2011-01-31

EU-Kommissionen vill stänga av fildelare - igen?


När EU:s telekompaket debatterades som hetast 2008/2009 var en av knäckfrågorna om till exempel fildelare skall kunna stängas av från internet. (I vissa medlemsstater sker det redan.)

Eftersom EU formellt sett inte kan förbjuda medlemsstater att göra detta blev det en intensiv brottningsmatch. Europaparlamentet drev linjen att fildelare i vart fall inte skall kunna stängas av från nätet utan en rimlig och rättssäker föregående rättslig prövning. Efter mycket bråk och stök tvingades ministerrådet och kommissionen vika sig för parlamentet. Detta var det bästa, lagligt möjliga, resultat som gick att uppnå.

Men nu är ju detta EU. They never give up. Om ministerrådet och kommissionen inte får som de vill - då försöker de igen, om och om och om igen, på olika vägar - tills de till slut vinner.

Därför är det inte speciellt förvånande att frågan om avstängning av fildelare från internet nu är på väg upp på banan igen.

Det tycks som att EU-Kommissionen nu förhandlar med ett antal stora internetleverantörer - för att få dem att gå med på ett stakeholder agreement om just avstängning av fildelare från internet.

På svenska betyder detta att kommissionen försöker få internetoperatörerna att "frivilligt" gå med på att stänga av fildelare.

Det är på sätt och vis värre än om medlemsstaterna gör det. På detta sätt kan man nämligen "lösa" frågan om avstängning genom ändrade användaravtal - vilket gör rättslig prövning "onödig" och möjligheten att överklaga obefintlig.

Man kan just nu bara spekulera kring vad kommissionen har hotat eller lockat internetoperatörerna med. Men det måste vara något kraftfullt, för att få dem att gå med på att kontrollera alla sina kunders nättrafik och att agera privata nätpoliser. (Nu saknas det förvisso inte möjligheter att tjäna pengar på inlåsning av kunder i slutna nät. Det kan vara ett spår.) Eller också är det bara varmt och skönt tillsammans där inne i den korporativistiska kupan...

På en fri marknad - med konkurrens mellan många olika aktörer - får internetoperatörer förvisso ha i stort sett vilka avtalsvillkor de vill (inom lagens gränser). Men i detta fall är det viktigt att hålla i minnet att det nu är byråkratin som försöker påverka operatörerna. Eurokrater som försöker underminera politiska beslut.

För att sammanfatta:

Europaparlamentet har tre gånger sagt nej till avstängning av fildelare från internet. I den stora uppgörelsen mellan parlamentet, ministerrådet och kommissionen bestämdes att (t.ex) fildelare inte får stängas av från internet med mindre än en föregående, rättssäker, rättslig prövning.

Det är detta som nu är på väg att undermineras av uppgörelser mellan de stora internetoperatörerna och EU-byråkratin - i slutna rum, utan insyn.

16 kommentarer:

  1. Här i Sverige kunde ju en inhemsk, lokal fildelning vara tillåten så länge trafiken inte passerar landets gränser?

    :-)

    /muppis

    SvaraRadera
  2. Bekymret är väl att man knappast kan kalla telekom/internetoperatörsbranchen för en fri marknad. Det är ju främst gamlas statliga drakar som privatiserats och några få Europeiska Konglomerat som har oligopol.

    Många konsumenter har inte ens ett val. Du kan välja internet ifrån operatör A eller inget internet alls.

    SvaraRadera
  3. Internet var kanske bara en fluga trots allt? ;)

    SvaraRadera
  4. Lobba för en nerläggning av kommissionen.

    Den är en styggelse för en förment demokratisk institution, och dess agerande är sällan annat än skandalöst oacceptabelt.

    SvaraRadera
  5. Namn..
    Vilka röstade vad?
    Vilka är det som är för och emot egentligen?

    SvaraRadera
  6. Skandalöst som alltid, när det handlar om internet.
    Jag blir så vansinnigt trött på alla dessa försök att förstöra och begränsa den fantastiska uppfinning som internet är!
    Nina Ekman

    SvaraRadera
  7. Så håller då Den Politiska Klassen och Byråkratparasiterna att se till att de kan stoppa vidare Wikileaks-fildelningar.

    Intressant utveckling det här.

    SvaraRadera
  8. Jag säger bara: UT UR EU!

    Peter

    SvaraRadera
  9. Ja, alltså vi vet ju var detta kommer ifrån. Den stora grannen i väster har ju som mål att genomdriva detta i resten av världen och EU-kommissionen har väl inte nått dit hän att den är beredd att sätta ner foten. Man tar hellre stryk från Piratpartiet om man säger så.

    SvaraRadera
  10. @Christer

    Man saknar inte Kommissionen förrän den är borta. Med alla sina brister - vad är alternativet? En EU-regering?

    I princip kan jag vara för en sådan ordning - men i praktiken inser man ju att den kan bli ännu farligare.

    SvaraRadera
  11. När det gäller intrigritetskränkande, och/eller ageranden utan rättslig process så tycker jag det borde vara obligatoriskt för dessa politiker att utsättas för det dom vill pressa på andra. Stäng av deras internet när dom börjar tjata om det så kanske dom håller käft sen.

    SvaraRadera
  12. Frågan som ständigt dyker upp är vems ärenden som kommissionen går. Det är knappast folkets och den vanliga demokratiska ordningens ärenden. Då återstår väl bara egna intressen?

    SvaraRadera
  13. Min kvalificerade gissning är att TeliaSonera inte är inbjuden till dessa samtal.

    TeliaSonera har intagit en hård linje i dessa frågor och försvarat sina användares integritet.

    Så länge dessa överenskommelser inte blir obligatoriska finns kanske möjligheten att byta till en annan ISP (på de platser där konkurrensen fungerar).

    Jag tvivlar på att t.ex. Bahnhof kommer att acceptera detta om de har minsta möjlighet att slippa.

    SvaraRadera
  14. Jag ser en affärsmöjlighet för svenska ISPer på europeisk nivå.

    Vad har EU-kommissionen för internetleverantör? PP skulle kanske skriva ett öppet brev till denna ISP och fråga om de tänker stänga av kommissionen, eftersom alla kan se att kommissionen skadar den europeiska gemenskapen genom sitt agerande, kostar alla inblandade gigantiska summor och bevisligen gör detta i ond tro.

    Då har vi inte räknat in korruptionen, mutorna och de andra rent kriminella sakerna kommissionen ägnat sig åt.

    Ett annat spår vore att gå på de nationella parlamenten och få dem att anta lagar som förbjuder avstängning från internet.

    SvaraRadera
  15. börja skicka brev med usb minnen till varandra som på den gamla goda tiden då man skickade disketter till varandra,h0h0

    SvaraRadera
  16. "A leak claiming that the Commission is facilitating a stakeholder agreement"

    Med tanke på hur kommissionen läcker kan man förmodligen hitta en källa som påstår att det finns aliens från area 51 i kommissionens källare.

    Man kan ju notera att så fort det finns en nyhet som ligger i Piratpartiets intresse att sprida så läggs källkritiken åt sidan.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.