2011-02-22

Soft Power - det goda föredömets kraft


I något slags ond spiral hetsar de neo-konservativa i väst och fundamentalistiska islamister i arabvärlden varandra till nya dumheter. Farliga dumheter.

Vi i väst får betala i form av inskränkta medborgerliga fri- och rättigheter, mer övervakning, en uppskruvad terrornoja och en allt värre säkerhetsteater.

De människor som bor i arabvärlden får betala genom att vissa relativt sett västvänliga men ack så skurkaktiga regimer hålls under armarna av EU och USA, genom att alla muslimer misstänkliggörs, i många länder genom religiöst förtryck – och inte sällan genom direkta krigshandlingar, där oskyldiga människor ofta drabbas och dödas.

Låt oss för ett ögonblick anta att västlig, liberal demokrati är bättre än religiöst styre; Att människorätten är överordnad; Att mångfald och öppenhet är bra; Att kunskap är till större nytta än tro.

Hur hjälper vi då arabvärlden att röra sig i rätt riktning?

Att behandla alla muslimer på ett sätt som får dem att (rätt eller fel) uppfatta att de är under attack är knappast någon bra grogrund för reform.

Och vad gäller de muslimer som bor i Europa och USA, som inte känner att de är en del av sina "hemländer" och som känner att de inte accepteras fullt ut i sina nya länder? Är det så begåvat att göra det extra svårt för dem att finna sin identitet och att placera dem i "ghetton"? Är inte det snarare själva receptet för religiös radikalisering?

Låt oss börja med att titta på vad som sker här i väst...

Om utgångspunkten är att vårt öppna, liberala, demokratiska samhälle är bättre än fundamentalistiskt, religiöst styre – då beter vi oss en smula bakvänt.

För om det är så, vilket jag tror – då blir det direkt obegripligt att vi monterar ner stora delar av vår egen frihet och rättsstat, som ju är exakt sådant som vi i denna kontext borde försvara.

Om vi vill visa på fördelarna i vårt samhälle – då är det direkt kontrapoduktivt att skapa terrorlagar som gör människor rättslösa, att blunda för (eller medverka till) hemliga fångtransporter, att sända människor till tortyr i länder utanför bullergränsen och att stigmatisera hela folkgrupper.

Det blir liksom inte direkt lättare att framstå som ett eftersträvansvärt föredöme för andra människor – om vi monterar ner den humanism, anständighet och rättsstat som är just exakt vad som från början gjorde oss till the good guys.

Och så över till den aktuella situationen i arabvärlden...

I det tumult som nu har uppstått i bland annat Nordafrika – vart skall folket vända sig för att finna sin väg framåt? Till de västerländska demokratierna? Till de religiösa, islamistiska ledarna?

Man kan hoppas att de väljer oss i väst som föredöme. Men vi själva har ju inte precis ökat chanserna för att det skall ske. Snarare tvärt om. Ju mer vi beter oss som totalitära skurkstater, ju mindre attraktivt blir vårt samhällssystem för massorna på gatorna i Kariro och Tripoli.

Risken är alltså att vi, genom allt vi gör i namn av "war on terror", framstår i en så dålig dager att vi driver människor i arabvärlden rakt i famnen på de religiösa fundamentalisterna. Vilket möjligen kan göra det där med krig mot terrorismen till en ännu stökigare historia.

Det goda föredömets kraft...

Om vi betraktar arabvärlden som något viktigare än ett permanent, skarpt övningsfält för vår militär; om vi betraktar araber som något viktigare än "slutkonsumenter" för vår vapenindustri; om vi vill ha en stabil och positiv utveckling i arabvärlden – då får vi fan ta och kamma till oss.

Till att börja med får vi se till att återupprätta våra egna frihetliga, demokratiska värden – så att vi åter blir den "beacon of light" som vi bör vara.

Sedan måste vi se till att få fart på vår handel med arabvärlden. Det har alltid varit de mer handelsinriktade muslimerna som har varit de mest reformvänliga. Helt enkelt för att de har haft mer kontakter med omvärlden och för att de har haft tydliga intressen och konkreta värden att försvara. (Att handel ger fler arbete är också en bra sak.)

Kulturutbyte, globala kommunikationer, fri rörlighet för människor, forskningssamarbete, fria nyhetsflöden och en smula lockande konsumism är också viktiga faktorer för att driva utvecklingen åt rätt håll.

Det handlar om att stödja, sporra och uppmuntra de människor som vill lyfta de delar i sin tro som stödjer ett nytt beteende. Och sådana människor finns det faktiskt rätt gott om. Till exempel märks en stark strömning bland moderna, muslimska intellektuella som säger att islam på sikt kan överleva bara om man öppnar upp för att samhället som sådant är sekulärt.

Enkelt uttryckt handlar det om att sluta jävlas med folk – och att hjälpa och stimulera dem som vill finna nya vägar för att utveckla sina samhällen. Jag tror det fungerar mycket bättre än att bomba dem.

[Fotnot: I juni utkommer den marknadsliberale turkiske debattören Mustafa Akyol ut med boken An Islamic Case for Freedom – som jag känner på mig kommer att lyfta debatten om dessa frågor.]

17 kommentarer:

  1. Har du inte konstruerat rätt många halmdockor här?

    SvaraRadera
  2. Jag instämmer till fullo med ditt resonemang om att väst behöver vara ett genuint föredöme för arabvärlden då denna står och väljer färdriktning. Men jag skulle också vilja förstå vad det är som kan göra fundamental islamism så attraktivt som styrelseform utan att medborgarna i den nu revolterande länderna prostererar även mot detta? Även i den världen torde ju rationella skäl ha ett högt värde. Kort sagt: vad är anledningen för araberna att föredra ett religiöst styre framför ett liberalt? Vad erbjuder sharia som inte liberalism kan ge?

    Jag känner att det finns ett behov av att förstå vår "fiende" bättre.

    SvaraRadera
  3. @Peter Harold:

    "Kort sagt: vad är anledningen för araberna att föredra ett religiöst styre framför ett liberalt? Vad erbjuder sharia som inte liberalism kan ge?"

    Sannolikt precis samma fenomen som på hemmaplan. Ett religiöst styre erbjuder i det stora hela samma sak som vår icke-liberala batonghöger gör här hemma:

    Löften om ordning och reda, hårdare tag mot brott och brottslingar, traditionella familjevärderingar, en generell rädsla för att ge medborgare "för mycket" frihet, samt allt annat snömos vi prackas på numera.

    Även om det finns skillnader så är likheterna deprimerande många.

    SvaraRadera
  4. @Jonas V:

    "Har du inte konstruerat rätt många halmdockor här?"

    Du skulle inte möjligen kunna bemöda dig om att lite mer konkret peka på vad du eventuellt anser vara halmdockor, samt varför?

    SvaraRadera
  5. Egypten, till exempel, menar dessvärre 85 procent att det är positivt att islam har en betydande roll i politiken, 75 procent att spöstraff och amputation är rimliga straff, och 54 procent att arbetslivet ska vara könssegregerat (Pew Global Attitudes 2010). Att Muslimska Brödraskapets andlige ledare Yusuf al-Qaradawi – som tidigare sagt att Adolf Hitler gjorde ett bra jobb – samlade hundratusentals anhängare till fredagsbön på Tahrirtorget i Kairo, blott en vecka efter Hosni Mubaraks fall, är illavarslande.


    http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/gaddafi-ar-det-samsta-av-tva-varldar_5958633.svd#

    SvaraRadera
  6. Don revolter vi ser nu är inte islamistiska.Trots det jublar inte den neokonservativa högern åt att respektive folk vänder sig mot dikaturerna.

    SvaraRadera
  7. "...revolter vi ser nu är inte islamistiska..."

    Och du har full koll? Skulle inte tro det.
    Önsketänkande!

    SvaraRadera
  8. Grundbehovet som folk vill få tillgodosedda är mat på bordet och tak över huvudet. När Sovjetunionen föll passade väst på att privatisera hela Ryssland som ett sorts frimarknads experiment. Maten blev så dyr att folk fick sälja alla sina ägodelar för att få råd med mat. Under kommunismen var det klart färre som svalt så givetvis började majoriteten av ryssarna i detta läge skrika efter en ny kommuniststat. Sen var det bara för Kommunisten Putin och ta över tronen.

    Efter att ha invaderat Irak så privatisera man i princip bort hela välfärden/ offentliga sektorn i Irak i princip över en natt. Människorna i Irak klarade inte av att ställa om sig till det och återigen börja man tala om att de var bättre med en stark religiös ledare som de var förr.

    Man bör också ödmjukt se på vår egna demokratiska historia, låt oss ta USA som ett exempel. Jag tycker Kurt Vonnegut skola för hur muslimer ska lära sig av USA när det gäller demokrati.

    Kurt Vonnegut: - Efter 100 år i en demokrati så måste du släppa sdina slavar. Efter ytterliggare 150 år måste ni låta era kvionnor få rösta.

    Och i början av en nations skapelse så är etnisk rensning och folkmord är helt okej.

    Ja det sista förnekas än idag, men om någon behandlade ett folk på samma sätt som de vita behandla indianerna i USA så skulle dessa termer inte va så främmande längre.

    Daily Show: Kurt Vonnegut

    SvaraRadera
  9. ...ä int han död....

    SvaraRadera
  10. Jo Kurt är död, men hans ord lever kvar. Ber om ursäkt att jag stavade som en kratta i inlägget ovan.

    SvaraRadera
  11. Det kommer att explodera en dag, kanske om 100 år kanske om 50, vem vet. Men det kommer aldrig att hålla här i väst. Idag läste jag i DN att en ny ordning ska uppföras på nätet, en typ av användar-ID...oj oj oj. Man kan riktigt se propaganda organet som jobbat på fulla varv med artikeln för att det ska se bra ut, även en chat där du kan rådfråga furherns expert om du känner dig ängslig...helt sinnessjukt. Alla dessa lagar och statligt förtryck kommer att rasa till slut, antingen att ett anat land inte ställt upp på förtrycket eller bara att så många fått det så dåligt att man gör som i Egypten tex. För livskvaliteten blir bara sämre och sämre med lagar.

    "Men men men..." säger den ignoranta svennen.."har du inget att dölja så..." - Du, du kan ge dig fan på att jag har nåt att dölja, och det är min sak, och om du inte har nåt att dölja varför skriver du inte ditt namn och personnummer när du kommenterar?

    SvaraRadera
  12. @Micke

    Bullshit, dom konservativa amerikanare jag känner bryr sig inte, konservativa som gillar vapen och hårt arbete, just det, dina värsta fiender.

    Ingen jag känner säger nåt speciellt om saken, dom flesta gillar att man ställer sig upp mot tyranner. Ta och skaffa ett pass och res ut ur din mammas källare så kanske du lär dig nåt istället för att sprida lögner.

    SvaraRadera
  13. Den som följt den så kallade nyhetsrapporteringen via Fox News vet vad Micke pratar om. Fox News toppar tittarsiffrorna bland neokonservativa i USA.

    SvaraRadera
  14. Jag kommer rösta på dig i nästa val också Hax.

    Klockren analys. Utrikesminsiter kanske?

    SvaraRadera
  15. Att vanliga medborgare i Arabländerna ser islam som något bra beror nog mest på att det är det enda alternativet till korruption och förtryck av regimer som är allierade med USA.

    Men det förtar inte att politisk islamism är vårt sekels stora totalitära och våldsbejande ideologi.

    De extremister vars uttalanden i Arabiska media man kan se klipp av på websajten Memri är inte marginaliserade dårar. De har stöd för sitt prat om globalt världsherraväldet och att Europa och alla andra icke-muslimer ska tvingas underkasta sig muslimsk styre. Det är den korrekt tolkningen av Koranen, pratet om "fredens religion" är bara till för att förvirra och lura de otrogna.

    SvaraRadera
  16. "Att behandla alla muslimer på ett sätt som får dem att (rätt eller fel) uppfatta att de är under attack är knappast någon bra grogrund för reform."

    Nä, men det är ett utmärkt sätt att rikta fokus bort från det religiösa patriarket och folkligt förtryck.

    Precis på samma sätt som Påven skickade dugligt (och odugligt)krigsfolk till "Heliga landet" på medeltiden för att undvika att sprickorna i kristendomen skulle fördjupas och orsaka splittring (jo, vi såg hur bra det gick).

    Historian upprepar sig, eller?

    SvaraRadera
  17. Peter Harold, ser du till Egypten eller Palestina har de religiösa grupperna varit relativt fria från korruption och stått för en hel del av den samhällsservice som skolor och sjukhus som den korrupta staten inte levererat. Då är det inte så konstigt om de får stöd. Det stora problemet är att bygga upp hederliga och fungerande institutioner, utan sådana fungerar inte en stat.

    Eric, Memri är inte någon bra källa till vad som händer i arabvärlden. Det är en organisation med alldeles för stark politisk agenda som bara plockar ut klipp som gynnar dess syften. Hur tror du motsvarande organisation skulle kunna skildra Europa om de plockade bara det värsta som sänds?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.