2010-12-06

Integritetsdebatten: Nytt läge


Vi har amerikanska ambassadens ord på att USA och Sverige har ett säkerhetssamarbete, som skall hållas utanför demokratisk kontroll och insyn. Den svenska regeringen slår ifrån sig. Någonstans är det – helt uppenbart – någon som ljuger.

Det är förvisso ingen som ifrågasätter att USA och Sverige har ett utbyte av underrättelseinformation och att sådant material ofta behöver hållas hemligt, i vart fall en tid. Men det är inte vad det handlar om här. Istället är det, enligt amerikanska ambassaden, fråga om ett samarbete – som riksdagen, media och medborgarna skall hållas ovetande om.

Detta sätter övervakningsfrågorna i ett nytt ljus. FRA och teledatalagringen i Sverige. Till exempel Swift och PNR i EU. System för övervakning, som behandlar alla medborgare som potentiella brottslingar. System som är tveksamma ur demokratisk synvinkel och som är svåra att förena med rättsstatens principer.

Ingen kan väl längre låta bli att ställa sig frågor om de bakomliggande skälen till dessa övervakningssystem? Är det så att våra politiker har satt främmande makt och dess intressen före de egna medborgarnas rätt till privatliv? Det känns som en inte allt för djärv slutsats att dra...

Frågan är vad som händer nu?

Visst, det kommer att bli massor av KU-utfrågningar och utredningar. Men de kommer inte att fokusera på kärnfrågan och de kommer med största säkerhet inte att ändra på något. Därtill är dessa frågor för stora. Inte ens ett nyval skulle hjälpa, eftersom politiker över nästan hela linjen verkar ha haft fingrarna i syltburken. Och frågan är – tyvärr – om väljarna verkligen bryr sig?

Vad vi ser är en politisk kris, vars troliga utgång är en permanent förtroendespricka mellan våra makthavare och folket. Och att övervakningsstaten fortsätter att rullas ut, men nu utan bortförklaringar och illusioner.

Alla vinner på om debatten lägger sig, som statsministern brukar säga.

SVT | SR | DN | Aftonbladet | Aftonbladet 2 | Aftonbladet 3 | Expressen 1 | Expressen 2

19 kommentarer:

  1. Sveriges regering är uppenbart skyldiga till spioneri och landsförräderi om de har givit bort uppgifter om svenska medborgare till USA i hemlighet.

    SvaraRadera
  2. "Och frågan är – tyvärr – om väljarna verkligen bryr sig?" Ja, dessvärre är det nog så att folk inte bryr sig. Jag hör fler arga kommentarer mot Wikileaks, mot de ledare i Sverige dokumenten handlar om. Det verkar som att folk helt enkelt inte orkar förstå, eller bry sig.

    SvaraRadera
  3. Nu när pandoras box är vidöppen så kan jag inte förstå varför man skulle tjäna på att debatten ska lägga sig. HAX och en massa andra bloggar inom ämnet har ju bloggat som galningar för att just få igång en debatt. Nu när debatten är här och kan ta fart, då vill Hax att debatten ska lägga sig. Lite märklligt kan tyckas att Hax förespråkar det. Frågan som uppstår blir ju; Vad är du rädd för egentligen?

    Sen att människor inte skulle orka bry sig stämmer inte, visst finns dom, men en snabb rundvandring bland kommentarer etc, är det snarare tvärtom. Människor har fått svart på vitt vad alla egentligen visste.

    SvaraRadera
  4. "Vad vi ser är en politisk kris, vars troliga utgång är en permanent förtroendespricka mellan våra makthavare och folket."

    Och vad kommer egentligen att förändras? Bara för att vi nu kan tolka saker och ting på det vis vi gör (för så kommer det heta om det ens kommer debatteras om) så kommer det inte att betyda nånting i förlängningen. Folket kommer alltid att betraktas som småbarn som måste ledas av den politiska adeln.

    Den moderna människan kan bara rösta ordentligt på några få meningsfulla sätt och det är att rösta med fötterna och via konsumtionsval, allt annat har alla kännetecken på att enbart vara en meningslös teaterpjäs.

    Dom borde finansiera sin egen skit så kunde dom få uppleva hur länge de skulle överleva.

    SvaraRadera
  5. @Mikael, 08:34:

    "Nu när debatten är här och kan ta fart, då vill Hax att debatten ska lägga sig. Lite märklligt kan tyckas att Hax förespråkar det. Frågan som uppstår blir ju; Vad är du rädd för egentligen?"

    Du hade nog inte riktigt vaknat när du skrev ovanstående, tror jag. Läs inlägget igen och notera denna gång att Hax icke själv ger uttryck för åsikten ifråga.

    SvaraRadera
  6. Jag är inte säker på att det kommer bli mycket av det här. SVT och Aftonbladet är de enda som inte verkar vilja tona ner nyheten. Expressen är värst som uttrycker det i stil med att Sverige hjälper USA fånga terrorister.

    Om det blir något av det hela beror på vad oppositionen gör. Jag misstänker att de antagligen var lika inblandade i det här så det är tveksamt om de faktiskt kommer att vilja ta strid i frågan.

    SvaraRadera
  7. Detta är väl ett sådant historiskt läge där det är dags för riksdagen att införa "enpartistaten" på grund av alla dessa hot mot rikets säkerhet!?

    Hmmm...var har jag hört det här förut?

    Så länge ingen "Svenne Banan" egentligen bry sig, så är detta en öppen fråga...

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Är det bara jag som finner det så otroligt underhållande att Ask fortfarande står och blånekar =)

    Jag vet inte vad som är värst, en justitieminister som anser att riksdagen och folket bara är ivägen. Eller en justitieminister som inte verkar ha koll på vad hennes egna departement håller på med

    Ett av alternativen är de rätta, båda lika allvarliga

    SvaraRadera
  10. Ask är en inkompetent lättviktare. Jag är inte helt säker på att situationen skulle förbättras med en kompetent person ansvarig att genomföra regeringens nedrusting av rättstaten.

    SvaraRadera
  11. Bra att underrrättelsesamarbetet mellan USA och Sverige sker informellt och hemligt.
    Man ryser vid tanken på att kommunistiska politiker i riksdan skulle fått ta del av samtalen.
    Och de svenska medborgare som USA ev. fått info om är väl troligen inleasade från mellanöstern och värda att bevaka.

    SvaraRadera
  12. Anonym 14:33:

    Du har nog missuppfattat en del här.

    Det handlar inte om att riksdagens ledamöter skall få tillgång till hemligt underrättelsematerial.

    Vad det är frågan om är att svenska folkets valda representanter i riksdagen skall vara de som fattar beslut om huruvida sådant här underrättelsesamarbete skall förekomma.

    SvaraRadera
  13. Såvitt jag vet finns det redan en bred politisk enighet om att landet skall ha en underrättelsetjänst. Formerna för dess arbete har knappast riksdagens ledamöter med att göra, i synnerhet inte vad gäller den amerikanska ambassadens säkerhet.

    SvaraRadera
  14. @ Anonym 16:06:

    Jo, riksdagen har i allra högsta grad med utländskt samarbete att göra, i synnerhet om det rör underättelsetjänsten. Här verkar det dock dessutom handla om informellt samarbete inom brottsbekämpningen, dvs sådant som faller under JuDep.

    Det är en egendomlig ordning att regeringen kan styra vilka uppgifter om svenskar som får lämnas ut till andra länder. Både materialutbytets omfattning och inriktning borde givetvis vara lagreglerad.

    I det hänseendet är t.ex. regeringens direkta styrning av FRA:s och KSI:s internationella utbyte av personuppgifter ett otyg. Detta går enkelt att lagreglera - om man vill.

    Men det kan ju vara bekvämt att styra underrättelsetjänsten med hemliga föreskrifter och direktiv, fjärran från riksdagens insyn.

    Detta handlar inte om säkerhetsfrågor, utan om politik. I botten finns en skev demokratisyn, kombinerat med ett arv från kalla kriget.

    SvaraRadera
  15. Om folket inte bryr sig ( HAX påstående 1),kan inte förtroendeklyfta mellan samma folk och de styrande uppstå ( HAX påstående 2). Båda kan inte samtidigt vara rätt. Troligast är att folk inte bryr sig- vilket visar sig i det ringa stöd som det enfrågeparti, vilket HAX stödjer, kan uppvisa...och själv ser jag inget negativt i detta!

    SvaraRadera
  16. Den som menar att riksdagen har att göra med vad som avhandlas mellan svensk och utländsk underrättelsetjänst när riksdagen redan godkänt att vi har en underrättelsetjänst, borde låta undersöka huvudet.

    SvaraRadera
  17. It never sieges to amaze me how our public elected will betray fundamental democratic principals, in order to be able to play politics in the 'big league'.

    And once they realize the hood wrinkle, they will persist on shear principal of 'not loosing face'.

    Remember Reinfeldt on the FRA? He steam-rolled it through on every level, with no explanation. I would not be surprised if that was a 'big league' play on his account...

    For shame.

    Even more for shame that we - the voters - has no political recollection.

    SvaraRadera
  18. Detta handlar inte om säkerhetsfrågor, utan om politik. I botten finns en skev demokratisyn, kombinerat med ett arv från kalla kriget
    -----------------------


    Nej det handlar om att Usa tidigt deklarerade "Om ni inte är med oss på våra villkor så kommer vi att betrakta er som våra fiender"


    Det hade varit bra om det inte hade tagit 8 år för er att fatta vad innebörden i det uttalandet av Bush var.

    SvaraRadera
  19. Micke, va inte så bitter, bättre sent än aldrig och sluta använd denna blogg som familjeterapi. Du och Hax ska prata mat och fotboll, lägg politik åt sidan.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.