2011-03-14

Piratpartiet liberalerna?


Alexander Bard, Carl-Johan Rehbinder och Caspian Rehbinder skriver i dag om Piratpartiets framtid på Expressens debattsida. Rubriken, som tidningen satt, är Piratpartiet på väg mot en totalkrasch.

Det ligger mycket i de tre herrarnas analys. Hela Piratpartiets grundanslag vilar på en liberal grund. Det vore kanske naturligt att ta hela steget. Detta, är jag övertygad om, kommer att stötas och blötas i (pp) den närmaste tiden.

Några som redan är uppe på banan är: Pirate MEP Christian Engström, Opassande, Sysadminbloggen, Svensk Myndighetskontroll och Gothbarbie. Se även Liberaldemokraternas hemsida.

Medan debatten om (pp) och liberalismen går igång, så tänkte jag skjuta in mig på en annan sak som dagens debattartikel tangerar: Piratpartiets inre liv.

Nu, ett djuuupt andetag. Jag försöker ju hålla mig borta från det ständiga inre bråket i (pp). Några gånger har jag morrat offentligt när saker och ting varit på väg att vurpa helt. Men i stort sett betraktar jag det som ett minfält som jag helst vill hålla mig borta från.

Men vaffan? Här är mina fem cent:

Om Piratpartiet över huvud taget skall överleva - som enfrågeparti eller som ett liberalt parti - då måste det bli lite jävla ordning på skutan.

Ett grundläggande problem är att (pp) har stadgar och organisatoriska egenheter som är helt specialbyggda. Det finns helt enkelt ingen koppling till vedertagna föreningsstadgar och vedertagen föreningsteknik. Det gör att allt kan ifrågasättas och att märkliga tolkningar, onödiga konflikter, uppseendeväckande ordningsfrågor och destruktivt beteende inte kan prövas mot något stabilt. Det går att bråka hur mycket som helst, utan att egentligen behöva förklara sig. Bara för att man kan. Och att bråka finns det människor som gärna ägnar sig åt.

Piratpartiet behöver helt enkelt en normaliserad, tydlig och okomplicerad stadga - byggd på vedertagen praxis. Så att det finns något annat än bara löst tyckande, personmotsättningar, gnäll och bråk som styr vad som sker.

Visst stämmer det, som Bard och Rehbinder x 2 skriver i Expressen att det stundande årsmötet i Piratpartiet markerar ett ödesval. Och det handlar alltså inte bara om politik. Min känsla är att det nu det drar ihop sig till en sista strid mellan obstruerande kårfifflare som helst ägnar sig åt stadgetolkning i de tunnare luftlagren - och de människor som faktiskt vill bedriva utåtriktad, proffsig, slagkraftig politisk verksamhet.

57 kommentarer:

 1. Huvudargumentet är att man då riskerar att tappa vänsterpirater (typ Adamsdotter).

  Men det finns faktiskt en liberal ådra även inom vänstern. Det var vänstern som släppte porren fri, t.ex.

  Jag tycker att PP kan ta upp lite fler liberala frågor som de frihetliga och anarkistiska inom vänstern kan tänka sig att acceptera.
  (porr, sexköp, upplättad knarkrepression, osv.)

  Däremot bör PP hålla sig ifrån traditionella ekonomiska högerfrågor. typ: tillåt privata företag att skaffa sig monopol, platt skatt, lägre skatt för de som tjänar 10 millar/år, försvaga fackets makt, osv.

  SvaraRadera
 2. Vad jag uppfattat så håller tyvärr PP på att tas över av radikalfeministiska HBT-kretsar. Är dessa representativa för vad väljarna vill att partiet ska arbeta för.

  Vissa i den inre kretsen hade väl kopplingar till den falska av feministmedia orkestrerade gräsrotskampanjen #prataomdet, vilken syftade till att smutskasta Julian Assange inför rättegången. Är detta att stå upp för det fria ordet på nätet?

  Ok, skäll gärna, men kom sedan med konkreta argument på varför det INTE ligger till på detta sätt...

  SvaraRadera
 3. @Putte:

  Instämmer helt och fullt med att andra frågor, som exempelvis avskaffande av sexköpslagen och cannabislegalisering borde upp på agendan. Dessa frågor kan ju gärna drivas under samma tak som Liberaldemokraterna?

  Vill förtydliga att jag inte har något emot HBT-frågor, men är en stark motståndare till genusvansinne och radikalfeminism.

  SvaraRadera
 4. En sak är säker, om PP skulle göra något sådant skulle alla aktiva i Strängnäs försvinna då vi alla är s.k. vänsterpirater.

  Jag vill inte vara med i ett liberalt parti! Jag vill antingen vara med i ett obundet höger-vänsterparti eller ett vänsterparti!

  Och liberalism är enligt mig INTE vänster.

  M.v.h. David Bergström.

  SvaraRadera
 5. Tillägg:

  Liberal politik hör hemma i PP, men inte klassisk höger/vänsterpolitik.

  SvaraRadera
 6. "Piratpartiets enda chans är att liberalerna tvingar till sig makten i partiet och dom som inte gillar detta kan vända sig till vänsterpartiet"

  Jag gillade den uppmaningen.

  .

  SvaraRadera
 7. Valet står i vår mellan att på allvar börja bygga den nya tidens politiska opposition, eller att kasta vår tids stora frihetsrörelse på soptippen. Beslutet kan inte vänta. Vågar partiet flyga på allvar, eller fegar man ur och kraschar

  -------------------------


  Fick dom inga medlemmar till Liberaldemokraterna? Det andra partiet som Bard driver?

  Hur många partier anser han att det är rimligt att vara aktiv i ?
  2? 5 ? Kanske moderat för säkerhets skull?

  SvaraRadera
 8. Om PP skulle börja flörta med radikalfeminism kommer jag att bli upprorsmakare nummer ett. Garanterat. Jag fullständigt avskyr denna totalitära hatideologi av dårar som projicerar sitt eget sexuella misslyckande på att hata män och kollektivistiskt skuldbelägga alla män. Radikalfeminism är inget annat än kvinnors gruppegoism och maktlystnad. Läs FF:s partiprogram, de vill att alla delar av samhället ska byggas för att gynna kvinnors intressen.

  För en kritisk granskning av radikal- och hatfeminismen, läs gärna: bloggen Genusnytt

  SvaraRadera
 9. @Micke:

  "Fick dom inga medlemmar till Liberaldemokraterna? Det andra partiet som Bard driver?

  Hur många partier anser han att det är rimligt att vara aktiv i ?
  2? 5 ? Kanske moderat för säkerhets skull?"

  Tips:

  Fråga Bard direkt, istället för i en kommentar här.

  Misstänker att det är betydligt mer sannolikt att du får ett vettigt (och kanske t.o.m korrekt) svar på det sättet.

  Om du får ett svar så kan du ju t.o.m posta det här. Det vore intressant.

  SvaraRadera
 10. Liberaldemokraterna har inte lyckats få ihop 1500 namnunderkrifter som krävs för registering. Det är det som ligger bakom. Bard har insett att om han betalar tillräckligt många för att vara med på PP:s nätårsmötet och rösta som han vill kan han kapa partiet.

  Bard gjorde ett försök i folkpartiet före valet. Det gick...sådär.

  SvaraRadera
 11. @ men snälla Mia, get real. Att skriva sådant som man inte har en aning om och att i samma andetag påstå att Alexander skulle betala folk för att gå med i PP är inget annat än rent nonsens. Menar du alltså att Calle och Caspian fått betalt för att skriva artikeln också?

  Jag vet och kan säga att det är rent nonsens med 100% säkerhet, eftersom jag själv är en av grundarna av Liberaldemokraterna.

  Om den typen av argumentation är typisk inom PP så förstår jag exakt vad HAX avser då han skriver att han hållit sig undan det interna käbblet. Ha gärna synpunkter på artikeln av Bard och Rehbindarna men försök då åtminstone att komma med relevanta argument och/eller invändningar.

  SvaraRadera
 12. Michael:

  Bards partiprojekt har hittills gått åt skogen. Nu vill han ta över

  Det där att han skulle betala folk var en spekulation. Medges. Han har möjligheterna. Man kan ju konstatera att Bard som tidigare tyckt att fildelning var det värsta som fanns och att IPRED-lagen var bra och önskvärd officiellt bytt åsikt. Tillfälligt. till dess att PP dött.

  Gissningsvis vill han bara eliminera en av upphovsrättsindustrins (som han själv tillhör) farligaste motståndare.

  Jävligt farligt att slå sig i slang med sådana som Bard.

  SvaraRadera
 13. Om Alexander Bard tog över som partiledare skulle det nog gå att få facson på Piratpartiet i tillräcklig grad för att jag skulle kunna stödja dem. Hittills har det bara varit snyltarfrågor som gällt. Bard har som en följd av sin bakgrund i musikbranschen en lite vuxnare syn på det där med äganderätt.

  Alexander Bards syn på Europasamarbetet är en annan fördel. Den nuvarande EU-kverulantismen som Hax gjort sig till språkrör för är otroligt tröttsam och ur ett politiskt perspektiv barnslig och orealistisk.

  SvaraRadera
 14. johan,karlskrona14 mars, 2011 21:00

  Johan, Putte: Jag har varit runt och letat på PP-sidor och inte märkt av att partiet skulle vara kapat av "radikalfeministiska HBT-kretsar". På PPs egen sida är det t ex bara upphovrätt och integritet.
  Säkert finns det en sådan debatt någonstans, är själv ingen engagerad pirat så jag vet inte var jag ska leta. I ett sunt parti kan väl alla frågor diskuteras?
  Vad Henrik efterlyser är väl i första hand formalia för hur?

  Hos "futuriteter", som verkar tillhöra den liberala högerflygeln, hittade jag en del intressanta argument mot Bards och Rhenbindrarnas debattartikel.
  http://futuriteter.blogg.se/2011/march/jag-haller-inte-med.html

  SvaraRadera
 15. @Michael Gajditza

  varför tror du att det Liberaldemokratiska parti som inte funkade på egen hand - som inte lyckades få ihop 1500 namn ens på ett halvår - skulle ha särskilt stora framgångar?

  Om LD fungerar - varför inte köra vidare med det?

  SvaraRadera
 16. kan påminna vad Bard skrev innan han kom på att han ville kapa PP:

  "Liberati var anti-FRA hela vägen och så till att den nya lagen som kom i september var vettig (tack vare våra medlemmar Lindberg och Berliner).
  Vi är vettiga när det gäller fildelningen också, pragmatiska liberaler. Piratpartisternas rättshaveri är vi dock som alla andra jävligt trötta på nu.
  Det finns mycket viktigare saker i världen.
  Piratpartister är därför bannlysta inom Liberati och på våra möten. Vi är seriösa med vårt arbete. Tokarna får hålla på med sitt dravel för sig.

  Vi diskuterar knappt fildelningen, vi har fullt upp med andra viktigare frågor, men jag har fattat det som de flesta är positiva till IPRED. Principen är i alla fall rätt. Liberalism utan äganderätt är bara anarki."

  SvaraRadera
 17. @ Mia, vilket partiprojekt har gått åt skogen?

  Vad gäller Alexanders inställning i fråga om Ipred, upphovsrätt etc. så beskrivs den enklast av det faktum att Liberaldemokraterna kopierat PP:s politik på dessa områden. Det kan du väl inte ha något emot?

  Sedan har jag svårt att förstå varför du nedvärderar mig och de övriga grundarna av partiet på det sätt du gör genom att insinuera att vi alla på något sätt skulle låta oss manipuleras av Alexander?

  Varför tror du att Calle och Caspian är medförfattare till artikeln? Tror du så illa om deras integritet att du manar att de skulle skriva något de inte menar för att vara Alexander till lags?

  Någon har sagt "Visa män ändrar åsikt, aldrig de dumma." Alexander är en vis man.

  @Magnus Bark, Vi har inte funnits i ett halvår ännu och eftersom vi inte har haft ambitionen att bilda något parti förrän tidigast till Almedalen i sommar så har namninsamlandet helt enkelt inte varit första prioritet. Var inte orolig, vi kommer att ha ordnat de namnunderskrifter som behövs till dess. Det handlar ju mest om fotarbete. Liberaldemokraterna går utan tvekan vidare och att vi fungerar märks på den otroligt intensiva interna diskussion som pågår och som på drygt fem månader har inneburit att jag fått se över 25000 mail landa i min inkorg.

  För de som vill så kan jag även bjuda in till vårt första Pub Liberal på onsdag 16/3 i restaurant Cattelins lokaler i gamla stan. Det blir en kväll på temat "Sveket mot liberalismen".

  Paneldebatt om hur vi kan bygga allianser över partigränserna, och stoppa marschen mot ett kontrollsamhälle, för att skapa ett liberalt Sverige – på riktigt. PANELEN: Camilla Lindberg (Fd Riksdagsman för FP, liberal debattör), Carl Johan Rehbinder (L), Fredrik Federley (Riksdagsman, C), Rick Falkvinge (PP), MODERATOR: Alexander Bard (L). Start kl. 18.30

  Vi kommer sedan att köra en pubkväll onsdagar varannan vecka under våren med olika inbjudna talare och debattörer på olika teman.

  SvaraRadera
 18. Att Christian Engström för ett tag sen skrev positivt om Bards parti (deras skattepolitik) var oroväckande och om PP/LD-blandningen växer är det dags att säga upp autogirot som guldpirat. För jag vill definitivt inte riskera att stödja nätmobbaren Bard (sök på Elite-listan om du glömt). Inte heller någon ultranyliberal ekonomisk politik för den delen.
  Som tur är finns MP som ett gott alternativ om det nu PP blir kapat innan nästa val...
  (Angående artikeln + HAX kommentar: Om man tycker det är för mycket konflikt mellan olika ideer i PP så är _inte_ en ökad konflikt ett sätt att lösa problemet!)

  SvaraRadera
 19. @Magnus Bark

  En skillnad mellan Liberaldemokraterna (samt rikstdagspartier) och PP är att man för fram ett heltäckande partiprogram. Det är inget enfrågeparti som PP.
  Vill man få något och säga i Sveriges riksdag krävs det ett heltäckande partiprogram.

  Det är mycket lättare och få folk och skriva på papper att man stöder EN fråga jämfört med att presentera en helhet, speciellt svårt är det när helheten inte är riktigt klar än även om de som jobbar med den vet vart det hamnar.

  Det är däremot omöjligt och komma in i riksdagen som ett enfrågeparti.

  SvaraRadera
 20. Anonym,
  Du tog de Bardcitat som jag själv tänkte på. Hittade ett till i samma bloggpost: "Vi gillar IPRED."

  http://minimaliteter.blogspot.com/2008/11/liberati-och-omvrlden.html

  SvaraRadera
 21. @ Månkaninen, lämnar en länk här till min hemsida där du kan ta del av hur vi ser på den ideologi som utgör vår grund och vilken politik vi har för avsikt att driva på tre olika områden. Läs det och berätta sedan vad du hittat som du anser vara ultraliberalt? http://www.svemykon.se/filearea_11.html

  Sedan har jag svårt att förstå att en del tycks finna det omöjligt att en människa kan ändra åsikt. "Visa män ändrar åsikt, aldrig de dumma." har någon sagt och Alexander är en vis man!

  SvaraRadera
 22. Liberaldemokraterna har inte lyckats få ihop 1500 namnunderkrifter som krävs för registering. Det är det som ligger bakom.
  --------------------------------

  Jag det var det jag förstod.

  SvaraRadera
 23. @Micke, Vi har inte funnits i ett halvår ännu och eftersom vi inte har haft ambitionen att bilda något parti förrän tidigast till Almedalen i sommar så har namninsamlandet helt enkelt inte varit första prioritet. Var inte orolig, vi kommer att ha ordnat de namnunderskrifter som behövs till dess. Det handlar ju mest om fotarbete.

  SvaraRadera
 24. @Per: Enfrågepartier har kommit in i riksdagen tidigare. Mest framgångsrik har väl miljöpartiet varit. Idag är de inte ett enfrågeparti men var det när de kom in i riksdagen.

  Visserligen håller jag inte med om att PP är ett enfrågeparti, men jag håller med om att PP är inom ett avgränsat politiskt område.

  Varför slå ihop partierna egentligen? Om vissa inom PP tror att det finns ett stöd för LD inom partiet är det bara att gå över till dem eftersom de har "kopierat PPs program om integritet och upphovsrätt". Jag och säkerligen många andra överger PP om det blir = LD.

  Ett enfrågeparti behövs när tillräckligt många anser att en fråga är viktig och inte representeras av etablerade partier. Om vi inte är tillräckligt många så visst då kommer vi inte med i Riksdagen. Då får vi agera på andra sätt - men snälla dra inte in PP i LD!

  Något HBT eller feministparti vore lika illa det! Men jag ser inget av det heller på webb eller i de program som beskriver partiets frågor!

  /Antifeminist

  (Tidigare Sosse numera...kanske socialliberal. Låter visserligen äckligt motsägelsefullt men så kommer social före liberal i alla fall! :)

  SvaraRadera
 25. Sex, drugs and rock&roll. Me like.

  SvaraRadera
 26. Är vänstern inom Piratpartiet = "obstruerande kårfifflare som helst ägnar sig åt stadgetolkning i de tunnare luftlagren" enligt dig Hax?

  SvaraRadera
 27. Vad PP ska bli är ett öppet anarkistiskt parti som inte gör anspråk på statsmakten men på att skapa och bevara anarkistiska plattformer som exempelvis internet.
  På så sätt håller man ihop både högern och vänstern.

  SvaraRadera
 28. @Riverman:

  Utan att gå in på detaljer hit och dit om varför några partier lyckats komma in.

  Tror du att PP kommer komma in i riksdagen på internet?

  SvaraRadera
 29. Ge mig glada amatörer!

  http://www.youtube.com/watch?v=xwPhD3X6Tl0

  SvaraRadera
 30. Hunter S. Thompson!? Cheesuuz!

  Håller med vissa här. PP is a lost cause. Det håller på att tas över.

  Så jag kan bara säga, Drop it like it's hot! medans tid är och gå över till Liberala Partiet, det klassiskt liberala om ni känner för att verkligen jobba i motvind och känna fläkten i ansiktet.

  SvaraRadera
 31. ..."obstruerande kårfifflare som helst ägnar sig åt stadgetolkning i de tunnare luftlagren"...

  Hahahahaha...Lysande beskrivning.

  SvaraRadera
 32. Måste säga att jag är förvånad att HAX beskriver PP som ett enfrågeparti. Inför valet slogs vi hårt mot detta och hävdade att vi INTE är ett enfrågaparti!?

  @Michael
  Visst är det stort att kunna byta åsikt (ang. Bard), men hur mycket kan man byta på så kort tid utan att det känns väldigt märkligt?! Jag hoppas dock att du har rätt och följer L:s utveckling med spänning.

  Blir även lite konfunderad över att L ibland(?) säger sig vara obundet av vä-hö skalan. Är väl rätt uppenbart att (L) är höger - eller?!

  SvaraRadera
 33. Vet inte om jag kan tillföra denna diskussionen någonting, men här är i alal fall MINA 5 ören:

  För några år sedan försökte jag hävda min åsikt i debatten om att alla "liberala" och "frihetliga" politiska partier borde satsa på samverkan för att komma in i Riksdagen. Jag bemöttes med den allmänna åsikten att det klokaste skulle vara att vi alla satsade våra spelbrickor på Piratpartiet, vilket också gav resultat i EU-valet.

  Sedan dess har vi haft ett bakslag i det måttligt framgångsrika valresultatet i riksdagsvalet 2010. Piratpartiet motsvarade inte de höga förväntningarna, och partiets frågor blev en kuriositet i valrörelsen.

  Moraliskt sett missade (pp) riksdagen av en ädel anledning; väljarna sökte ett missnöjesparti, och (pp) motsvarade inte de kraven. Man kan föreställa sig att om (pp) fått 4% skulle vi inte bara ha drogliberala libertarianer och "obstruerande kårfifflare" från vänstern, utan även en tredje falang som identifierar Bodströmsamhället som en konsekvens av den ohämmande invandringspolitiken... ;-)

  Så det är med viss glädje jag ser att några procent av de pressumtiva (pp)-väljarna fann sin rättmätiga hemvist i (sd). Må de stanna där. Däremot är det tråkigt att (pp) inte var tillräckligt attraktivt för att rekrytera liberaler från det borgerliga blocket som identifierar regeringens förverkligande av Bodströms politik som ett svek mot den egna ideologin. Uppenbarligen kan inte ett fokusparti som (pp) attrahera 2% från vänstern och 2% från mitten/högern. Då måste vi tänka om.

  Vad beträffar Liberaldemokraterna vet jag inte vilka man förväntar sig "stjäla" röster av. Blir det en mix av 1% från vänstern och 3% från mitten/höger? I så fall är det inte bara Alexander Bard som måste vara en vis man och ändra åsikt, utan även en stor grupp av väljarna.

  Fast alltjämt står vi med svansen bak, och situationen är ännu sämre 2014. Då kommer ett ideologiskt starkt men väljarsvagt Klassiskt Liberala Partiet att ställa upp, liksom ett av interna stridigheter försvagat Piratparti, plus ett celebritetsparti under Alexander Bards varumärke. I mina ögon är det ett kärt problem att det finns så många frihetligt orienterade politiska partier, men splittringen förblir just ett problem ända tills något av dem kommit in i riksdagen.

  I mina ögon är det alltså nödvändigt att åter igen fundera på en samverkan mellan dessa partier. Piratpartiets framgång i EU-valet berodde på lågt valdeltagande och en folkrörelse som bildats av en ohelig allians mellan högern och vänstern. Jag är rädd för att vi måste lära oss att leva med oheliga allianser om vi skall kunna komma genom nålsögat som håller Bodströmsamhällets motståndare utanför riksdagen. Det är väl det som kallas för att bita i det sura äpplet....

  SvaraRadera
 34. "Min känsla är att det nu det drar ihop sig till en sista strid mellan obstruerande kårfifflare som helst ägnar sig åt stadgetolkning i de tunnare luftlagren" -> asgav. Så uttrycker sig en verklig förlorare som är rädd att bli bitchslappad och dragen i smutsen av de som är skickligare på det politiska spelet än han själv. Verkligt politiskt arbete bedrivs av de som _kan_.

  Piratpartiet är ett liberalt parti.

  Vi är dock inte överens om vad ett liberalt parti ska stå för. Framför allt är vi inte överens om sexuallagstiftning, drogpolitik och skatter. Istället för att gnälla och försöka slå i oss andra att libdem har svar på världens bekymmer så föreslår jag att det produceras lite välgjorda och välgrundade motioner istället. De flesta som gick från PP till libdem gjorde så för att de var för lata att göra det jobb som krävs för att ett parti ska stabiliseras och utvecklas. Nu när de inser att de inte klarar sig på egen hand vill de komma in i värmen igen.

  SvaraRadera
 35. Det enda det här visar är att projektet Liberaldemokraterna är dött.

  På ett halvår så har man inte fått ihop 1500 underskrifter för att registrera partiet. Det borde ge en lite hint om hur populärt den knarkliberalism som Bard står för är.

  En person som dessutom ber en stor del av ett parti där han är nybliven medlem dra åt helvete och gå med i andra partier kommer nog få ganska svårt att föra en fortsatt öppen idedebatt.

  Att sedan vilja gå med i ett parti som man beskriver gå mot totalkrasch är väl också ganska anmärkningsvärt.

  En av de största orsakerna till att jag är engagerad i piratpartiet är att jag uppfattar det som det enda sant liberala partiet som samtidigt kan anlägga en sund och praktisk skepsis mot liberalismens avarter (knark och vapenliberalism)

  SvaraRadera
 36. "En av de största orsakerna till att jag är engagerad i piratpartiet är att jag uppfattar det som det enda sant liberala partiet som samtidigt kan anlägga en sund och praktisk skepsis mot liberalismens avarter (knark och vapenliberalism)"

  Ett sant liberalt parti som är negativt mot liberalism? Klockrent...

  SvaraRadera
 37. @Jerker Montelius

  Menar du att PP har en aktiv åsikt MOT droger och vapen? Jag förväntar mig att PP i riksdagsställning utser ett favorit-regeringsalternativ utefter deras åsikter om Integritet, Kultur och Kunskap. Och sedan följer dessa favoriter i icke-kärnfrågor, vare sig det är att rösta mot eller för att t.ex. även laglydiga medborgare får ha vapen.

  Har jag missuppfattat vågmästarstrategin?

  SvaraRadera
 38. @Niklas

  "Ett sant liberalt parti som är negativt mot liberalism? Klockrent..."

  Nja. Du missförstår mig(kanske medvetet).

  Jag anser att det är viktigt att samtidigt som man strävar åt ett håll kunna erkänna att det finns gräns för hur en fin teori kan implementeras i praktiken.

  Ex.1
  En liberal vill att man skall vara fri att bestämma vilka mediciner/droger man vill.
  Samtidig inse att det finns problem med att sätta i sig substanser som gör en våldsbenägen, psykotisk eller är helt enkelt livshotande.

  Ex.2
  En liberal vill att man skall få inneha vapen helt enligt eget tycke.
  Samtidigt inse att det är problem om folk börjar skaffa sig termonukeära sprängladdninger.

  Så du ser att det inte är så enkelt alla gånger att säga att man är helt liberal.


  @Jan-Erik
  Nej. Vapenfrågan är helt enkelt en av de frågor som vi inte driver aktivt utan precis som du säger lutar oss mot vågmästarstrategin.
  I fråga om drivandet av liberalisering av droger så har frågan varit uppe och diskuterats åtskilliga gånger och alltid röstats ner.

  SvaraRadera
 39. Hahha, tillåt mig skratta. Det går inte att organisera något bra med föreningsformen. Se bara på sossarnas totala Stalinism som ett extremt dåligt exempel. Så fort ett ny förening/parti bildas så kommer bråkmakarna flygande som korpar till ett dött djur. Tiden är inne för det nya dvs stället för kotterier ala Bard och hemliga klubbar och knivar i ryggen på folk så kommer framtiden att tillhöra den som har den bästa iden på ett problem.

  SvaraRadera
 40. @Conny T, vi är varken höger eller vänster även om vi ibland själva tvingas ta till skalan för att kunna föra en diskussion. Höger säger du, tja, om man anser att t.ex medborgarlön i kombination med plattskatt är höger, om man anser att en avkriminalisering av narkotika för eget bruk är höger och om man tycker att PP:s politik på de områden där PP har en sådan, är höger så är vi väl höger då......*L* Andra hävdar att vi är vänster så vi ligger nog ganska rätt. :-)

  @Jerker, jag får visst lov att upprepa mig....Vi har inte funnits i ett halvår ännu och eftersom vi inte har haft ambitionen att bilda något parti förrän tidigast till Almedalen i sommar så har namninsamlandet helt enkelt inte varit första prioritet. Var inte orolig, vi kommer att ha ordnat de namnunderskrifter som behövs till dess. Det handlar ju mest om fotarbete.

  SvaraRadera
 41. Jerker,

  Du borde akta dig för att diskutera knark. Det märks så väl att all din "kunskap" i ämnet enbart baserats på Beijerots och Rubins kåserier.

  Konstigt tycker jag att du inte anser att internet borde förbjudas då det där går att hitta farliga filmer och bilder som förvandlar betraktaren till en psykotisk yxmördare.

  Vilka substanser är det förresten du menar gör en våldsbenägen och psykotisk?

  /oP

  SvaraRadera
 42. @/oP 15 mars, 2011 22:08

  "Du borde akta dig för att diskutera knark. Det märks så väl att all din "kunskap" i ämnet enbart baserats på Beijerots och Rubins kåserier."

  Nja, Knappast va. Jag har arbetat för Apoteket AB i över två år så jag hämtat min kunskap från lite annat håll.
  Jag är en av de få människor i Sverige som kan säga att man lagligt har sysslat med att distribuera allt från anabola steroider till morfin.

  "Konstigt tycker jag att du inte anser att internet borde förbjudas då det där går att hitta farliga filmer och bilder som förvandlar betraktaren till en psykotisk yxmördare."

  Du har inte förstått vad jag menade.
  Själva kontentan är att man inte alltid behöver driva saker till sin spets.

  Ex.
  1. Internet är det största sak mänskligheten har uppfunnit.
  2. På internet finns bilder som man blir yxmördare av.

  Gamlempartisten: Usch, Stäng hela internet.
  Ultraliberalen: Vi struntar i att folk blir yxmördade. ingen får röra mitt internet.
  Piratpartisten: Om nu folk blir mördade med yxa så borde det vara ganska lätt att gripa mördaren IRL så blir vi av med problemet och internet kan fortsätta att vara öppet.

  "Vilka substanser är det förresten du menar gör en våldsbenägen och psykotisk?"

  Jag är varken läkare eller farmakolog och vill inte heller förmedla 'tips' i ämnet men du kan ju börja med höga doser av anabola mixa in amfetamin och heroin och toppa med LSD så lär du nog gå bärsärkagång rätt lätt.

  SvaraRadera
 43. Höger säger du, tja, om man anser att t.ex medborgarlön i kombination med plattskatt är höger,
  -------------------------
  Syftet med platt skatt är att avskaffa den offentliga sektorn och medborgarlönen ska ersätta försäkringskassan och socialbyrån och delar av sjukvården för arbetslösa,sjuka och psykiskt sjuka så att dom inte sitter och tigger på gatorna.

  Visst.

  Det är ren högerpolitik,.

  Extrem sådan.

  SvaraRadera
 44. Det finns bara en win-win här, det är att PP går ihop med NYLIB.
  Ett problem dock är att då kan inre splittringar uppstå, många kaptener, och det var det NYD sprack på vilket gjorde att när Bert K ringde mig och ville ha med mig så tackade jag nej.
  Lär av misstag.
  Gå ihop och ta er över spärren! vi måste få bort Bodströmsamhället.

  SvaraRadera
 45. Ok Jerker,

  Hahaha.

  Apoteket AB. WTF, vad har det med saken att göra?

  Varför skulle det arbetet ge dig någon större kompetens i frågan om knark?

  Din slutkläm visar ju bara ännu tydligare att Beijerot och Rubin är dina ledstjärnor.

  "...du kan ju börja med höga doser av anabola mixa in amfetamin och heroin och toppa med LSD så lär du nog gå bärsärkagång rätt lätt."

  Ja, det låter ju som en trevlig grogg. Hur många gånger tror du att folk har tagit sådana här blandningar och hur många tror du kommer göra det om narkotika skulle legaliseras?
  Vidare finns det ingenting som säger att man efter en sådan blandning skulle gå bärsärkagång rätt lätt.

  Inser du inte hur fånig du låter när skriver sånt här?

  Jag skriver det igen: akta dig för diskutera knark.

  "Jag är en av de få människor i Sverige som kan säga att man lagligt har sysslat med att distribuera allt från anabola steroider till morfin."

  Herregud så fjantigt. Du rabblar arbetsplatser som om det skulle ge dig mer auktoritet i frågan? En av få säger du? Apoteket AB har massor av anställda. Övriga apoteksaktörer har massor av anställda. Tamro och KD har massor av anställda. Du är långt i från ensam om att ha distribuerat kontrollerade substanser. Vet du vad? Jag har faktiskt själv gjort det så jag är mer än väl medveten om att det vare sig tillför kunskaper eller insikter att diskutera narkotikapolitik.

  För att använda mig av dina egna fjantiga exempel:
  oP: Jag har spelat fler nintendospel än du Jerker och kan därför allt om datorer och IT bättre.
  Jerker: Hmmmm. Ja, så måste det väl vara då...

  Men Jerker, jag måste ändå avsluta med att tacka dig. Du har fått mig att inse att PP inte är ett parti för mig.

  /oP

  SvaraRadera
 46. Alltr bruk av alla droger är ett förnekande av potetialen i dom resurser som människan redan har

  SvaraRadera
 47. @Jerker Montelius

  Om PP inte rensar ut personer som dig så kommer de försvinna

  SvaraRadera
 48. @ /oP

  "Men Jerker, jag måste ändå avsluta med att tacka dig. Du har fått mig att inse att PP inte är ett parti för mig."

  OK. Du gör som du vill. Jag önskar dig lycka till och långt liv varhelst du väljer att framleva det.

  SvaraRadera
 49. @Per

  Hmm. Låt oss säga att vi har delade meningar om det.

  Att ropa på uteslutning varje gång man förlorar en debatt är inte något som kännetecknar piratpartiet.

  Micke kommer nära sanningen i sitt citat
  "Allt bruk av alla droger är ett förnekande av potetialen i dom resurser som människan redan har"

  Jag tror det dock det är att gå lite långt. Droger som Penecelin, Narkos, Psykofamaka kan rätt använt göra underverk med att bota och lindra sjukdom och smärta. Men felanvänt kan de orsaka lika mycket.

  SvaraRadera
 50. @Jerker Montelius

  Kan du säga något som är ofarligt om du använder det fel?

  SvaraRadera
 51. @Per
  "Kan du säga något som är ofarligt om du använder det fel?"

  Nej. Och det är själva kärnan i mitt resonemang.

  De flesta saker som kärnenergi, vapen, droger, m.m. rör sig i någon sorts gråzon.

  Kärnkraft är ren billig och förhållandevis säker använd rätt samtidigt som jag inte vill att närmsta stolle skall köpa godtyckliga mängder Uran och Plutonium och sätta igång i sin egen källare någonstans i Stockholms innerstad.

  Ett prickskyttegevär kan vara mycket kul på en skjutbana och en älgstudsare är en förutsättning för jakt samtidigt som en Uzi i krogkön till Sturecompaniet är ganska dåligt.

  Morfin kan lindra svår smärta och ta bort grav dödsångest samtidigt som det är extremt beroendeframkallande och kan bokstavligen döda dig på fläcken.

  Det är därför du inte använda vaken "förbjud allt" eller "alla skall få göra allt de vill" principen på dessa områden.

  Det är också därför som olika politiska "ismer" fungerar så dåligt när man utan urskiljning försöker tillämpa dem i praktiken.

  SvaraRadera
 52. @Jerker Montelius

  Då är du för en legalisering och kontrollerad försäljning av droger?

  Det farligaste en människa kan råka ut för är att bli kastad i fängelse, syftet med fängelse är att förstöra livet för en personen.
  En grym hantering mot någon som inte gjort någon annan illa.

  SvaraRadera
 53. @Per sa...

  "Då är du för en legalisering och kontrollerad försäljning av droger?"

  Öhh? Legalisering?

  Det förskrivs en massa droger i dag.
  Är du på något sätt sjuk så är det klart att du skall ha ett recept från en läkare och sedan kunna gå till ett apotek där det försäljs under kontrollerade former.
  Detta gäller såväl morfin som magnesyl.

  Jag ser detta som ett bra system och ser ingen orsak till att ändra på det.

  SvaraRadera
 54. @Jerker Montelius

  Men om jag vill ta något utan att jag är sjuk, varför skall jag inte få det?

  Det är väl min kropp och har inte jag rätt och bestämma över vad jag gör med den?

  Statens uppgift skall endast vara och informera, i de fall där något är riktigt farligt så får det antingen skrivas ut på recept eller ha någon form av licenshantering.

  Hästsport är 1000 gånger farligare än extacy, jag tror inte du vill förbjuda hästsport?

  SvaraRadera
 55. PPs lockelse för mig är att det är en laserskalpell riktad mot de största hoten vi har mot demokrati och integritet i Sverige just nu.

  Ska vi bredda oss så kommer vi behöva kompromissa bort delar i klassisk politisk kohandel. Det går helt enkelt inte att driva igenom allt i ett "heltäckande" program.

  Antingen kompromissar vi bort de nuvarande kärnfrågorna, och då finns det ingen vits att stödja PP.

  Eller så kompromissar vi bort de andra frågorna som vi tog in för att bli bredare, och varför ska då folk vända sig till PP för dessa frågor när de vet att de är kanonmat?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.