2010-12-29

Politiken i spegellandet


Det är mellandagar och jag är så djupt försjunken i min bokhög att jag blir dagvill...

Huvudtemat bland årets julböcker är informationsspridning, informationsanalys, propaganda, spinn och kritisk granskning av "mind control" och andra konspirationsteorier.

Speciellt intressant är att läsa om bakgrunden till många av de rykten, teorier och vanföreställningar som har fått grepp om en global publik. Misstag, klantighet, spekulationer, missförstånd och inkompetens är orsak till det mesta.

Politiker är minst lika mottagliga för sådant här som tabloidpressen och dess läsare. Inte sällan tar man politiska initiativ som mest bygger på... varm luft. Och precis som när det gäller vanliga människor bygger missuppfattningarna och de förutfattade meningarna på att man vill tro. Då biter varken fakta eller sunt förnuft.

Plus att politikerna naturligtvis hela tiden aktivt spanar efter nya frågor att sätta klorna i – för att bevisa att de är viktiga och att de behövs. Då sätts sund misstänksamhet ibland på undantag.

Detta passar rätt väl med min bild av att politiker ofta inte vet vad de sysslar med och att dum slump har större inflytande över beslutsfattandet än vi vill veta. Vilket, naturligtvis, också kan vara en förutfattad mening...

18 kommentarer:

  1. Den svenska drog politiken är ett prakt exempel på som "vill tro".
    Faktan i den frågan är oväsentlig man har kört så mycket propaganda att de själva tror på den.

    SvaraRadera
  2. Har egentligen ingenting med din text att göra, men jag blir så förbaskat frustrerad. Nu är det dags för nästa register allt fär att bekämpa terrorism, barnporr och fildelning. Nu vill man införa ett nytt register över misstänkta inköp det innebär väl att alla inköp så småningom kommer att registreras.

    Förslaget om att införa nationella register för skumma inköp, finns i en EU-förordning, som föreslogs av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström i september i år.

    Den ingår i sin tur ingår i en EU-handlingsplan som syftar till att öka ssäkerheten och förebygga terrordåd. I Sverige jobbar sedan ett år tillbaka en särskild arbetsgrupp med frågorna, tillsatt av regeringen.
    http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3054305.ece

    SvaraRadera
  3. Terrorism i sverige lär ju inte vara ett problem om vi inte själva provocerar fram det genom att själva föra rumsfelds utrikespolitik och massakrera civila i avlägsna länder.

    Och terrorism tycks vara huvudargumentet och insäljningsargumentet för ett övervakningssamhälle.

    Men om vi har en opinion som stödjer imperialistpolitik så blir naturligtvis priset för detta ett 1984 på steroider.

    SvaraRadera
  4. sammanfattning av Hax inlägg: Bla, bla, bla, bla, bla, jag heter Hax och jag framför absolut inga fakta alls. Ta av dig foliehatten Hax, ta fram ett specifikt exempel och klargör med fakta vad du påstår eller sluta sprida massa konspirationsteorier hela tiden på din blogg.

    SvaraRadera
  5. Några exempel på politik som inte är faktabaserad är väl drogpolitiken, biståndspolitiken, olika former av morallagstiftning och övertron på automatiserad övervakning.

    Man skulle även kunna säga att jordbruksstödet är kontraproduktivt. Att kulturpolitiken inte odlar kulturen utan bara cementerar det bestående. Att delar av miljöpolitiken är känslo- istället för resultatorienterad. Att sjukvårdspolitiken medvetet blundar för en del rätt uppenbara alternativ. Att det finns lagar som är till för att gynna särintressen och inte allmänintresset. Och så vidare.

    SvaraRadera
  6. För övrigt är jag ingen vän av konspirationsteorier.

    Däremot känner jag mig rätt övertygad om att dumhet, inkompetens, girighet, karriärlystnad, missförstånd, förutfattade meningar, dogmatism, vänskapskorruption, kåranda, feghet och ansvarslöshet ligger bakom mycket jävulskap - som i bland kan bli riktigt trassliga härvor.

    SvaraRadera
  7. Några exempel som jag läser om just nu är till exempel hur den globala myten om dolda budskap i film och tv går att spåra tillbaka till ett havererat affärsprojekt på 50-talet. Och hur slump, olyckliga sammanträffanden, förutfattade meningar och enskilda människors agenda skapade myten om att hårdrock kan göra lyssnarna självmordsbenägna vilket är en myt som lever kvar än i dag.

    Ett berömt rättsfall i Danmark på 50-talet satte ljuset på "mind control" i samband med hypnos och skapade vandringssägner som lever kvar än i dag.

    Myntets andra sida är minst lika intressant. Till exempel den katastrofala teorin om förträngda sexövergrepp. Black Lake-fallet är en hårresande historia om hur ordnings- och rättsväsendet kan förmås att svälja de mest vansinniga påståenden.

    Don´t get me started...

    SvaraRadera
  8. Vattenvirvlaren i riksdagens ledamotshus är väl ett litet men kul exempel på New Age efter politiska krav.

    SvaraRadera
  9. För övrigt är jag ingen vän av konspirationsteorier. Däremot känner jag mig rätt övertygad om att dumhet, inkompetens, girighet, karriärlystnad, missförstånd, förutfattade meningar, dogmatism, vänskapskorruption, kåranda, feghet och ansvarslöshet ligger bakom mycket jävulskap - som i bland kan bli riktigt trassliga härvor.

    Nu var det dags för foliehatten Hax att återigen dra upp konspirationsteorier utan att stödja sig på fakta en enda gång, lägg fram fakta som stöttar vad du påstår. Du bara tror en massa saker utan att basera dem på fakta, ta av dig foliehatten Hax.

    SvaraRadera
  10. Att sjukvårdspolitiken medvetet blundar för en del rätt uppenbara alternativ.

    Teknik prylar har blivit billigare för att man kan tillverka dem i kommunist Kina som betalar ut slavlöner för arbetet att producera dem. Är det det som är ditt svar på sjukvården? patienter får dra till Kina och få vård av en underbetald sjukvårdspersonal.

    Hax stöttar kommunism! Kommunist Hax! Han och Johan Norberg har länge påstått att man ska stötta utflyttning av företag till Kina för att öka demokratin där och nu är Kina en Korporativism på steroider. Nra jobbat Hax du är inte ett dugg bättre än Lars Ohly och hans stöd till kommunist Sovjet.

    SvaraRadera
  11. Håller med Hax bara tror på en massa konspirationsteorier, det är sorgligt.

    SvaraRadera
  12. Lägga upp lista? Datorn behöver nytt moderkort så jag har mycket tid över att läsa...

    SvaraRadera
  13. Jag undrar lite varför det är så tyst här om den politiska kopplingen mellan WikiLeaks, och den av Assange utvalde "journalisten" Israel Shamir?

    Den sistnämnde stödjer aktivt den vitryske diktatorn Lukasjenko och är för övrigt en notorisk foliehattsvarning. Till och med Ordfront har tagit sin hand från honom. Men Assange valde honom, just honom, att vara representant för wikileaks i Sverige.

    Det är, som du brukar konstatera, intressant.

    SvaraRadera
  14. Sara:

    BBC-dokumentärfilmaren Dominic Streatfield har en utmärkt bok från 2006 som heter "Brainwash - the secret history of mind control".

    Den debunkar mind control-myten rätt grundligt. Och är oerhört intressant. Den tar bland annat upp flera av de fall jag nämnde ovan.

    Anonym 22:10:

    Jag har förstått att det kan finnas ett problem där, men jag vet för lite om det. Förmodligen har det varit svårt att hålla koll på vilka medarbetare man har rekryterat i alla olika länder. Om det du skriver stämmer, så känns det ju inte direkt som något förstahandsval...

    SvaraRadera
  15. Typexemplet pa tafatthet hos vara folkvalda ar forutom de exempel som radats upp av HAX men man maste ta med karnkrafts- och energipolitiken!

    Till och med Tyskarna som ar hardnackade karnkraftshatare har fattat att det inte finns nagra altenativ och har beslutat att forlanga nuvarande driftstillstand.

    Svenskarna har velat i fragan i over 30 ar utan en tydlig linje, trots att i praktisk mening det bara finns en losning. Men ingen politiker har orkat satta sig in i fragan tillrackligt for att argumentera i sak.

    Samma visa dyker upp i annan infrastruktur i Sverige, det gar att ha privata aktorer som "operatorer" i ett infrastruktur-nat (rals, eldistribution, vagar etc) men man kan inte lata vinstintressen ansvara for underhallet utan ett gediget regelverk...

    Slutsats, politiker ar sammhallets begavningsreserv...

    SvaraRadera
  16. Jag är Anonym 22:10

    Israel Shamir och Julian Assange tillsammans på bild.

    http://www.dn.se/kultur-noje/wikileaks-talesman-stottar-lukasjenko

    Det kan väl inte vara så svårt att finna kontaktpersoner i Sverige.

    Någon form av förhandsgranskning kan väl vara bra. Det är ju inte så att nämnde Israel Shamir har varit okänd.

    Olyckligt eller konsekvens?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.