2011-03-16

EU: Mer "skatte-harmoni"


En viss form av "harmonisering" inom EU är bra. Till exempel så att varor och tjänster kan handlas fritt på den inre marknaden. Så att människor kan flytta fritt inom Europa.

Annan "harmonisering" är betydligt mer tveksam. Det handlar om sådant som går ut på att allt skall vara likadant i alla länder. Bara för att man kan.

Ett sådant förslag, som nu är på tapeten, är en gemensam bolagsskatt i EU:s medlemsstater. Skall verkligen EU lägga sig i vilka skattesatser de olika länderna har – oavsett om det gäller människor eller företag? Detta är helt klart något som varje land bättre kan bestämma på egen hand.

EU ser det naturligtvis inte så. Unionen strävar efter mer överstatlighet. Unionen vill ha mer makt över medlemsstaternas ekonomi. Och man tar, ständigt, nya små steg mot en EU-skatt.

Låsta, lika skattesatser för alla EU-länder – det är nästan lika dumt som att länder med helt olika ekonomier har en gemensam valuta och är surrade vid masten med samma ränta.

Vad är det för vits med fri rörlighet om allt skall vara likadant överallt?

9 kommentarer:

 1. Jodå om det är lika överallt innanför järnridån så spelar det ingen roll var man finns så länge man håller sig innanför.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är väl Irland man vill åt främst. Irland har dock valt en framgångsrik taktik för att locka företagsamhet till landet. Och strukturfonder...

  Sverige borde egentligen göra som Irland och erbjuda väsentligt sänkta bolagsskatter till företag som flyttar sin verksamhet till Sverige. Som det ser ut nu så skulle andra länder i EU få svårt att hänga på och det finns ingen som helst anledning att sitta still i båten.

  Jag är besviken på regeringen. Att bara prata inkomstskatt är skit. Alla pengar går ju åt till höjda elpriser i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Att målet hos många EU-frälsta var en federation kanske försöktes döljas en gång i tiden, idag skryter man i det närmaste med sin vision om EUROPA som sida vid sida med USA leker 'styra världen rätt'.

  Hur fan lyckades länder som Lichtenstein, Andorra med flera pressas (samarbeta) att mer & mer lämna ut uppgifter om folk som väljer att spara sina pengar där?
  Men försök ändra deras (ej existerande)inkomstskatt om ni kan!

  SvaraRadera
 4. @Shaun

  De här små länderna i Europa har ju lite taskigt läge rent geografiskt. Man kan väl typ snörpa av dem helt om man vill.

  Ja, detta gäller även Schweiz...

  SvaraRadera
 5. Nu förstod jag väl saken som så att det inte var skattesatserna utan reglerna för bolagsskatten som skulle harmoniseras? Fortfarande ett sluttande plan förvisso, men inte lika illa som att samma skattesats ska gälla överallt i samtliga EU-länder såsom inlägget gör gällande...?

  SvaraRadera
 6. @ODS

  Det känns väl inte heller helt nödvändigt?

  SvaraRadera
 7. @ Erik. Nej, jag håller helt med. Det känns som ett steg på vägen mot att vi betalar in skatten till EU snarare än till svenska staten, och dit vill jag inte komma.

  SvaraRadera
 8. "Gemensam bolagskattebas"... Vad jag kan begripa är det ett steg mot harminiserade skatter, inte bara regler.

  F.ö. verkar det som om Anders Borg håller med mig:

  http://www.privataaffarer.se/nyheter/direkt/2011/03/15/ekofin_borg_motsatter_sig_skadlig_hojning_av_bolagsskatt_4590462/

  SvaraRadera
 9. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4403443

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.