2010-12-20

(M)umintrollets jul

Statsminister Fredrik Reinfeldt har jultalat. På Skansen.

Det skulle kunna vara folkhemsvibbar över det hela. Men som vanligt tycker jag att Reinfeldt blir lite spooky när han talar till folket. Det är det där lite "frireligiösa" - fast utan religion - som tittar fram. Lite för... pompöst, utan den kraft som sådant kräver.

Ledorden i statsministerns jultal var öppenhet, frihet och mångfald. Vilket är fina ord. Men som skorrar illa mot dagens klangbotten. Öppenhet? Samtidigt om man driver en hemlig utrikespolitik, som det var tänkt att medborgarna inte skulle få kännedom om? Frihet? När man driver på för att inskränka medborgarnas fria informationsutbyte på internet? Mångfald? När Sverige är med och bygger Fästning Europa, vars syfte är att hålla människor som inte är som oss borta?

Det är - faktiskt - möjligt att Reinfeldt tror att han menar vad han säger. Att han inte ser motsägelserna. Att han är så inbäddad i maktens bomull att verkligheten inte når fram till honom.

Eller också är det bara varm luft.

9 kommentarer:

 1. hej hax

  ändra ett par ord i din post och det kunde vars tony blair du beskriver

  SvaraRadera
 2. Från socialdemokrati till korporativism.


  Verkligen ett steg framåt.

  SvaraRadera
 3. Hax: Nu låter du som Ohly & co. Visa mig det land som har en fullständigt öppen utrikespolitik? :)

  /Johan

  SvaraRadera
 4. Förresten, Nordkorea kanske? Rätt konsekventa i både ord och handling.

  /Johan

  SvaraRadera
 5. En karikatyr av Reinfeld, Ask, Bildt & co som marionettdockor med EU och USA som trasslar ihop trådarna är det enda jag tänker på.

  SvaraRadera
 6. Inte för att jag försvarar Fredriks tal, men, vad fn ska han säga? Det är ju inte så att han bekänner färg och gör någon slags avbön i dessa 3 "ledord", öppenhet, frihet och mångfald. Det är flosklernas julafton vi bevittnar och tyvärr så köper många av Sveriges medborgare detta.

  SvaraRadera
 7. Nja, det var väl mer partiledare Reinfeldt som höll tal.

  Visions- och karaktärslöst, med inspiration både av George W Bush och Göran Persson.

  Skrämmande!

  SvaraRadera
 8. Fråga Mumintrollet om vilka som styr svensk utrikespolitik.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-pressades-att-bidra-mer-i-afghanistan

  SvaraRadera
 9. Det där är en iskall fan, finns inte en chans att karln tror på vad han säger.

  Vad som förvånar en smula var alla dessa s.k. liberaler som tydligen fick kalla fötter i september och rättade in sig i ledet för ett par hundralappar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.