2010-11-06

USA övervakar även svenskar


Det kommer väl knappast som någon överraskning för någon att USA inte bara övervakar norrmän och danskar – utan även svenskar.

Regeringen och Säpo påstår att de inte känt till något om detta. Samtidigt kan man konstatera att regeringen går ut med dessa uppgifter just som korthuset börjar rasa.

Frågan är vad som är värst: Att regeringen och Säpo inte har känt till det som skett. Eller om de ändå har vetat...

Övervakningen skall ha pågått sedan år 2000, vilket alltså riskerar att smeta på både sossarna och borgarna.

SR | SvD | DN | Aftonbladet | Expressen | Expressen | Nyheter24 | Nyheter24 | TV4 | Politikerbloggen

Sedan kan man – än så länge – bara spekulera i om det finns någon koppling mellan detta och politikernas oresonligt envetna vilja att utöka den svenska inrikes övervakningen.

29 kommentarer:

 1. Rätt skrattretande faktiskt. Vi har FRA, Säpo och politiker som är så upptagna med antiterrorism, integritetskränkande lagar och förslag som ACTA och Datalagrigsderektivet att USA kan spionera fritt i 11 år utan att bli påkomna. JA vi ger ju tom bort uppgifter gratis till USA som om det vore vår skyldighet. och vad får vi för det? Inget.
  Ja jag är inte förvånad om dom faktiskt inget visste då Svensk polis, rättsväsende och Politiker i allmänhet TROR att vi är Allierade med USA/NATO, och dom på något vis skulle respektera oss för det.
  Faktum är att håll dina vänner nära men dina fiender närmare tror jag uttrycket lyder. USA är inte intresserad av att nyttja Sverige mer än till sin fördel på alla vis som går precis som många andra EU länder.
  Dags för svenska politiker, police mm att vanka och inse att USA är inte vår vän och igen vi ska ge vika för hela tiden eller get ut information till utan eftertanke. USA har bara sitt egna nationella säkerhet som intresse allt annat är oväsentligt och behöver an spionera på lite lände i EU så gör man det utan minsta respekt.

  SvaraRadera
 2. Att USA övervakar snälla svenskar känns ju skandalöst. Norrmän är ju mer suspekta!

  http://www.youtube.com/watch?v=m5bGaR2I4bI

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Måste säga att man blir sugen på att rota fram en gammal beggad mobil, köra ett oanvänt kontant-sim. Och med kameran på axeln glida runt på några gator i deras närområde och ringa slumpmässiga suspekta nummer och rabbla helt menlösa meningar och sedan snabbt lägga på:

  - Min migrän får mitt huvud att explodera, riktigt rejält. Ska ta en Zomig om 30 minuter.

  - Faster Agda har dukat för påtår, faster Agda har dukat för påtår och hon bjuder på drömmar.


  Jag gissar att man har en inre kris med rejält med övertid i regeringskansliet i helgen för att hantera allt som kan komma fram och om vad och hur mycket man ska ljuga för att inte riskera säga för mycket man inte kan ångra i efterhand.

  SvaraRadera
 5. precis "..hur mycket man ska ljuga.."
  Det handlar ju om stora feta lögner hela tiden, och har gjort det länge.

  kram på er alla som bryr er om mer än skitprogram på teve :-)

  SvaraRadera
 6. Enligt Norska TV2 så finns verkar samma övervakning från amerikanarna i Tyskland. Dock inte bekräftat från tyska myndigheter.

  http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/mulig-amerikansk-overvaaking-ogsaa-i-tyskland-3335023.html

  /Frekar06

  SvaraRadera
 7. Då kanske det inte var Säpo som plåtade oss på FRA demon i Göteborg... kan ju varit NSA:s lakejer.

  SvaraRadera
 8. Min andra tanke är att: vad skönt att detta kommer fram.

  Sedan jag läste om Total Information Awareness projektet, och hur många miljarder dollar de spenderade till att samla in information om alla världens människor så har jag ju anat att detta pågått. (Minns inte hur mycket jag läste de spenderade på att muta till sig databaser).

  Så skönt att allmänheten nu kanske får upp ögonen för detta, och finns lite hopp om ändring.

  SvaraRadera
 9. De "svenskar" som USA bevakar utgörs sannolikt av de de muslimska fuskflyktingar som genom bedrägeri kapat åt sig svenskt medborgarskap.
  Att US övervakar dessa är helt legitimt

  SvaraRadera
 10. Jag bloggade faktiskt om precis samma sak idag. Lite märkligt att Ask tycker det är fel när USA övervakar specifika individer de anser vara hot, men rätt när Sverige övervakar precis alla.

  http://thestateourenemy.blogspot.com/2010/11/queen-of-covert-surveillance-upset-over.html

  SvaraRadera
 11. Det finns nog bara ett sätt för Ask och övriga myndigheter att komma undan och det är genom att ljuga. Och säga att det enda som inträffat är att amerikansk ambassadpersonal råkat flytta sitt skalskydd lite för långt och bevakat de närmaste ensliga gatorna också men inget annat.

  Då har USA bara gjort så lite fel att man bara kan be dem ändra på sig och alla andra inblandade och myndigheter kan gå vidare som i get inträffat.

  Då hänger det vara på om någon på insidan eller fd insidan läcker uppgifter.
  Kanske chansar man på att det inte kommer att inträffa.

  SvaraRadera
 12. Helt förståeligt att USA inte litar på att det proislamistiska Sverige med dess töntiga säkerhetstjänst övervakar hot mot den amerikanska ambassaden på ett korrekt sätt utan vidtar egna säkerhetsåtgärder

  SvaraRadera
 13. Det är lustigt hur våra högerextrema vänner försvarar detta då det antagligen mest är muslimer som övervakats. De kanske blir lite förbryllade när det visar sig att etniska svenskar på vänsterkanten också övervakats. Ännu obegripligare blir det väl om det kommer fram att en och annan rasist ur de egna leden också har stått under bevakning.

  SvaraRadera
 14. På den här bloggen har jag lärt mig att det är Bodström som har hittat på det här.

  Var det nåt fel på den analysen?

  SvaraRadera
 15. Det är lustigt hur våra högerextrema vänner försvarar detta
  --------------------------

  Det är bara en uttalad fascist och nazist som skriver här och han pendlar mellan att signera och att skriva anonymt vilket får det att framstå som om dom vore fler.

  SvaraRadera
 16. sdugate sprider sig. Det var egentligen inte förvånande att USA övervakar svenskar. Däremot var det både förvånande och uppfriskande att affären väckte så stor vrede i Norge. Tänk om svenska politiker kunde visa upp samma reaktion som deras norska kollegor.

  SvaraRadera
 17. Kan man använda detta för att få lite momentum i datalagringsdebatten?

  SvaraRadera
 18. Det är konstigt att högerextrem och "nationellt sinnad" kommit att bli nästan synonymer, när inga är så snabba att förråda sitt land som högerextrema.

  SvaraRadera
 19. Dum som jag är så fattar jag inte varför USA har bevakat Sverige. Någon som kan förklara, tack! :}

  SvaraRadera
 20. Med tanke på kommentarerna här och svenska myndigheters flathet inför islamsk terrorism har jag full förståelse för att den amerikanska ambassaden i Stockholm vill övervaka sitt närområde.
  Att Micke som skriver från ett helt annat land har övervakning på sig där, är självklart.

  SvaraRadera
 21. Nu vaknar media? För att USA bedriver underrättelseverksamhet? Och till och med Guillou har krupit fram från under sin sten.

  Att vi redan är totalt utsålda till främmande makt med SWIFT-avtalet, tycks inte registrera hos media. Men när USA gör det som alla länder alltid har gjort och kommer fortsätta att göra, då drar mediedrevet igång. Hyckleri på hög nivå.

  SvaraRadera
 22. Nu är våra kära politiker helt plötsligt indignerade. Vad hände egentligen med "rent mjöl"-argumentet?

  SvaraRadera
 23. Om jag har förstått saken rätt har man registrerat folk i närområdet runt ambassaden.
  Det innebär att jag torde vara registrerad, tillsammans med bl a HAX, i samband med den demonstration vi genomförde mot införandet av ståltullar hösten 2002.
  Dessutom räknar jag med att vara registrerad av Egypten för de demonstrationer jag har genomfört där tillsammans med bl a Johan Norber, Henrik von Sydow och Fredrik Malm.
  Vad jag tycker om det? Jag vet inte. Det upprör mig inte särskilt mycket men jag har ingen lust att resa till Egypten. Jag har varit i USA ett flertal gånger efter 2002 så de verkar inte bry sig.

  SvaraRadera
 24. Men påminner inte detta lite om det informella svenska samarbetet med NATO under kalla kriget. All visste, även gemene man visste, och inte minst, Sovjet visste. Men officiellt existerade inget fördjupat samarbete, vare sig militärt som inom underrättelsetjänst. Nu blev det inga större konsekvenser av det eftersom någon konflikt mellan NATO och Warszawapaketn aldrig uppstod i Europa. Men, det kunde fått allvarliga konsekvenser eftersom just detta samarbete gjorde att Sovjet aldrig såg på Sverige som ett neutralt land, utan som NATO-allierad. Denna torpedering av den då så hyllade neutralitetsprincipen tog aldrig någon ansvar för.

  Samma sker nu när ingen tar ansvar för, eller ens säger sig känna till, ett sedan länge uppenbart samarbete mellan Sverige och främmande makt. Vi blir ju genom detta en part i en konflikt som vi officiellt inte säger oss ha någon del i.

  SvaraRadera
 25. Journalistkåren är naturligtvis medveten om att detta är en icke-nyhet och flera gånger omskriven. Likväl dyker dessa låtsasskandaler upp så snart det är svårt att fylla spalterna med någon illuster persons privatliv eller någon ministers kreditkort, allt för att slippa skriva om någonting som är på riktigt.

  Att västdemokratiernas underrättelsetjänster är tämligen amalgamerade gör knappast denna spaltfyllnad mindre patetisk. I synnerhet när journaligisterna med många lismande bugningar rör ner i kompotten en skurk som är förrädare på riktigt.

  SvaraRadera
 26. Med tanke på bombningarna av de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania är det förståeligt att USA vill ha koll på sina ambassaders närområden.
  Speciellt som alltfler norska och svenska medborgare heter Muhammed och Ali

  SvaraRadera
 27. Så medborgarrätt och medborgerliga fri- och rättigheter skall bara gälla *vissa* personer?

  Så för (sd) är inte den fria, demokratiska rättsstaten ett överordnat värde?

  Onödiga frågor, förvisso. Jag visste att ni tyckte så. Det är bara att notera att (sd) besannar mina värsta farhågor.

  SvaraRadera
 28. Olow W = Johan K = Anonym.

  SvaraRadera
 29. Micke =J.V.Stalin

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.