2010-11-07

Detta håller på att gå helt över styr


Under sommaren avslöjades att hemliga polisen, Säpo, konsekvent hade brutit mot lagen, grundlagen och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Ingen ställdes dock till ansvar, eftersom det hela lät sig förklaras med Säpos inkompetens. Detta, som borde vara en stor skandal, berördes endast mycket flyktigt i media.

Tidigare i höst meddelade Säpo att beredskapsnivån mot terrorism i vårt land hade höjts. Man vägrade dock att berätta på vilket sätt hotet mot vår säkerhet hade ökat. Inget vad, inget vem, inget var, inget när, inget hur och inget varför. Budskapet var bara att vi skall vara rädda.

Härom veckan stormade man ett antal barnfamiljers hem i Göteborg – samtidigt som polisen gick ut och varnade för ett förestående bombattentat i staden. De inplockade männen i dessa familjer försattes snabbt på fri fot. Ingen bomb upptäcktes, desarmerades eller exploderade. Förmodligen för att ingen bomb existerade. De drabbade familjernas advokater belades med yppandeförbud och Säpo gick in för att "städa upp" i historien.

Och nu är frågan vad Säpo och regeringen vet eller inte vet om den amerikanska övervakning som bedrivs mot individer och grupper i Sverige. Det är mycket osannolikt att Säpo inte skulle ha känt till vad som skett. Möjligen har man inte aktivt frågat amerikanarna. Men om man inte noterat att främmande makt springer runt och håller koll på allt från första maj-demonstrationer till Pride-tåg, då har man misslyckats svårt med att sköta sitt arbete.

Då detta handlar om olovlig underrättelseverksamhet – som i princip inget annat land skulle tillåtas komma undan med – så finns det naturligtvis även en politisk dimension. Har Säpo fattat ett sådant policybeslut på egen hand? I så fall ägnar sig Säpo, åter igen, åt synnerligen allvarliga grundlagsbrott. Och har beslutet fattats i regeringen, då har den redan ljugit bort sig så mycket att det är hej då.

En obehaglig dimension i detta är att regeringens perspektiv tycks vara att amerikanska intressen går före svenska medborgares och svensk lag. "Sveriges justitieminister ska väl i första hand ha ansvar för att svensk lag följs och att svenska medborgare inte utsätts för rättskränkningar. Inte vara talesman för främmande makter" säger Wilhelm Agrell som är professor i underrättelseanalys vid Lunds Universitet.

Och vad säger det att främmande makt – oavsett vilken främmande makt det handlar om – tillåts härja runt i vårt land och övervaka våra medborgare, utan att behöva ta hänsyn till våra lagar?

Med allt detta som bakgrund känns en del andra, relaterade, politiska frågor både mer "logiska" och mer oroväckande.

Europaparlamentets plötsliga helomvändning i frågan om överföring av europeiska bankdata till USA, till exempel. Eller regeringens tjurskalliga försvar av FRA-lagen, som ett tag under sommaren 2008 satte själva regeringsmakten i gungning. EU:s datalagringsdirektiv, som inte bara kommer att ge oss en aldrig tidigare skådad övervakningsstat med teledatalagringen – utan som nu också skall utökas på ett sätt som helt saknar rimlighet och proportioner. Alla försök att kväsa det fria informationsflödet människor emellan på internet. För att inte tala om alla fri- och rättighetsinskränkningar som sker i namn av war on terror. Detta för att nu bara ta några, av många exempel.

Är det inte rätt uppenbart vartåt det hela barkar hän?

Men regeringen fortsätter obekymrat på den inslagna vägen. Oppositionen är främst intresserad av dessa frågor om det innebär att den får ett frislag mot regeringen. (Sossarna är inte ett dugg bättre än borgarna vad gäller till exempel övervakning och rättssäkerhet.) Väljarna har, med all önskvärd tydlighet, meddelat att de struntar i sådant här. Och EU (som många hade hoppats skulle bli en garant i fri- och rättighetsfrågor) har blivit en motor som bara driver upp tempot på vansinnet.

Här behövs snabbt en ny strategi för att rädda den öppna, fria, demokratiska rättsstaten. Frågan är bara hur en sådan strategi skall se ut.

44 kommentarer:

 1. Vi är nog förbi den fredliga vägen för längesedan. Vi kommer förmodligen behöva våld, krig och missär, dödsfall, politiska mord, kravaller, mer polisbrutalitet, försvunna personer, MER övervakning och ekonomisk kollaps innan västvärlden vaknar till liv. Det är ju tyvärr inte bara sverige som har dragit in på den totaliära, drakoniska polisstatens utopi. Den ser visserligen olika ut på olika ställen men kontentan verkar var den samma.

  SvaraRadera
 2. Med en oerglerad muslimsk invandring till Sverige och fullkomligt inkompetenta Svenska säkerhetsorgan är det fullt förståeligt om USA organiserar en egen övervakning av sina ambassader

  SvaraRadera
 3. Här behövs snabbt en ny strategi för att rädda den öppna, fria, demokratiska rättsstaten. Frågan är bara hur en sådan strategi skall se ut.
  --------------------------------

  Man kan börja med att öppet anklaga källan för övervakningshysterin även om den kommer från höger och ifrågasätta deras mål och motiv.

  Det är inte det amerikanska folket som spionerar.

  SvaraRadera
 4. Vem vet, politikerna kanske är mutade? Någon åker till USA, efter att ha infört datalagringsdirektivet i EU. Homeland Security, FRA-lagen, SWIFT, Indect etc. Jag tycker det är högförräderi mot svenskarna!

  SvaraRadera
 5. HÖGFÖRRÄDERI - 19 kapitlet 1 § brottsbalken:
  "Den som, med uppsåt att riket eller del därav skall, med våldsamma eller eljest lagstridiga medel eller med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt eller att del av riket skall sålunda lösryckas, företager handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, dömes för högförräderi till fängelse i tio år eller på livstid eller, om faran var ringa, i lägst fyra och högst tio år."

  SvaraRadera
 6. För dem som liksom HAX vill montera ner alla säkerhetstjänster och ge frikort åt muslimska terrorister är det naturligtvis en styggelse att USA övervakar omgivningen till sina ambassader.
  För oss andra är det en välkommen säkerhet.
  Den där som kallar sig Micke har f.ö. aldrig hört talas om RAF, Action Directe eller Röda Brigaderna alla hans kompisar.

  SvaraRadera
 7. @ Johan K

  Nu verkar det ju som om de gjort lite mer än bara hållit uppsikt över sitt närområde...

  SvaraRadera
 8. Nästan alla politiker springer i flock, och att avvika anses inte politiskt möjligt. Vi kommer att se detta fortsätta, men fårflocken kommer inte att reagera i någon större omfattning. Nazityskland gav en god indikation på var folks toleransnivå ligger, och precis som då fanns det några få som var oroliga för utvecklingen.

  Det dröjer nog innan det blir någon större reaktion.

  SvaraRadera
 9. Nu kan vi notera att det dykt upp en Johan K som trollar och har samma åsikter som Johan H(edin). Samma troll?

  SvaraRadera
 10. Faktum är att saker och ting är mycket värre än du antyder. Vår ekonomiska världsbild är sådan att vi står inför en total genomklappning – och då åsyftar jag inte nivåer som den tidigare minimala depressionen på 30-talet åberopade, nej, mycket värre än så. Bara om vi titta på derivat så har vi en marknad – återigen; om vi bara tittar på den - som uppgår till omkring (eller över) $100 trillioner som bara flyter omkring där ute som innehåller NOLL i värde. NÄR (inte ”om”) en krasch sker kommer bara detta moras att leda till något vi aldrig någonsin sett tidigare i mänsklighetens historia. Man kan avfärda detta som folie-hatteri om man så önskar, men det gör man på egen risk.

  Sorgligt nog står sig Sverige rätt starkt totalt sett, och det säger mer om världen i övrigt än om Sverige.

  ”dencrypt” ovan har rätt. När de flesta av er inser detta kommer det redan att vara försent.

  SvaraRadera
 11. "Då detta handlar om olovlig underrättelseverksamhet"

  Vet vi vad det handlar om egentligen? Jag har i alla fall inte läst någonstans om hur informationsinsamlingen gått till och all underrättelseverksamhet är ju inte olovlig. Jag håller med dig om grundproblematiken Henrik, men innan vi vet om amerikanerna verkligen har begått några brott tycker jag det är fel att jämställa den här incidenten med de gigantiska rättsövergrepp som du inleder inlägget med.

  SvaraRadera
 12. Varfoer saa uppgivna? Jfr foeljande rader fraan SpyBlog:

  We know that there are decent, honest, trustworthy individual politicians, civil servants, law enforcement, intelligence agency personnel and broadcast, print and internet journalists etc., who often feel powerless or trapped in the system. They need the assistance of external, detailed, informed, public scrutiny to help them to resist deliberate or unthinking policies, which erode our freedoms and liberties.

  SvaraRadera
 13. Nu kan vi notera att det dykt upp en Johan K som trollar och har samma åsikter som Johan H(edin).
  ---------------------------------
  Din teori är en förolämpning mot Johan H som är en vettig kille.

  Johan K som skriver under flera signaturer och anonymt är nazist och psykstörd.

  Alla inlägg som skrivs här oavsett signatur som uttrycker rashat och islamnoja är skrivna av honom.

  Hans spamrekord var när han postade exakt samma inlägg 150 gånger under en vecka hos Per Gudmundson.

  SvaraRadera
 14. Kan bara hålla med dencrypt. Och det värsta är ju att de som driver detta egentligen inte gör något fel i sak. Vi har fortfarande fria val i det här landet, och därmed en teoretisk möjlighet att rösta bort en dålig regering. Men så länge folk inte bryr sig om övervakning i någon större utsträckning (och det kommer de inte heller att börja göra innan avigsidorna drabbar dem eller deras familj/vänner på ett mycket kännbart sätt), så kommer ingenting förändras.

  Jag tror stenhårt på att vi kommer fortsätta denna nedåtgående spiral tills i praktiken hela västvärlden är en spegelbild av de diktaturer den hävdar sig avsky. Då kommer krutdurken att explodera, och vi kan äntligen göra oss av med det här övervaknings-oket. Sedan börjar spiralen igen...

  SvaraRadera
 15. Bra att du kopplar ihop de olika övervakningsfrågorna som sällan diskuteras tillsammans i vanliga media. När jag nämner för mina vänsterkompisar att det här mycket väl kan häng ihop med FRA-lagen, då fattar de ingenting. För de är vana vid att notera när USA eller Säpo begår oegentligheter, men de har inga begrepp om FRA och IT-världen. Och de saknar förmåga att se att världen är än komplexare nu än på 70-talet. Men sannolikt håller EU på att sälja ut all integritet till USA på alla plan. Är det i förlängningen av ren rädsla? Om USA faller sönder vill man åtminstone inte att deras krig ska utkämpas på europeisk mark?

  SvaraRadera
 16. Politrukerna är djupt insyltade. Så please titta bort. Därav de räddhågsna beteendet, och grumliga bortförklaringar som "alla tjänar på om debatten lägger sig".

  SvaraRadera
 17. Jag skulle vilja lägga ett stort ansvar på vår tredje statsmakt.

  De är så fokuserade på respektive enskilda händelserna att de inte klarar av att se det stora hela. Det som sammantaget får en att börja vilja gråta.
  De jagar scoop och lösnummer med rubriker och avslöjande men de har väldigt kort minne och när någon händelse genererat att par dagars försäljning så rinner mycket ut i sanden.

  Det här är ett paradigmskifte som sker!
  Inte bara en tendens eller tillfällig anomali utan något så stort och fundamentalt att de flesta inte förstår eller ens kan föreställa sig tanken.

  Vi behöver inte bara väcka dem utan vi måste stoppa det här innan allt går åt skogen.
  Det är våra och våra barns liv, frihet och demokrati som styckas i ett oerhört snabbt tempo.

  SvaraRadera
 18. Och det tragiska är att vi kommer minnas den här tiden som den gamla goda tiden då vi, trots ekonomisk kris, hade det bra. Trots det framväxande övervakningssamhället var ganska fria.

  It is going downhill, och Svensson bryr sig inte.

  Lyssna på intervjuer från människor som bott i länder som förvandlats till diktaturer/totalitära stater. Alla säger samma sak: ingen brydde sig förrän de eller någon nära bekant hamnade i trubbel. Och då var det alltid för sent.

  /Werner

  SvaraRadera
 19. Alla har en säkerhetstjänst...sin egen eller någon annans?

  outsourcing på nations nivå!

  SvaraRadera
 20. 19 kap 10 § Brottsbalken

  "Den som, för att gå främmande makt tillhanda, här i riket bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter rörande militära eller andra förhållanden, vilkas uppenbarande för den främmande makten kan medföra men för annan främmande makts säkerhet, eller här i riket till dylik verksamhet lämnar medverkan som ej är allenast tillfällig, döms för olovlig underrättelse- verksamhet till böter eller fängelse i högst ett år.
  För olovlig underrättelseverksamhet skall ock dömas, om någon, med uppsåt att gå främmande makt tillhanda, här i riket hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter om annans personliga förhållande eller till dylik verksamhet lämnar medverkan som ej är allenast tillfällig.
  Är brott som i denna paragraf sägs grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.

  SvaraRadera
 21. Såsom arbetet beskrivits i media har svenskar på betalning av USA granskat de personer som rört sig kring den amerikanska ambassaden ute på Gärdet.

  Eftersom Gärdet är en mycket omtyckt friluftsplats och man måste passera ambassaden för att ta sig till turistattraktioner som Tekniska museet, Sjöhistoriska museet och Kaknästornet, kan det alltså röra sig om en ganska stor mängd personer som fastnat i nätet.

  Det förefaller ändå vara ett ganska klart vara ett fall av olovlig underrättelseverksamhet - särskilt i förhållande till andra stycket om att samla in uppgifter om personliga förhållanden.

  Men även första stycken kan vara tillämpligt eftersom den kinesiska ambassaden ligger lite längre ut på Gärdet. Har man granskat de personer som besökt kinesiska ambassaden så kan det vara ett men för Kinas säkerhet som faller inom ramen för första stycket.

  SvaraRadera
 22. Ja, och har man bevakat deltagare i demonstrationer då har man för länge sedan passerat gränsen för det acceptabla.


  En sak som är uppenbar är ju att USA tydligen anser att SÄPO inte kan sköta sitt jobb.

  SvaraRadera
 23. Det handlar väl att som bloggare ständigt skriva om frågan, och ständigt ifrågasätta.

  Ofta undrar jag vad dagens etablerade journalister håller på med?

  Varför inte ett stort djuplodande reportage med flera uppslag om ECHELON - vore väl spännande läsning?

  SvaraRadera
 24. Naturligtvis innebär den amerikanska övervakningen en inkompetensförklaring av det SÄPO som först missade toppspionen Wennerström i många år och sedan lät spionen Bergling rymma under en permission.
  SÄPO är ett skämt och USA har insett detta länge.
  Sverige uppvisar dessutom en flathet mot radikala muslimer som mycket påminner om tillåtelsen för Hitlertyskland att transitera trupp genom landet och regeringens munkavle på tyskfientliga tidningar under Andra Världskriget.

  SvaraRadera
 25. @Micke

  Som jag tror tagits upp tidigare så ligger källan i hysterisk massövervakning vare sig till höger eller vänster. Det är helt enkelt en oundviklig konsekvens av att man tilldelar någon eller flera organisationer för stark makt - som de då naturligtvis vill bevara till varje pris.

  Det kan röra sig om vilken organisation som helst. Vänster, Höger, grundad på politisk eller religiös dogma. Finns ingen som helst skillnad mellan Mccarthy-regimen, Sovjet eller Katolska kyrkan under reformationen i det avseendet.

  Vi har som samhälle fallit i samma fälla som Lenin. Tanken att man kan avskaffa mänsklig natur med reglering. Resultatet har alltid blivit att de lagar man stiftar i slutänden nyttjas av penningstarka eller politiskt starka intressen för egen räkning.

  En lag är ett vapen som kräver stort engagemang och kraftiga resurser att bruka. De resurserna ligger övervägande hos bolag och stat. Inte hos gemene man. Och då uppstår sådan här smörja.

  SvaraRadera
 26. @Johan K

  Då USA's intressen att "skydda oss alla" mot terrorister hittills lustigt nog i merpart inneburit att ge sina egna industrier konkurrensfördelar i bulk gentemot europeiska intressen, varvat med lönlösa no-fly listor och utlämningskrav utan rim eller reson så tror jag att i dagens läge det vore oss alla en välgärning om stora delar av den övervakningsapparaten nedmonterades.

  Jag tar hellre den försvinnande lilla risken av ett eller annat terrordåd än att vi förutom den risken dessutom får dras med dagliga övergrepp begångna av tredje matk mot medborgarna, understödda av de som vi gett mandat att bl.a. skydda oss från tredje makt.

  En säkerhetstjänst som inte är kompetent nog att bemanna sitt ämbete skall nedmonteras. Och vi har hur många bevis idag på att SÄPO sköter sitt jobb på ett sätt som får en att allvarligt misstänka att de rekryterar ifrån närmaste mentalsjukhus.

  SvaraRadera
 27. Är det nån som vet hur Ryska konsulatet i Göteborg ser ut (det byggdes under de röda gyllene åren)?

  Det är i storlek närmast att likna vid en överdimensionerad ambassadbyggnad på Skansen.

  Antenner och paraboler tycks växa som ogräs på taket till denna spioncentral. Det bara osar makt, spioneri, övervakning, kontroll och KGB-anda över hela kåken.

  Är det nån som tror att det aldrig bedrevs underrättelseverksamhet av svenska folket där?

  Nu är visserligen det politiska geografiska landskapet annorlunda och de där tiderna fär länge sedan passerade. Dock i skenet av vad som händer på Sveriges baksida så borde någon fästa blicken även på ryska konsulatet i Götelabörg.

  Kontenta: Alla visste vad som pågick. Ingen brydde sig, för vad kan man göra när det inte finns nån som har ansvar?

  Det kommer gå likadant nu den här gången också.

  Tiden läker alla sår, ingen har nåt ansvar, alla är tysta och vi blickar framåt som om inget hänt.

  Idag är det den relativa öppenheten som gör att det blir sånt fruktansvärt rabalder om vad USA gör i ett av sina allierade kompisländer. Det finns säkert fog för deras verksamhet. Det finns inget fog för det sätt som det hanterats på, däremot.

  SvaraRadera
 28. e/LD, jag ser USA som på vår sida, jag såg inte Sovjetunionen som det, eller för den delen Ryssland idag.

  För mig spelar det roll om tex USA, Norge, Storbritannien och Kanada, eller för den delen Sverige mot oss själva, skulle ägna sig åt den formen av spioneri eller om den skulle utföras av tex Sovjetunionen, Ryssland, Nordkorea, Marocko...

  SvaraRadera
 29. Som jag tror tagits upp tidigare så ligger källan i hysterisk massövervakning vare sig till höger eller vänster.
  ------------------------

  Källan till den nuvarande hysterin som är mer ofattande än den tidigare Sovjetiska är dom neokonservativa (nyliberala) politiker och företagsledare som styrde Usa under dom två förra presidentperioderna.


  Om det känns bra för dig att inte definiera dessa politiskt så är det din sak.

  Jag kommer att göra det eftersom det är ett otvedtydigt faktum att dom är del av högern och att dom har ekonomiska och ideologiska motiv för vad dom ägnar sig åt

  SvaraRadera
 30. Vi har som samhälle fallit i samma fälla som Lenin. Tanken att man kan avskaffa mänsklig natur med reglering.
  ---------------------------
  Det är faktisk en synnerligen omfattande reglering att som libertarianer vilja överföra alla funktioner som staten har på kapitalet vilket innebär attalla faktisk makt blir en handelsvara och att bestämma åt alla andra att detta är det enda rimliga sättet att driva en stat.

  Som jag ser det är det en reglering av samma magnitud som när folket skickades ut ur Phohm Penh och ut i djungeln för att fullgöra det ledande packets recepet på hur vi alla ska bli fria.

  SvaraRadera
 31. Det är ju fan att man inte kan få komma hem en enda kväll utan att Micke har pissat i ens kvällsgrogg. På ett onyanserat, osakligt och ohyfsat sätt.

  SvaraRadera
 32. Jag vet inte varför så många nyliberaler blir fysiskt sjuka om människor använder sin frihet att ifrågasätta aktiva försök från politiskt aktiva organisationer och politruker att förändra andras livsvillkor?

  Jag förstår ATT det är kontroversiellt att öppet säga att ni liksom Rumsfeldt, Cheney och resten av arkitekterna bakom övervakningshysterin delar fascinationen för t.ex Friedman och hans syn på hur alla bör tvingas leva .

  Jag förstår OCKSÅ att ni är tvugna att ignorera alla kopplingar mellan vad dessa männsikor aktivt gjort för att skapa en global övervakningshysteri på deras villkor och dom ideal som ni delar med dom.


  Det gör du också och det är därför är du tvungen att babbla om att "pissa i grogg".

  SvaraRadera
 33. Men, för femtioelfte gången...

  Var då snäll och förklara exakt VAD i Friedmans idéer som promotar övervakningsstaten.

  Lösa påståenden och gissningar duger inte.

  SvaraRadera
 34. Var då snäll och förklara exakt VAD i Friedmans idéer som promotar övervakningsstaten.
  ---------------------------

  Bör du inte ställa dom frågorna till Dick Cheney istället för att prata om marginalfigurer i sammanhanget som Göran Person?

  Bör ni inte inressera er för VAD det är som gör att dom människor som mest kraftfullt driver Friedmanns ideer också är ansvariga för övervakningshysterin?

  Hur kan den frågeställningen vara ointressant?

  SvaraRadera
 35. Nej. Det är du som säger att man kan härleda övervakningsstaten ur Friedmans idéer. Källa, tack.

  SvaraRadera
 36. Den höger du representerar har under hela mitt liv bedömt dom svenska demokratiska socialisterna genom att använda sig av argumentet att dom delar idearv med Sovjet och Kina med Marx som grund och du föreställer dig att ni har ensamrätt att kräva förtydligaden om avståndstaganden?


  Ni delar idearv med dom krafter som är arkitekter för övervakningshysterin på EXAKT samma sätt som sossarna delade idearv med Sovjet och ni har ÄNNU SVÅRARE än sossarna hade att distansera er.

  Tvärtom hyllar ni å ena sidan dessa krafter och håller käften helt och hållet om den skuld dom har för den repression som pågår genom att VÄGRA utpeka dom som ansvariga och dom MOTIV OCH MÅL som dom har med sitt agerande.

  Självklart.

  Ni delar ju till stora delar mål.

  SvaraRadera
 37. Nej. Det är du som säger att man kan härleda övervakningsstaten ur Friedmans idéer.
  ------------------------

  Det är inga problem.

  Det är bara att använda sig av alla omvälningar under dom senaste 50 där Friedmans ideer tillämpats genom att använda våld stöld och övergrepp för att överhuvudtaget kunna tillämpa dom.

  SvaraRadera
 38. Aha, Micke verkar tro att Naomi Klein's "Chockdoktrinen" har något med fakta att göra.

  Är man så lättlurad och så fördomsfull att man tror på de hallucinatoriska konspirationsteorierna / medvetet lögnaktiga propagandateserna förklarar det mycket av Mickes inlägg.

  SvaraRadera
 39. Gertkvist illustrerar mina inlägg i frågan rätt bra och jag förväntar mig inte att en av dom hårdare företrädarna för den totala kapitaltistka korporativa dikaturen klarar av att se några som helst sammanhang i den praktik som vi sett sedan 50 talet.

  Dessutom gödslar han inte sin omgivning med löften om allas frihet så han är intye skyldig mig någon förklaring på varför hans frihetrslära hitills aldrig tillämpats någonstans utan mord och tortyr.

  SvaraRadera
 40. Du ger fortfarande inga exempel på VAR i Friedmans idéer / texter som man skulle kunna finna stöd för införandet av en övervakningsstat.

  Istället bygger du vilda halmgubbar av typen det regnar i alla diktaturer - alltså är regn ondskefullt.

  Det kan vara så enkelt att du inte kan komma med några referenser eller exempel, eftersom några sådana inte finns. Så du får väl göra som Naomi Klein - hitta på eller klippa och klistra.

  SvaraRadera
 41. Du ger fortfarande inga exempel på VAR i Friedmans idéer / texter som man skulle kunna finna stöd för införandet av en övervakningsstat.
  --------------------------


  Du finner stödet i det faktum att varhelst Friedmans ideer använts av hans elever och troende så har det skett med våld och i symbios mellan stat och kapitalet och alltid i stater där kaos varit rådande ocj metoden har alltid varit att utnyttja kaos för att kötra över folket och påtvinga dom den nya ordningen.

  Detta är ett FAKTUM.

  Det är dessutom inte till ditt saks fördel att du avfärdar 700 sidor fakta med åtföljande referenser till källor.
  Det är irrelevant om du upplever det hon skrivit som "klipp och klistra" och eftersom hela din egen gärning bygger på exakt samma metod att framställa fakta.

  Du påstår dessutom precis som Johan Norberg att hon ljuger när hon hävdar att Friedman personligen sagt att man bör utnyttja kaos för att införa den nya ordningen därför att detta ger fördelen att folk inte hinner fatta vad som händer.

  Han hävdade att eftersom yttrandet fanns i ett förord som Friedman skrivit och inte som del av ett större verk så betydde det ingenting och att Klein därmed ljög.

  Jag tror dessutom inte att du läst boken. Hade du gjort det så hade du inte kunnat svar som du gör.

  SvaraRadera
 42. Det tycks vara så när en civilisation faller (i den mån man kan kalla det nuvarande en sådan), att det alltid brukar vara ett element som står för "förstörelsen", så att säga. Detta är inget jag förespråkar, men det tycks vara en samhällsomvandlingarnas grundlag.

  SvaraRadera
 43. @Micke

  Cheney, GWB, och McCarthy var liberala på samma sätt som Hitler kunde beskrivas som en "socialist". Att maktgiriga personer söker sig mer makt är inget nytt och inte heller en väsentlig del av ett politiskt spektrum.

  Själv anser jag att Friedman tankeväckande rätt i många av sina analyser. Och himlaskriande fel i andra. Precis som Marx och vilken annan filosof som helst.

  Anledningen att hans idéer inte fungerar såg vi klarast 2009. Inget företag tillåts verka under marknadsregler om det blivit tillräckligt stort eller har tillräckligt stort inflytande. Där har du din korporatism.

  Den liberala tanken är tvärtemot att en regerings enda roll i marknaden är att stå som opartisk skiljedomare. Att staten helt missar att göra detta är vad som har skapat ett samhälle där marknaden i dag är "fri" på samma sätt som Sovjets personval var.

  Du har visst snöat ned dig i tanken på att samtliga kommentatorer på den här bloggen är högerspöken villiga att gå över lik i den heliga marknadens namn. Och där har du rätt och slätt fel.

  Liberaler kan komma från vänster eller höger, men du finner idag inget etablerat parti med en agenda som ens kan sägas vara för medborgarnas frihet. På något sätt.

  SvaraRadera
 44. Cheney, GWB, och McCarthy var liberala på samma sätt som Hitler kunde beskrivas som en "socialist". Att maktgiriga personer söker sig mer makt är inget nytt och inte heller en väsentlig del av ett politiskt spektrum.
  -----------------------------
  Jag har inte påstått att Cheney eller Bush var liberala vilket dom inye är.Dom är korporativistiska kapitalister.

  Jag har sagt att libertarianer (som inte är liberaler utan libertarianer) delar deras dyrkan av Friedman och att detta innebär något när man pratar om VAD libertarianism och kapitalistisk korporativism är är.

  Själv anser jag att Friedman tankeväckande rätt i många av sina analyser. Och himlaskriande fel i andra. Precis som Marx och vilken annan filosof som helst.

  -----------------------------

  Därför diskvalificerar sig libertarianism precis som kommunsim av sig själv när den kräver att få utgöra ett övergripande ideologisk paraply under vilket allt annat ska försiggå.  Den liberala tanken är tvärtemot att en regerings enda roll i marknaden är att stå som opartisk skiljedomare.
  -----------------------------
  Den liberala tanken är att alla medborgare har en röst och att den har samma värede oavsett vem man är.
  Det finns ingen liberalt recept som frigör alla ur alla aspekter.

  Det enda sättet att var sann liberal är att inte föreställa sig att det finns en definitiv lösning eftersom varje sådan innebär nytt förtryck.

  Således kan varken Freidman eller Rand eller Marx ta oss till paradiset.

  Det enda man kan använda dom till är att tjäna dom specifika särintressen som deras ideer är kontruerade att tjäna.  Du har visst snöat ned dig i tanken på att samtliga kommentatorer på den här bloggen är högerspöken villiga att gå över lik i den heliga marknadens namn. Och där har du rätt och slätt fel.

  ---------------------------

  Nej.Dom flesta här erkänner sig till en idevärld som i praktiken innebär kapitalets diktatur eftersom en sådan är den givna konsekvensen av att all faktisk makt inklusive skyddet av individen görs till en vara.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.