att ske öppet. De samlar namnunderskrifter: https://secure.avaaz.org/en/acta/?fp

  Har fått in rätt många hittills...

  SvaraRadera
 5. jag misstänker att avaaz läckt adresser, hittade detta när jag kollade upp dem:
  http://verbo.se/dont-sign-avaazorg-petitions

  Någon som vet mer?

  /Jesper

  SvaraRadera
 6. Du vet väl att wikileaks inte längre är uppe? Dessutom verkar Assange ha kommit i bråk med en del folk i Tyskland.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.