2011-03-02

Den svenska trygghetsjakten


Kvällen tisdag den 15 mars har Timbro lansering av boken Trygghets.

Ur inbjudan "Världen har alltid varit en farlig plats, men i dag är vi tryggare än någonsin. Ändå känns det inte så. (...) Tar man intryck av alla larm leder det lätt till att man försöker eliminera alla tänkbara risker: man drabbas av 'trygghets', strävan efter att leva riskfritt. Paradoxalt nog kan denna strategi få motsatt effekt och bli farlig."

Det känns som om de är något på spåret. Läs mer och se inbjudan här.

31 kommentarer:

 1. Och pga detta ska vi montera ner välfärdssamhället, lysande sickan!

  Sjukvård kan inte bedrivas på samma sätt som handel av tekniska prylar. Att vi har låga priser på teknik beror på att företagen sviker sina hemländer och låter fattiga asiater göra jobbet istället för slavlöner och sedan skickas de tillbaka för försäljning.

  Ska vi behandla sjuka människor som vi hanterar teknikprylar? Packa alla patienter som sardiner i kartonger och skeppa över alla sjuka till Kina och låt underbetalda läkare experimentera fritt på dem via människoförsök så vi kan få fram billigare mediciner?

  Högerpolitik består av människor som ser väldigt enögt på människan.

  SvaraRadera
 2. Vill bara förtydliga mig själv, jag anser inte att man bekämpar polisstaten genom att avskaffa välfärdsstaten. Men det är just det Timbro arbetar för i slutändan. Och de kommer inte ha några problem med att företag styr över våra liv som om de vore vår storebror.

  SvaraRadera
 3. Peter Gren: Tänk att du kunde inte ha missförstått det hela sämre.

  Men lev kvar i din tro att allting i detta land är bättre än hur det är i andra länder om du så önskar. Det har du all rätt att göra om du så vill.

  SvaraRadera
 4. Peter Gren: Tänk att du kunde inte ha missförstått det hela sämre. Men lev kvar i din tro att allting i detta land är bättre än hur det är i andra länder om du så önskar. Det har du all rätt att göra om du så vill.

  Väntar fortfarande på sakliga argument istället för personliga attacker på min förståelseförmåga. Klarar du av att hålla dig på den nivån när du debatterar eller ska jag i fortsättningen ignorera dina kommentarer. Det är upp till dig.

  SvaraRadera
 5. Ja, det verkar som det skett en nytolkning av trygghetsnarkomanin, som svenska borgerligheten har bekämpat sedan länge. Förr handlade den om otrygg inkomst pga sjukdom m.m. Men nu ser man direkt ett vidare perspektiv.

  Och då tycker jag att den överdrivna trygghetsjakten ska kontrasteras mot de risker som vi uppfattar, eller som vi fås att tro på. Jfr The Power of Nightmares (Google videos), som hävdar att partierna inte längre visar fram vilken lysande framtid de kan ordna, utan vilka ruskiga faror de kan rädda oss från.

  Den farliga främlingen (muslimen) hotar vår existens eller i alla fall "our way of life", fås vi att tro. Därför går vi med på nästan vilken trygghetsskapande åtgärd som helst.

  Hade inte 9/11 inträffat, så hade nog neo-cons i USA varit beredda att ordna till något nästan lika läskigt. Först efter 9/11 kunde man nämligen, och det på sex veckor, få igenom The Patriot Act, bestående av frihetsinskränkningar "no end", och som Congressen hade nobbat i åratal. Och då neo-cons hade tagit faro-bekämpningen på entrepenad behövde dom också medlen.

  Jag undrar om Timbro gillar den här vändningen? Problemet kanske inte är att vi är alltför begivna på trygghet utan att vi är lurade att tro att riskerna är större än de faktiskt är.

  SvaraRadera
 6. Timbro skriver "rapporter".

  Undrar när ni ska fatta att det är något skumt med folk som får betalat för att slriva "rapporter" när det dom skriver äör propaganda för ett särintresse.

  Jag hatar när välbeställda människor mot betalning driver med människor som strävar efter trygghet.

  SvaraRadera
 7. Problemet kanske inte är att vi är alltför begivna på trygghet utan att vi är lurade att tro att riskerna är större än de faktiskt
  -------------------------
  Eller så kanske vi inte alls är lurade och såna idioter som Reinfeld hävdade redan 1993 utan att Timbro har i uppgift att lura oss.

  Det är faktisk det som ÄR deras uppdrag.

  Att tjäna husse.

  SvaraRadera
 8. Jag vägrar att ta av mig cykelhjälmen för näringslivets skull.

  SvaraRadera
 9. Näringslivets enda syfte med att propagera för att vi inyte ska sträva efter trygghet är att skapa acceptans för lösningar på arbetsmarknaden som innebär en mycket kraftig förskjuting av makten mellan arbetsgivare och arbetstagare till arbetsgivarens fördel.

  Det är den enda och grundläggande orsaken till det förbannade tjatet om att vi inte ska sätta cykelhjälm på våra barn.

  Timbro gör ett arbete ÅT någon som förvänstas ge SPECIFIKA resultat.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Om terrorismriskens storlek:
  http://reason.com/archives/2011/02/15/what-islamist-terrorist-threat

  SvaraRadera
 12. Micke: Vilket inte på något sätt betyder att resultaten blir vad den som beställt förväntade sig.

  SvaraRadera
 13. Peter Gren: Att säga att du missförstått är inte ett personangrepp. Det är ett angrepp på vad du skrev. Jag tycker att det var onyanserat och ganska trångsynt. Klarar du inte av att se skillnaden på det så får du gärna låta bli att läsa mina kommentarer.

  Du har det vanliga perspektivet man möter i Sverige: Att vi har det jättebra (och att det var ännu bättre förr) och att alla andra länder har det värre än vi.

  Folk dör på gatorna i Sverige också men här bryr man sig inte för här är det "någon annans ansvar" (läs statens).

  Det samhälle där folk måste ta eget ansvar kommer alltid att vara ett trevligare samhälle att leva i. Synd att den svenska borgerligheten har blidkat den trångsynta svenska mentaliteten och blivit en "lägre skatter"-variant utav socialdemokraterna...

  Det är enormt ynkligt och det kostar både i människoliv, kreativitet och livsglädje.

  SvaraRadera
 14. Ja du Ssargon den dagen du kan visa mig statistik att fler procent dör på gatorna i Sverige än i USA ser jag fram emot. Ge mig tydlig statistik.

  Att sedan påstå att jag skulle påstå att Sverige alltid varit ett bra land är inte seriöst av dig. Men jag anser fortfarande att fakta talar för sig självt.

  Att människor inte skulle ta ansvar för sig själva om de är vänster är trams. Man tar ansvar om man engagerar sig fackligt och arbetar för bättre arbetsvillkor, det är tyvärr väldigt få idag som tar det ansvaret så därför har en elit inom facken tagit över makten och låtit sig köpas av näringslivet.

  Att höjda skatter kostar människoliv har jag aldrig sett några bevis på, vart är dem bevisen.

  Kom med något konkret någon gång annars struntar jag i att slösa tid på dig.

  SvaraRadera
 15. Ssargon sa...
  Micke: Vilket inte på något sätt betyder att resultaten blir vad den som beställt förväntade sig.

  -------------------------

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/35-000-valfardsjobb-forsvunna_5980297.svd

  SvaraRadera
 16. Ett stort missförstånd angående vänsterpolitik är just frågan om ansvar. Vänsterpolitik kräver att människor tar sitt ansvar för att det ska fungera. En fackförening funkar inte om inte folk tar sitt ansvar och blir medlemmar och engagerar sig. Välfärdsstaten fungerar inte om inte människor tar personligt ansvar.

  Skillnaden är att man bygger upp en stark struktur i samhället som människor gemensamt kan ta ansvar tillsammans inom.

  Tyvärr finns det dock en missuppfattning att man som statsanställd inte ska engagera sig. Det är väldigt märkligt med tanke på att ens lön är finansierad av skatter. Självfallet har man ett individuellt ansvar som statsanställd annars funkar inte maskinen.

  Vänsterpolitik kräver en högre mognadsnivå hos människor och tyvärr är det många inom vänstern som inte ens förstår sina egna politiska uppfattningar.

  Vissa påstår att människan blir passiv av vänsterpolitik och aktiv av högerpolitik. Men den analysen bygger på att människan överlag inte kan se saker i större sammanhang utan kan bara ser till sig själv. Den typen av människan är rätt vanlig tyvärr, men ska man verkligen anpassa samhället efter det måttet. Är det inte bättre att staten sätter en norm och sedan får folket inse att ju mer de engagerar sig desto bättre utdelning får de inom staten istället för att kasta bort hela skyddsnätet.

  SvaraRadera
 17. I alla odynamiska eller totalitära system eller samhällen är det Big Business att sälja trygghet via politiken.

  --------
  "Where freedom is real, equality is the passion of the masses.

  Where equality is real, freedom is the passion of a small minority."

  - Eric Hoffer (The True Believer: Thoughts On The Nature Of Mass Movements)

  SvaraRadera
 18. @Ssargon: Du lär stånga din panna blodig i debatt med dessa kontrahenter. Spar krafterna till konstruktiva samtal. Ett litet tips, bara. De har bestämt sig. Deras åsikter är huggna i sten. De vill inte förstå eller rent av kanskle inte kan förstå. Det är en insikt jag kommit fram till. Ideologiska principer satta att transformera värderingar, verkligheten och uppfattningen av den gör konstiga saker med apostlarna.

  Dynamik är ett okänt begrepp för dessa ideologiska tjänare. Avtändning är enda räddningen för dem. ;-)

  SvaraRadera
 19. Vi måste ta ifrån staten de funktioner den saknar kompetens för - vi måste göra ett slut på de statliga järnvägarna, den statliga posten och det statliga försäkringsväsendet" (Benito Mussolini - 28 Oktober 1922.)

  SvaraRadera
 20. "Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power".(Benito Mussolini)

  SvaraRadera
 21. "Vi skiljer oss oåterkalleligen från alla socialistiska sekter därigenom att vi nu som förr tar avstånd från varje så kallad
  internationalism och varje form av statsingripande i näringslivets förhållanden".(Benito Mussolini)

  SvaraRadera
 22. "Vi skiljer oss oåterkalleligen från alla socialistiska sekter därigenom att vi nu som förr tar avstånd från varje så kallad
  internationalism och varje form av statsingripande i näringslivets förhållanden".(Benito Mussolini)

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. "Demokratin har lagt världen i ruiner och nu vill ni utsträcka den till den ekonomiska sfären. Det skulle vara slutet på den tyska
  hushållningen. Kapitalisterna har arbetat sig upp genom sin duglighet och de har rätt att leda, därför att de har särat sig från
  mängden och enbart det bevisar, att de är av högre ras. Nu vill ni, att ett odugligt regeringsråd eller arbetarråd, som inte begriper
  någonting, ska ha sitt ord med i laget. Ingen som leder industriföretag skulle tolerera det".(Adolf Hitler)

  SvaraRadera
 26. Därför stödde stora delar av den traditionella högern fascismen och nazismen fram till 1941 trots att dagens höger hävdar att fascism och nazism är socialism.

  Känns det klart och tydligt för dig LD?

  SvaraRadera
 27. Kommunisterna stödde Nazi-Tyskland fram till kl 03:00 den 22/6 1941.

  SvaraRadera
 28. @Ssargon: Du lär stånga din panna blodig i debatt med dessa kontrahenter. Spar krafterna till konstruktiva samtal. Ett litet tips, bara. De har bestämt sig. Deras åsikter är huggna i sten. De vill inte förstå eller rent av kanskle inte kan förstå. Det är en insikt jag kommit fram till.

  ja en maktteknik är att tala över huvudet på folk så att de ska känna sig mindre värda. Ledsen men det funkar inte och det är väldigt fånigt av dig att ens försöka, det förminskar dig, du borde veta bättre som en vuxen människa.

  Allvarligt, ser du inte ironin i dina egna uttalanden. Det framgår ganska tydligt att du har bestämt dig för vad du har för åsikter och jag uppfattar att de just är huggna i Sten för din del. Min upplevelse är att du kritiserar dig själv och sedan skyller det på andra.

  Du har ju inte ens försökt motargumentera ståndpunkterna jag för fram, inte heller Ssargon har gjort det. Om man säger att det dör massor av folk på Sveriges gator och påstår att det är bättre i andra länder samtidigt som man anser att USA fortfarande är ett bättre land angående ekonomsikt politik, så är det ju rimligt att begära fakta på det påståendet.
  Dör det fler människor på gatan procentuellt i Sverige i jämförelse med USA. Det tror jag på först när jag ser det. Så visa mig fakta tack.

  Jag har ställt konkreta frågor, Micke har visat en konkret artikel på hur offentlig sektor förlorat massor av jobb, men ändå flyr ni debatten och gör personliga påhopp.

  Ideologiska principer satta att transformera värderingar, verkligheten och uppfattningen av den gör konstiga saker med apostlarna.

  Som sagt pröva att kritisera dig själv med dessa ord även du har en ideologisk uppfattning som du försvarar. Men du har inte försvarat den sakligt istället sysslar du med attacker på andra människors förståelse förmåga utan att peka konkret på vad det är som jag inte förstår.

  Dynamik är ett okänt begrepp för dessa ideologiska tjänare. Avtändning är enda räddningen för dem. ;-)

  Som sagt du får faktiskt komma med något bättre om någon ska ta dig på allvar, det framgår ju tydligt att du själv gör dig skyldig till vad du kritiserar. Det är tyvärr väldigt vanligt, jag tror du skulle må bättre av om du slutade identifiera din egen förståelse av mig och dig själv som en del av våra personligheter. När du väl lyckats göra det så kommer du förolämpa människor mindre och med all säkerhet må lite bättre.

  SvaraRadera
 29. Ja Micke dina citat av Mussolinioch Hitler visar just problemen med att slå sönder välfärdssamhället. Välfärdssamhället är grunden till att medelklassen har ett inflytande i samhället och det leder till att vi kan ha demokrati. Det finns inget skydd för demokratin om medelklassen slås sönder.

  Nu har givetvis medelklassen attackeras även från statligt håll och det är just i form av att göra sig av med välfärden.

  Ssargon, E/LD ge mig exempel på samhällen som byggt upp en stark medelklass utan välfärdssamhällen uppbyggda av staten? Ni kan inte ta USA som exempel för dem har ett välfärdssamhälle som tyvärr raserats mer och mer.

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 31. Anonym sa...
  Kommunisterna stödde Nazi-Tyskland fram till kl 03:00 den 22/6 1941.  Ja vi känner till att stora grupper men inte alla i det dåtida kommunistpartiet stödde denna allians eftersom man utgick från att allt Stalin gjorde var rätt.

  För detta har det utkrävts givits ursäker både till offren för Stalins terror och i allmänhet av det nutida arvtagarna till det gamla kommunistpartiet..

  DÄREMOT har det aldrig officiellt framförts några ursäkter från något håll för det breda stödet för Hitler mellan 30 och 41-45 bland dom traditioenllt borgerliga väljarna och vi väntar fortfaranmde på annat är relativiserande och lögnar av och omkring detta stöd.

  Dessutom ser vi gärna att det systematiska relativiserandet av VAD nazismen är i grunden upphör.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.